Śledzie z suszonymi pomidorami - 4 proste przepisy krok po kroku
Matiasy są bardzo często wykorzystywane w sztuce kulinarnej. Bardzo popularną potrawą są śledzie z suszonymi pomidorami przygotowane w tradycyjny sposób lub na ostro. Jednak zanim zabierzemy się za przygotowanie tej sałatki śledziowej, powinniśmy znać najlepszy przepis na przygotowanie śledzi w pomidorach. Zobaczmy więc, jakie przepisy na śledzie z suszonymi pomidorami są najlepsze i łatwe do wykonania.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami.
Śledzie w oleju z suszonymi pomidorami
Matiasy, to śledzie, które bardzo często używane są w naszej kuchni. Wigilijna sałatka śledziowa z burakami, śledzie marynowane, czy też śledzie w oleju z suszonymi pomidorami, są potrawami, które również wymagają do przygotowania matiasów. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na śledzie w pomidorach.
Składniki:
- 1,3 kg matiasów,
- 0,5 kg cebuli,
- 0,6 kg suszonych pomidorów,
- 3 łyżki oleju,
- 4 łyżki octu jabłkowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 12 ziarenek kolorowego pieprzu.
Do smaku można dorzucić także bazylię, suszoną natkę zielonej pietruszki i suszony lubczyk.
Przygotowanie:
- Śledzie zalewamy zimną wodą i zostawiamy na godzinę.
- Po tym czasie płuczemy i osuszamy ręczniczkiem papierowym.
- Matiasy kroimy w 2 cm paski.
- Obieramy cebulę, kroimy ją w piórka.
- W rondelku rozgrzewamy olej, wsadzamy do niego cebulę i czekamy, aż się zeszkli.
- Suszone pomidory wyciągamy z oleju, kroimy w paski i dodajemy do cebuli.
- Całość smażymy przez około 4 minuty na małym ogniu.
- Obieramy czosnek, kroimy go w kostkę i dodajemy do rondelka.
- Całość smażymy jeszcze 1-2 minuty.
- Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.
- Do rondelka wlewamy olej z pomidorów, ocet, liść laurowy, pieprz, wybrane przyprawi i całość mieszamy.
- Układamy warstwowo do słoików masę pomidorową na przemian ze śledziami.
Pamiętajmy, że gdy śledzie są w wodzie, należy po 30 minutach wymienić im wodę na nową.
Suszone pomidory nie są oczywiście jednym dodatkiem do śledzie. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na wigilijną sałatkę ze śledzia i buraków.
Śledzie z suszonymi pomidorami
Kolejny przepis na wykonanie śledzi marynowanych w pomidorach jest bardzo prosty. A taka sałatka śledziowa będzie doskonałym dodatkiem do obiadów, ale także jako przekąska na rodzinnych przyjęciach. Zobaczmy, jak wygląda przygotowanie śledzi w oleju z suszonymi pomidorami.
Składniki:
- 1 kg filetów śledziowych,
- 1,5 słoika suszonych pomidorów z zalewy,
- 1 słoik oleju z suszonych pomidorów,
- 4 cebule,
- 6 łyżek oleju rzepakowego,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 2 łyżeczki oregano,
- 2 łyżeczki bazylii,
- pieprz kolorowy świeżo mielony.
Jeśli nie przepadamy za smakiem oregano, czy bazylii, można je pominąć.
Przygotowanie:
- Śledzie odsączamy i kroimy w paski.
- Pokrojone śledzie wrzucamy do miski i oprószamy pieprzem.
- Cebulę obieramy, kroimy w piórka i wstawiamy na rozgrzany olej rzepakowy do momentu zeszklenia.
- Następnie na patelnię dodajemy ocet balsamiczny, bazylię, oregano i mieszamy.
- Pomidory kroimy w niewielkie kawałki, dodajemy do cebuli razem z olejem i mieszamy.
- Gorącymi pomidorami zalewamy śledzie i mieszamy.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
Pamiętajmy, że po wystygnięciu śledzie wstawiamy do lodówki.
Śledzie w pomidorach z czerwoną cebulką
Śledzie w pomidorach z czerwoną cebulką to kolejny sposób na przygotowanie filetów śledziowych. Czerwona cebula różni się zdecydowanie od tej białej, nie tylko wyglądem, ale smakiem i aromatem. Dlatego, jeśli bardziej odpowiada nam korzystanie z czerwonej cebuli, przepis ten będzie idealny dla nas.
Składniki:
- 0,5 kg solonych śledzi,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 1 czerwona cebula,
- 20 suszonych pomidorków,
- 2 papryczki chilli,
- 1 liść laurowy,
- olej rzepakowy,
- świeżo zmielony kolorowy pieprz.
Jeśli nie lubimy zbyt dużej ostrości, wtedy możemy odpuścić sobie dodawanie do śledzi papryczek chilli.
Przygotowanie:
- Śledzie wyciągamy z zalewy, myjemy pod chłodną, bieżącą wodą i przekładamy do szerokiej miski.
- Filety zalewamy wodą tak, by w całości były przykryte.
- Moczymy przez około 2 godziny.
- Po tym czasie sprawdzić, czy śledzie cały czas są słone, a jeśli tak, zostawiamy je na kolejne pół godziny.
- Suszone pomidory kroimy w ćwiartki i przekładamy do niewielkiej miseczki.
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wsadzamy na rozgrzany na patelni olej.
- Po około 10 minutach do cebuli dodajemy suszone pomidory, papryczkę chili, cukier, zioła prowansalskie, ocet balsamiczny i pieprz kolorowy do smaku.
- Śledzie wyciągamy z wody, osuszamy w papierowe ręczniczki i kroimy na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, przekładamy do słoika i zalewamy olejem rzepakowym.
Pamiętajmy, że w trakcie moczenia śledzi, powinniśmy minimum 2 razy wymienić wodę na nową. Dodatkowo po wsadzeniu śledzi do słoików, należy dokładnie zakręcić słoik i wstawić go na minimum 2 dni do lodówki, wtedy śledzie przejdą smakiem pomidorów.
Śledzie marynowane na ostro
Sałatka śledziowa na ostro to doskonały pomysł na wykonanie śledzi dla osób, które lubią poczuć ostrzejszy smak w swoich potrawach. Taka sałatka ze śledzi doskonale sprawdzi się przy każdej okazji i z pewnością posmakuje fanom ostrzejszego smaku. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na śledzie z suszonymi pomidorami na ostro.
Składniki:
- 10 filetów ze śledzi,
- 2 czerwone papryczki chili,
- 1 cebula,
- 4 łyżki ziarnistej musztardy francuskiej,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- około 250 g suszonych pomidorów,
- świeżo zmielony pieprz,
- olej rzepakowy,
- pęczek szczypiorku.
Szczypiorek nie jest konieczny, ponieważ służy on jedynie do nadania lepszych efektów wizualnych.
Przygotowanie:
- Śledzie osuszamy, kroimy w kawałeczki dowolnej wielkości i przekładamy do szerokiej miski.
- Do śledzi dodajemy musztardę, pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chili, pieprz i całość mieszamy.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Suszone pomidory wyciągamy z zalewy i kroimy w paski.
- Cebulę i pomidory dodajemy do śledzi i mieszamy.
- Całość wsadzamy do słoika, wlewamy ocet balsamiczny, olej z suszonych pomidorów i 4 łyżki oleju rzepakowego.
Jeśli używamy słonych śledzi, pamiętajmy, aby przed użyciem je wymoczyć. Dodatkowo po skończeniu pracy nad śledziami, powinniśmy pamiętać o tym, że muszą być one odstawione do lodówki na minimum 2 godziny.