Naturalne barwienie jajek krok po kroku - 2 najlepsze sposoby
Pasztet na Wielkanoc już gotowy, mazurki upieczone, czas zabrać się za kolorowanie jajek wielkanocnych. Zamiast sięgać po sztuczne farbki, wykorzystaj któryś z domowych sposobów. Są tańsze, szybkie i przede wszystkim zdrowsze. Naturalne sposoby wykorzystywane przez nasze babcie to gwarancja najpiękniejszych pisanek na wielkanocnym stole.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o świętach.
Naturalne barwienie jajek – przygotowanie
Naturalne sposoby farbowania jajek – zalety
Na rynku jest mnóstwo różnego rodzaju barwników i farbek do jajek. Wyglądają przepięknie – mienią się kolorami, zawierają brokat, są intensywne i ładne. Na dodatek można na nich coś nakleić. Warto jednak mieć na względzie to, że wszystkie te sposoby są po prostu niezdrowe. Farbki zawierają chemię, która przez skorupkę przenika do jajka. Ile razy zdarzyło ci się podczas wielkanocnego śniadania, że po zdjęciu skorupki okazało się, że białko jest zafarbowane?
Naturalne domowe barwienie jajek to sposób na to, by nie zjadać chemii. Niestety niektóre farbki mogą powodować alergie pokarmową lub skórne reakcje alergiczne, co jest bardzo uciążliwe i przykre zwłaszcza dla dzieci. W przypadku farbowania jajek domowymi sposobami możesz tego uniknąć, a przygotowanie pisanek nadal może być świetną zabawą dla najmłodszych.
Domowe barwienie jajek – wybór jajek
Aby jajka pofarbowane domowymi sposobami miały ładny, intensywny kolor, koniecznie musisz wybrać i dobrze przygotować jajka. Najlepiej ufarbują się te o jasnej, białej skórce. Nie odtrącaj tych, które mają nierówną fakturę lub plamki – to może naprawdę ładnie wyglądać.
Jajka należy gotować w osolonej wodzie. Aby kolor był bardziej intensywny, można do niej dodać także łyżeczkę octu – zadziała jak nabłyszczacz, a nie będzie w żaden sposób wyczuwalny w smaku. Jajka należy gotować na małym ogniu, żeby nie popękały.
Z Wielkanocą nieodzownie kojarzy się rzeżucha. Sprawdź także ten artykuł na temat sadzenia i uprawy rzeżuchy.
Kolorowanie jajek wielkanocnych – dwie metody
Naturalne barwienie jajek przez leżakowanie
Pierwsza metoda na to, jak naturalnie barwić jajka, jest bardzo prosta. Uprzednio ugotowane jaja należy włożyć do mocnego wywaru z różnych produktów i trzymać je tam aż złapią ładny, intensywny kolor. Do wywaru można dodać nieco octu lub soku z cytryny, by kolor był intensywniejszy – zakwaszenie jest na to najlepszą metodą.
Naturalne barwienie jajek tym sposobem wymaga trochę czasu, jednak tak naprawdę jest bardzo wygodne. Na dodatek możesz przygotować kilka różnych wywarów by otrzymać tęczę lub każde jajko trzymać inną długość w wywarze, by wystopniować ich odcienie. Jeśli przed zanurzeniem w wywarze narysujesz na jajku szlaczki świecą woskową, nie zostaną one pofarbowane i skorupka będzie miała piękne, delikatne wzory. To świetna zabawa dla dzieci. Nasze babcie w ten sposób najczęściej używały naparu z kawy lub herbaty, które sprawiały, że jajka miały delikatnie brązowy kolor.
Jak naturalnie barwić jajka – gotowanie w wywarze
Druga metoda jest częściej używana. Polega na gotowaniu surowych jajek w wodzie z dodatkiem barwnika naturalnego. Naturalne barwienie jajek w ten sposób jest szybsze, a jeśli dobrze wymieszasz składniki, możesz uzyskać naprawdę piękny, intensywny kolor. Oczywiście warto także zakwasić wodę, by odcień był bardziej intensywny. Używając naturalnych barwników do gotowania jajek nie musisz się przejmować, że pofarbujesz garnek czy rondelek. Każdy ewentualny osad możesz bez problemu zmyć.
W czym gotować jajka na Wielkanoc? Nasze prababcie najczęściej używały cebuli, a raczej brązowych łupin z niej. Wystarczyło trochę, by jajka się zafarbowały na ładny, złocisty kolor. Jeśli Wielkanoc wypadała późniejszą wiosną, do farbowania jajek na zielono używało się młodego jęczmienia lub młodego żyta ozimego, które w tamtym czasie już porastało pola i miało intensywny, seledynowy kolor.
Naturalne barwienie jajek – najlepsze barwniki
Typowe domowe barwniki do jajek
Jednak nie tylko wymienione wyżej produkty są naturalnymi barwnikami, które sprawią, że jajka magicznie zamienią się w piękne pisanki. Tak naprawdę za pomocą naturalnych barwników możesz uzyskać całą tęczę i znaleźć przepisy na Wielkanoc oraz pomysły na stroiki, w których możesz swoje pisanki zaprezentować. W czym gotować jajka na Wielkanoc i w czym je moczyć, by były kolorowe?
Na zielono: szpinak, pokrzywa, młode zboże, barwinek, młoda trawa i kora brzozy. Możesz je wymieszać dla uzyskania intensywniejszego efektu. Przygotowuje się z nich mocny wywar (duża ilość zielonych produktów na małą ilość wody) i moczy się ugotowane jajka przez mniej więcej 2 godziny.
Na czerwono: buraczki. Wystarczą dwa małe buraczki wraz z łupinami na litr wody, by uzyskać wywar, w którym potem ugotujesz jajka. Wychodzi piękny malinowo-czerwony kolor, pod warunkiem, że zakwasisz wodę octem i dodasz nieco soli. Możesz wykorzystać także same obierki z buraków, pod warunkiem, że masz ich naprawdę dużo.
Na żółto: kurkuma, curry i szafran. Wystarczą dwie łyżeczki tych przypraw, by leżakowane w wywarze jajka nabrały słonecznego, żółtego koloru. Możesz także poeksperymentować z mieszankami tych przypraw, dzięki czemu jajka będą miały różne odcienie.
Sposoby na nietypowe pisanki
Na fioletowo: jagody i czarny bez, także taki ze słoika. Do wywaru do gotowania jajek możesz dodać także trochę kwiatów czarnej malwy, oczywiście o ile już kwitnie lub masz ususzoną z poprzedniego sezonu. Dzięki niej jajka będą miały intensywnie fioletowy, bardziej atramentowy kolor.
Na niebiesko: czerwona kapusta. To może być zaskakujące, ale czerwona kapusta naprawdę puszcza sok, który farbuje skorupki jajek na niebieski kolor. Wywar gotuje się aż 30-40 minut, potrzebna jest do tego cała główka kapusty, a jajka powinny leżakować w przestudzonym płynie nawet całą noc, ale efekt jest naprawdę niezwykły.
Na czarno: szyszki olchy. Małe, czarne, niepozorne szyszeczki dają bardzo ciemny, intensywny kolor. Jajka gotuje się w wywarze przez kilkanaście minut, by dobrze złapały. Jeśli wyciągniesz je wcześniej, będą szare.
Na brązowo: kawa, herbata, kora dębu. Mieszankę tych składników lub każdy z nich osobno należy „zaparzyć” a następnie przez 10 minut gotować w nich jajka o białych skorupkach. Ich kolor zależy od długości gotowania – im dłużej, tym bardziej intensywny odcień uzyskasz.