Najlepsze przepisy na śledzie na wigilię. Oto 5 smacznych propozycji
Świąteczne potrawy stanowią ważny element świąt Bożego Narodzenia. Jednak zanim zrobimy najsmaczniejsze dania na stół wigilijny, powinniśmy wiedzieć, jak je przyrządzić i podać. Śledziki to potrawa, którą możemy podać na różne sposoby. Zobaczmy więc, jak przyrządzić najsmaczniejsze śledzie na wigilię.
Jeśli szukasz więcej przepisów i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o świętach.
Śledzie na wigilię - super pomysł na śledziki w śmietanie
Śledź wigilijny na święta Bożego Narodzenia - dobry przepis na pyszne śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie, tak jak i ryba po grecku, czy też smażony karp, to dania, które goszczą na naszych stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jeśli zależy nam na tym, żeby zrobić dobre świąteczne śledzie w śmietanie z cebulką, powinniśmy poznać przepis na nie. Zacznijmy więc od tradycyjnego przepisu na śledzie w śmietanie z cebulką, które są doskonałe nawet w przypadku bezglutenowej diety.
Składniki:
- 300 g kwaśnej śmietany 18%,
- 500 g filetów ze śledzi,
- 2 cebule,
- 2 jabłka,
- szczypiorek,
- koperek,
- przyprawy: sól, pieprz.
Pamiętajmy o tym, że używając filetów z solanki, jeszcze przed ich pokrojeniem, powinniśmy kilkakrotnie przepłukać śledzie w zimnej wodzie, pozostawiając je na 20 minut, a później zmieniając wodę na świeżą.
Przygotowanie:
- Filety śledziowe dokładnie odsączyć z wody.
- Osuszone filety pokroić na szerokość około 1,5 cm.
- Cebulę obieramy i siekamy na drobno.
- Pokrojoną cebulę przelewamy gorącą wodą.
- Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Jabłka mieszamy z posiekaną cebulą.
- Do jabłek i cebuli dodajemy śmietanę oraz posiekany koperek i szczypiorek.
- Całość przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
- Do miski dodajemy pokrojone śledzie i całość delikatnie mieszamy.
- Śledzie odstawiamy na 10-15 minut.
- Po tym czasie sprawdzamy, czy ilość soli i pieprzu była wystarczająca.
Takie pyszne śledzie na wigilię mogą być jedzone z chlebem.
Dobry śledź wigilijny - przepis na stół bożonarodzeniowy
Potrawy wigilijne, między innymi właśnie śledziki, karpie, czy ryba po grecku, to standardowe dania, które przygotowywane są w okresie świątecznym. Jednak jeśli chcemy, by nasze potrawy były zróżnicowane, powinniśmy zapoznać się z różnymi przepisami na konkretne dania. W przypadku śledzi, mamy dużo możliwości do tego, jak w różnorodny sposób zrobić tę rybę. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na śledzie w śmietanie z ziemniakami.
Składniki na śledzie w śmietanie:
- 2 kg ziemniaków,
- 600 g kwaśnej śmietany,
- 300 g matijasów,
- 5 ogórków kiszonych,
- 2 cebule,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
- Śledzie kroimy na drobne kawałki.
- Śledzie przekładamy do miski. Do śledzi dodajemy śmietanę.
- Ogórki kroimy w drobną kostkę.
- Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Cebulę i ogórki dodajemy do śledzi.
- Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Ugotowane ziemniaki polewamy śledziem w śmietanie.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na wigilijną sałatkę śledziową.
Śledzie w occie - popularne i smaczne przepisy na to, jak zrobić śledzie w occie
Pyszne śledzie na wigilię - jak zrobić dobre śledziki
Jeśli na nasz stół na święta Bożego Narodzenia, mają trafić śledziki, powinniśmy poznać dobry przepis na to, jak powinien być zrobiony śledź wigilijny. Pamiętajmy o tym, że możemy zapoznać się z tradycyjnymi przepisami, natomiast jeśli mamy pomysł na to, w jaki sposób go urozmaicić, bez problemu możemy to zrobić i przetestować, czy dane składniki do siebie pasują. Jednym z popularnych przepisów jest przepis na super śledzie w occie z ogórkiem i cebulką. Zobaczmy, jak je zrobić.
Składniki:
- 0,5 szklanki wody,
- 0,25 szklanki octu,
- 3 płaty śledziowe,
- 2 ogórki kiszone,
- 1 cebula,
- przyprawy: 1 łyżka cukru, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Płaty śledziowe wkładamy do miski, zalewamy wodą i zostawiamy na noc.
- Wodę z cukrem, solą, pieprzem i octem zagotowujemy. Zalewę odstawiamy do wystudzenia.
- Śledzie kroimy w paski. Cebulę obieramy.
- Ogórki kiszone i cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Do słoika wkładamy śledzie z ogórkiem i cebulą.
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
- Całość zalewamy zalewą i odstawiamy na 2 dni do lodówki.
Tak przygotowane śledzie możemy także przygotować w miseczce.
Śledziki na stół wigilijny - jak zrobić śledzie na wigilię w occie jabłkowym
Śledziki w occie możemy przygotować na wiele sposobów. Warto wiedzieć, że możemy do tego wykorzystać zwykły biały ocet, ale możemy także skorzystać z octu jabłkowego. Pamiętajmy, że przepisy różnią się od siebie sposobem wykonania, ale także użytymi do tego składnikami. Zobaczmy, jak zrobić śledzie w occie jabłkowym.
Składniki na śledzie w occie:
- filety śledziowe,
- 2 jabłka,
- 2 cebule,
- ocet jabłkowy,
- 4 łyżki oleju słonecznikowego,
- miód płynny,
- przyprawy: sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Śledzie odsączamy dokładnie z oleju.
- Odsączone śledzie zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny.
- Po tym czasie osuszamy śledzie ręczniczkiem papierowym.
- Śledzie kroimy w około 2 cm kawałki.
- Cebulę obieramy i siekamy na drobno. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju.
- Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- Jabłka dodajemy do cebuli i smażymy około 3-5 minut.
- Cebulę i jabłka przyprawiamy solą i pieprzem.
- Do słoika wkładamy warstwowo cebulę z jabłkiem i śledzie.
- Każdą warstwę doprawiamy solą i pieprzem.
- Całość zalewamy miodem i octem jabłkowym.
- Słoiki zakręcamy, potrząsamy i wstawiamy na 2 dni do lodówki.
Pamiętajmy o tym, że robiąc te śledzie na wigilię, powinniśmy zwrócić uwagę na to, z jakiego octu jabłkowego korzystamy. Jeśli używamy mocnego octu jabłkowego, powinniśmy rozcieńczyć go z wodą, nawet w proporcji 50:50.
Ten przepis na śledziki jest doskonały dla osób, które lubią eksperymentować z potrawami wigilijnymi. Jeśli chcemy, by nasz śledź wigilijny miał dobry i nieco odmienny smak, możemy dodać do niego również świeże ogórki kiszone. Wykorzystując tę potrawę, dania na nasz stół wigilijny będą charakteryzowały się zróżnicowanym smakiem.
Pyszne śledziki na święta Bożego Narodzenia - super przepis na śledzie na wigilię pod pierzynką
Dobry śledź wigilijny pod pierzynką, może bardzo urozmaicić nasze potrawy na stół wigilijny. Pamiętajmy o tym, że podczas wymyślania dań wigilijnych na święta Bożego Narodzenia, możemy skorzystać z różnych przepisów na śledzie. Nie ma problemu w tym, żeby skorzystać z kilku różnych przepisów na śledziki. Zobaczmy, jak zrobić dobre śledziki pod pierzynką i jakie składniki będą potrzebne, by zrealizować ten pomysł na jedno ze świątecznych dań.
Składniki:
- 60 g startego sera żółtego,
- 12 łyżek majonezu,
- 2 cebule,
- 6 buraków,
- 6 ziemniaków,
- 6 ogórków kiszonych,
- 6 jajek,
- 10 filetów śledziowych,
- przyprawy: pieprz.
Najlepiej użyć majonezu dekoracyjnego Winiary, ponieważ jego gęstość i konsystencja jest idealna do przygotowania śledzików pod pierzynką. Co więcej, pamiętajmy o tym, że jajka do tego przepisu powinny być ugotowane na twardo. Nie możemy używać jajek, które są ugotowane na półtwardo lub miękko.
Przygotowanie:
- Filety ze śledzi myjemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie odsączamy i kroimy w kostkę.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i gotujemy.
- Ugotowane ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę.
- Buraki gotujemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Ugotowane jajka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Na dnie szklanej miski układamy warstwę śledzi.
- Na śledzie wkładamy warstwę majonezu. Całość doprawiamy pieprzem.
- Na to układamy warstwę cebuli, ogórka i ziemniaków.
- Na wierzch układamy kolejną warstwę majonezu i pieprzymy ją.
- Układamy warstwę buraków i przykrywamy ją warstwą majonezu.
- Całość pieprzymy i na wierzch układamy warstwę z jajek.
- Jajka posypujemy startym serem.
- Śledzie pod pierzynką przykrywamy talerzykiem, wstawiamy do lodówki i zostawiamy na 24 godziny.