Śledzie w oleju z suszonymi pomidorami

Matiasy, to śledzie, które bardzo często używane są w naszej kuchni. Wigilijna sałatka śledziowa z burakami, śledzie marynowane, czy też śledzie w oleju z suszonymi pomidorami, są potrawami, które również wymagają do przygotowania matiasów. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na śledzie w pomidorach.

Składniki:

  • 1,3 kg matiasów,
  • 0,5 kg cebuli,
  • 0,6 kg suszonych pomidorów,
  • 3 łyżki oleju,
  • 4 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 12 ziarenek kolorowego pieprzu.

Do smaku można dorzucić także bazylię, suszoną natkę zielonej pietruszki i suszony lubczyk.

Przygotowanie:

  • Śledzie zalewamy zimną wodą i zostawiamy na godzinę.
  • Po tym czasie płuczemy i osuszamy ręczniczkiem papierowym.
  • Matiasy kroimy w 2 cm paski.
  • Obieramy cebulę, kroimy ją w piórka.
  • W rondelku rozgrzewamy olej, wsadzamy do niego cebulę i czekamy, aż się zeszkli.
  • Suszone pomidory wyciągamy z oleju, kroimy w paski i dodajemy do cebuli.
  • Całość smażymy przez około 4 minuty na małym ogniu.
  • Obieramy czosnek, kroimy go w kostkę i dodajemy do rondelka.
  • Całość smażymy jeszcze 1-2 minuty.
  • Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.
  • Do rondelka wlewamy olej z pomidorów, ocet, liść laurowy, pieprz, wybrane przyprawi i całość mieszamy.
  • Układamy warstwowo do słoików masę pomidorową na przemian ze śledziami.

Pamiętajmy, że gdy śledzie są w wodzie, należy po 30 minutach wymienić im wodę na nową.

Suszone pomidory nie są oczywiście jednym dodatkiem do śledzie. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na wigilijną sałatkę ze śledzia i buraków.

Śledzie z suszonymi pomidorami

Kolejny przepis na wykonanie śledzi marynowanych w pomidorach jest bardzo prosty. A taka sałatka śledziowa będzie doskonałym dodatkiem do obiadów, ale także jako przekąska na rodzinnych przyjęciach. Zobaczmy, jak wygląda przygotowanie śledzi w oleju z suszonymi pomidorami.

Składniki:

  • 1 kg filetów śledziowych,
  • 1,5 słoika suszonych pomidorów z zalewy,
  • 1 słoik oleju z suszonych pomidorów,
  • 4 cebule,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • 2 łyżeczki bazylii,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony.

Jeśli nie przepadamy za smakiem oregano, czy bazylii, można je pominąć.

Przygotowanie:

  • Śledzie odsączamy i kroimy w paski.
  • Pokrojone śledzie wrzucamy do miski i oprószamy pieprzem.
  • Cebulę obieramy, kroimy w piórka i wstawiamy na rozgrzany olej rzepakowy do momentu zeszklenia.
  • Następnie na patelnię dodajemy ocet balsamiczny, bazylię, oregano i mieszamy.
  • Pomidory kroimy w niewielkie kawałki, dodajemy do cebuli razem z olejem i mieszamy.
  • Gorącymi pomidorami zalewamy śledzie i mieszamy.
  • Odstawiamy do ostygnięcia.

Pamiętajmy, że po wystygnięciu śledzie wstawiamy do lodówki.

Śledzie w pomidorach z czerwoną cebulką

Śledzie w pomidorach z czerwoną cebulką to kolejny sposób na przygotowanie filetów śledziowych. Czerwona cebula różni się zdecydowanie od tej białej, nie tylko wyglądem, ale smakiem i aromatem. Dlatego, jeśli bardziej odpowiada nam korzystanie z czerwonej cebuli, przepis ten będzie idealny dla nas.

Składniki:

  • 0,5 kg solonych śledzi,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 czerwona cebula,
  • 20 suszonych pomidorków,
  • 2 papryczki chilli,
  • 1 liść laurowy,
  • olej rzepakowy,
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz.

Jeśli nie lubimy zbyt dużej ostrości, wtedy możemy odpuścić sobie dodawanie do śledzi papryczek chilli.

Przygotowanie:

  • Śledzie wyciągamy z zalewy, myjemy pod chłodną, bieżącą wodą i przekładamy do szerokiej miski.
  • Filety zalewamy wodą tak, by w całości były przykryte.
  • Moczymy przez około 2 godziny.
  • Po tym czasie sprawdzić, czy śledzie cały czas są słone, a jeśli tak, zostawiamy je na kolejne pół godziny.
  • Suszone pomidory kroimy w ćwiartki i przekładamy do niewielkiej miseczki.
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wsadzamy na rozgrzany na patelni olej.
  • Po około 10 minutach do cebuli dodajemy suszone pomidory, papryczkę chili, cukier, zioła prowansalskie, ocet balsamiczny i pieprz kolorowy do smaku.
  • Śledzie wyciągamy z wody, osuszamy w papierowe ręczniczki i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, przekładamy do słoika i zalewamy olejem rzepakowym.

Pamiętajmy, że w trakcie moczenia śledzi, powinniśmy minimum 2 razy wymienić wodę na nową. Dodatkowo po wsadzeniu śledzi do słoików, należy dokładnie zakręcić słoik i wstawić go na minimum 2 dni do lodówki, wtedy śledzie przejdą smakiem pomidorów.

Śledzie marynowane na ostro

Sałatka śledziowa na ostro to doskonały pomysł na wykonanie śledzi dla osób, które lubią poczuć ostrzejszy smak w swoich potrawach. Taka sałatka ze śledzi doskonale sprawdzi się przy każdej okazji i z pewnością posmakuje fanom ostrzejszego smaku. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na śledzie z suszonymi pomidorami na ostro.

Składniki:

  • 10 filetów ze śledzi,
  • 2 czerwone papryczki chili,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki ziarnistej musztardy francuskiej,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • około 250 g suszonych pomidorów,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • olej rzepakowy,
  • pęczek szczypiorku.

Szczypiorek nie jest konieczny, ponieważ służy on jedynie do nadania lepszych efektów wizualnych.

Przygotowanie:

  • Śledzie osuszamy, kroimy w kawałeczki dowolnej wielkości i przekładamy do szerokiej miski.
  • Do śledzi dodajemy musztardę, pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chili, pieprz i całość mieszamy.
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • Suszone pomidory wyciągamy z zalewy i kroimy w paski.
  • Cebulę i pomidory dodajemy do śledzi i mieszamy.
  • Całość wsadzamy do słoika, wlewamy ocet balsamiczny, olej z suszonych pomidorów i 4 łyżki oleju rzepakowego.

Jeśli używamy słonych śledzi, pamiętajmy, aby przed użyciem je wymoczyć. Dodatkowo po skończeniu pracy nad śledziami, powinniśmy pamiętać o tym, że muszą być one odstawione do lodówki na minimum 2 godziny.

ikona podziel się Przekaż dalej