Przepis na kociołek myśliwski – oto sprawdzone receptury
Kociołek myśliwski to bardzo popularny latem sposób na szykowanie potraw gotowanych na ognisku. Żeliwny, myśliwski garnek i gotowanie pysznych potraw na ognisku w rodzinnej atmosferze, to idealny sposób na spędzenie miło weekendu, a może nawet i całego urlopu. Poznajmy więc ciekawe i nieskomplikowane przepisy na potrawy z kociołka.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kulinariach.
Z tego artykułu dowiesz się:
Kociołek myśliwski – co to jest i jak go używać?
Kociołek myśliwski to głęboki, duży, żeliwny garnek z dokręcaną śrubami pokrywą. Potrawy gotują się w nim we własnym wywarze, przy nieco zwiększonym ciśnieniu wewnątrz naczynia. Pod względem zasady działania, kociołek myśliwski działa podobnie do szybkowaru.
Zazwyczaj kociołki myśliwskie wykonane są z żeliwa, ponieważ stop ten zapewnia doskonałe utrzymanie ciepła. Kociołek myśliwski może być surowy wewnątrz lub też być powleczony wewnątrz emalią. Oczywiście kociołek emaliowany jest wygodniejszy w użyciu i łatwiejszy w utrzymaniu czystości.
Możemy również spotkać kociołki myśliwskie wykonane ze stali, ale najpopularniejsze są te wykonane z żeliwa. Kociołki myśliwskie mają różną wielkość. Z reguły jednak maja pojemność od 7 do 14 litrów. Tak więc ugotowana w nich potrawa starczy swobodnie na posiłek dla paru lub nawet kilkunastu osób.
Co możemy gotować w kociołku?
Do kociołka możemy wrzucić praktycznie wszystko - każdy składnik, jaki nam się podoba. Ważne jest jednak, aby przed przystąpieniem do gotowania natrzeć wnętrze kociołka tłuszczem – olejem roślinnym lub smalcem i wyłożyć liśćmi białej kapusty. W ten sposób ochronimy gotujące się potrawy przed przypaleniem.
Warto pamiętać, że kociołek nie stawiamy bezpośrednio na ogniu, lecz mocujemy nad źródłem ciepła. W przeciwnym razie danie się przypali. Z racji konstrukcji kociołka możemy przygotować pyszne danie jednogarnkowe. Owszem możemy w nim gotować różne dania, w tym np. zupę, lecz nie wykorzystamy w pełni zalet garnka i gotowania w nim, jakim jest powolne gotowanie, duszenie i prażenie wrzuconych do niego składników.
Przykładowe składniki, które mogą tworzyć potrawy z kociołka
Potrawy w kociołku gotują się we własnym wywarze, lecz musimy pamiętać, że mimo wszystko musimy do niego wlać płyn. Możemy do tego celu użyć bulion warzywny, wywar mięsny, białe lub czerwone wino. Nawet zwykłą wodę. Oprócz płynu do kociołka możemy dodać pyszne mięso, takie, jakie nam najbardziej smakuje, np.: boczek surowy lub wędzony, karkówkę, wołowinę, golonkę, nogi kurczaka, dziczyznę, kiełbasę.
Oczywiście oprócz mięsa warto pamiętać również o pysznych, a przede wszystkim zdrowych warzywach i przyprawach. Tu wymienić możemy przede wszystkim: kapustę kiszoną lub surową, paprykę, cebula, marchew, pietruszka, ziemniaki itp. Z przypraw bardzo często stosowane są: liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, majeranek, oregano, zioła prowansalskie i inne.
Potrawy z kociołka – przykładowy przepis na gulasz
Składniki na pyszny gulasz:
- Pół kilograma wieprzowiny
- Dwie papryki - czerwona i zielona
- Kilkanaście pieczarek
- 3 marchewki
- 2-3 cebule
- kilka ząbków czosnku
- puszka pomidorów w zalewie, w całości
- pół szklanki bulionu
- kilka plasterków boczku
- kilka liści kapusty
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 4 łyżki oleju roślinnego
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie potrawy:do kociołka należy wlać olej roślinny i wyłożyć dno kawałkami boczku. Do środka włożyć pokrojone w kostkę mięso. Następnie należy dodać warzywa: pokrojoną w kostkę paprykę, marchew i przekrojone na pół pieczarki, cebulę pokrojoną w grube piórka oraz całe ząbki czosnku. Całość należy przez chwilę smażyć. Następnie należy wlać bulion oraz dodać zawartość puszki z pomidorami i przyprawy. Na wierzch należy położyć liście kapusty. Kociołek należy przykryć pokrywą, ustawić na odpowiedniej wysokości nad żarem. Potrawę należy gotować około godziny (lub nawet i dłużej), aż do chwili, aż nie zacznie wydobywać się z gotującej się potrawy para. Następnie możemy sprawdzić, czy składniki gulaszu są już miękkie. Jeżeli są już odpowiedniej miękkości, to możemy danie podać. Jeżeli nie – możemy potrawę pozostawić na chwilę do dogotowania. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na bitki z szynki wieprzowej.
Kolejny dobry, klasyczny kociołek na ognisku, czyli pieczonki
Składniki, jakie potrzebujemy do pieczonek:
- dwa kilogramy ziemniaków
- 2-3 cebule
- dwie marchewki
- 20 dag boczku
- 50 dag kiełbasy
- Kawałek słoniny
- duża kapusta
- Sól, pieprz
- Pół kostki masła
Ziemniaki i marchew należy obrać, pokroić w plasterki. Cebulę kroimy w grubszą kostkę. Podobnie boczek i kiełbasę. Na dnie myśliwskiego garnka kładziemy boczek lub słoninę. Od kapusty odrywamy delikatnie liście, tak aby ich nie uszkodzić. Wykładamy nimi dno garnka. Naprzemiennie je ugniatamy i jednocześnie układamy ziemniaki cebulę, boczek, kiełbasę, jednocześnie soląc i pieprząc każdą kolejną warstwę dania. Wszystkie składniki lekko ugniatamy, jednocześnie starając się, aby były ułożone jak najciaśniej, ponieważ w czasie gotowania i tak wszystko się przesunie w dół. Na koniec do potrawy dodajemy masło oraz układamy na wierzchu liście kapusty. Wieko myśliwskiego garnka przykrywamy i dokręcamy śrubą.
Szykując gotowanie na ognisku, musimy rozgarnąć żar, wstawić kociołek i lekko go przysypać tym żarem. Całość gotujemy około godziny. To, czy potrawa jest dobra, poznamy po unoszącym się z kociołka pięknym i pysznym zapachu. Lato to niewątpliwie najlepsza pora na dania szykowane na ognisku. Dużo osób często decyduje się również na potrawy z kociołka, grill również ma wielu swoich zwolenników.
W Internecie znajdziemy wiele ciekawych stron, na których znajdziemy przepisy kulinarne oraz informacje co to jest gotowanie na ognisku, i jakie są jego zasady. Ponadto z lektury wielu portali internetowych możemy dowiedzieć się jak obrać melona oraz gdzie kupić drożdże gorzelnicze.