Pasztet na Wielkanoc - 3 najlepsze przepisy krok po kroku
Dania wielkanocne są bardzo różnorodne. W tym czasie przygotowujemy sałatki na Wielkanoc, mięsa na Wielkanoc, a także inne potrawy wielkanocne, do których zalicza się pyszny pasztet. Pasztety wielkanocne mogą być przyrządzone według różnych przepisów. Jeśli chcemy przygotować pasztet na Wielkanoc, powinniśmy zapoznać się z różnymi przepisami i sprawdzić, który nam najbardziej odpowiada.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o wielkanocy.
Potrawy wielkanocne - w jakie potrawy obfitują Święta Wielkanocne
Okres Świąt Wielkanocnych to czas, który obfituje w różnorodność potraw. Z pewnością jest to święto, które kojarzy nam się z pisankami. Jednak jajka nie są jedyne. Potrawy wielkanocne składają się zarówno z potraw mięsnych, jak i warzywnych. Dlatego warto poznać różnorodne przepisy.
Jedną z bardziej znanych potraw, a właściwie zup, które przygotowywane są właśnie na Wielkanoc, jest żurek, znany również jako barszcz biały. Nie zapominajmy jednak o sałatkach warzywnych, które są idealnym dodatkiem do tak bardzo kojarzącej się z tymi świętami białej kiełbasy.
Dodatkowo w tym czasie spotykamy się z pysznymi pasztetami, które mogą być przyrządzone w różny sposób. Poza pasztetami wielkanocnymi popularny jest też pieczonym schabem ze śliwką, domową szynką, czy też jajkami faszerowanymi. Istotną częścią są tradycyjne ciasta wielkanocne takie jak mazurek, czy też babka wielkanocna.
Pasztet na Wielkanoc - łatwy przepis na pasztet
Tradycyjny pasztet domowy - poznaj przepis na pyszny pasztet
Pasztety domowe towarzyszą nam już od dawna w naszej kuchni. W książkach kucharskich, jak i w internecie, możemy spotkać się z łatwymi przepisami na pasztety, z którymi bez problemu sobie poradzimy. Jeśli lubimy jednak bardziej pobawić się w kuchni, możemy skorzystać z bardziej rozbudowanych i skomplikowanych przepisów. Jednak zobaczmy, jak wygląda łatwy przepis na pasztet wielkanocny.
Składniki:
- 0,4 kg wątróbki,
- 0,5 kg wołowiny,
- 0,6 kg kurczaka,
- 0,6 kg wieprzowiny,
- 0,5 kg boczku,
- 4 bułki,
- 5 jajek,
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
- Mięso myjemy i kroimy w kawałki.
- Pokrojone mięso obsmażamy na patelni.
- Do garnka wkładamy wołowinę, wieprzowinę, kurczaka i boczek.
- Całość podlewamy woda i dusimy do uzyskania miękkości mięsa.
- Wątróbkę dusimy na patelni.
- Bułki moczymy w mleku.
- Całe mięso, wątróbkę i bułki mielimy przez maszynkę do mięsa.
- Do masy mięsnej dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.
- Całość doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Gotową masę mięsną przekładamy w formy do pasztetu.
- Foremki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 1,5 godziny w 180oC.
By mięso było na wierzchu wilgotne, możemy zrobić lekki rowek i delikatnie podlać mięso wodą jeszcze przed pieczeniem. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z najlepszymi przepisami na Wielkanoc.
Drobiowe pasztety wielkanocne - przepis na pasztet
Pasztety wielkanocne może przygotować na różne sposoby. Jeśli nie przepadamy za tradycyjnym pasztetem wielkanocnym, w którym znajduje się wołowina, wieprzowina i wątróbka, bez problemu możemy przygotować drobiowy pasztet domowy, który jest bardzo delikatny i smaczny. Zobaczmy, jak go zrobić.
Składniki:
- 1 kg udek z kurczaka,
- 2 l wody,
- bułka,
- 3 jajka,
- 0,5 szklanki mleka,
- korzeń pietruszki,
- 2 marchewki,
- por,
- nać pietruszki,
- cebula,
- 0,5 selera,
- przyprawy: sól, pieprz, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe.
Pamiętajmy, że ilość mięsa liczona jest już bez kości.
Przygotowanie:
- Z mięsa, wody i włoszczyzny przygotowujemy rosół.
- Bułkę dzielimy na kawałki i zalewamy ją mlekiem.
- Ugotowane mięso oczyszczamy z kości i chrząstek.
- Mięso, bułkę i warzywa mielimy dokładnie przez maszynkę do mięsa.
- Do masy mięsnej dodajemy surowe jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość mieszamy.
- Do masy dodajemy trochę bulionu i mieszamy.
- Masę na pasztet wykładamy na foremki.
- Całość pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 180oC.
Święta Wielkanocne - innowacyjny przepis
Wegetariański pasztet na Wielkanoc - jak przygotować pyszny pasztet domowy
Doskonałym pomysłem, jeśli jesteśmy osobami niejedzącymi mięsa, jest przygotowanie pasztetu wegetariańskiego, który jest równie łatwy do zrobienia, co normalny pasztet wielkanocny, natomiast przygotowany jest on z innych składników. Zobaczmy więc, w jaki sposób robi się pasztet wegetariański.
Składniki:
- 650 ml bulionu warzywnego,
- 1 szklanka surowej czerwonej soczewicy,
- 1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej,
- 250 g ciecierzycy z puszki,
- 500 g marchwi,
- 2 jajka,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- przyprawy: 0,25 łyżeczki ostrej papryki mielonej, 0,5 łyżeczki kurkumy, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżka imbiru startego, sól, pieprz.
Pamiętajmy o tym, że jeśli jesteśmy weganami, możemy zrezygnować z jajek, a konsystencja pasztetu i tak będzie dobra.
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę.
- Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plastry.
- Cebulę z czosnkiem doprowadzamy do zeszklenia w garnku.
- Po zeszkleniu cebuli dokładamy do garnka marchew i smażymy 2-3 minuty.
- Do garnka wlewamy bulion i gotujemy całość 15 minut.
- Po tym czasie do bulionu dodajemy kaszę jaglaną, soczewicę i przyprawy.
- Gotujemy jeszcze 15-20 minut.
- Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.
- Wszystkie składniki z garnka odcedzić i zblendować.
- Do mieszanki dodać jajka i dokładnie wymieszać.
- Masę warzywną włożyć w formę do pieczenia i piec około godziny w 180oC.
Przepisy na pasztet - czym mogą różnić się przepisy
Jak możemy zaobserwować na wyżej wymienionych przepisach, pasztety domowe na Święta Wielkanocne mogą się od siebie bardzo różnić. Również przez wzgląd na dużą różnorodność składników i przepisów, pasztety wielkanocne są tak często i chętnie przygotowywane w naszych domach.
Do pasztetu na Wielkanoc możemy użyć różnego rodzaju mięsa, między innymi wołowinę, wieprzowinę, drób, a także i podroby. Nie zapominajmy tu o bardzo istotnej roli warzyw i różnych przypraw, dzięki którym smak naszych mięs może się zdecydowanie podnieść do góry.
Co więcej, wśród pasztetów znajdziemy też pasztety dla wegetarianów i wegan, którzy mogą mieć czasem problemy z wyborem swoich dań w restauracjach lub w trakcie rodzinnych obiadów. Z tego powodu warto poznać różnorodne przepisy i wprowadzić te najlepsze do naszej kuchni.