Spaghetti carbonara – ugotuj idealny makaron

Mogłoby się wydawać, że najtrudniejszym zadaniem, które czeka na miłośników włoskiej kuchni, jest sos. Nic bardziej mylnego! Robi się go dość szybko i nie jest to trudne. Prawdziwi znawcy kulinariów zgodnie twierdzą, że największym problemem dla wielu amatorów gotowania jest makaron! Nie może być ani za suchy, ani zbyt rozgotowany. Zdradzamy przepis, jak ugotować go w sam raz, by idealnie sprawdził się w przepisie na karbonarę.

Perfekcyjny makaron do spaghetti nie jest sklejony, ale sprężysty i aldente. Aby go uzyskać, należy wybrać dość wysoki garnek, w którym pomieszczą się długie nitki. Ogólna zasada przy gotowaniu makaronu brzmi – na każde 100 g makaronu powinno się zagotować 1 litr wody. W przypadku spaghetti to nie znajduje zastosowania, wody powinno być trochę więcej, powiedzmy około 1,2-1,5 l na 100 g makaronu. Do wody dodaj sól i łyżkę oleju, dzięki której makaron nie będzie się sklejał.

Nitki spaghetti wkładaj wyłącznie do wrzątku. Możesz to robić stopniowo, początkowo podgotować pierwszą część, następnie włożyć do wody resztę makaronu. Czas gotowania to 8-12 minut, w zależności od założeń producenta. Spaghetti carbonara najczęściej powstaje na bazie pszennego makaronu, można jednak znaleźć produkty z pszenicy durum lub pełnoziarniste. Makaron z pełnego przemiału należy gotować minutę dłużej, ponieważ jest naturalnie bardziej twardy. Sos carbonara świetnie się z nim komponuje.

Spaghetti carbonara z jajkiem czy ze śmietaną?

Tradycyjna spaghetti carbonara z jajkiem

Wśród miłośników kuchni włoskiej trwa spór o to, jakie składniki powinna mieć karbonara. Wiadomo, że podstawą jest makaron i boczek, ale co ma stanowić sos? Jajko czy może śmietana? Okazuje się, że tradycyjny przepis to ten, w którym nie używa się w ogóle śmietany. Takie sosy są o wiele lżejsze i mniej tłuste, a przy tym tak samo pyszne. Jak robi się spaghetti carbonara w tradycyjnym wydaniu? Poznaj przepis na tradycyjną carbonarę z jajkiem.

  • 100 g wędzonego boczku,
  • 150 g makaronu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 30 g parmezanu,
  • sól i pieprz

Nie ma nic prostszego niż włoskie sosy, a ten można zrobić naprawdę błyskawicznie. Pyszne składniki, trochę przypraw – i już, gotowe. Spaghetti możesz urozmaicić serem grana padano, jest nieco bardziej wyrazisty w smaku i także dobrze współgra z całym daniem. Pasta świetnie sprawdzi się na obiad.

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Jajka sparz wrzątkiem, wbij do głębokiego talerza, dopraw solą i pieprzem i rozkłóć widelcem.
  3. Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmażaj wolno na małym ogniu aż się zarumieni i wytopi się olej. Dodaj starty czosnek i posiekaną natkę z pietruszki. Lekko i szybko podsmażaj.
  4. Zmniejsz ogień i dodaj makaron. Szybko wymieszaj. Połącz z rozkłóconymi jajkami, szybko wymieszaj i odstaw na bok. Jajka nie powinny się całkowicie ściąć, mają stworzyć lekko podgrzany, idealnie kremowy sos.
  5. Posyp makaron serem i szybko wymieszaj.
  6. Podawaj na głębokim talerzu, udekorowane posiekaną pietruszką.

Spaghetti carbonara z sosem z jajek na patelni, a także najlepsze składniki, przepisy i wykonanie
Spaghetti carbonara z boczkiem i dodatkami krok po kroku, czyli przygotowanie, przepisy oraz składniki

Makaron carobnara podawaj od razu po przygotowaniu, na ciepło. Dzięki temu sos będzie idealnie kremowy, składniki świeże a całe danie pyszne i aromatyczne. Możesz podać do tego prostą sałatkę z rukoli lub posypać zielonymi listkami na talerzu. Jeśli szukasz więcej inspiracji na pyszne dania, sprawdź także ten artykuł z przepisami na najlepsze zapiekanki.

Spaghetti carbonara z boczkiem i ze śmietaną - przepis

Inni wolą jednak stworzyć spaghetti carbonara z kremowym sosem ze śmietanki 30%. Jest bardziej delikatny. W tym przepisie oczywiście także muszą znaleźć się jajka – bez nic trudno mówić o prawdziwej włoskiej carbonarze. Jak zrobić włoską carbonarę? Oto potrzebne składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • 2 jajka,
  • 100 g słodkiej śmietany 30%,
  • 30 g startego sera grana padano lub parmezanu,
  • sól, czarny pieprz świeżo zmielony

Jeśli brakuje ci ziół w tym przepisie, to oczywiście możesz sięgnąć po natkę pietruszki – świetnie będzie uzupełniać danie. Sprawdzi się o wiele lepiej niż oregano czy bazylia. Sos należy robić bardzo ostrożnie, żeby śmietana się nie zwarzyła. Oczywiście tłusta śmietanka jest na to mniej podatna, co także jest dużym plusem. Sosy z nią zazwyczaj się udają, nawet jeśli zabierają się za nie początkujący miłośnicy gotowania.

  1. Makaron ugotuj i odcedź.
  2. Boczek pokrój w drobną kostkę. Podsmażaj na patelni aż się lekko zarumieni.
  3. Śmietanę zmiksuj z jajkami, serem i przyprawami. Zmiksuj blenderem na małych obrotach.
  4. Makaron dodaj do boczku, przesmaż, ściągnij patelnię i dodaj masę śmietanową. Wymieszaj, aż sos lekko zgęstnieje.
  5. Rozłóż makaron na głębokie talerze. Możesz posypać z wierzchu zieloną pietruszką lub startym na drobnych oczkach parmezanem – to dobry sposób na ozdobienie, które przy okazji poprawi także smak dania.

Danie świetnie sprawdzi się na przyjęcie. Możesz podać po nim włoskie desery, na przykład tiramisu. Sprawdź także, jak upiec babkę włoską panettone i przygotuj ją na swoją włoską ucztę!

Spaghetti carbonara –prosty przepis na nietypowe danie

Najlepszy wegetariański makaron – carbonara z cukinią

Pyszne makarony można także zrobić w wersji wegetariańskiej! W tym wypadku karbonara zostanie urozmaicona cukinią – fantastyczny przepis, który możesz zrobić po prostu błyskawicznie! Proste, bardzo podstawowe składniki i wspaniały smak – to najlepszy wegetariański obiad. Niestety nie jest zbyt „fit”. W końcu w takiej porcji, przeznaczonej dla 2 osób znajduje się prawie całe opakowanie śmietany. Jak zrobić wegetariańską karbonarę?

  • 200 g makaronu spaghetti,
  • 300 g cukinii,
  • 1 jajko,
  • 80 ml wody,
  • 50 g parmezanu,
  • 150 ml śmietany 30%,
  • pietruszka zielona lub suszona, sól i pieprz,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Spaghetti carbonara z cukinią i dodatkami na talerzu, a także przepisy i jak przygotować karbonarę
Spaghetti carbonara krok po kroku, czyli przygotowanie, przepisy, najlepsze składniki na sosy

Młode cukinie możesz podawać razem ze skórką – dzięki temu będą pyszne i bardziej chrupiące. Stare trzeba jednak obrać, ponieważ skóra jest twarda i trudno będzie ją pogryźć. Trzeba jednak uważać, by warzywo się nie rozgotowało, ponieważ nie może być zbyt miękkie. W końcu sos karbonara zawiera normalnie podsmażony boczek, więc cukinia powinna mieć podobną konsystencję. Raczej nie wymieniaj śmietany na jogurt naturalny, ponieważ ten może się zwarzyć.

  1. Ugotuj makaron.
  2. Cukinie umyj i pokrój w kostkę średniej wielkości. W razie potrzeby obierz.
  3. Jajka, wodę i śmietanę połącz ze sobą. Dodaj przyprawy.
  4. Cukinię podsmażaj na oliwie z oliwek.
  5. Cukinię ściągnij z gazu, dodaj gorący makaron i mieszaninę śmietany z jajkiem.
  6. Wszystkie składniki wymieszaj.
  7. Podaj na głębokich talerzach posypane startym parmezanem i ewentualnie świeżą pietruszką.

Dobry pomysł to także dodanie niewielkiej ilości grana padano. W wersji bardziej wyrazistej możesz użyć sera z niebieską pleśnią lub suszonych pomidorów, chociaż wtedy pasta nie będzie już miała wiele wspólnego z carbonarą.

Spaghetti carbonara – przepis z mascarpone

Serek mascarpone ma delikatny smak, bardzo neutralny, dlatego nadaje się do tworzenia nie tylko słodkich dań. Można dodać go wszędzie, gdzie potrzebna jest jego kremowa, fantastyczna konsystencja. Niektórzy dodają go nawet do farszów, na przykład do pierogów (chociaż oczywiście nie chodzi o pierogi z kapustą czy mięsem, raczej o warzywne), inni zagęszczają nimi zupy. A tutaj przedstawiamy przepis na pyszne i oryginalne danie: spaghetti carbonara z mascarpone. Jak ją zrobić? Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti,
  • 120 g wędzonego boczku,
  • 2 jajka,
  • 280 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku

Do dania możesz dodać także trochę czosnku, jeśli chcesz, by było bardziej wyraziste. Włoskie sosy często zawierają ten składnik, ale akurat carbonara niekoniecznie. Możesz także dodać odrobinę zeszklonej cebulki, jeśli lubisz, gdy pasta nie jest taka delikatna. Mascarpone może być nieco mdłe, więc jeśli boczek jest słabo uwędzony, daniu może ewidentnie czegoś brakować.

  1. Pokrój boczek w kostkę i podsmażaj na patelni na rumiano.
  2. Jajka rozkłóć, następnie dodaj mascarpone i ucieraj mikserem na małych obrotach.
  3. Dodaj parmezan i szybko wymieszaj.
  4. Ugotuj makaron według informacji producenta na opakowaniu.
  5. Makaron dodaj do boczku i wymieszaj. Następnie polej masą z mascarpone i dopraw intensywnie. Szybko wymieszaj, tak by jajka się nie ścięły, a całość stworzyła wspaniały, kremowy i aromatyczny sos.

Danie podawaj w głębokich talerzach, przybrane na przykład listkami kolendry lub z garścią rukoli, która doda co nieco smaku i wyrazistej ostrości. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.

ikona podziel się Przekaż dalej