Piernik staropolski - przepisy, przygotowanie, ciekawostki
Gdańska gorzałka, toruński piernik, krakowska panna i warszawski trzewik uchodziły za najlepsze rzeczy, jakimi mogła się pochwalić dawna Polska. W staropolskiej kuchni słodkie ciasta zajmowały ważne miejsce, zwłaszcza w czasie świąt oraz uroczystości rodzinnych i towarzyskich. Starożytnym Słowianom znany był twardy placek, jakim było ciasto, przyrządzane z dodatkiem miodu i używane do celów obrzędowych. Piernik staropolski został wzbogacony o aromatyczne przyprawy oraz środki spulchniające. Poznaj przepis na tradycyjny świąteczny piernik staropolski.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami kulinarnymi.
Jak zrobić tradycyjny piernik? – O sztuce pieczenia świątecznego ciasta
Słynne pierniki toruńskie, tzw. katarzynki, wypiekano w XVII wieku. Nie ustępowały jakością piernikom norymberskim, znanym już w średniowieczu. Tradycyjny piernik uważany był za wyrób luksusowy, na który mogły pozwolić sobie jedynie osoby zamożne. Faska, zawierająca ciasto piernikowe, często stanowiła część posagu szlachcianek i mieszczek. Było to możliwe, bowiem leżakujący dojrzewający piernik mógł być przechowywany przez kilka miesięcy. Znane były pierniki korzenne, mało słodkie, które podawano jako przekąskę do wódki oraz słodkie pierniki z bakaliami, stanowiące smakowitą atrakcję rozmaitych uroczystości.
Prosty przepis na dobry dojrzewający piernik:
Składniki:
- prawdziwy miód – ½ kg
- cukier – 2 szklanki
- masło – 25 dag
- pszenna mąka – 1 kg
- świeże jaja – 3 sztuki
- zimne mleko – ½ szklanki
- soda oczyszczona – 3 płaskie łyżeczki
- sól – ½ łyżeczki
- korzenne przyprawy do piernika (np. imbir, cynamon, goździki, kardamon. Dostępne są także gotowe mieszanki)
- skórka pomarańczowa – 3 łyżki
- posiekane orzechy – 3 łyżki
Przygotowanie ciasta:
- Prawdziwy miód, cukier i masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Zanim składniki zaczną wrzeć, rondel odstawiamy – masa musi zostać ostudzona.
- Chłodną masę przekładamy do miski, dodajemy stopniowo mąkę i jajka – wyrabiamy ciasto.
- W mleku rozpuszczamy sodę oczyszczoną i dodajemy do masy. Dosypujemy soli.
- Dodajemy przyprawy, orzechy i usmażoną w cukrze skórkę pomarańczową. Dokładnie wyrabiamy ciasto, po czym formujemy je nadając mu kształt kuli i przykrywamy lnianą serwetką. Odstawiamy do lodówki.
- Leżakujący piernik powinien dojrzewać w chłodnym miejscu przynajmniej przez dwa tygodnie.
Pieczenie:
- Po upływie 2 – 4 tygodni, leżakujący dojrzewający piernik możemy upiec. Najlepiej zrobić to na 3 dni przed świętami.
- Ciasto dzielimy na 3 placki. Po rozwałkowaniu, przenosimy placki na natłuszczone blachy i pieczemy, w temperaturze około 180 stopni Celsjusza, przez około 50 minut – do suchego patyczka.
- Upieczony piernik jest twardy – będzie kruchy i dobry w smaku po 3 – 4 dniach.
- Piernikowe placki przekładamy śliwkowymi powidłami.
- Przekładany powidłami tradycyjny piernik staropolski przykrywamy arkuszem papieru śniadaniowego i obciążamy, aby nadzienie rozłożyło się w równomierny sposób.
Piernik staropolski przechowujemy w chłodnym miejscu. Ciasto przez długi czas zachowa świeżość. Świąteczne wypieki można polukrować i udekorować. Miękkie ciasto piernikowe oraz drobne pierniczki figuralne kojarzą się dzisiaj z Bożym Narodzeniem oraz karnawałem. Warto jednak, podobnie jak nasi przodkowie, sięgnąć po dobry przepis na piernik staropolski i wzbogacić świąteczny wielkanocny stół o wyjątkowe aromatyczne ciasto. Smak piernika wspaniale podkreślą staropolskie nalewki z aronii.
Tradycyjny piernik staropolski – prosty przepis krok po kroku
Dobry piernik z orzechami i karmelem
Składniki:
- prawdziwy miód – 25 dag
- jaja – 4 sztuki
- mąka pszenna – ½ kg
- łuskane orzechy włoskie – 15 dag
- cukier puder – 25 dag
- masło – 10 dag
- oczyszczona soda – 2 łyżeczki
- przyprawy do Pernika – 1 opakowanie
- cukier na karmel – 1 dag
Przygotowanie:
- Przyrządzamy karmel: na patelni rozpuszczamy 1 dag cukru, na niewielkim ogniu. Do rozpuszczonego cukru dolewamy 1/8 l wody, całość musi się zagotować.
- Do miski przekładamy masło, prawdziwy miód, żółtka jajek, sodę oczyszczoną oraz karmel – ucieramy składniki, powoli dodając 25 dag mąki.
- Białka jaj ubijamy na pianę - dodajemy ją do ciasta.
- Powstałą masę łączymy z pozostałą mąką i orzechami, pokrojonymi wcześniej w paseczki.
- Ciasto przekładamy do podłużnej foremki.
- Piernik pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez około 1 godzinę.
Tradycyjny piernik staropolski, przekładany gęstą marmoladą lub masą czekoladową, może stanowić wyborną odmianę świątecznego stołu, na którym zwykle królują wielkanocne baby i mazurki. Ciasto możemy polukrować i ozdobić bakaliami. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na piernik świąteczny.
Wyjątkowy piernik z dodatkiem piwa i bakalii
Składniki:
- prawdziwy miód – 15 dag
- cukier – 1 szklanka
- masło – 10 dag
- mąka pszenna – 40 dag
- ciemne piwo – ¼ szklanki
- jaja – 3 sztuki
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- przyprawa do piernika
- bakalie – migdały, orzechy, figi, daktyle – po 10 dag
- skórka pomarańczowa – 1 łyżka
- woda – 2 łyżki
Przygotowanie:
- W rondelku należy roztopić masło.
- W innym rondlu podgrzewamy miód, dodajemy cukier i zagotowujemy. Całość przelewamy do miski, dodając stopniowo 20 dag mąki, roztopione masło, przyprawę do piernika oraz piwo. Ciasto bardzo dokładnie miksujemy.
- Jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy, po czym dodajemy – po jednym - do ciasta.
- Bakalie rozdrabniamy i mieszamy z pozostałą mąką i sodą oczyszczoną, wcześniej rozpuszczoną w wodzie. Wszystkie składniki dodajemy do piernikowej masy.
- Po dokładnym wymieszaniu, ciasto przekładamy do podłużnej foremki i pieczemy około 1 godziny, w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Upieczone, jeszcze gorące ciasto możemy polukrować i ozdobić bakaliami. Piernik jest delikatny i wilgotny. Długo utrzymuje świeżość oraz dobry oryginalny smak i aromat.
Piernik bez miodu – przepis na oryginalne świąteczne ciasto
Dobry piernik z lukrem cytrynowym – prosty przepis krok po kroku
Składniki:
- mąka pszenna – 3 szklanki
- cukier – 1 szklanka
- masło 15 dag
- zsiadłe mleko – 2 szklanki
- soda oczyszczona – 2 łyżeczki
- kakao – 2 łyżki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- powidła śliwkowe – 2 łyżki
- cynamon – 1 łyżeczka
- rodzynki – 2 - 3 łyżki
lukier:
- cukier puder – 20 dag
- sok z cytryny – 4 łyżeczki
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy mąkę, kakao, cynamon i sodę oczyszczoną – wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Dodajemy zsiadłe mleko, cukier, powidła i cukier waniliowy. Całość miksujemy na gładką masę.
- Masło topimy w rondelku i po ostudzeniu, stopniowo, wlewamy do ciasta.
- Ciasto wlewamy do podłużnej foremki - natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik pieczemy przez około 1 godzinę, w temperaturze 180 stopni Celsjusza – do suchego patyczka.
Cukier ucieramy z sokiem z cytryny i tak powstałym gładkim lukrem polewamy gotowy, jeszcze gorący piernik. Ozdabiamy wierzch wypieku rodzynkami. Ciasto wyróżnia się delikatnym wilgotnym miąższem. Kawa, herbata, a także staropolskie nalewki z aronii dobrze komponują się z aromatycznym piernikiem.
Wyjątkowy piernik z marchwi – szybki przepis
- marchew – ½ kg
- masło – 10 dag
- jaja – 3 sztuki
- mąka pszenna – ½ kg
- cukier – 20 dag
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- cukier na karmel – 5 dag
- przyprawa do pierników
- smażona skórka pomarańczowa – 3 dag
Przygotowanie:
- Przyrządzamy karmel: na patelni rozpuszczamy 1 dag cukru, na niewielkim ogniu, po czym dolewamy 1/8 l wody i całość zagotowujemy.
- Obraną ze skórki marchewkę drobno ucieramy.
- Masło ucieramy z żółtkami, karmelem i cukrem - na gładką masę.
- Dodajemy 25 dag mąki, z dodatkiem proszku do pieczenia.
- Ciasto mieszamy z utartą marchewką. Dodajemy przyprawy do piernika oraz skórkę pomarańczową.
- Ubijamy białka jajek i delikatnie mieszamy z ciastem. Dodajemy pozostałą część mąki.
- Ciasto przekładamy do podłużnej foremki.
Marchewkowy piernik pieczemy przez 1 godzinę, w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe ciasto wyjmujemy z foremki i po schłodzeniu możemy przełożyć powidłami śliwkowymi, udekorować lukrem i bakaliami. Prawdziwie świąteczną ozdobą piernika jest polewa z białej czekolady. Przyrządzimy ją z 10 dag białej czekolady, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej oraz z 5 dag masła i 2 łyżek mleka – składniki łączymy ze sobą i mieszamy, do czasu uzyskania gładkiej polewy.
Tradycyjny piernik – świąteczne ciekawostki
Tradycyjny piernik staropolski składał się z mąki żytniej. Był bardzo aromatyczny i pikantny. Nazwa ‘piernik’ wywodzi się od słowa ‘pierny’, które oznaczało pikantne ciasto, jako że ważnym jego składnikiem były korzenne przyprawy. Dobry piernikarz, zajmujący się wypiekaniem pierników, był wyżej ceniony od piekarza i ciastkarza, co przekładało się na znacznie wyższe wynagrodzenie.
Wielkanoc należy do najważniejszych świąt chrześcijańskich. W staropolskiej kuchni, w ciągu Wielkiego Tygodnia, przygotowywano świąteczne potrawy, pieczono baby i mazurki. W Wielki Piątek jedzono postny żur staropolski i śledzie, potem odbywało się pożegnanie postu – tłuczono garnek, w którym znajdował się żur, a na drzewie wieszano śledzia.
„Święcone”, czyli wielkanocne śniadanie, składało się głównie z zimnych dań. Na stole królowały mięsa – szynka, kiełbasy, salcesony, pasztety oraz wielkanocne ciasta i rozmaite pitne miody, wódki, nalewki, piwo i wina. W arystokratycznych i szlacheckich domostwach świąteczny stół był poświęcony przez proboszcza.
W dzisiejszej rzeczywistości Wielkanoc obchodzimy skromniej, największą wagę przykładając do spotkań z bliskimi. Zmieniły się także niektóre tradycyjne potrawy. Żur staropolski, dawniej kończący post, jest smacznym daniem wielkanocnym. Obok jajek, drożdżowej babki i kolorowego mazurka, na świątecznym stole często pojawiają się pierniki, tort, kolorowe sałatki, wędliny i szynka. Niezmiennie, od stuleci, panuje radosna atmosfera.