Pyszne ciasto z rabarbarem i bezą. Zobacz, jak zrobić je krok po kroku
Kruche, półkruche, ucierane, na biszkopcie, z kruszonką, pianką i bezami. Wybór pysznych placków jest bardzo szeroki. Poza tradycyjną szarlotką popularnością cieszy się również ciasto z rabarbarem i bezą, które może być również w postaci muffinek z rabarbarem i bezą. Zobaczmy więc, jakie przepisy na pyszne ciasto z rabarbarem i bezą cieszą się największą popularnością.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o rabarbarze.
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - jak zrobić pyszny placek
Kruchy placek z bezami i rabarbarem - jak powinna być zrobiona beza
Szarlotka, muffinki z rabarbarem, czy też beza lub nawet ciasto z rabarbarem i bezą, to pyszne placki, które mogą zagościć na naszym stole nie tylko na święta czy też jakieś uroczystości, ale mogą również stać się świetną i zdrową słodką przekąską. Zobaczmy więc, jak możemy zrobić ciasto z rabarbarem i bezą, do którego bazą będzie kruchy spód.
Składniki na kruchy spód:
- 50 g cukru,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 200 g zimnego masła,
- 200 g mąki pszennej,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 żółtka,
- szczypta soli.
Pamiętajmy o tym, że zamiast robić kruche ciasto, możemy również wykorzystać półkruche ciasto.
Składniki na masę rabarbarową:
- 600 g rabarbaru,
- 180 g dżemu malinowego,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki płatków migdałowych,
- 0,5 łyżeczki cynamonu.
Obecność płatków migdałowych nie jest koniecznością, dlatego bez problemu możemy je pominąć.
Składniki na bezę:
- 200 g cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 4 białka.
Przygotowanie:
- Zaczynamy od kruchego spodu. Mąkę przesiewamy przez sitko i łączymy z masłem, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia.
- Całość zagniatamy ręcznie. Dodajemy żółtka i zagniatamy.
- Ciastem wylepiamy formę do pieczenia, dziurkujemy i pieczemy około 20 minut w 170oC.
- Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na około centymetrowe kawałki.
- Pokrojony rabarbar wkładamy do miski razem z cynamonem, mąką i dżemem. Całość mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Do białek stopniowo dodajemy cukier i ubijamy jeszcze 2 minuty do powstania gęstej pianki.
- Z pianą łączymy mąkę i miksujemy chwilkę.
- Na kruchy spód wkładamy rabarbar, a wierzch polewamy pianą i posypujemy migdałami.
- Pieczemy 20 minut w 170oC, a później zmniejszamy temperaturę do 60oC i pieczemy dodatkowe 15 minut.
Placek na kruchym cieście z rabarbarem, malinami i pianką - prosty przepis
Decydując się na ciasto z bez, kruchego lub półkruchego ciasta oraz rabarbaru, konieczne jest zapoznanie się z tym, jak wygląda przepis na to ciasto. Warto wiedzieć, że ciasto z rabarbarem i bezą, tak jak i szarlotka, może być zrobione na wiele sposobów, między innymi z malinami. Zobaczmy, jak wygląda przepis.
Składniki na kruche ciasto:
- 50 g cukru pudru,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 200 g mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 żółtka,
- szczypta soli.
Składniki na bezę:
- 200 g cukru,
- 4 białka,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Inne składniki:
- 100 g cukru,
- 400 g malin,
- 700 g rabarbaru,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
- Suche składniki na kruche ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy do nich zimne masło i siekamy.
- Dodajemy żółtka, siekamy i zagniatamy ręcznie do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Ciasto owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.
- Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na nim ciasto.
- Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w 170oC.
- Maliny z cukrem wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
- Mus przecieramy przez sitko.
- Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki.
- Rabarbar mieszamy z mąką i musem malinowym.
- Białka ubijamy z solą na gęstą pianę.
- Pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
- Całość miksujemy do połączenia się składników.
- Na kruchy spód wykładamy rabarbar i pianę.
- Ciasto pieczemy około 20 minut w 170oC.
- Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 60oC i pieczemy 15 minut.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z polecanymi przepisami na ciasto z rabarbarem.
Ciasto ucierane z rabarbarem i bezą - jak zrobić dobre ciasto ucierane
Ciasto ucierane z rabarbarem jest tak samo pyszne, jak muffinki z rabarbarem. Przygotowanie ucieranego ciasta nie jest trudne. Wystarczy, że poznamy przepis na to, jak robi się ciasta ucierane z rabarbarem i bezą. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na to ciasto, do którego możemy użyć dodatkowo kruszonkę.
Składniki na ciasto:
- 100 g cukru,
- 100 g mąki pszennej,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżeczka skórki z cytryny,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 jajko,
- 3 żółtka,
- 4 łodygi rabarbaru.
Składniki na bezę:
- 100 g cukru pudru,
- 3 białka,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
- Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i miksujemy.
- Do masy dodajemy jajko, sok i skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy.
- Całość miksujemy z mąką.
- Na blachę wyłożoną papierem wykładamy 3/4 ciasta.
- Na ciasto wykładamy rabarbar.
- Resztę ciasta wykładamy na wierzch.
- Ciasto pieczemy 25 minut w 180oC.
- Białka ubijamy z solą na sztywną pianę.
- Stopniowo dodajemy cukier.
- Pianę wykładamy na upieczone ciasto.
- Ciasto pieczemy 25 minut w 150oC.
Biszkopt z rabarbarem i bezą - pyszne placki
Biszkopt z rabarbarem i bezą - przepis na pyszne ciasto
Ciasto z rabarbarem i bezą nie musi być jedynie przygotowane na kruchym, półkruchym lub ucieranym cieście. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest również przygotowanie tego placka na cieście biszkoptowym. Pamiętajmy jednak o tym, że ciasto biszkoptowe powinno być dobrze zrobione.
Składniki na biszkopt:
- 50 g mąki kukurydzianej,
- 50 g śmietany,
- 150 g mąki,
- 200 g cukru,
- 200 g miękkiego masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- cukier wanilinowy,
- 3 żółtka.
Składniki na bezę:
- 3 białka,
- 150 g cukru,
- szczypta soli,
- łyżeczka mąki kukurydzianej.
Pozostałe składniki:
- 500 g rabarbaru.
Przygotowanie:
- Składniki na biszkopt łączymy ze sobą.
- Zmiksowane ciasto wkładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.
- Pokrojony rabarbar wykładamy na cieście.
- Ciasto pieczemy przez godzinę w 180oC.
- Białka ubijemy z pianą i stopniowo dodajemy cukier.
- Pod koniec ubijania dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników.
- Pianę rozkładamy na wystudzonym cieście.
- Placek pieczemy 15 minut w 150oC do zarumienienia się bezy.
Biszkopt z rabarbarem, bezą i kruszonką - jak go zrobić
Jeśli nie mamy talentu do pieczenia, możemy również skorzystać z bardzo prostego przepisu, do którego wykorzystamy gotowy już biszkopt. Taki biszkopt możemy kupić w różnych sklepach spożywczych. Dodatkowo możemy również przygotować ten placek z kruszonką, co doda dodatkowej chrupkości.
Jeśli chodzi o same składniki, używamy tu przede wszystkim gotowych składników. Jedyne co musimy zrobić to bezę i kruszonkę, oczywiście kruszonka nie jest tu koniecznością. Do przygotowania bezy używamy składników, które były wymienione powyżej i przygotowujemy ją również w identyczny sposób.
Podczas przygotowania musimy pamiętać też o tym, by rabarbar przed użyciem był umyty, obrany i pokrojony na około 1 cm kawałki. Taki rabarbar wykłada się na gotowy biszkopt, polewa ubitą pianą i zapieka w 150oC do momentu zarumienienia się bezy. Takie ciasto najlepiej smakuje po wystudzeniu.