Sałata ze śmietaną – typowy przepis

Standardowe przepisy na sałatę ze śmietaną, taką jaką pamiętamy z dzieciństwa, są bardzo proste, tak jak zwykła mizeria. Można ją jeść przez cały rok – zielona sałata dostępna jest zawsze, ale warto pamiętać, że najsmaczniejsze są młode, małe listki, zwłaszcza te wiosenne.

  • 1 główka sałaty masłowej - do 300 g,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12-18%,
  • pół łyżeczki octu lub łyżka soku z cytryny,
  • przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie natka pietruszki.

Wykonanie przepisu jest bardzo proste. Sałata masłowa powinna zostać na początku umyta i osuszona, na przykład w wirówce, dlatego warto przygotować ją trochę wcześniej, a dopiero później połączyć ze śmietaną.

  1. Umyć i osuszyć sałatę. Porwać ją i wsypać do dużej miski.
  2. Do śmietany dodać przyprawy.
  3. Zalać śmietaną, dodać pół łyżeczki octu lub sok z cytryny.

Przepisy na sałatę ze śmietaną ze szczypiorkiem

Sałata w śmietanie może być także doprawiona różnymi przyprawami, na przykład właśnie szczypiorkiem, czosnkiem czy koperkiem. Dzięki temu jest o wiele smaczniejsza – bardziej wyrazista. Wszystko zależy od tego, czego oczekujesz. To rozwiązanie, które pasuje zarówno do sałatki z sałaty lodowej, jak i do zwykłej sałaty masłowej.

  • 1 sałata masłowa,
  • 1 pęczek szczypiorku lub koperku lub 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany,
  • ocet lub sok z cytryny,
  • sól do smaku.

Sałata w śmietanie ze szczypiorkiem idealnie sprawdzi się nie tylko do obiadu, może być także przystawką lub przekąską na II śniadanie. Jeśli zrobisz ją z jogurtem, podobnie jak mizeria, będzie niskokalorycznym posiłkiem dla osób będących na diecie.

  1. Umyć i osuszyć sałatę. Porwać ją na kawałki.
  2. Do śmietany lub jogurtu dodać szczypiorek (lub inne dodatki) oraz przyprawy.
  3. Wymieszać śmietanę z sałatą. Można dodać ocet do zakwaszenia.

Sałata ze śmietaną to tylko dodatek do obiadu, więc sprawdź także ten artykuł o marynowaniu schabu krok po kroku.

Sałata w śmietanie z jajkiem

Sałatki z sałaty lodowej lub z sałaty masłowej nie muszą być wcale mało treściwe. Jeśli chcesz zjeść bardziej sycącą sałatę ze śmietaną, dodaj do niej jajko.

  • 1 sałata zielona,
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki gęstej śmietany,
  • przyprawy: sól, cukier, pieprz.
Sałata w śmietanie z dodatkami
Sałata ze śmietaną do obiadu - 5 sprawdzonych przepisów

Taka zielona sałata świetnie smakuje, na dodatek ładnie wygląda.

  1. Umyć i osuszyć sałatę.
  2. Wymieszać śmietanę z przyprawami.
  3. Ugotować jajka, wystudzić i obrać.
  4. Ułożyć ćwiartki jajek na porwanej sałacie, zalać śmietaną.

Do czego podawać taką sałatkę? Można serwować ją oczywiście do obiadu, na przykład do mięsa lub dań bezmięsnych. Można także potraktować ją jak przekąskę na II śniadanie.

Zielona sałata na słodko

A może by tak zrobić sałatę na słodko? W tej wersji sprawdzi się do młodych ziemniaczków. Możesz dołożyć do niej pomidorka, który także jest lekko słodkawy.

  • 1 duża sałata,
  • ¾ szklanki śmietany,
  • 2 duże czubate łyżki cukru (może być puder),
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Jeśli zastosujesz cukier puder, kryształki będą mniej wyczuwalne, przez co sos będzie nieco bardziej delikatny. W tej wersji także możesz przygotować sałatę z jogurtem, na przykład greckim.

  1. Umyć i osuszyć sałatę, porwać na małe kawałki.
  2. Wymieszać śmietanę z cukrem i sokiem z cytryny.
  3. Zalać sosem sałatę.

Sałatka na słodko jest gotowa w kilka chwil. Jeśli zastosujesz delikatny jogurt o łagodnym smaku, możesz dać mniej cukru – i tak słodki smak będzie świetnie wyczuwalny.

Sałata rzymska, lodowa czy pekińska?

Sałata ze śmietaną to nie tylko zielona sałata masłowa. Jeśli lubisz taką przystawkę, koniecznie wypróbuj inne sałaty, które także dobrze współgrają z obiadem. Sałata rzymska to świetne rozwiązanie – jest smaczna i ładnie wygląda. Dobrym rozwiązaniem jest także surówka z kapusty pekińskiej ze śmietaną, wszelkie sałatki z sałaty lodowej także się sprawdzają. A może mix sałat? Są gotowe do spożycia, a na dodatek zawierają wiele różnych gatunków – podstawowe sałaty, cykorię, roszponkę, rukolę czy rutę. To najlepszy sposób na dostarczenie sobie wielu składników odżywczych w diecie. Nie ważne, czy zdecydujesz się na mix, sałatę rzymską czy może przypadnie ci do gustu sałata lodowa ze śmietaną – możesz zrobić na ich bazie każdy wymieniony wyżej przepis.

Surówka z kapusty pekińskiej może jednak wymagać nieco innej oprawy.

  • 1 mała kapusta pekińska,
  • ¾ szklanki śmietany lub jogurtu,
  • 2 łyżki majonezu,
  • przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki.

Kupując kapustę pekińską, trzeba zwrócić uwagę na stan zewnętrznych liści. Nie powinny być podwiędnięte ani naznaczone plamkami.

  1. Poszatkuj kapustę pekińską w piórka.
  2. Wymieszaj śmietanę z majonezem i przyprawami.
  3. Zalej kapustę sosem w dużej misce i dobrze wymieszaj.

Do tej surówki możesz dodać dowolne warzywa. Będzie się świetnie komponowała z papryką, pomidorem i ogórkiem, a z dodatkiem kurczaka lub sera feta będzie po prostu przepyszna.

ikona podziel się Przekaż dalej