Przepis na łazanki z kiszoną kapustą krok po kroku - sprawdź go!
Masz więcej kiszonej kapusty dobrej jakości? Możesz zrobić nie tylko kapuśniak z kiszonej kapusty, lecz także właśnie łazanki! To danie jest już trochę zapomniane, ale jest tak smaczne, że warto sobie o nim przypomnieć. Tani, szybki obiad – idealny dla rodziny. Dowiedz się, jak przygotować łazanki z kiszoną kapustą i jak można je urozmaicić.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kiszonej kapuście.
Z tego artykułu dowiesz się:
Łazanki z kiszoną kapustą – przepis tradycyjny
Tradycyjnie łazanki z kiszoną kapustą podaje się same. Jest to danie wegetariańskie, a przy odrobinie kreatywności i zastępczych składnikach może być wegańskie. To jedna z najtańszych opcji obiadowych, podobnie jak kapusta kiszona zasmażana.
- 500 g makaronu łazanki,
- 500 g kiszonej kapusty,
- 1 duża cebula lub 2 małe,
- 1 marchew,
- 1 łyżka oleju,
- przyprawy: pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie.
Przygotowanie łazanek nie zajmuje za wiele czasu, dlatego warto się nimi zainteresować. To jedno z tych dań, które można przygotować na przykład dzień wcześniej i podać podsmażone na patelni.
- Makaron ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.
- Obierz i zetrzyj na tarce marchew, dodaj ją do kapusty i obgotuj z dodatkiem przypraw. Odcedź.
- Cebulkę podsmaż na oleju aż do zeszklenia. Dodaj kapustę z marchewką i smaż około 10 minut.
- Dodaj łazanki na patelnię i podsmażaj, żeby makaron przeszedł zapachem łazanek.
Kapusta kiszona z łazankami z kiełbasą
O wiele częściej jednak niż w wersji wegetariańskiej robi się łazanki z kiełbasą lub boczkiem. Nieco tłuszczu znacznie urozmaica smak potrawy, a dzięki mięsnej wkładce obiad jest znacznie bardziej treściwy i zawiera więcej białka. Przepis jest o wiele łatwiejszy niż bigos z kiszonej kapusty i można zrobić go bardzo szybko.
- 500 g makaronu łazanki,
- 500 g kiszonej kapusty,
- 2 cebule,
- 1 marchew,
- 400 g kiełbasy (jeśli robisz danie z boczkiem, potrzebne będzie około 300 g boczku),
- 1 łyżka oleju,
- przyprawy: pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie.
Do dania można wybrać dowolną kiełbasę, także wędzoną. Można także zastosować boczek – przyda się wędzony, o mniejszej ilości tłuszczu, żeby skwarki były bardziej mięsne.
- Pokrój boczek lub kiełbasę w grubszą kostkę.
- Ugotuj makaron według opisu na opakowaniu. Odcedź i przelej chłodną wodą.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę. Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
- Obgotuj kapustę z marchewką i przyprawami.
- Podsmaż cebulę aż się zeszkli. Dodaj kiełbasę lub boczek i podsmaż na brąz. Odcedzoną kapustę przełóż na patelnię i podsmażaj kilka minut.
- Uzupełnij danie makaronem i podsmażaj dalej, żeby wszystkie smaki się wymieszały.
Po wykonaniu przepisu został ci sok z kapusty? Sprawdź także ten artykuł o zastosowaniu i właściwościach soku z kapusty.
Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami?
Chociaż pieczarki wydają się nieszczególnie pasować do kapusty kiszonej, to połączenie jest naprawdę pyszne. Danie możesz także zrobić z grzybami leśnymi, także suszonymi – świetnie się sprawdzą.
- 500 g makaronu łazanki,
- ½ kg pieczarek,
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 3 małe cebule,
- 2 łyżki masła,
- przyprawy: pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, wędzona papryka
Łazanki z kapustą i pieczarkami są naprawdę bardzo smaczne. Można dodać do nich także przesmażoną kiełbasę, ale świetnie smakują także same. Jeśli decydujesz się na przygotowanie kapusty z grzybami leśnymi suszonymi, wcześniej je namocz i nieco obgotuj razem z kapustą.
- Ugotuj makaron. Odcedź i przelej chłodną wodą.
- Kapustę kiszoną obgotuj w niewielkim garnku z dodatkiem liścia laurowego, pieprzu i ziela angielskiego.
- Obierz pieczarki i pokrój je na ćwiartki lub ósemki.
- Cebule pokrój na drobne kawałeczki i podsmaż do zeszklenia na maśle. Dodaj pieczarki i podsmażaj aż do puszczenia i odparowania soku.
- Dodaj do całości ugotowaną kapustę kiszoną.
- Dopraw kminkiem i wędzoną papryką.
- Dodaj makaron i podsmażaj przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby.
Przepis na łazanki z kiszoną kapustą i mięsem mielonym
Kapusta kiszona z łazankami świetnie się sprawdza w wielu różnych sytuacjach. Możesz także przygotować danie z mięsem mielonym, które będzie naprawdę sycące. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, ale jest tak prosty i w miarę tani, także na studencką kieszeń.
- 500 g makaronu łazanki,
- 500 g kiszonej kapusty,
- 1 duża cebula,
- 250 g mięsa mielonego,
- 1 łyżka oleju,
- przyprawy: pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy.
Do dania możesz wykorzystać dowolne mięso mielone, zarówno z łopatki wieprzowej, jak i na przykład z indyka lub wołowo-wieprzowe. Danie można połączyć także z grzybami lub pieczarkami, będzie to naprawdę smaczne.
- Ugotuj makaron, odcedź i przelej chłodną wodą.
- Obgotuj kiszoną kapustę z majerankiem, zielem angielskim i liściem laurowym.
- Posiekaj cebulę na drobną kostkę.
- Podsmaż cebulę na oleju, dodaj mięso mielone i smaż przez chwilę. Dodaj obgotowaną i odcedzoną kapustę. Podsmażaj przez chwilę.
- Dodaj makaron, wymieszaj i smaż jeszcze przez moment. Dopraw solą i pieprzem.
Danie jest gotowe, nie trzeba dodawać do niego żadnych dodatkowych przystawek.