Przepisy na ogórki w zalewie musztardowej bez tajemnic - sprawdź najlepsze
Mizeria z ogórków to twój ulubiony dodatek do obiadu? Na zimę trzeba się z nią pożegnać, ale na szczęście przetwory z ogórków wytrzymują cały rok i mogą ciągle gościć na twoim stole. Jeśli ogórki kiszone czy konserwowe już ci się znudziły, możesz wypróbować nieco inną wersję – ogórki w zalewie musztardowej. Dowiedz się, jak je przygotować i poznaj najbardziej oryginalne przepisy!
Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o ogórkach.

Ogórki w zalewie musztardowej na zimę
Ogórki konserwowe z musztardą
Przetwory z ogórków na zimę to najlepszy sposób na urozmaicenie obiadów. Kiedy na dworze mróz i słota, trudno zdobyć dobrej jakości świeże warzywa, więc naszym sprzymierzeńcem naturalnie powinny stać się kiszonki lub warzywa konserwowe. Ogórki kiszone, nawet najlepsze, szybko mogą się znudzić, a te w occie dla wielu osób mają zbyt ostry smak. Dlatego najlepszą alternatywą są właśnie ogórki w zalewie musztardowej.
Mogłoby się wydawać, że musztarda doda im ostrości, ale nie. Jest to bardziej wyrazisty smak, ale jednocześnie ogórki konserwowe z musztardą są nieco mniej octowe i kwaśne. Wszystko zależy od tego, jaką musztardę dodasz. Miodowa, kremska czy stołowa będą bardziej subtelne w smaku, rosyjska lub dijon – mocno ostra. Ciekawym rozwiązaniem jest także musztarda francuska – zachowane w całości kuleczki gorczycy dodają sprawią, że zalewa do ogórków konserwowych będzie bardziej oryginalna. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z ogórków.
Przechowywanie ogórków na zimę
Jeśli chcesz, żeby ogórki w musztardzie przetrwały do kolejnego roku, koniecznie zwróć uwagę na słoiki i proces pasteryzacji. Ogórki powinny być włożone do czystych, wyparzonych słoików, o równych, niewyszczerbionych brzegach. Także czyste i równe powinny być zakrętki. Jeśli są choć trochę zniszczone czy wygięte, prawdopodobnie nie złapią i ogórki mogą się zepsuć.
Aby mieć pewność, że ogórki na zimę będą trwałe i dobre, trzeba zapasteryzować słoiki. Należy je gotować w 90 stopniach Celsjusza w płaskim garnku przez mniej więcej 5-8 minut od zagotowania. Poziom wody powinien sięgać 2-3 cm poniżej wieczka. W wysokiej temperaturze zakrętka się zassie i nie będzie wpuszczała powietrza. Przetwory z ogórków najlepiej wkładać do mniejszych słoiczków – 0,5-0,8 l, to akurat porcja na jeden obiad dla rodziny.
Ogórki musztardowe – pikle bez skórki
Zalewa do ogórków konserwowych z musztardą
Podstawowy przepis to pikle w musztardzie. Są to obrane ze skóry, pokrojone w kawałki, dość duże ogórki. Można usunąć z nich gniazda nasienne, ale nie jest to konieczne. Tak przygotowane ogórki są bardzo smaczne i nadają się także do sałatek i tym podobnych przetworów. Kluczowym elementem ogórków musztardowych jest zalewa. Sposób jej przyrządzania jest taki sam jak w przypadku standardowych ogórków konserwowych. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki małosolne?
Do zalewy do ogórków musztardowych potrzebujesz (porcja na 3 kg ogórków gruntowych):
- 5 szklanek wody,
- 1 szklankę cukru,
- 1 szklankę octu,
- 5 łyżeczek musztardy (dowolny rodzaj poza francuską),
- 3 płaskie łyżki soli.
Wszystkie składniki połącz i zagotuj razem, mieszając, żeby cukier dobrze się rozpuścił. Możesz dodać do zalewy także listki laurowe, ale najczęściej wkłada się je bezpośrednio do słoików.
Słoiki i akcesoria do przetworów - sprawdź!
Przepis na ogórki musztardowe krok po kroku
Po ugotowaniu zalewy możesz pozostawić ją do wystygnięcia i w tym czasie przygotować ogórki i słoiki. Przepisy na ogórki konserwowe nie są wcale skomplikowane.
- Obierz ogórki, pokrój je na cząstki.
- Umyj i wyparz słoiki.
- Do każdego słoika wsyp po kilka ziaren pieprzu ziarnistego, gorczycy i ziela angielskiego, możesz także włożyć do nich po jednym listku laurowym.
- Ułóż ciasno, pionowo ogórki w słoikach.
- Włóż nieco kopru do każdego słoika na wierzch. Jeśli zależy ci na bardziej delikatnym, słodkawym smaku, możesz dołożyć kawałeczek marchewki.
- Zalej przestudzoną zalewą mniej więcej 1-2 cm poniżej brzegu słoika. Pasteryzuj przez 6 minut. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki z czosnkiem.

Ogórki w zalewie musztardowej – ciekawe przepisy
Ogórki musztardowe z miodem
Dla osób, które wolą słodkie smaki, idealnie sprawdzą się ogórki musztardowo-miodowe. Ten smak możesz troszkę poczuć, jeśli użyjesz musztardy miodowej, jeśli jednak dodasz prawdziwego miodu z pasieki, będzie jeszcze ciekawszy.
- 3 kilogramy ogórków,
- 1 litr wody,
- 1 szklanka octu,
- 1 szklanka cukru (lub mniej do smaku),
- 3 łyżki soli,
- 5 łyżek musztardy (dowolny rodzaj),
- 3 łyżki prawdziwego, płynnego miodu.
Przyprawy:
Przepis w zasadzie jest taki sam, jak na podstawową wersję. Ogórki możesz jednak zostawić w skórce i pokroić je na plastry wzdłuż. Dzięki temu będą się idealnie nadawać na kanapkę. Zalewę przygotuj jak poprzednio, ale pamiętaj, że miód musi być dodany pod koniec gotowania. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki z kurkumą?
Sałatka z ogórków w zalewie musztardowej na zimę
A może by tak zrobić sałatkę z ogórków i innych warzyw w musztardzie? To także świetny dodatek do zimowych obiadów – pełen witamin i niskokaloryczny.
- 1 kg ogórków,
- 1 duża cebula,
- 200 g marchwi,
- 3 szklanki wody,
- pół szklanki octu,
- pół szklanki cukru,
- 3 płaskie łyżki soli,
- 5 łyżek musztardy (najlepiej łagodnej)
- przyprawy do słoika.
Jeśli chcesz przygotować ostrzejsze w smaku ogórki, włóż do słoików także ostrą papryczkę – na taką ilość ogórków wystarczy pół.
- Ugotuj marchew w całości. Po przestudzeniu pokrój na plasterki.
- Obierz i pokrój cebule w piórka.
- Wyczyść ogórki, umyj je i obierz, pokrój w plasterki. Nie powinny być zbyt cienkie, to nie mizeria z ogórków.
- Zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i musztardą. Przestudź.
- Wsyp do wyparzonych słoików gorczycę, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i listek laurowy. Możesz dodać także po kawałku ostrej papryczki wraz z nasionkami.
- Wymieszaj warzywa z cebulą i włóż ciasno do słoików.
- Zalej przestudzoną zalewą. Dobrze zakręć i pasteryzuj przez 7-8 minut.
Tak przygotowane ogórki konserwowe będą miały bardziej słodki smak. Idealnie sprawdzają się z ziemniakami i mięsem, ale tak naprawdę mogą być także podstawą sałatek lub dodatkiem do kanapek. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z ogórków gruntowych.