Pierożki z mięsem - przepisy, sposoby wykonania, dodatki, porady
Jedną z klasycznych potraw, które często goszczą na polskich stołach, są pierożki z mięsem. To danie obiadowe jest bardzo lubiane ze względu na ogromne walory smakowe i przez swoją uniwersalność. Do zrobienia farszu można wykorzystać mięso, które zostaje z rosołu, a także inne mięsa, które zostaną z obiadu. W ten sposób możemy wykorzystać jedzenie i nie marnować ani grama. Oczywiście nie każdy jest fanem rosołu, ale w takim przypadku można mięso specjalnie ugotować.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami kulinarnymi.
Tradycyjny przepis na pierożki z mięsem
Każdy nadchodzący weekend kojarzy Ci się z rosołem gotowanym na wolnym ogniu? Jeśli Twoja rodzina lubi rosół i jest on u Was bardzo częstym gościem na stole, to z pewnością za każdym razem pojawia się dylemat, co zrobić z pozostałości po rosole. A do wykorzystania jest wiele, zaczynając od mięsa, a kończąc na warzywach. Jeśli próbowałaś już, jak smakuje pasztet domowy, to pora na przetestowanie kolejnego przepisu, z którego dowiesz się jak zrobić pyszne pierożki z mięsem.
Składniki na farsz:
- 750 g mięsa z rosołu,
- 1 duża marchewka z rosołu,
- 1 por z rosołu,
- 1 pietruszka z rosołu,
- 1 cebula,
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Opcjonalnie: 3-4 łyżki rosołu, jeśli farsz będzie zbyt suchy.
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki
- ½ szklanki ciepłego mleka,
- 50 g masła,
- jeśli ciasto będzie zbyt suche to odrobinę letniej wody.
Sposób przygotowania:
- Mięso z rosołu i wszystkie warzywa mielimy maszynka do mięsa i doprawiamy. Całość dokładnie mieszamy.
- Kolejnym etapem jest zrobienie ciasta. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i zagniatamy. Ciasto wyrabiamy do momentu, w którym poczujemy, że jest już elastyczne.
- Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka. Najlepsza do tego będzie szklanka lub specjalna wykrawaczka.
- Na każdą wykrojoną część kładziemy łyżeczkę farszu i sklejamy.
- Tak przygotowane pierogi gotujemy i podajemy z odrobiną roztopionego masła i podsmażoną cebulką.
Tak przygotowane pierożki można podawać od razu lub zamrozić. Dobrym pomysłem jest zbieranie większej ilości składników na farsz i zrobienie pierożków na zapas. W ten sposób będziemy mieli gotowy posiłek na awaryjne okoliczności.
Dobry farsz na pierożki z mięsem mielonym
Nie jesteś fanem rosołu i nie masz zapasów mięsa i warzyw, które mógłbyś wykorzystać do przygotowania pierogów? W takim razie skorzystaj z przepisu na farsz do pierogów, które możesz zrobić z dowolnego mięsa mielonego. Przepis na farsz znajdziesz w dalszej części.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 2 cebule,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 jajko,
- odrobina oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę do miękkości i na lekko złoty kolor. Cebulkę przyjmujemy do większej miski.
- Na tej samej patelni smażymy mięso mielone. Gdy mięso będzie podsmażone, dodajemy je do cebuli i czekamy aż wystygnie.
- Gdy zarówno mięso, jak i cebula będą już wystudzona, dodajemy do nich jajko i przyprawy.
- Całość blendujemy na jednolitą masę i możemy przystąpić do lepienia pierogów.
Przepisów na ciasto jest wiele, ale my gorąco polecamy jedną uniwersalną recepturę, która znajduje się w pierwszym przepisie.
Pierożki z mięsem mielonym, będą fantastycznym sposobem na obiad dla całej rodziny. Jeśli masz dość kotletów schabowych i mielonych, to pierożki z mięsem będą ogromnym urozmaiceniem posiłków.
Farsz na pierożki z mięsem i kapustą
Kto powiedział, że pierożki muszą być z samym mięsem. Jeśli lubisz dania, w których główną rolę odgrywa farsz, jak np. krokiety, to pierożki z pewnością przypadną Ci do gustu.
W tym przypadku zwykły blender może nie wystarczyć i konieczne będzie posiadanie maszynki do mielenia mięsa.
Składniki:
- 700 g mięsa gotowanego np. z rosołu,
- 1000 g kiszonej kapusty,
- 2 cebule,
- sól i pieprz do smaku,
- 50 g masła
Przygotowanie:
- Kapustę odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody, a następnie drobno ją kroimy. Kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą z kranu, tak aby było jej troszkę więcej niż kapusty i gotujemy z dodatkiem soli i odrobiny ziarenek smaku do uzyskania miękkości.
- Po ugotowaniu czekamy, aż kapusta wystygnie.
- Jeśli dysponujemy mięsem z rosołu, to mamy ułatwioną sprawę, ponieważ mięso jest już ugotowane i wystarczy dodać je do kapusty. W innym przypadku należy` ugotować mięso z przyprawami i poczekać aż wystygnie.
- Kolejnym etapem będzie smażenie cebuli, którą najpierw musimy obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przystępujemy do mielenia.
- Na koniec całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Nie masz zbyt dużo mięsa z rosołu? W takim razie zrób pierogi z mięsem i z kapustą, które są bardzo pyszne i mają mniej kalorii niż standardowe pierogi z mięsem. Jeszcze dobra informacja dla osób, które lubią robić więcej jedzenia i je zamrozić na awaryjne sytuacje. Pierogi z mięsem i kapustą doskonale nadają się do tego celu. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami.
Pieczone pierożki z mięsem
Znudziły Ci się zwykłe pierogi z mięsem? Mamy dla Ciebie przepis na fantastyczne pieczone pierożki, które oszałamia smakiem rodzinę i gości. Takie pierożki możesz zrobić na obiad, ale też jako imprezowa przekąska. Pierożki można jeść same albo z barszczem czerwonym, z którym wspaniale się komponują. Zastanawiasz się jak zrobić takie pierożki. To bardzo proste!
Składniki na farsz:
- 500 g mięsa z rosołu,
- 200 g kiszonej kapusty,
- warzywa z rosołu (marchew, pietruszka, seler, por),
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki,
- 5 g drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- ½ szklanki mleka,
- 200 g masła,
- 2 jajka,
- 3 łyżki oleju,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Mleko powinno być w temperaturze pokojowej. Dodajemy do niego pokruszone drożdże, cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Gdy drożdże się rozpuszczą, odstawiamy zaczyn na około 30 min, żeby zaczął pracować.
- W tym czasie przechodzimy do przygotowania farszu. Kapustę odciskamy z nadmiaru wody i drobno kroimy, następnie gotujemy do miękkości. Gdy kapusta wystygnie, mielimy ją razem z mięsem i warzywami z rosołu, a następnie dodajemy przyprawy.
- Jeśli zaczyn zaczął rosnąć, to w takim wypadku powinniśmy w oddzielnym naczyniu umieścić resztę składników poza jednym jajkiem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i dodajemy zaczyn. Ciasto zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kubkiem lub większą szklanką kółka, na których umieszczać będziemy mięsny farsz. Pierożki możemy również zrobić, tnąc ciasto na kwadraty, wówczas po sklejeniu pierożków uzyskamy ciekawy trójkątny kształt.
- Oddzielamy białko od żółtka z pozostawionego jajka i smarujemy żółtkiem każdy pierożek z osobna. Tak przygotowana blaszkę z pierogami wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180˚C przez około 30 min.
Tak przygotowane pieczone pierożki możemy podać gościom lub zjeść ze smakiem w ramach podwieczorku. Oczywiście ten sposób przygotowania pierogów sprawdzi się również jako pomysł na trochę inny obiad.
Pierożki z mięsem babci Stasi
Każda babcia ma swoje sekrety, które sprawiają, że przygotowane przez nią potrawy są wyjątkowe. Tak też jest w przypadku babci Stasi, której specjalnością były pierożki z mięsem. Zadziwiające może być to, że przepis na mięsny farsz pierogów jest bardzo prosty i ogromnie smaczny.
Składniki na farsz:
- 800 g mięsa z łopatki wieprzowej,
- 2 listki laurowe,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- po pół łyżeczki soli i pieprzu.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki,
- 1,5 szklanki ciepłej wody,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki soli,
- 2 łyżki masła.
Wykonanie:
- Do przygotowania farszu potrzebujesz maszynki do mielenia mięsa.
- Mięso z łopatki kroimy w większe kawałki.
- Do garnka nalewamy wodę i wszystkie składniki wkładamy do naczynia, a następnie gotujemy przez około 30 min, aż mięso będzie ugotowane.
- Studzimy mięso i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Na koniec możemy jeszcze doprawić farsz według uznania.
- Wszystkie składniki na ciasto łączymy razem i zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. Następnie wykrawamy ciasto, nakładamy farsz i dokładnie zaklejamy. Teraz wystarczy tylko ugotować pierogi.
Choć przepis na farsz jest bardzo prosty, a ilość składników jest minimalna, to smak pierogów jest fantastyczny. Jeśli lubisz skwarki, to będą one idealnym dodatkiem do babcinych pierożków. Dlatego, jeśli w Twoim domu ma się pojawić sałatka z boczkiem, to polecamy zakup odrobinę większej ilości tego rodzaju mięsa.
Jak mrozić pierogi?
Wiele osób zastanawia się jak poprawnie zamrozić pierogi, żeby się nie rozkleiły. Choć temat wydaje się banalny, to wcale taki nie jest, ponieważ na zamrożone potrawy wpływa wiele czynników, które później mają ogromny wpływ na to, czy pierożki po ugotowaniu będą w jednym kawałku. Jest wiele szkół dobrego zamrażania, ale ja podam mój sprawdzony sposób, który nigdy mnie nie zawiódł, a niestety cała reszta okazywała się ogromnym niewypałem.
- Jeśli do tej pory korzystałaś z przepisów na ciasto, w których nie ma jajka, to dodaj je, o ile masz zamiar zamrozić swoje pierogi. Jajko sprawia, że ciasto staje się twardsze i lepiej się mrozi.
- Dodatkowym plusem może być mrożenie na surowo. Ugotowane pierogi również da się zamrozić, jednak bardziej się sklejają. Trzeba długo czekać, aż wystygną, a ponadto ugotowane pierogi mają większą tendencję do sklejania się. Dlatego, jeśli masz zamiar mrozić pierogi, to wygodniejsze będzie mrożenie na surowo.
- Pierogi mrozimy zawsze oddzielnie pilnując, aby się ze sobą nie stykały. Każdy z nich powinien być położony na drewnianej lub plastikowej tacce. Wcześniej tacka powinna być posmarowana olejem. Tak przygotowane pierogi wkładamy na kilka godzin do zamrażalnika (3-4 h). Po tym czasie możemy przełożyć je do woreczków i umieścić na tackach kolejne partie pierogów.
Ten sposób na mrożenie pierogów jest niezawodny i minimalizuje ryzyko rozklejania się pierożków podczas gotowania. Mrożąc każdą sztukę z osobna, a następnie przekładając ją do wspólnego woreczka lub pojemnika, uniknięcie również sklejania się pierogów, które potrafi je uszkodzić.