Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką – najlepszy przepis

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką – składniki

Kruche ciasto zawsze jest strzałem w dziesiątkę. Rozpływa się w ustach, jest cudownie maślane, ma wspaniały aromat i wszyscy je lubią. A na dodatek do wszystkiego pasuje! Idealnie sprawdzi się z dodatkami wytrawnymi, ale równie idealnie ze słodkimi. Z rabarbarem także stanowi świetny duet. Jak je zrobić? Oto składniki na formę 30 x 20 cm:

  • 300 g mąki,
  • 150 g cukru (lub cukru pudru),
  • 180 g masła,
  • 2 żółtka,
  • ewentualnie śmietana lub jogurt naturalny, jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść,
  • 400 g rabarbaru,

Kruszonka:

  • 200 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła

Jeśli sam rabarbar jest dla ciebie zbyt kwaśny, możesz wymieszać go z innymi owocami, jak na przykład jabłka lub truskawki. Ciasto z rabarbarem i truskawkami to naprawdę pyszne połączenie, idealnie komponujące się z kruchym spodem. Możesz także wykorzystać dżem z rabarbaru lub podsmażone owoce.

Pyszne kruche ciasto z rabarbarem

W zasadzie przepis na ciasto kruche zawsze jest takie samo – obojętnie, czy zamierzasz zrobić rabarbarowe nadzienie, czy malinowe, czy budyniowe. Ważne jest to, by przestrzegać sposobu przygotowania ciasta kruchego. Musi być jak najkrócej ogrzewane, czyli składniki łączy się nożem, a zagniatanie dłońmi powinno się ograniczyć do koniecznego minimum. Uważaj też, czy ciasto nie nagrzewa się od lamp zawieszonych pod szafkami kuchennymi.

  1. Zagnieć elastyczne ciasto kruche. Zawiń je w folię i włóż do zamrażalnika na 30 minut.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  3. Przygotuj owoce – umyj je, pokrój w kawałeczki. Możesz także posypać odrobiną cukru i dobrze wymieszać.
  4. Przygotuj blaszkę – wyłóż ją papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem.
  5. Blachę wylep ciastem. Ponakłuwaj je widelcem w kilku miejscach.
  6. Wstaw blachę na 15 minut do piekarnika.
  7. Owoce włóż do płaskiego garnka z szerokim dnem i podduszaj przez chwilę. Dzięki temu będą bardziej miękkie.
  8. W międzyczasie przygotuj kruszonkę według standardowej receptury.
  9. Na kruchy spód nałóż rabarbarowe podduszone kawałki. Na to posyp obficie kruszonkę i piecz około 15 minut do uzyskania złocistego koloru. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na kompot z rabarbaru i jabłek?

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – przepis

Kruchy placek z budyniem i rabarbarem – składniki

Ten przepis to w zasadzie bardziej tarta, chociaż możesz przygotować go na prostokątnej blaszce. Budynie sprawiają, że jest znacznie bardziej słodkie i po prostu niezwykle delikatne. Przepis na ciasto kruche jest identyczny jak wyżej – musisz zagnieść wszystkie składniki w proporcji na blaszkę 20 x 29-30 cm. Nie zapomnij o tym, że w cieście kruchym bardzo istotne jest mrożenie – powinno leżeć w zamrażarce co najmniej 30 minut.

  • 500 g rabarbaru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • mleko do przygotowania budyniu (nieco mniej niż w zaleceniach producenta),
  • opcjonalnie: cukier wanilinowy lub odrobina zapachu waniliowego lub cytrynowego

Rabarbarowe ciasto z kruchym spodem

Rabarbarowe ciasto z kruchym spodem nie jest trudne do przygotowania. Jeśli tylko zrobisz dobre ciasto kruche, przepis powinien idealnie ci wyjść. Zacznij od jego przygotowania – powinno być elastyczne i gładkie. W czasie jego leżakowania w chłodzie zajmij się przygotowaniem pozostałych komponentów:

  1. Ugotuj budynie według przepisu producenta. Możesz dodać odrobinę wanilii.
  2. Mieszaj bardzo dokładnie, by nie powstały grudki. Masa budyniowa powinna być jednolita.
  3. Rabarbar umyj, osusz i pokrój na plasterki (1-1,5 cm).
  4. 2/3 ciasta kruchego rozłóż na przygotowaną blaszkę. Możesz pokroić je w plasterki i wylepiać palcami.
  5. Na cieście wyłóż budyń, a na nim ułóż rabarbar.
  6. Pozostałe ciasto rozprowadź po nadzieniu jak kruszonkę, odrywając palcami drobne kawałki.
  7. Piecz 35-40 minut w 180 stopniach. Kruszonka na wierzchu powinna mieć złocisty kolor.

Ciasto z rabarbarem zawsze podawaj oprószone cukrem pudrem.

Nie takie kruche ciasto z rabarbarem

Ciasto ala kruche, czyli jak zaoszczędzić trochę czasu

A może zamiast ciasta kruchego, które jednak wymaga nieco więcej umiejętności w przygotowaniu i nie zawsze wychodzi, spróbujesz szybszego ciasta z mąki krupczatki? Jest dość podobne, a naprawdę szybko można je zrobić. Wychodzi zawsze, jest po prostu łatwe, a do tego naprawdę genialnie smakuje. Do tego ciasta możesz dodać dowolne owoce, ale z rabarbarem wychodzi po prostu najsmaczniejsze.

Kruche ciasto z rabarbarem z kruszonką i pianką z białek na mące krupczatce, a także proste przepisy na ciasta z rabarbarem i truskawkami krok po kroku
3 przepisy na kruche ciasto z rabarbarem krok po kroku, a także najprostsze ciasta, przepis, wykonanie, składniki, ciasto z kruszonką

Przepis na dużą blachę 29 x 24 cm:

  • 3 szklanki mąki krupczatki,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 margaryna,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 5 dużych jajek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 300 g rabarbaru

Śmietana jest zaledwie dodatkiem, jeśli nie będziesz mógł zagnieść ciasta. Wszystko zależy od jajek – im są większe, tym mniej śmietany dodaj do ciasta. Placek z rabarbarem z mąki krupczatki możesz także zrobić bez cukru, na przykład z erytrytolem lub ksylitolem. A jeśli dodasz słodsze owoce, możesz po prostu całkowicie z niego zrezygnować. Świetnie sprawdzi się ciasto rabarbarem i truskawkami. Mieszanina owoców jest prawdziwym strzałem w dziesiątkę.

Placek z rabarbarem z mąki krupczatki – jak zrobić?

Przepis na ciasto z rabarbarem z mąki krupczatki nie jest szczególnie skomplikowany. Tak naprawdę proces przygotowania deseru wygląda w zasadzie bardzo podobnie do tego, jak robi się zwykłe ciasto kruche. Na początku musisz zrobić spód – używa się do tego tylko żółtek. Białka oddziel i zostaw – możesz zrobić z nich smaczną piankę.

  1. Mąkę przesiej na stolnicę lub do dużej płaskiej miski.
  2. Dodaj proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy.
  3. Oddziel żółtka od białek. Białka odstaw do lodówki, żółtka dodaj do suchych składników.
  4. Włóż na mąkę margarynę. Posiekaj na drobne kawałeczki dużym nożem, trochę łącząc ją z mąką i jajkami.
  5. Połącz wszystkie składniki i zagnieć je szybkimi ruchami do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji.
  6. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny.
  7. Przygotuj blachę – wyłóż ją papierem do pieczenia lub nasmaruj olejem i wysyp bułką tartą.
  8. Przygotuj rabarbar – umyj go i pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm.
  9. Ciasto podziel na dwie części – 1/3 i 2/3.
  10. Większą kulę ciasta rozprowadź po blaszce równomiernie.
  11. Porozkładaj rabarbar i lekko wciskaj go w ciasto.
  12. Białka możesz ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie rozłóż ją na owocach.
  13. Pozostały kawałek ciasta potraktuj jak kruszonkę – odrywaj po kawałeczku w palcach i układaj na pianie lub na owocach.
  14. Piecz około 50 min w 180 stopniach (grzanie góra-dół).
ikona podziel się Przekaż dalej