Pasztet domowy z warzyw i mięsa z rosołu

Miłośnicy rosołu powinni poznać sposób na wykorzystanie wszystkich składników tego pożywnego dania. Zazwyczaj, gdy gotujemy rosół, pozostaje sporo warzyw takich jak pietruszka, seler, marchew, a nawet mięso. Jest wiele sposobów na wykorzystanie takich resztek, jednym z nich jest zrobienie przepysznego pasztetu. Taki swojski pasztet jest o wiele zdrowszy niż dostępne w sklepach wysokoprzetworzone produkty. Jeśli jesteś ciekawa jak zrobić taki pasztet we własnym domu i zaskoczyć nowym smakiem rodzinę.

Składniki:

  • 400 g mięsa z rosołu,
  • 700 g warzyw z rosołu,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

Mięso i warzywa z rosołu mielimy w maszynce do mięsa i mieszamy z jajkami, bułką tartą i przyprawami. Całość przekładamy do niewielkiej keksówki i pieczemy przez 1,5h w temperaturze 180˚C.

Po upieczeniu mięsny pasztet powinien zostać w foremce aż do wystygnięcia, jednak najlepiej smakować będzie dobrze schłodzony. Można go podawać z chlebem lub zjeść bez żadnych innych dodatków.

Jeśli zostaje Ci mięso i warzywa z rosołu to spróbuj przygotować z niego pasztet lub pierożki z mięsem, które są również bardzo popularnym daniem przygotowywanym na obiady domowe. Spraw, aby Twoja kuchnia była przemyślana i nastawiona na wykorzystywanie wszystkich dostępnych składników.

Dobry pieczony pasztet domowy z wątróbki

Jednym z lepszych pasztetów, który nadaje się na co dzień, ale również na specjalne okazje. Pieczony pasztet fantastycznie prezentuje się w zestawieniu z wędlinami na tzw. wiejskim stole. Dlatego bez namysłu można go zrobić, jeśli będziemy chcieli poczęstować nim gości podczas organizowanej imprezy rodzinnej. Zaletą tego pasztetu jest nie tylko cena produktów, ale również to, że możemy wykorzystać pozostałości po obiedzie. Dokładny przepis jak zrobić taki pasztet, znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • 500 g wątróbki z kurczaka,
  • 250 g mięsa z rosołu,
  • 200 g boczku,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 cebula,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę oczyszczamy, kroimy i podsmażamy na odrobinie oleju i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Boczek kroimy w kostkę i również lekko podsmażamy.
  3. Gdy wątróbka i boczek będą wystudzone, uruchamiamy maszynkę do mielenia mięsa i dodajemy do niej wątróbkę, mięso z rosołu i boczek. Możemy również dodać do mielenia cebulę lub bardzo drobno ją pokroić.
  4. Do zmielonych składników dodajemy jajko, mleko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do foremki aluminiowej.
  5. Pasztet pieczemy przez około 80 min w temperaturze 180˚C.

Tak przygotowany swojski pasztet ma bardzo ciekawy smak i jest niezwykle syty. To najlepszy sposób na przygotowanie pysznego dodatku do kanapek, które można ze smakiem zjeść na śniadanie lub na kolację.

Swojski pasztet z warzywny

Masz dość mięsa i chciałabyś spróbować czegoś nowego? Pasztet warzywny to świetny sposób na wprowadzenie większej ilości warzyw do Waszej diety. Jego zaletą jest to, że można go bardzo łatwo przygotować, a jego składniki są bardzo tanie. Nie wiesz, jak zrobić taki pasztet? Spójrz na przepis podany poniżej.

Składniki:

  • 5 marchewek,
  • 1 seler,
  • 3 pietruszki,
  • 6 większych ziemniaków,
  • natka pietruszki (pęczek),
  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 5 łyżek oleju,
  • ¼ kostki miękkiego masła,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Po ugotowaniu warzyw i odcedzeniu ich czekamy, aż nasze warzywa wystygną. W tym czasie możemy zająć się krojeniem natki pietruszki.
  3. Gdy warzywa wystygną wszystkie dokładnie blendujemy przy użyciu ręcznego blendera.
  4. Do powstałej masy dodajemy płatki owsiane, posiekaną pietruszkę, olej, masło i przyprawy.
  5. Gotową masę dodajemy do foremek i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 200˚C.

Jeśli spodziewasz się gości, którzy nie jedzą mięsa i nie wiesz czym ich poczęstować, to taki pasztet może być ciekawym sposobem na pyszny poczęstunek. Domowy pasztet z warzyw będzie również rarytasem dla domowników. Pasztet warzywny można przygotować w podwójnej porcji, wówczas jedną foremkę można będzie zamrozić i wyciągnąć w razie konieczności. To doskonały sposób na sytuacje awaryjne, gdy nie będziemy mogli wyjść na zakupy, a nasza lodówka będzie świeciła pustkami. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na pasztet z królika po staropolsku.

Bardzo dobry pasztet domowy z królika

Dla większości królik kojarzy się z pasztetem. Nic dziwnego. Mięso z królika fantastycznie nadaje się na zrobienie pysznego pasztetu. Jeśli masz mięso z królika i nie wiesz, co z nim zrobić, to wykorzystaj ten przepis. Na pewno nie pożałujesz! Pasztet z królika jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczy, że będziesz postępować zgodnie z przepisem.

Składniki:

  • 1 tuszka królika z podrobami,
  • 200 g słoniny,
  • 200 g pietruszki,
  • 300 g marchewki,
  • 2 małe cebule,
  • 200 g selera,
  • 2 szklanki wody,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki.

Pasztet możemy zrobić na dwa sposoby:

Sposób 1:

Tuszkę króliczą możemy ugotować w osolonej wodzie, a następnie obrać mięso i zmielić z obranymi warzywami i słoniną. Do zmielonej masy dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Na końcu przekładamy wszystko do keksówki lub mniejszych foremek i pieczemy w temperaturze 180˚C przez 80 min.

Domowy pasztet ze śliwką
Przepisy i sposoby na pasztet domowy oraz jak przygotować najlepszy pasztet domowy z mięsa

Sposób 2:

Mięso z tuszki mielimy razem z warzywami i ze słoniną. Gdy otrzymamy zmieloną masę, dodajemy do niej wodę, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę i dodać przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek. Całość pieczemy przez 2h, w temperaturze 180˚C

Tak przygotowany pasztet z królika, doskonale nadaje się do mrożenia i do spożycia. Wybierając się w odwiedziny, możemy zanieść foremkę gospodarzom w ramach upominku. Zdecydowanie własnoręcznie przygotowane prezenty są najlepsze i najbardziej cieszą obdarowane osoby.

Wegetariański pasztet z cukinii

Lato to sezon pomidorów ogórków i cukinii. Nadmiar tych warzyw niejednokrotnie sprawia, że mamy kłopot z wymyśleniem co można zrobić z tych produktów. Pomidory bardzo często przerabiane są w różnego rodzaju przeciery i pasty, ogórki są kiszone, lub robione są z nich sałatki, a cukinia często sprawia więcej problemów. Choć wiele osób wie, że to warzywo doskonale nadaje się na przetwory, to jednak nie każdy ma świadomość, że mogą być głównym składnikiem pasztetu.

Składniki

  • 1,5 kg cukinii,
  • 2 cebule,
  • 6 ziemniaków,
  • 4 jajka,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • 5 łyżek oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 5 łyżek siekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli mamy większą cukinię to przed starciem oczyszczamy ją z gniazda nasiennego.
  2. Cebule obieramy i drobno kroimy.
  3. Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. Do warzyw dodajemy 4 jajka, olej i bułkę tartą, a na końcu dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek.
  5. Pasztet pieczemy w temperaturze 180˚C przez 90 minut.

W Twojej rodzinie jest weganin? W takim wypadku nie podawaj mu pasztetu z cukinii. Subtelna różnica między osobami, które są na diecie wegetariańskiej, a takimi, które deklarują dietę wegańską, jest taka, że ci drudzy nie spożywają produktów odzwierzęcych. A w skład tego przepisu wchodzą jajka. Wegetariański pasztet z cukinii to świetny sposób na urozmaicenie diety i na wykorzystanie wszystkich dostępnych produktów. Lato to idealny czas na wypróbowanie tego przepisu.

Mięsny pasztet z różnych rodzajów mięs bez pieczenia

Choć wcześniej podane zostały przepisy na różnego rodzaju pasztety, to każdy z nich wymagał pieczenia. Jednak pasztet nie musi być pieczony i poniższa propozycja udowodni, że pasztet w formie pasty może być równie smaczny i syty. Jeśli z obiadu pozostało Ci trochę mięsa pieczonego i nie wiesz co z nim zrobić, bo na następny dzień masz zaplanowane inne posiłki, to zrób z niego pasztet!

Składniki:

  • 400 g mięsa pieczonego,
  • 400 g wątróbki,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3-6 suszonych pomidorów z oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Wątróbkę oczyszczamy, bardzo drobno kroimy i smażymy na odrobinie oleju.
  2. W międzyczasie obieramy cebulę i drobno ją siekamy.
  3. Po usmażeniu wątróbki, odkładamy ją do innego naczynia, a na pozostałym oleju smażymy drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula będzie prawie gotowa, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy całość przez chwilę.
  4. Usmażoną cebulę i czosnek dodajemy do wątróbki.
  5. Upieczone mięso kroimy na kawałki i dodajemy do wątróbki.
  6. Jeśli mamy kubek miksujący to wszystkie składniki umieszczamy w kubku i dokładnie mielimy. Jeśli nie posiadamy kubka, w takim razie konieczne będzie wykorzystanie blendera ręcznego.
  7. Jeśli wszystkie składniki są już zblendowane, doprawiamy masę solą i pieprzem i przekładamy ją do słoików.

Tak przygotowany pasztet możemy zjeść od razu jako dodatek do chleba lub zamrozić. Możliwe jest również wykonanie pasteryzacji i przedłużenie jego żywotności. Tak przygotowany pasztet, jeśli zostanie dobrze zapasteryzowany, można zabrać ze sobą w podróż, nie obawiając się, że będziemy zdani wyłącznie na wysokoprzetworzone produkty, które dostępne są na sklepowych półkach. Pasztecik w estetycznych słoiczkach może być również świetnym upominkiem podczas świąt.

Jeśli zależy Ci na tym, aby Twoja kuchnia wykorzystywała wszystkie dostępne produkty, których starasz się nie marnować. To przepisy na pasztety będą dla Ciebie świetną inspiracją i pomocą w prowadzeniu zdrowej i ekonomicznej kuchni.

ikona podziel się Przekaż dalej