Kruche ciasto z rabarbarem i bezą - jak zrobić pyszny placek

Kruchy placek z bezami i rabarbarem - jak powinna być zrobiona beza

Szarlotka, muffinki z rabarbarem, czy też beza lub nawet ciasto z rabarbarem i bezą, to pyszne placki, które mogą zagościć na naszym stole nie tylko na święta czy też jakieś uroczystości, ale mogą również stać się świetną i zdrową słodką przekąską. Zobaczmy więc, jak możemy zrobić ciasto z rabarbarem i bezą, do którego bazą będzie kruchy spód.

Składniki na kruchy spód:

  • 50 g cukru,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 żółtka,
  • szczypta soli.

Pamiętajmy o tym, że zamiast robić kruche ciasto, możemy również wykorzystać półkruche ciasto.

Składniki na masę rabarbarową:

  • 600 g rabarbaru,
  • 180 g dżemu malinowego,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki płatków migdałowych,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu.

Obecność płatków migdałowych nie jest koniecznością, dlatego bez problemu możemy je pominąć.

Składniki na bezę:

  • 200 g cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 4 białka.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od kruchego spodu. Mąkę przesiewamy przez sitko i łączymy z masłem, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia.
  2. Całość zagniatamy ręcznie. Dodajemy żółtka i zagniatamy.
  3. Ciastem wylepiamy formę do pieczenia, dziurkujemy i pieczemy około 20 minut w 170oC.
  4. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na około centymetrowe kawałki.
  5. Pokrojony rabarbar wkładamy do miski razem z cynamonem, mąką i dżemem. Całość mieszamy.
  6. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  7. Do białek stopniowo dodajemy cukier i ubijamy jeszcze 2 minuty do powstania gęstej pianki.
  8. Z pianą łączymy mąkę i miksujemy chwilkę.
  9. Na kruchy spód wkładamy rabarbar, a wierzch polewamy pianą i posypujemy migdałami.
  10. Pieczemy 20 minut w 170oC, a później zmniejszamy temperaturę do 60oC i pieczemy dodatkowe 15 minut.

Placek na kruchym cieście z rabarbarem, malinami i pianką - prosty przepis

Decydując się na ciasto z bez, kruchego lub półkruchego ciasta oraz rabarbaru, konieczne jest zapoznanie się z tym, jak wygląda przepis na to ciasto. Warto wiedzieć, że ciasto z rabarbarem i bezą, tak jak i szarlotka, może być zrobione na wiele sposobów, między innymi z malinami. Zobaczmy, jak wygląda przepis.

Składniki na kruche ciasto:

  • 50 g cukru pudru,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 żółtka,
  • szczypta soli.

Składniki na bezę:

  • 200 g cukru,
  • 4 białka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Inne składniki:

  • 100 g cukru,
  • 400 g malin,
  • 700 g rabarbaru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:

  1. Suche składniki na kruche ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy do nich zimne masło i siekamy.
  2. Dodajemy żółtka, siekamy i zagniatamy ręcznie do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Ciasto owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.
  4. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na nim ciasto.
  5. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w 170oC.
  6. Maliny z cukrem wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
  7. Mus przecieramy przez sitko.
  8. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki.
  9. Rabarbar mieszamy z mąką i musem malinowym.
  10. Białka ubijamy z solą na gęstą pianę.
  11. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
  12. Całość miksujemy do połączenia się składników.
  13. Na kruchy spód wykładamy rabarbar i pianę.
  14. Ciasto pieczemy około 20 minut w 170oC.
  15. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 60oC i pieczemy 15 minut.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z polecanymi przepisami na ciasto z rabarbarem.

Ciasto ucierane z rabarbarem i bezą - jak zrobić dobre ciasto ucierane

Ciasto ucierane z rabarbarem jest tak samo pyszne, jak muffinki z rabarbarem. Przygotowanie ucieranego ciasta nie jest trudne. Wystarczy, że poznamy przepis na to, jak robi się ciasta ucierane z rabarbarem i bezą. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na to ciasto, do którego możemy użyć dodatkowo kruszonkę.

Składniki na ciasto:

  • 100 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 jajko,
  • 3 żółtka,
  • 4 łodygi rabarbaru.

Składniki na bezę:

  • 100 g cukru pudru,
  • 3 białka,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy.
  2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
  3. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka i miksujemy.
  4. Do masy dodajemy jajko, sok i skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy.
  5. Całość miksujemy z mąką.
  6. Na blachę wyłożoną papierem wykładamy 3/4 ciasta.
  7. Na ciasto wykładamy rabarbar.
  8. Resztę ciasta wykładamy na wierzch.
  9. Ciasto pieczemy 25 minut w 180oC.
  10. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę.
  11. Stopniowo dodajemy cukier.
  12. Pianę wykładamy na upieczone ciasto.
  13. Ciasto pieczemy 25 minut w 150oC.

Biszkopt z rabarbarem i bezą - pyszne placki

Biszkopt z rabarbarem i bezą - przepis na pyszne ciasto

Ciasto z rabarbarem i bezą nie musi być jedynie przygotowane na kruchym, półkruchym lub ucieranym cieście. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest również przygotowanie tego placka na cieście biszkoptowym. Pamiętajmy jednak o tym, że ciasto biszkoptowe powinno być dobrze zrobione.

Ciasto rabarbarowe z bezą
Ciasto z rabarbarem i bezą krok po kroku, a także najłatwiejsze przepisy, pyszne i łatwe na ciasto z pianką bezową

Składniki na biszkopt:

  • 50 g mąki kukurydzianej,
  • 50 g śmietany,
  • 150 g mąki,
  • 200 g cukru,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • cukier wanilinowy,
  • 3 żółtka.

Składniki na bezę:

  • 3 białka,
  • 150 g cukru,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka mąki kukurydzianej.

Pozostałe składniki:

  • 500 g rabarbaru.

Przygotowanie:

  1. Składniki na biszkopt łączymy ze sobą.
  2. Zmiksowane ciasto wkładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.
  4. Pokrojony rabarbar wykładamy na cieście.
  5. Ciasto pieczemy przez godzinę w 180oC.
  6. Białka ubijemy z pianą i stopniowo dodajemy cukier.
  7. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników.
  8. Pianę rozkładamy na wystudzonym cieście.
  9. Placek pieczemy 15 minut w 150oC do zarumienienia się bezy.

Biszkopt z rabarbarem, bezą i kruszonką - jak go zrobić

Jeśli nie mamy talentu do pieczenia, możemy również skorzystać z bardzo prostego przepisu, do którego wykorzystamy gotowy już biszkopt. Taki biszkopt możemy kupić w różnych sklepach spożywczych. Dodatkowo możemy również przygotować ten placek z kruszonką, co doda dodatkowej chrupkości.

Jeśli chodzi o same składniki, używamy tu przede wszystkim gotowych składników. Jedyne co musimy zrobić to bezę i kruszonkę, oczywiście kruszonka nie jest tu koniecznością. Do przygotowania bezy używamy składników, które były wymienione powyżej i przygotowujemy ją również w identyczny sposób.

Podczas przygotowania musimy pamiętać też o tym, by rabarbar przed użyciem był umyty, obrany i pokrojony na około 1 cm kawałki. Taki rabarbar wykłada się na gotowy biszkopt, polewa ubitą pianą i zapieka w 150oC do momentu zarumienienia się bezy. Takie ciasto najlepiej smakuje po wystudzeniu.

ikona podziel się Przekaż dalej