TOP 10 pomysłów na obiady domowe. Poznaj sprawdzone przepisy
Od jakiegoś czasu dręczy Cię brak pomysłów? Czujesz, że non stop gotujesz te same dania i jesteś nimi znudzona? Jeśli tak, to ten artykuł jest dla Ciebie! Nie musisz gotować ciągle tego samego, skorzystaj z naszej bazy pomysłów na obiad, a na twarzach osób z Twoje rodziny pojawi się uśmiech zadowolenia. Każdy potrzebuje urozmaicenia, dlatego nie zwlekaj i zainspiruj się naszymi podpowiedziami.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami kulinarnymi.
Makaron z pesto i wędzonym łososiem
Jeśli interesują Cię tanie i szybkie przepisy na dania obiadowe, to makaron z pesto jest idealnym sposobem na stworzenie pysznego i sycącego posiłku. Czas wykonania to około 30 minut, więc to doskonałe danie, gdy wracasz z pracy i musisz zrobić coś na szybko. Sporym atutem jest to, że z przygotowaniem makaronu dadzą sobie radę dzieci w wieku nastoletnim.
Składniki:
- 400 g makaronu pióra,
- 1 słoik zielonego pesto,
- 12-14 pomidorków koktajlowych,
- opakowanie łososia wędzonego.
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu makaronu dodajemy do niego pesto ze słoiczka, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i pokrojonego łososia wędzonego.
Całość dokładnie mieszamy i możemy jeść na ciepło lub poczekać, aż makaron wystygnie.
Do przygotowania tego dania można wykorzystać ulubiony rodzaj makaronu, nie musi to być makaron pióra. To danie to też świetny sposób na smaczny obiad, który możemy zabrać w lunchboxie.
Najlepszy schabowy do dań obiadowych
Jeśli do tej pory Twoja rodzina nie przepadała za kotletem schabowym, to ten przepis może okazać się strzałem w dziesiątkę. Mięso przygotowane w ten sposób jest smaczne i soczyste. Z pewnością wzbogaci obiady domowe serwowane dla najbliższych.
Składniki:
- 4 plastry schabu bez kości,
- 2 szklanki mleka,
- sól, pieprz,
- 1 jajko,
- przyprawy do schabu po staropolsku,
- mąka,
- bułka tarta.
Sposób przygotowania:
Schab dokładnie ubijamy. Gotowe plastry wkładamy do miski, solimy i pieprzymy, a następnie zalewamy mlekiem i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie mieszamy przyprawy z jajkiem, na płaskie talerze nasypujemy maki i bułki tartej. Każdy plaster schabu obtaczamy najpierw w mące potem w jajku, a na końcu w bułce tartej i odkładamy na rozgrzany olej. Mięso smażymy do uzyskania lekko brązowego koloru z każdej strony.
Z pewnością męska część rodziny będzie bardzo zadowolona po otrzymaniu talerza, na którym będzie pyszne jedzenie. Sporą zaletą kotletów jest to, że doskonale nadają się zarówno na codzienny obiad, jak i uroczysty weekendowy posiłek.
Najlepsza mizeria, jaką jadłeś!
Myślisz, że mizeria to nudny dodatek do obiadu? Ten przepis udowodni, że jest inaczej!
Składniki:
- 2 łyżki posiekanego kopru,
- 1 łyżka octu,
- 1 łyżka cukru,
- 0,5 kg ogórków gruntowych,
- 2-3 łyżki śmietany.
Sposób przygotowania:
Ogórki obieramy i kroimy w plasterki, solimy i odstawiamy na około 30 min. Po upływie tego czasu odsączamy wodę i dodajemy resztę składników. Całość dokładnie mieszamy i możemy od razu spożywać jako dodatek do obiadu.
Wyjątkowa zupa ogórkowa
Masz czasem ochotę na zjedzenie ulubionej zupy, ale w nowszym i ciekawszym wydaniu? W takim razie ta wyjątkowa zupa ogórkowa będzie daniem, którego szukasz. Sposób przygotowania może Cię lekko zaskoczyć, ale zdecydowanie warto wypróbować ten oryginalny sposób. Jeśli zostało Ci trochę rosołu z weekendu, to wykorzystaj go do tej zupy.
Składniki:
- Słoik ogórków kiszonych,
- 5 średnich ziemniaków
- 1 pietruszka,
- 2 marchewki,
- 100 g korzenia selera
- 2 ziela angielskie,
- 1 liść laurowy,
- ulubiony bulion lub rosół, który został z weekendowego obiadu,
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 ziarenka pieprzu,
- pół szklanki śmietanki do zup 18%,
- 2 łyżki oleju,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i wsypujemy na niego pokrojone ziemniaki i smażymy do zarumienienia się. W międzyczasie obieramy marchewki, pietruszkę i seler, a następnie ścieramy je na grubych oczkach.
- Do średniego garnka wlewamy około 4 l wody i rosół, który pozostał z weekendu. Dodajemy podsmażone ziemniaki i zaczynamy gotować zupę.
- Starte na tarce warzywa umieszczamy na patelni i również lekko podsmażamy, a następnie dodajemy do gotującej się zupy.
- Do garnka z zupą dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka pieprzu i czosnek.
- Całość gotujemy, aż ziemniaki zmiękną, a w międzyczasie na tarce ścieramy ogórki i dodajemy je do zupy. Wlewamy również połowę zalewy z ogórków, tak żeby zupa była kwaśna. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Gdy zupa będzie gotowa, wyłączamy palnik, dodajemy posiekaną pietruszkę i śmietankę. Całość mieszamy.
Jeśli chcesz urozmaicić obiady domowe, to zupa ogórkowa będzie idealnym sposobem na wprowadzenie zmian. To również sposób na tanie i sycące jedzenie. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na golonkę w kiszonej kapuście.
Przepyszne pierożki z mięsem
Planujesz menu tygodniowe? W takim razie powinny się w nim znaleźć przepyszne pierożki z mięsem. To bardzo pyszne danie, które pozwoli na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu. W ten sposób nic się nie zmarnuje. Oczywiście z podanych składników można przygotować również pasztet domowy.
Składniki:
- 500 g mięsa z rosołu (może być mieszanka mięs drobiowych i wołowych),
- 2 ugotowane marchewki,
- 2 ugotowane pietruszki,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- sól i pieprz.
Składniki na ciasto
- 300 g mąki pszennej,
- ¼ szklanki oleju,
- ½ szklanki letniej wody.
Sposób przygotowania:
- Składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy do momentu aż powstanie elastyczne ciasto. A potem wkładamy je do lodówki, na czas przygotowania farszu.
- Wszystkie składniki na farsz mielimy w maszynce do mielenia i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko, żeby farsz był bardziej jednolity. Całość dokładnie mieszamy.
- Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kółka z większej szklanki. Na każdym kółku umieszczamy łyżeczkę farszu i sklejamy go, tworząc zgrabny pierożek.
- Nalewamy wodę do większego garnka i zagotowujemy ją, a następnie do wrzącej wody wrzucamy nasze pierożki. Gdy wypłyną na wierzch, czekamy jeszcze około minutę i wyjmujemy je z wody i możemy przystąpić do jedzenia.
Opcjonalnie pierożki można polać odrobiną stopionego masła i dodać do nich kilka kropel maggi.
Szybkie spaghetti z mięsem wołowym
Masz ochotę na proste i szybkie danie obiadowe? W takim razie koniecznie wypróbuj ten przepis na spaghetti.
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżki startego żółtego sera.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzać ogień i podsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać mięso wołowe i smażyć z dodatkiem soli.
- Do rondelka dodajemy pokrojone pomidory i zagotowujemy. Wsypujemy również sól, cukier, a na końcu podsmażone mięso z czosnkiem. Wszystko przez chwilę gotujemy.
- Na płaskim talerzu układamy ugotowany makaron, polewamy go sosem i posypujemy startym serem.
To zdecydowanie idealne danie dla osób, którym brakuje czasu na gotowanie, a jednocześnie chcą zjeść coś smacznego i sycącego.
Rolada z mięsa mielonego
Twoja rodzina nie lubi popularnych sznycli? Przygotuj dla niej coś zupełnie nowego. Nadziewana rolada z mięsa mielonego na stałe zagości w Twoim menu.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego,
- 300 g pieczarek,
- 4 ogórki konserwowe,
- 20 dag sera żółtego,
- sól,
- pieprz,
- jajko,
- bułka tarta.
Sposób przygotowania:
- Rozwijamy folię spożywczą i nakładamy na nią mięso mielone, tworząc z niego prostokątny placek, który solimy i pieprzymy.
- Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce, podsmażamy z dodatkiem soli i czekamy aż wystygną, a następnie rozkładamy je na powierzchni mięsa.
- Na środku pieczarek układamy pokrojone w paski ogórki i starty ser. Całość zawijamy, tworząc roladę. Mięso na samym końcu powinno wyglądać jak grubsza bagietka i powinno być owinięte folią. Całość wkładamy do zamrażarki na około 3 godziny. Po tym czasie kroimy mięso na grubość 4 cm. Każdy kawałek obtaczamy w jajku i bułce, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju.
Roladki należy podawać z ulubioną surówką i gotowanymi ziemniakami.
Bardzo dobre gołąbki z ryżem
Jeśli lubisz robić dania, które są tanie i doskonałe do zamrożenia, to gołąbki będą idealnym pomysłem na obiad, po który można sięgnąć w każdej chwili.
Składniki:
- 3 szklanki ryżu,
- 1 główka kapusty,
- 1 cebula,
- łyżka masła,
- 400 g mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ryż gotujemy do miękkości i studzimy.
- Kapustę gotujemy i odrywamy delikatnie liście.
- Do wystudzonego ryżu dodajemy mięso, jajko, podsmażoną na maśle cebulkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Na liście kapusty dodajemy po dużej łyżce farszu i zawijamy.
Tak przygotowane gołąbki możemy upiec, przygotować w szybkowarze lub zamrozić.
Zapiekanka z białą kiełbasą
Chcesz przygotować ciekawe danie obiadowe dla rodziny i urozmaicić swoje menu? W takim razie wypróbuj świetny przepis na zapiekankę z białą kiełbasą.
Składniki:
- 5 białych kiełbas,
- 1 kg ziemniaków,
- 1 papryka czerwona,
- 1 jabłko,
- przyprawa staropolska,
- sól,
- pieprz,
- 15 dag sera żółtego.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski. Jabłko obieramy i kroimy na, wierzchu kładziemy kiełbasę, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie wysuwamy zapiekankę, ściągamy pokrywkę i posypujemy wierzch startym żółtym serem. Zapiekamy przez kolejne 15 min. Po tym czasie zapiekanka jest gotowa do podania.
Pieczony schab w pikantnej marynacie
Jeśli planujesz uroczysty obiad, to idealnym mięsem na tę okazję będzie pieczony schab. Pomocna może okazać się marynata na grilla, która sprawi, że smak mięsa będzie wyjątkowy.
Składniki:
- 1,5 kg schabu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich.
Przygotowanie:
W szklance mieszamy wszystkie składniki, wcześniej przeciskam czosnek przez praskę, a następnie powstałą marynatą nacieramy schab. Mięso powinno się marynować przez dwa dni, a później powinno się piec przez około 1,5 h, najlepiej w rękawie, żeby mogło zachować soczystość.
Ciekawą alternatywą może być nadziewanie schabu przed marynowaniem. Można do tego użyć śliwek suszonych lub żurawiny.
Najlepsza i najszybsza surówka do obiadu
Zapomniałaś o surówce? Nie martw się. Ten przepis pozwoli Ci na zrobienie szybkiej i pysznej surówki.
Składniki:
- 1 por,
- 1 jabłko,
- 1 marchewka,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka śmietany,
- ½ łyżeczki cukru,
- szczypta soli i odrobina pieprzu.
Przygotowanie:
Pora drobno kroimy, jabłko i marchew obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy majonez, śmietanę i przyprawy a następnie wszystko dokładnie mieszamy.