Peklowanie próżniowe - sposoby, marynaty, porady, ciekawostki
Podczas gdy ze sklepu przynosimy do domu wędlinę z ogromną ilością konserwantów, we własnym domu możemy zrobić zdrowszą wersję wędliny i smaczniejsze niż dotychczas mięsa pieczone. Możemy dokonać peklującej mięso we własnym domu. Peklowanie próżniowe to wyssanie z woreczka, w którym znajduje się mięso powietrza i zgrzanie jego krawędzi. Pozwala to wydłużyć proces marynowania nawet do 10 dni!
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami kulinarnymi.
Po co pekluje się mięso?
Proces peklowania przeprowadzamy, żeby uzyskać różowy kolor mięsa i zabezpieczyć je przed bakteriami, które doprowadzają do psucia się mięsa. Podczas peklowania nadaje się mięsu typowy dla peklowanego pożywienia smak. Obecnie najpopularniejszym sposobem peklowania jest wykorzystanie peklosoli, która zabezpiecza mięso. Peklosól składa się z chlorku sodu i azotanu sodu. To oznacza, że w swoim składzie ma zwykłą sól, jednak ulepszona jest azotynem sodu. Jeśli chcemy peklować mięso w domu, to aby zachować bezpieczeństwo, należy stosować peklosól, zwykła sól kuchenna nie będzie miała takich właściwości bakteriobójczych.
Peklowanie na sucho a peklowanie mokre
Peklowanie suche wykonuje się w przypadku mięsa, które ma zostać po jakimś czasie wykorzystane do robienia kiełbas i tym podobnych wyrobów. Peklowanie mokre, czyli takie, do którego wykorzystana jest marynata, używane jest w przypadku mięs podawanych w całości.
Wykonujemy je np. gdy chcemy zamarynować, szynkę lub schab, która później w całości ma być wędzona lub pieczona. Zaletą peklowania mniejszych porcji mięsa jest to, że potrzebują one o wiele mniej czasu niż w przypadku standardowego marynowania. Oznacza to, że peklowanie próżniowe może skrócić czas, w który mięso musi pozostawać w marynacie.
Najlepsze marynaty do pakowania próżniowego
Wydaje Ci się, że peklować mięso można wyłącznie na sucho przy użyciu soli peklującej i przypraw? To nie jest prawda. Choć peklowanie na sucho jest bardzo popularne, to zapeklować w próżni można również mięsa z marynatą. Podczas tego procesu możemy wykorzystać wiele ciekawych marynat, które sprawią, że nasze mięso zyska wyjątkowy i finezyjny smak. W przypadku mięs peklowanych do wędzenia należy użyć peklosoli w przypadku mięs pieczonych, w których czas peklowania nie będzie przekraczał 3 dni, wystarczy zwykła sól.
Przepyszna ziołowa marynata do szynki
Lubisz smak ziół? W takim razie koniecznie musisz wypróbować marynatę ziołową, która sprawi, że Twoje mięso będzie soczyste i miękkie. Marynata ziołowa idealnie nadaje się na peklowanie w próżni.
Składniki:
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki białego wina,
- 3 gałązki tymianku,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 3 ząbki czosnku,
- ¼ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki pieprzu.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wlewamy do woreczka, w którym znajduje się mięso. Następnie odsysamy powietrze i marynujemy przez minimum 1 noc, ale warto marynować mięso nawet 2 dni.
Masz zamiar marynować schab? Tak naprawdę marynata pasuje idealnie do mięs wieprzowych. Niezależnie od tego, którą część wybierzesz, po upieczeniu mięso będzie idealnie soczyste i bardzo smaczne.
Marynata musztardowa idealna do mięs z drobiu
Zazwyczaj większość osób pekluje mięso wołowe lub wieprzowe, ale drób jest równie wdzięcznym mięsem, które może zyskać o wiele lepszy smak dzięki marynowaniu w próżni.
Składniki:
- 2 łyżki musztardy Dijon,
- szczypta suszonego tymianku,
- 2 ząbki czosnku
- szczypta majeranku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 4 łyżki oleju,
- sól i pieprz około pół łyżeczki.
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.
Peklowanie próżniowe wygląda tak samo w każdym przypadku, jednak jeśli chodzi o np. filety z kurczaka, które są mniejsze niż spory kawałek schabu, czas potrzebny na marynowanie będzie o wiele krótszy. W tym wypadku wystarczy 2-3 h.
Ta marynata to idealny sposób na marynowanie filetów z kurczaka i nie tylko. Ogromnym atutem jest tu czas, który możemy zmniejszyć przez wykorzystanie próżni. Zapomniałaś zamarynować mięso ubiegłego wieczoru? To nic! Wystarczy 2 godziny w próżni z marynatą, a mięso zyska wspaniały smak. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły na temat peklowania mięsa.
Bardzo dobra marynata z maślanki do schabu
Zastanawiasz się, czy schab w maślance może się udać? Tak! Maślanka jako produkt mleczny ma świetny wpływ na mięso wieprzowe, dlatego warto wypróbować marynatę z maślanki, jeśli chcemy przygotować schab w całości.
Składniki:
- 1 szklanka maślanki,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Wykonanie:
Wszystkie przyprawy i pozostałe składniki mieszamy w osobnym naczyniu, a następnie wykonujemy pakowanie próżniowe i pozostawiamy mięso na 2 dni.
Po tym czasie schab może zostać upieczony. Jeśli zależy Ci, aby mięso miało delikatny smak, to ta zalewa Ci to zagwarantuje.
Marynata do mięsa wędzonego
Jeśli chcesz wykorzystać swoja wędzarnie i zrobić smaczną wędlinę, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Z pewnością będzie to zalewa, do której nie raz powrócisz ze względu na ogromne walory smakowe i łatwość wykonania.
Składniki na marynatę:
- 2 łyżki peklosoli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 4 liście laurowe,
- 1 l wody,
- 10 suszonych jagód jałowca,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- 1 łyżka mielonej papryki wędzonej,
- 1 łyżeczka ostrej papryki.
Wykonanie:
W niewielkim garnku umieszczamy wszystkie składniki i zagotowujemy. Gdy zalewa zacznie wrzeć, wyłączamy palnik i czekamy, aż się schłodzi. Dopiero po osiągnięciu temperatury pokojowej, zalewę można wlać do woreczka z mięsem i odessać powietrze. Mięso marynujemy w ten sposób przez 5 dni.
Przepyszna marynata do ligawy
Jeśli lubisz mięso wołowe i chcesz wydobyć z niego głębie smaku, to koniecznie wypróbuj przepis na tę zalewę, która sprawi, że mięso będzie rozpływać się w ustach. Wykonanie tej marynaty jest bardzo proste i nie zajmie zbyt dużo czasu.
Składniki:
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego,
- 1 łyżka miodu,
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
- 5 łyżek oleju,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy do momentu połączenia się. Powstałą marynatą zalewamy ligawę i wytwarzamy próżnię w woreczku. Żeby dobrze zapeklować mięso wołowe, należy odczekać minimum 2 dni.
Pieczona ligawa to wspaniały pomysł na wykwintny obiad dla rodziny i znajomych. Wspaniale będzie się komponować z ziemniakami i ćwikłą z chrzanem.
Marynata kokosowo-ananasowa do kurczaka
Lubisz oryginalne i słodkie smaki? W takim razie marynata ananasowa jest dla Ciebie! Przygotowanie takiej zalewy jest banalnie proste!
Składniki:
- 5 łyżek mleka kokosowego,
- 1 szklanka soku z ananasa,
- sok z połówki cytryny,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Tak przygotowaną marynatę dodajemy do wcześniej umieszczonych w woreczku próżniowym filetów z kurczaka i szczelnie zamykamy. Tak zamarynowane mięso potrzebuje zaledwie 30 minut! Oczywiście można marynować mięso dłużej, jednak jeśli nie mamy zbyt wiele wolnego czasu, to wystarczy zaledwie 30 minut w próżni.
Z czym podać filet kurczaka? Idealnie do tak zamarynowanego mięsa będzie pasować dobrze ugotowany ryż i surówka z awokado i pomidorów, które wystarczy skropić sokiem z limonki. Jeśli szukasz pysznego dania idealnego na letnie upały, to tak przygotowane mięso będzie świetnym pomysłem.
Zastanawiasz się, jakie zalety ma peklowanie próżniowe?
Peklowanie próżniowe sprawia, że mięso ma o wiele lepszy smak i o wiele dłużej może pozostawać w marynacie. Kolejnym ważnym plusem jest to, że mięso zajmuje mniej mięsa niż to, które jest włożone w pojemnik. Przy większej ilości różnorodnych mięs, ma to ogromne znaczenie, ponieważ każdy pojemnik zajmuje określone miejsce.
Natomiast mięso peklowane osobno w woreczkach próżniowych, można kłaść jedno na drugim, bez obaw o to, że coś się przechyli i rozleje lub że zabraknie miejsca na inne potrawy, które potrzebują schłodzenia.