TOP 3 przepisy na najprostsze kruche ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem to jeden z najlepszych letnich przysmaków. Jest to prostu bardzo smaczny. Słodkie ciasto, kwaskowaty rabarbar i ten niezwykły aromat wakacji! Kruche ciasto z rabarbarem powinno znaleźć się w twoim przepiśniku także dlatego, że jest po prostu bardzo szybkie. Sprawdź nasze trzy najlepsze przepisy na najprostsze ciasto!
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o rabarbarze.
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką – najlepszy przepis
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką – składniki
Kruche ciasto zawsze jest strzałem w dziesiątkę. Rozpływa się w ustach, jest cudownie maślane, ma wspaniały aromat i wszyscy je lubią. A na dodatek do wszystkiego pasuje! Idealnie sprawdzi się z dodatkami wytrawnymi, ale równie idealnie ze słodkimi. Z rabarbarem także stanowi świetny duet. Jak je zrobić? Oto składniki na formę 30 x 20 cm:
- 300 g mąki,
- 150 g cukru (lub cukru pudru),
- 180 g masła,
- 2 żółtka,
- ewentualnie śmietana lub jogurt naturalny, jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść,
- 400 g rabarbaru,
Kruszonka:
- 200 g mąki,
- 100 g cukru,
- 100 g masła
Jeśli sam rabarbar jest dla ciebie zbyt kwaśny, możesz wymieszać go z innymi owocami, jak na przykład jabłka lub truskawki. Ciasto z rabarbarem i truskawkami to naprawdę pyszne połączenie, idealnie komponujące się z kruchym spodem. Możesz także wykorzystać dżem z rabarbaru lub podsmażone owoce.
Pyszne kruche ciasto z rabarbarem
W zasadzie przepis na ciasto kruche zawsze jest takie samo – obojętnie, czy zamierzasz zrobić rabarbarowe nadzienie, czy malinowe, czy budyniowe. Ważne jest to, by przestrzegać sposobu przygotowania ciasta kruchego. Musi być jak najkrócej ogrzewane, czyli składniki łączy się nożem, a zagniatanie dłońmi powinno się ograniczyć do koniecznego minimum. Uważaj też, czy ciasto nie nagrzewa się od lamp zawieszonych pod szafkami kuchennymi.
- Zagnieć elastyczne ciasto kruche. Zawiń je w folię i włóż do zamrażalnika na 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Przygotuj owoce – umyj je, pokrój w kawałeczki. Możesz także posypać odrobiną cukru i dobrze wymieszać.
- Przygotuj blaszkę – wyłóż ją papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem.
- Blachę wylep ciastem. Ponakłuwaj je widelcem w kilku miejscach.
- Wstaw blachę na 15 minut do piekarnika.
- Owoce włóż do płaskiego garnka z szerokim dnem i podduszaj przez chwilę. Dzięki temu będą bardziej miękkie.
- W międzyczasie przygotuj kruszonkę według standardowej receptury.
- Na kruchy spód nałóż rabarbarowe podduszone kawałki. Na to posyp obficie kruszonkę i piecz około 15 minut do uzyskania złocistego koloru. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na kompot z rabarbaru i jabłek?
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – przepis
Kruchy placek z budyniem i rabarbarem – składniki
Ten przepis to w zasadzie bardziej tarta, chociaż możesz przygotować go na prostokątnej blaszce. Budynie sprawiają, że jest znacznie bardziej słodkie i po prostu niezwykle delikatne. Przepis na ciasto kruche jest identyczny jak wyżej – musisz zagnieść wszystkie składniki w proporcji na blaszkę 20 x 29-30 cm. Nie zapomnij o tym, że w cieście kruchym bardzo istotne jest mrożenie – powinno leżeć w zamrażarce co najmniej 30 minut.
- 500 g rabarbaru,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- mleko do przygotowania budyniu (nieco mniej niż w zaleceniach producenta),
- opcjonalnie: cukier wanilinowy lub odrobina zapachu waniliowego lub cytrynowego
Rabarbarowe ciasto z kruchym spodem
Rabarbarowe ciasto z kruchym spodem nie jest trudne do przygotowania. Jeśli tylko zrobisz dobre ciasto kruche, przepis powinien idealnie ci wyjść. Zacznij od jego przygotowania – powinno być elastyczne i gładkie. W czasie jego leżakowania w chłodzie zajmij się przygotowaniem pozostałych komponentów:
- Ugotuj budynie według przepisu producenta. Możesz dodać odrobinę wanilii.
- Mieszaj bardzo dokładnie, by nie powstały grudki. Masa budyniowa powinna być jednolita.
- Rabarbar umyj, osusz i pokrój na plasterki (1-1,5 cm).
- 2/3 ciasta kruchego rozłóż na przygotowaną blaszkę. Możesz pokroić je w plasterki i wylepiać palcami.
- Na cieście wyłóż budyń, a na nim ułóż rabarbar.
- Pozostałe ciasto rozprowadź po nadzieniu jak kruszonkę, odrywając palcami drobne kawałki.
- Piecz 35-40 minut w 180 stopniach. Kruszonka na wierzchu powinna mieć złocisty kolor.
Ciasto z rabarbarem zawsze podawaj oprószone cukrem pudrem.
Nie takie kruche ciasto z rabarbarem
Ciasto ala kruche, czyli jak zaoszczędzić trochę czasu
A może zamiast ciasta kruchego, które jednak wymaga nieco więcej umiejętności w przygotowaniu i nie zawsze wychodzi, spróbujesz szybszego ciasta z mąki krupczatki? Jest dość podobne, a naprawdę szybko można je zrobić. Wychodzi zawsze, jest po prostu łatwe, a do tego naprawdę genialnie smakuje. Do tego ciasta możesz dodać dowolne owoce, ale z rabarbarem wychodzi po prostu najsmaczniejsze.
Przepis na dużą blachę 29 x 24 cm:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 5 łyżek cukru,
- 1 margaryna,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 5 dużych jajek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki śmietany,
- 300 g rabarbaru
Śmietana jest zaledwie dodatkiem, jeśli nie będziesz mógł zagnieść ciasta. Wszystko zależy od jajek – im są większe, tym mniej śmietany dodaj do ciasta. Placek z rabarbarem z mąki krupczatki możesz także zrobić bez cukru, na przykład z erytrytolem lub ksylitolem. A jeśli dodasz słodsze owoce, możesz po prostu całkowicie z niego zrezygnować. Świetnie sprawdzi się ciasto rabarbarem i truskawkami. Mieszanina owoców jest prawdziwym strzałem w dziesiątkę.
Placek z rabarbarem z mąki krupczatki – jak zrobić?
Przepis na ciasto z rabarbarem z mąki krupczatki nie jest szczególnie skomplikowany. Tak naprawdę proces przygotowania deseru wygląda w zasadzie bardzo podobnie do tego, jak robi się zwykłe ciasto kruche. Na początku musisz zrobić spód – używa się do tego tylko żółtek. Białka oddziel i zostaw – możesz zrobić z nich smaczną piankę.
- Mąkę przesiej na stolnicę lub do dużej płaskiej miski.
- Dodaj proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy.
- Oddziel żółtka od białek. Białka odstaw do lodówki, żółtka dodaj do suchych składników.
- Włóż na mąkę margarynę. Posiekaj na drobne kawałeczki dużym nożem, trochę łącząc ją z mąką i jajkami.
- Połącz wszystkie składniki i zagnieć je szybkimi ruchami do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji.
- Zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny.
- Przygotuj blachę – wyłóż ją papierem do pieczenia lub nasmaruj olejem i wysyp bułką tartą.
- Przygotuj rabarbar – umyj go i pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm.
- Ciasto podziel na dwie części – 1/3 i 2/3.
- Większą kulę ciasta rozprowadź po blaszce równomiernie.
- Porozkładaj rabarbar i lekko wciskaj go w ciasto.
- Białka możesz ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie rozłóż ją na owocach.
- Pozostały kawałek ciasta potraktuj jak kruszonkę – odrywaj po kawałeczku w palcach i układaj na pianie lub na owocach.
- Piecz około 50 min w 180 stopniach (grzanie góra-dół).