Placek drożdżowy z rabarbarem. Zobacz, jak zrobić pyszny drożdżowiec
Placek drożdżowy z rabarbarem cieszy się dużą popularnością, ponieważ jest on szybki i pyszny. Jednak zanim zabierzemy się za zrobienie tego ciasta, powinniśmy zapoznać się z przepisami na drożdżowce. Zobaczmy więc, jakie są sprawdzone przepisy na ciasto drożdżowe z rabarbarem.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o rabarbarze.
Tradycyjny placek drożdżowy z rabarbarem - jak zrobić pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką
Jeśli w naszym ogrodzie rośnie rabarbar, możemy go z powodzeniem wykorzystać do przygotowania pysznego ciasta drożdżowego. Pamiętajmy jednak o tym, że drożdżówka może być przygotowana na podstawie przepisu, który mamy sprawdzony, natomiast nie do końca nam odpowiada. Zacznijmy więc od tradycyjnego i łatwego przepisu na pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.
Składniki na zaczyn:
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 4 łyżki mleka,
- 40 g drożdży.
Pamiętajmy o tym, by użyć ciepłego mleka.
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki tortowej,
- 100 g cukru,
- 100 g masła.
Składniki na ciasto:
- 250 ml mleka,
- 700 g rabarbaru,
- 650 g mąki tortowej,
- 100 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- 5 żółtek z jajek,
- odrobina soli.
Do ciasta używamy ciepłe, ale nie gorące mleko.
Przygotowanie:
- Składniki na zaczyn połączyć i odstawić w ciepłe miejsce.
- Po 30 minutach składniki na ciasto połączyć z zaczynem.
- Gotowe ciasto przykryć folią i odstawić na godzinę.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto przełożyć na blachę.
- Rabarbar umyć, obrać i pokroić w małe kawałki.
- Rabarbar włożyć na ciasto.
- Składniki na kruszonkę połączyć do uzyskania gładkiej masy.
- Kruszonkę pokruszyć na cieście.
- Placek piec 70-80 minut w temperaturze 175oC.
Po upieczeniu takich drożdżowych ciast zaleca się ich zostawienie w piekarniku na dodatkowe 15 minut, jednak przy uchylonych drzwiczkach. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z polecanymi przepisami na ciasto z rabarbarem.
Ciasto z rabarbarem na oleju - pyszna drożdżówka
Drożdżowiec - jak możemy zrobić ciasta z rabarbarem na oleju
Jeśli chcemy, by na naszym stole zagościła babka drożdżowa z rabarbarem, powinniśmy zapoznać się z tym, jakie szybkie przepisy cieszą się największą popularnością. Jednym z takich przepisów jest bardzo łatwy przepis na ciasto z rabarbarem na oleju. Zobaczmy, jak zrobić ten placek.
Składniki na zaczyn:
- 50 g świeżych drożdży,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka oleju z pestek winogron,
- cukier wanilinowy,
- 3 jajka.
Składniki do ciasta:
- 500 g mąki tortowej,
- 500 g rabarbaru,
- szczypta soli.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g cukru,
- 100 g masła,
- 175 g mąki pszennej.
Przygotowanie:
- Składniki na zaczyn połączyć ze sobą i wsadzić na noc do lodówki.
- Na następny dzień do zaczynu dodać pozostałe składniki do ciasta i wymieszać mikserem.
- Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia.
- Na ciasto przełożyć rabarbar.
- Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą i pokruszyć ją na cieście.
- Piec 40 minut w 175oC.
Ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Ciasto z rabarbarem na oleju - sprawdzony przepis bez czekania
Jeśli chcemy zrobić szybki, ale dobry placek drożdżowy, możemy skorzystać również z takiego przepisu, w którym nie jest konieczne czekanie na wyrośnięcie zaczynu. Zobaczmy więc, co jest nam potrzebne, by zrobić ten dobry placek drożdżowy z rabarbarem i jak długo trzeba go piec.
Składniki na ciasto:
- 30 g cukru wanilinowego,
- 90 g drożdży,
- 250 g ciepłego mleka,
- 600 g mąki,
- 600 g rabarbaru,
- 5 łyżek cukru,
- 8 łyżek oleju,
- 3 jajka.
Składniki na kruszonkę:
- 50 g ciepłego masła,
- 50 g cukru,
- 100 g mąki.
Przygotowanie:
- Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Drożdże utrzeć z cukrami i mlekiem.
- Do drożdży dodać resztę składników na ciasto, nie licząc rabarbaru.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na blachę przełożyć ciasto.
- Rabarbar włożyć na wierzch ciasta.
- Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą.
- Kruszonką posypać ciasto.
- Placek piec w 180oC przez 45 minut.
Placek drożdżowy z rabarbarem - jakie są inne sposoby na przygotowanie ciasta drożdżowego
Drożdżowiec z budyniem - łatwy i dobry przepis
Kolejnym pomysłem na placek drożdżowy z rabarbarem jest przepis na ciasto z rabarbarem i pianką zrobioną z budyniu. Jest to trochę wzbogacona wersja tradycyjnego drożdżowego ciasta z rabarbarem. Zobaczmy, jak wygląda przepis i jakie składniki są potrzebne do jego przygotowania.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 30 g drożdży,
- 0,75 szklanki mleka,
- 2,5 szklanki mąki,
- łyżka cukru wanilinowego,
- łyżka masła,
- 4 łyżki cukru,
- 5 żółtek,
- szczypta soli,
- 1 kg rabarbaru.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g cukru,
- 100 g masła,
- 200 g mąki.
Składniki na piankę:
- 80 g budyniu waniliowego,
- 1/3 szklanki oleju,
- szklanka cukru,
- łyżka cukru wanilinowego,
- 5 białek,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto połączyć, owinąć folią i odstawić na 20 minut.
- Ciasto wyłożyć na blachę.
- Rabarbar obrać i pokroić w kawałki.
- Składniki na kruszonkę połączyć.
- Rabarbar wyłożyć na ciasto.
- Białka z solą ubić na sztywną pianę.
- Do piany dodać resztę składników i wymieszać.
- Piankę rozłożyć równomiernie na cieście.
- Na piankę wyłożyć kruszonkę.
- Piec 50 minut w 180oC.
Przy rozkładaniu ciasta musimy pamiętać o tym, żeby jego brzegi podnieść do góry.
Szybkie ciasto z rabarbarem i bezą - jak zrobić dobrą drożdżówkę
Popularnością cieszą się również ciasta z rabarbarem i bezą. Ciasto z rabarbarem i bezą robi się w taki sam sposób, jak wyżej wymienione ciasta drożdżowe, natomiast dodatkową warstwę stanowi beza. Zobaczmy więc, w jaki sposób możemy zrobić drożdżowca z puszystą bezą.
Składniki na bezę:
- 300 g cukru,
- 5 białek.
Składniki na ciasto:
- 50 g drożdży,
- 100 g masła,
- 200 g cukru,
- 500 g mąki,
- 325 ml mleka,
- 5 żółtek,
- 1 kg rabarbaru.
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto wymieszać i odstawić na 2 godziny.
- Rabarbar umyć, obrać i pokroić.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto rozłożyć na blaszce.
- Na ciasto wyłożyć rabarbar.
- Piec 30 minut w 180oC.
- Białka ubić na sztywną masą.
- Do białek dodać cukier i cały czas miksować.
- Na ciasto wylać bezę.
- Piec 20 minut w 180oC.