Ryba po grecku - przepisy, wykonanie, dodatki, porady praktyczne
Ryba po grecku, tak samo, jak i śledzie na wigilię, to pyszna potrawa, która towarzyszy nam w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jeśli chcemy zrobić rybę grecką na wigilię, powinniśmy w pierwszej kolejności zapoznać się z tym, jak wygląda przepis na rybę w warzywach i jakie składniki są potrzebne do jego przygotowania. Zobaczmy więc, jaki jest domowy, dobry, tradycyjny i prosty sposób na wyjątkową rybę z warzywami.
Jeśli szukasz więcej przepisów i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o świętach.
Tradycyjny i łatwy przepis na rybę grecką - jak robi się rybę w warzywach
Ryba po grecku, tak samo, jak i śledzie na wigilię, czy karp smażony, to pyszne dania na wigilię. Zanim jednak przystąpimy do tego, jak robi się je, powinniśmy dowiedzieć się, jakie składniki będą nam potrzebne do tego, by nasz dorsz rób inna ryba, była pyszna. Zobaczmy więc, jak powinna być zrobiona najlepsza tradycyjna ryba po grecku i jakie warzywa będą potrzebne do jej przygotowania.
Składniki:
- 800 g filetów z ryby,
- 500 g marchwi,
- 150 g pietruszki,
- 100 g selera,
- 100 g koncentratu pomidorowego,
- 1 por,
- 1 cebula,
- natka pietruszki,
- olej roślinny,
- 3 szklanki gorącej wody,
- przyprawy: sól, pieprz, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki bazylii, 0,5 łyżeczki oregano, 1 liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego.
Najlepszą rybą na to danie jest dorsz, ale możemy użyć także mintaja, morszczuka lub miruny.
Przygotowanie:
- Rybę rozmrażamy i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Osuszoną rybę kroimy w mniejsze kawałki.
- Rybę solimy i pieprzymy.
- Marchew, seler i pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Warzywa solimy i gotujemy 20 minut. Na koniec dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
- Rybę obtaczamy w mące i smażymy.
- Koncentrat pomidorowy mieszamy w połowie szklanki wywaru.
- Cebulę obieramy i kroimy z porem w plasterki. Cebulę i por podsmażamy na oleju.
- Na patelnię dodajemy warzywa ugotowane i koncentrat. Całość doprowadzamy do zagotowania i doprawiamy bazylią, oregano, pieprzem, solą i papryką słodką.
- Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym. Na rybę kładziemy zawartość patelni.
- Całość odstawiamy do wystudzenia.
Taką rybę po grecku z warzywami przechowujemy w lodówce. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na wigilijną sałatkę śledziową.
Dobry przepis na rybę grecką w warzywach - najlepsza ryba po grecku
Prosty przepis na rybę - jak zrobić rybę po grecku z ananasem
Jeśli interesuje nas łatwy przepis na rybę po grecku, warto zapoznać się z tym przepisem na rybę z dodatkiem słodyczy ananasa. Nie jest to oczywiście tradycyjny przepis, ale z pewnością spodoba się on osobom, które lubią eksperymentować w swojej kuchni i smakuje im połączenie ananasa z mięsem, czy też rybą.
Składniki:
- 4 kostki ryby,
- 1/4 selera,
- 1 cebula,
- 2 marchwie,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 plastry ananasa,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 1 szklanka przecieru pomidorowego,
- olej,
- sok z cytryny,
- przyprawy: sól, 2 liście laurowe, 4 ziarnka ziela angielskiego, 1 łyżeczka przyprawy do ryb.
Przygotowanie:
- Rybę rozmrażamy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Pokrojoną rybę skrapiamy sokiem z cytryny o odstawiamy.
- Warzywa obieramy ze skórki i myjemy. Seler, cebulę i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Do garnka wlewamy olej, wkładamy warzywa, ziele angielskie, liść laurowy i całość dusimy pod przykryciem.
- Ananasa kroimy w kostkę. Pokrojonego ananasa wkładamy do garnka razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość mieszamy i doprawiamy.
- Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze około 5-10 minut.
- Rybę obtaczamy w mące i smażymy na oleju.
- Usmażoną rybę wkładamy do szklanego naczynia i pokrywamy w całości zawartością z garnka.
Ryba po grecku w warzywach z ananasem może być spożywana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pamiętajmy jednak o tym, żeby rybę grecką zrobić 2 dni wcześniej, ponieważ wtedy wszystkie składniki połączą się ze sobą.
Domowy przepis na rybę po grecku - pyszna ryba po grecku z pieczarkami
Jeśli chcemy zaskoczyć wszystkich domowników nowym przepisem na rybę po grecku, warto skorzystać z przepisu na rybę z pieczarkami, które dodadzą nowej nuty smakowej do naszego tradycyjnego przepisu na rybę z warzywami. Zobaczmy więc, jak wygląda tradycyjny i dobry przepis na rybę po grecku z pieczarkami.
Składniki:
- 0,5 kg pieczarek,
- 1 kg filetów z mintaja,
- jajko,
- cytryna,
- bułka tarta,
- olej,
- koncentrat pomidorowy,
- 0,5 selera,
- 2 cebule,
- 2 pietruszki,
- 6 marchwi,
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, papryka słodka, przyprawa do ryb, ziele angielskie, liść laurowy.
Przygotowanie:
- Rybę rozmrażamy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb.
- Rybę panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju.
- Seler, marchew i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa dusimy w garnku na oleju do zmięknięcia.
- Cebulę obieramy i siekamy na drobno. Pieczarki obieramy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę z pieczarkami podsmażamy na oleju.
- Do pieczarek i cebuli dodajemy sól, pieprz i natkę pietruszki.
- Pieczarki i cebulę przekładamy do garnka z warzywami, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, słodką paprykę, cukier, koncentrat pomidorowy i całość dusimy około 5-7 minut.
- W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę z warzywami, na wierzch kładziemy usmażoną rybę, a na rybę kolejną warstwę warzyw.
- Rybę w warzywach zapiekamy w piekarniku w 180oC przez około 20 minut.
Tak przygotowana ryba po grecku to dobry pomysł na dania podawane na ciepło. Warto wspomnieć o tym, że ilość przypraw, które wchodzą w skład tego przepisu, zależy tylko od nas, dlatego przed umieszczeniem mieszanki warzywnej warto spróbować, czy warzywa nie są mało słone.
Przepis na rybę po grecku - inne metody robienia ryby
Ryba po grecku z ziemniakami - ciekawy sposób na rybę grecką
Sposoby na to, jak przygotować rybę po grecku są różne. Przepisy różnią się między sobą nie tylko proporcjami i ilością składników, ale także tym, jakie składniki wchodzą w skład danego przepisu. Dodatkowo warto wspomnieć też o tym, że do każdego przepisu możemy dodać coś własnego i sprawić, że dany przepis będzie wyjątkowy.
Kolejny dobry przepis na to, jak zrobić rybę grecką w warzywach, jest bardzo prosty, natomiast nie jest to tradycyjny sposób na przygotowanie ryby z warzywami na wigilijny stół. Mowa tu o rybie po grecku z ziemniakami. Zobaczmy więc, jak wygląda domowy przepis na to świąteczne danie.
Składniki:
- 1 kg filetów z morskiej ryby,
- 0,5 kg ziemniaków,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 6 łyżek oleju,
- koncentrat pomidorowy,
- 0,5 cytryny,
- 1 jajko,
- 1 seler,
- 2 pietruszki,
- 2 pory,
- 3 cebule,
- 6 marchwi,
- przyprawy: 3 liście laurowe, 5 ziaren czarnego pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Marchew, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce.
- Cebulę obieramy i myjemy z porem. Por kroimy w plastry. Cebulę siekamy na drobno.
- Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości.
- Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki.
- Do wysokiej patelni wrzucamy wszystkie warzywa poza ziemniakami.
- Warzywa smażymy na oleju przez 10 minut i dodajemy do nich przyprawy.
- Koncentrat rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Koncentrat dodajemy do warzyw i dusimy około 15 minut na małym ogniu.
- Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i panierujemy ją w mące i jajku.
- Rybę smażymy na patelni i układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Podgotowane ziemniaki kroimy w plastry i podsmażamy na patelni z obu stron. Ziemniaki układamy na usmażonej rybie.
- Całość przykrywamy warzywami.
Taka ryba po grecku jest bardziej treściwa i nadaje się do spożywania na ciepło i na zimno.
Ryba po grecku z warzywami i ryżem - dobry przepis na wigilię
Jeśli mamy ochotę na bardziej treściwą rybę w warzywach, z powodzeniem możemy przygotować rybę po grecku z ryżem, która zasyci na pewno każdego. Przepis na to danie nie jest trudny i z pewnością poradzi sobie z nim każdy. Zobaczmy więc, jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania tego dania.
Składniki:
- 1 kg ryby,
- 2 szklanki przecieru pomidorowego,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 2 łyżki mąki,
- 1/3 selera,
- 1 cebula,
- 1 pietruszka,
- 4 marchewki,
- olej,
- ryż,
- przyprawy: sól, przyprawa do ryby, pieprz.
Jeśli chodzi o dobór filetów rybnych do tego przepisu, skorzystajmy z ryb morskich, np. dorsza lub mintaja.
Przygotowanie:
- Woreczek ryżu gotujemy na pół miękko.
- Rybę rozmrażamy, osuszamy ręczniczkami papierowymi i panierujemy w mące i przyprawie do ryb.
- Panierowaną rybę smażymy na oleju z obu stron. Wszystkie warzywa obieramy i myjemy.
- Seler, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy na bardzo drobną kostkę.
- Wszystkie warzywa wrzucamy na olej do garnka i dusimy do miękkości.
- Do warzyw dodajemy ryż, musztardę, przecier pomidorowy i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy około 5-10 minut.
- Usmażoną rybę przekładamy do żaroodpornego naczynia.
- Na rybie kładziemy warzywa z ryżem i koncentratem pomidorowym.
Potrawa najlepiej smakuje podawana na ciepło.