Proste ciasto z rabarbarem i truskawkami. Oto 3 najlepsze przepisy
Ciasto z rabarbarem i truskawkami może przybierać różne formy, a to wszystko zależy od tego, na jaki przepis się zdecydujemy. Popularnością cieszą się proste i szybkie przepisy na pyszne muffinki z rabarbarem i truskawkami, biszkopt z rabarbarem, czy też kruche, półkruche i ucierane wypieki, w których główną rolę odgrywa właśnie rabarbar i truskawki. Zobaczmy popularne przepisy na te placki.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o rabarbarze.
Kruchy placek z dodatkiem truskawek i rabarbaru - proste przepisy
Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami - łatwy przepis
Wypieki, w których jest rabarbar i truskawki są bardzo popularne szczególnie w okresie letnim, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców. Jednym z pomysłów, gdzie możemy skorzystać z rabarbaru i truskawek jest kruche lub półkruche ciasto z tymi owocami. Zobaczmy, jak zrobić to łatwe ciasto.
Składniki na ciasto:
- 225 g cukru,
- 225 g masła,
- 390 g mąki tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- jajko,
- skórka z cytryny.
Pozostałe składniki:
- 15 g płatków migdałów,
- 100 g cukru,
- 350 g rabarbaru,
- 500 g truskawek,
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
- Suche składniki na ciasto mieszamy ze startą skórką z cytryny.
- Do składników dodajemy zimne masło i jajko.
- Całość wyrabiamy dokładnie.
- Ponad połowę ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Mąkę ziemniaczaną mieszamy z cukrem.
- Truskawki i rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.
- Owoce łączymy z mąką z cukrem. Gotowe owoce wykładamy na ciasto.
- Na owoce wykładamy resztę ciasta i posypujemy migdałami.
- Pieczemy w 190oC przez 50 minut.
Jak zrobić kruchy placek z rabarbarem i truskawkami - prosty przepis
Dodatkiem do półkruchego lub kruchego ciasta może być kruszonka, która świetnie połączy się z rabarbarem i truskawkami. Przepis na kruche ciasto z rabarbarem jest szybki, a możemy zrobić naprawdę pyszny placek, który będzie idealnym słodkim dodatkiem do kawy lub herbaty. Zobaczmy przepis.
Składniki na ciasto:
- 150 g cukru,
- 200 g miękkiego masła,
- 400 g mąki,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 żółtka.
Składniki na kruszonkę:
- 150 g masła,
- 150 g cukru,
- 200 g mąki,
- 2 cukry wanilinowe.
Składniki na masę owocową:
- 200 g cukru,
- 750 g truskawek,
- 1 kg rabarbaru.
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto łączymy ze sobą do uzyskania gładkiej masy.
- Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie ciasto wykładamy na formę do pieczenia i nakłuwamy widelcem.
- Ciasto pieczemy 25 minut w 180oC, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
- Owoce myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.
- Pokrojone owoce mieszamy z cukrem i wykładamy na ciasto.
- Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą.
- Kruszonką oprószamy ciasto i pieczemy w 180oC przez 45 minut.
Ciasto z rabarbarem i truskawkami - pyszne ciasto ucierane i biszkopt
Ucierany wypiek z wykorzystaniem rabarbaru i truskawek - szybkie ciasto dla każdego
Ucierane ciasto z rabarbarem i truskawkami to kolejne łatwe rozwiązanie na to, w jaki sposób wykorzystać owoce. Jednak zanim przejdziemy do samego pieczenia ciasta, warto zapoznać się z tym, jakie przepisy właśnie na ten placek są dostępne. Zobaczy jeden z przepisów na ucierane ciasto z owocami.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka cukru,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- kostka masła,
- 5 jajek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na kruszonkę:
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki mąki,
- cukier wanilinowy.
Pozostałe składniki:
- 500 g truskawek,
- 500 g rabarbaru,
- cukier puder.
Przygotowanie:
- Masło ucieramy z cukrem.
- Żółtka oddzielamy od białek.
- Masło łączymy z żółtkiem. Do masy dodajemy suche składniki.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą.
- Ciasto wylewamy na blachę i wykładamy na nie pokrojone truskawki i rabarbar.
- Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i posypujemy nią ciasto.
- Pieczemy 50 minut w 180oC.
Gotowe ciasto podajemy posypane cukrem pudrem. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z polecanymi przepisami na ciasto z rabarbarem.
Biszkopt z rabarbarem i truskawkami - z jakiego przepisu skorzystać
Biszkopty mogą być przygotowane na różne sposoby. Jednak by przygotować dobry biszkopt, musimy znać przepis na to, jak go zrobić. Zobaczmy, co będzie potrzebne do przygotowania biszkoptu z rabarbarem i truskawkami i ile trwa przygotowanie takiego pysznego i łatwego ciasta.
Składniki na ciasto:
- 120 g cukru,
- 150 g mąki tortowej,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka.
Pozostałe składniki:
- 200 g truskawek,
- 200 g rabarbaru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukru karmelowego,
- cukier puder.
Przygotowanie:
- Rabarbar i truskawki myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.
- Owoce posypujemy cukrem i mieszamy.
- Składniki na ciasto łączymy ze sobą.
- Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę.
- Rabarbar i truskawki odsączamy z soku i mieszamy z mąką ziemniaczaną.
- Owoce wkładamy na biszkopt i lekko dociskamy.
- Biszkopt z owocami pieczemy 45 minut w 160oC.
Pyszne muffinki z rabarbarem i truskawkami - przepis
Rabarbar i truskawki mogą być podawane także w postaci muffinek z rabarbarem i truskawkami. Jest to doskonały sposób na formę ciasta, która jest bardzo poręczna i atrakcyjna wizualnie. Zobaczmy więc, w jaki sposób możemy przygotować te miniaturowe placuszki z letnimi owocami.
Składniki:
- 150 ml oleju,
- 150 ml kwaśnej śmietany,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki cukru drobnego,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- rabarbar,
- truskawki,
- cukier puder.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia.
- Jajka mieszamy z cukrem, śmietaną i olejem.
- Mokre składniki łączymy z suchymi i wyrabiamy do powstania gładkiej masy.
- Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki.
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w cztery części.
- Ciasto przekładamy do foremek na muffinki.
- W ciasto wkładamy owoce.
- Muffinki pieczemy około 25 minut w 170oC.
Gotowe muffinki z rabarbarem i truskawkami podajemy posypane cukrem pudrem.