Prosty przepis na tartę z rabarbarem

Tarta z rabarbarem to bardzo prosty przepis. Robi się ją na bazie kruchego ciasta, które warto przygotować odpowiednio wcześniej – musi się schłodzić. Warto użyć niskiej blaszki do tarty lub okrągłej tortownicy. Kruche ciasto robi się z masła dobrej jakości, wtedy jest najsmaczniejsze i nie rozkrusza się podczas krojenia.

  • 300 g mąki,
  • 1 kostka masła,
  • 100 g cukru,
  • Opcjonalnie: 2 łyżki śmietany

Śmietanę dodaje się do ciasta opcjonalnie, jeśli jest zbyt suche i nie chce się lepić.

Wsad rabarbarowy:

  • 5 łodyg rabarbaru,
  • 2 łyżki drobnego cukru

To tarta z rabarbarem w bardzo prostej wersji. Można ją zrobić na niedzielny deser do kawy. Ciasto kruche jest słodkie, ale rabarbar ma przyjemnie kwaskowaty smak. Możesz dodać trochę słodyczy, dodając trochę truskawek albo jabłek do wsadu zamiast części rabarbaru.

  1. Przygotuj ciasto kruche: przełóż wszystkie składniki do miski i poszatkuj nożem.
  2. Zagnieć ciasto, starając się, by jak najkrócej miało kontakt z dłońmi, ponieważ ciasta kruchego nie powinno się ogrzewać.
  3. Ciasto podziel na dwie części w proporcji 2:1 i wstaw je do lodówki na 1 godzinę.
  4. W tym czasie przygotuj rabarbar: podziel na małe plasterki około 0,5 mm – 1 cm lub w kostkę i zasyp cukrem. Wymieszaj.
  5. Przygotuj blaszkę do pieczenia tarty: wysmaruj ją olejem lub masłem i oprósz mąką.
  6. Wylep blaszkę większą częścią ciasta.
  7. Wyłóż rabarbar na ciasto.
  8. Rozwałkuj mniejszą część ciasta i pokrój na cienkie, około 1,5 cm paski. Przekładaj paski na rabarbarze tak, by powstała kratka.
  9. Piecz w 190 stopniach przez około 50 minut.

Placek z rabarbarem możesz posypać cukrem pudrem. Będzie ładnie wyglądało i będzie o wiele słodsze. Smak rabarbaru możesz podbić, dodając odrobinę cynamonu.

Pyszna tarta z rabarbarem i bezą

Poprzedni przepis jest bardzo prosty, ale niezwykle smaczny. Jeśli chcesz zrobić coś bardziej smakowitego i masz ochotę spędzić trochę więcej czasu w kuchni, warto zrobić tartę z rabarbarem ukrytym pod pianką bezową. Rabarbar i słodka beza świetnie do siebie pasują i wspaniale się komponują. To idealne ciasto do popołudniowej kawy, ma wspaniały, bogaty smak.

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 40 g cukru, najlepiej drobnego,
  • 1 jajko,
  • 100 g masła

Rabarbar:

  • 600 g rabarbaru,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej
  • Beza:
  • 3 białka,
  • 150 g cukru

Do białek możesz dodać także trochę soli albo łyżkę budyniu waniliowego, lepiej się ubiją i będą bardziej stałe przez dłuższy czas, ale smak będzie mniej delikatny. Tarta z rabarbarem robi się bardzo szybko. Warto użyć do tego standardowej blaszki do tarty, czyli takiej z „falbanką” na brzegu, ale zwykła tortownica o 24 cm średnicy także dobrze się sprawdzi.

  1. Przygotuj ciasto. Dodaj do miski mąkę, pokrojone na drobne kawałeczki masło, cukier i jajko.
  2. Zagnieć składniki na ciasto, możesz wykorzystać mikser ze spiralnym mieszdełkiem, a następnie rękami.
  3. Ciasto przełóż do folii i wstawić do lodówki na około godzinę.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Formę przygotować, wysmarować masłem.
  6. Wyklej formę ciastem, także brzegi. Nakłuj ciasto widelcem. Obciąż fasolą (wysypaną na papier do pieczenia lub w folię.
  7. Ciasto piec około 20 minut.
  8. Przygotuj rabarbar: umyj, osusz i pokrój w kawałki, wymieszaj z cukrem i mąką.
  9. Wyciągnij ciasto z piekarnika, usuń fasolę i wyłóż rabarbar.
  10. Przygotuj bezę: ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj, aż będzie lśniąca i całkowicie sztywna.
  11. Wyłóż bezę na rabarbar, wstaw ciasto z do piekarnika i obniż temperaturę do 150 stopni. Piecz około 50 minut.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką – przepis

Chociaż klasyczna tarta jest robiona na bazie ciasta kruchego na spodzie, można sobie nieco ułatwić i zrobić proste, ale pyszne ciasto rabarbarowe, które będzie wyglądało bardzo podobnie. Jest niskie, ale miękkie i smaczne, idealnie pasuje do kwaskowatego rabarbaru. Kruszonka tylko dodaje słodyczy i wyjątkowości. To ciasto z rabarbarem i kruszonką można zrobić także z dodatkiem innych owoców na przykład truskawek czy jabłek, jeśli sam rabarbar wydaje ci się zbyt kwaśny. Koniecznie spróbuj zrobić je wiosną!

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 kostka masła dobrej jakości,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 cukier wanilinowy.
  • Rabarbar:
  • 400 g rabarbaru w kostkę,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka mąki.

Kruszonka:

  • 100 g masła,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru białego drobnego.

Jeśli dasz mniej mąki, kawałki kruszonki będą duże. Najlepsza kruszonka to jednak taka, która ma grudki o różnej wielkości, nie drobne i sypkie, tylko właśnie trochę większe, by było świetnie ją czuć w czasie jedzenia. Ciasto piecze się na standardowej blaszce do pieczenia 20x30 cm lub w okrągłej tortownicy 24 cm średnicy.

  1. Wyciągnij masło i jajka, by się ociepliły.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180˚
  3. Masło włóż do niedużej miski i miksuj mikserem do otrzymania białej puszystej masy.
  4. Dodaj jajka i cukier waniliowy. Miksuj do otrzymania jednolitej masy.
  5. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  6. Przesiewaj mąkę i proszek do masy jajeczno-maślanej.
  7. Miksuj na powolnych obrotach.
  8. Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Przygotuj rabarbar: umyj, pokrój na drobne kawałeczki.
  10. Dodaj cukier i mąkę, wymieszaj.
  11. Rozłóż rabarbar na cieście.
  12. Przygotuj kruszonkę: masło, cukier i mąkę przełóż do miski i zagniataj palcami do uzyskania różnej grubości krupek.
  13. Wysyp kruszonkę na ciasto.
  14. Wstaw do piekarnika na około 50 minut. Piecz do suchego patyczka.

Tarta z rabarbarem zawsze smakuje pysznie. Można zrobić je na święta, imprezę, urodziny czy imieniny. Jednak jest to bardzo prosty przepis i szybki, więc sprawdzi się także do kawy czy dla gości, którzy nagle zapowiedzieli swoją wizytę.

ikona podziel się Przekaż dalej