Tradycyjny placek drożdżowy z rabarbarem - jak zrobić pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką

Jeśli w naszym ogrodzie rośnie rabarbar, możemy go z powodzeniem wykorzystać do przygotowania pysznego ciasta drożdżowego. Pamiętajmy jednak o tym, że drożdżówka może być przygotowana na podstawie przepisu, który mamy sprawdzony, natomiast nie do końca nam odpowiada. Zacznijmy więc od tradycyjnego i łatwego przepisu na pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką.

Składniki na zaczyn:

  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 4 łyżki mleka,
  • 40 g drożdży.

Pamiętajmy o tym, by użyć ciepłego mleka.

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki tortowej,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła.

Składniki na ciasto:

  • 250 ml mleka,
  • 700 g rabarbaru,
  • 650 g mąki tortowej,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 5 żółtek z jajek,
  • odrobina soli.

Do ciasta używamy ciepłe, ale nie gorące mleko.

Przygotowanie:

  1. Składniki na zaczyn połączyć i odstawić w ciepłe miejsce.
  2. Po 30 minutach składniki na ciasto połączyć z zaczynem.
  3. Gotowe ciasto przykryć folią i odstawić na godzinę.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Ciasto przełożyć na blachę.
  6. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w małe kawałki.
  7. Rabarbar włożyć na ciasto.
  8. Składniki na kruszonkę połączyć do uzyskania gładkiej masy.
  9. Kruszonkę pokruszyć na cieście.
  10. Placek piec 70-80 minut w temperaturze 175oC.

Po upieczeniu takich drożdżowych ciast zaleca się ich zostawienie w piekarniku na dodatkowe 15 minut, jednak przy uchylonych drzwiczkach. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z polecanymi przepisami na ciasto z rabarbarem.

Ciasto z rabarbarem na oleju - pyszna drożdżówka

Drożdżowiec - jak możemy zrobić ciasta z rabarbarem na oleju

Jeśli chcemy, by na naszym stole zagościła babka drożdżowa z rabarbarem, powinniśmy zapoznać się z tym, jakie szybkie przepisy cieszą się największą popularnością. Jednym z takich przepisów jest bardzo łatwy przepis na ciasto z rabarbarem na oleju. Zobaczmy, jak zrobić ten placek.

Składniki na zaczyn:

  • 50 g świeżych drożdży,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka oleju z pestek winogron,
  • cukier wanilinowy,
  • 3 jajka.

Składniki do ciasta:

  • 500 g mąki tortowej,
  • 500 g rabarbaru,
  • szczypta soli.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 175 g mąki pszennej.

Przygotowanie:

  1. Składniki na zaczyn połączyć ze sobą i wsadzić na noc do lodówki.
  2. Na następny dzień do zaczynu dodać pozostałe składniki do ciasta i wymieszać mikserem.
  3. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia.
  5. Na ciasto przełożyć rabarbar.
  6. Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą i pokruszyć ją na cieście.
  7. Piec 40 minut w 175oC.

Ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem na oleju - sprawdzony przepis bez czekania

Jeśli chcemy zrobić szybki, ale dobry placek drożdżowy, możemy skorzystać również z takiego przepisu, w którym nie jest konieczne czekanie na wyrośnięcie zaczynu. Zobaczmy więc, co jest nam potrzebne, by zrobić ten dobry placek drożdżowy z rabarbarem i jak długo trzeba go piec.

Składniki na ciasto:

  • 30 g cukru wanilinowego,
  • 90 g drożdży,
  • 250 g ciepłego mleka,
  • 600 g mąki,
  • 600 g rabarbaru,
  • 5 łyżek cukru,
  • 8 łyżek oleju,
  • 3 jajka.

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g ciepłego masła,
  • 50 g cukru,
  • 100 g mąki.

Przygotowanie:

  1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Drożdże utrzeć z cukrami i mlekiem.
  3. Do drożdży dodać resztę składników na ciasto, nie licząc rabarbaru.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Na blachę przełożyć ciasto.
  6. Rabarbar włożyć na wierzch ciasta.
  7. Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą.
  8. Kruszonką posypać ciasto.
  9. Placek piec w 180oC przez 45 minut.

Placek drożdżowy z rabarbarem - jakie są inne sposoby na przygotowanie ciasta drożdżowego

Drożdżowiec z budyniem - łatwy i dobry przepis

Kolejnym pomysłem na placek drożdżowy z rabarbarem jest przepis na ciasto z rabarbarem i pianką zrobioną z budyniu. Jest to trochę wzbogacona wersja tradycyjnego drożdżowego ciasta z rabarbarem. Zobaczmy, jak wygląda przepis i jakie składniki są potrzebne do jego przygotowania.

Placek drożdżowy z rabarbarem na desce do krojenia, a także najlepsze ciasto z rabarbarem drożdżowym, proste i szybkie przepisy
Placek drożdżowy z rabarbarem krok po kroku, a także proste, pyszne, smaczne i słodkie przepisy na ciasta z rabarbarem

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 30 g drożdży,
  • 0,75 szklanki mleka,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • łyżka masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • 5 żółtek,
  • szczypta soli,
  • 1 kg rabarbaru.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 200 g mąki.

Składniki na piankę:

  • 80 g budyniu waniliowego,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • szklanka cukru,
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • 5 białek,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto połączyć, owinąć folią i odstawić na 20 minut.
  2. Ciasto wyłożyć na blachę.
  3. Rabarbar obrać i pokroić w kawałki.
  4. Składniki na kruszonkę połączyć.
  5. Rabarbar wyłożyć na ciasto.
  6. Białka z solą ubić na sztywną pianę.
  7. Do piany dodać resztę składników i wymieszać.
  8. Piankę rozłożyć równomiernie na cieście.
  9. Na piankę wyłożyć kruszonkę.
  10. Piec 50 minut w 180oC.

Przy rozkładaniu ciasta musimy pamiętać o tym, żeby jego brzegi podnieść do góry.

Szybkie ciasto z rabarbarem i bezą - jak zrobić dobrą drożdżówkę

Popularnością cieszą się również ciasta z rabarbarem i bezą. Ciasto z rabarbarem i bezą robi się w taki sam sposób, jak wyżej wymienione ciasta drożdżowe, natomiast dodatkową warstwę stanowi beza. Zobaczmy więc, w jaki sposób możemy zrobić drożdżowca z puszystą bezą.

Składniki na bezę:

  • 300 g cukru,
  • 5 białek.

Składniki na ciasto:

  • 50 g drożdży,
  • 100 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 500 g mąki,
  • 325 ml mleka,
  • 5 żółtek,
  • 1 kg rabarbaru.

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto wymieszać i odstawić na 2 godziny.
  2. Rabarbar umyć, obrać i pokroić.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Ciasto rozłożyć na blaszce.
  5. Na ciasto wyłożyć rabarbar.
  6. Piec 30 minut w 180oC.
  7. Białka ubić na sztywną masą.
  8. Do białek dodać cukier i cały czas miksować.
  9. Na ciasto wylać bezę.
  10. Piec 20 minut w 180oC.
ikona podziel się Przekaż dalej