Śledzie z żurawiną - przedstawiamy 5 najlepszych przepisów
Śledzie z cebulą w zalewie to typowe polskie danie, najlepsza przystawka na imprezę i oczywiście niezbędny element na święta. Można do nich dodawać wiele różnych dodatków, które sprawiają, że są smaczniejsze i ciekawsze. Dowiedz się, jak zrobić pyszne śledzie z żurawiną krok po kroku. Wybierz swój najlepszy przepis!
Z tego artykułu dowiesz się:
Śledzie z żurawiną w zalewie octowej – przepis
Śledź lubi kwaśne smaki, dlatego i żurawina i zalewa octowa świetnie do niego pasują. Jest to zdecydowanie najprostszy przepis na pyszne śledzie, które warto zrobić na imprezę lub spotkanie z rodziną. Dobrze sprawdzi się także cebulka, która nieco urozmaici ten smak.
- 5 łyżek octu, może być winny
- 8 sztuk śledzi w oleju,
- 1 cebula,
- 0,5 szklanki oleju,
- Ziele angielskie (dwa ziarenka), listek laurowy,
- Ok. 200 g żurawiny suszonej
Ilość żurawiny jest zależna od tego, co lubisz. Możesz dać jej znacznie mniej, a śledzie będą mniej słodko-kwaśne. Śledzie w zalewie octowej można przygotować wcześniej, ponieważ świetnie się przechowują w lodówce.
- Śledzie opłucz i pokrój na niewielkie kawałki.
- Cebulkę pokrój w kostkę.
- Żurawinę zalej wrzątkiem do przykrycia i odstaw na chwilę.
- W dużym rondlu rozgrzej olej, podsmaż cebulę. Dodaj odsączoną z wody żurawinę. Smaż przez chwilę.
- Dodaj ocet i wszystkie przyprawy. Podgrzewaj przez kilka minut. Pozostaw do wystudzenia.
- Śledzie układaj warstwami w szklanej misce, każdą warstwę zalewając zalewą octową i nakładając łyżką żurawinę z cebulką.
Danie może stać w lodówce przez kilka dni. Przed podaniem warto je chłodzić przez co najmniej 5 godzin, a optymalnie przez cały dzień, by wszystkie smaki się wymieszały. Sprawdź także, jaka marynata do śledzi będzie najlepsza.
Śledzie z żurawiną w oleju
Śledzie z żurawiną w oleju są o wiele delikatniejsze w smaku i znacznie mniej kwaśne. Przepis zakłada wykorzystanie żurawiny, ale tak naprawdę każde suszone owoce mogą się sprawdzić. Żurawina jest preferowana przez większość osób, ponieważ ma kwaskowaty smak, rodzynki czy morele są bardziej słodkie i nie każdemu to pasuje. Warto zrobić taką przystawkę na święta. Potrzebujesz:
- 150 g suszonej żurawiny,
- ½ szklanki octu jabłkowego,
- 1 cebuli.
- 1 szklanki oleju słonecznikowego,
- 1 liścia laurowego, 2 goździki, 3 ziela angielskie i trochę pieprzu, najlepiej świeżo mielonego
- 0,5-0,8 kg śledzia
Najlepiej kupić filety śledziowe ze słonej zalewy. Jeśli są bardzo słone, możesz płukać je trochę dłużej lub kilkukrotnie wymieniać wodę z płukania.
- Przygotuj śledzie. Wypłucz je dobrze, włóż do miski i zalej zimną wodę. Czynności powtórz kilkukrotnie, następnie odstaw śledzie w misce do namoczenia na około 1 godzinę.
- Żurawinę zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę.
- Śledzie wynik z wody, osącz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i zalej octem jabłkowym. Odstaw na pół godziny.
- Obierz cebulę, pokrój na piórka.
- Wylej ocet ze śledzi.
- Przygotuj czystą miskę i układaj w niej warstwami śledzie – cebulę z żurawiną – śledzie, aż do skończenia składników. Każdą warstwę posyp przyprawami i polej olejem.
Przystawka jest gotowa do zjedzenia po upływie 1-2 dni.
Sałatka śledziowa na słodko – przepis
A może interesuje cię śledź z żurawiną w innej formie. Jeśli tak, to przedstawiamy wyjątkową sałatkę śledziową na słodko, w której żurawina odgrywa ogromną rolę. Jest to świetne danie, które warto zrobić na święta.
- 600 g śledzia w oleju,
- 100 g żurawiny suszonej,
- 0,5 dużego albo jedno małe jabłko,
- 1 mała cebulka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- Sól i pieprz do smaku
Jeśli chcesz uzyskać jeszcze słodszy smak, możesz zastąpić żurawinę rodzynkami. Warto jednak wiedzieć, że ta sałatka śledziowa tylko zyskuje dzięki kwaskowatemu smakowi suszonej żurawiny, a czerwone kuleczki pięknie w niej wyglądają.
- Śledzie osącz na sitku z oleju.
- Obierz i pokrój cebulę w kostkę.
- Żurawinę w miseczce zalej wrzątkiem i zostaw na około 30 minut.
- Śledzie pokrój w drobną kostkę, jak do sałatki.
- Obierz jabłko i pokrój je w grubszą kostkę.
- Wymieszaj w misce śledzie z żurawiną, cebulą i jabłkiem.
- Dodaj jogurt naturalny i pieprz i wszystko dobrze wymieszaj.
- Spróbuj i w razie potrzeby dodaj trochę soli.
Sałatka śledziowa nadaje się do zjedzenia po upływie 3-4 godzin, kiedy wszystkie smaki się połączą. Podaje się ją w szklanych salaterkach, by była dokładnie widoczna. Sałatkę można udekorować listkami świeżej pietruszki.
Najlepsze śledzie na święta
Suszona żurawina kojarzy się ze świętami, tak jak śledzie. Nic więc dziwnego, że na Boże Narodzenie wiele osób decyduje się zrobić dużą porcję pysznych śledzików. Warto dodać do nich także przyprawy, które wprowadzają zimowo-świąteczny klimat, jak na przykład goździki. Oto najlepszy przepis na pyszne śledziki w sam raz na święta.
- 1 kg śledzi w słonej zalewie,
- 100-150 g suszonej żurawiny,
- 2 małe czerwone cebule,
- 5 goździków,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 3 listki laurowe,
- Olej,
- Pieprz
Śledzie z zalewy solnej trzeba odpowiednio wcześniej przygotować, więc to danie robi się etapami. Warto zrobić je kilka dni wcześniej. Bez obaw – przetrwa w lodówce, a jednocześnie będzie o wiele smaczniejszy, jeśli wszystkie smaki się wymieszają.
- Namocz śledzie w wodzie przez kilka godzin. Jeśli lubisz mniej słone smaki, to nawet do 8, dla miłośników bardziej słonego śledzika wystarczą 2. Co jakiś czas zmieniaj wodę, w której moczą się ryby.
- Zalej żurawinę wrzątkiem na minimum 15-30 minut. Odcedź na sitku, by ociekła z wody.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Śledzie wyjmij z wody, osusz i pokrój na kawałki.
- Ułóż w salaterce: śledzie, cebulę, żurawinę i przyprawy, dzieląc wszystko na 2 lub 3 warstwy.
- Zalej wszystko olejem, by przykryć wszystkie składniki.
Przystawkę można rozłożyć na talerzyki lub podawać na niewielkich półmiskach. Przed podaniem całość można wymieszać. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź przepis na wigilijną sałatkę śledziową z burakiem.
Jak podać śledzie z żurawiną w nowoczesny sposób
Zazwyczaj na świątecznym stole śledzie z żurawiną pojawiają się jako przystawka, tuż obok takich dań jak sałatka szwajcarska, biała kiełbasa w sosie chrzanowym czy pieczona w piekarniku szynka z dużą ilością ziół. Zazwyczaj podaje się je na niewielkich półmiskach i talerzykach, które nie zajmują dużo miejsca, a ładnie wyglądają. Jednakże śledzie z żurawiną można podać także zupełnie inaczej.
Do oryginalnego przygotowania tej przystawki możesz wykorzystać… słoiki. Podawanie jedzenia w słoiczkach, często ładnie przystrojonych, to świetny pomysł. Zwłaszcza jeśli śledzie mają być przystawką i każdy ma otrzymać swoją porcję. Śledzie z żurawiną są idealne do tego celu, ponieważ można je ładnie ułożyć, przeplatając kawałki ryby z czerwonymi, atrakcyjnie wyglądającymi owockami. W ten sposób można podać dowolne filety śledziowe: w oleju, z cebulą czy w zalewie octowej. Słoik wystarczy przystroić jakąś wstążeczką, by pasował do bardziej odświętnych sytuacji i pięknie nakrytego stołu.