TOP 4 przepisy na rozgrzewający krem z papryki
Jesień i zima to idealne miesiące, by przyrządzić przepyszną zupę-krem z papryki. Zupa paprykowa jest jednym z najlepiej rozgrzewających dań w te najchłodniejsze dni w roku. Jaki jest najlepszy przepis na krem z papryki? Czy krem z papryki czerwonej warto zrobić na ostro tak, by rozgrzewał jak najmocniej? Dowiedz się, jak przygotować krem paprykowy na kilka sposobów.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o zupach.
Krem z papryki – TOP 4 sprawdzone przepisy
Przepis 1. Zupa krem z pieczonej papryki
Zupa paprykowa jest jedną z najczęściej robionych zup jesienią i zimą. Nic dziwnego, bo tego typu jedzenie szybko rozgrzewa i na długo syci. Zupa krem z pieczonej papryki jest przepisem fit, który każdy jest w stanie błyskawicznie przygotować. Jak wiadomo, papryka to bardzo specyficzne warzywo, które cieszy się lepszymi i gorszymi opiniami. Jedni paprykę uwielbiają, inni już nie bardzo – ale tak bywa z większością warzyw. Kto jednak nie spróbowałby papryki prosto z pieca? Upieczona papryka jest słodsza i o wiele bardziej wyrazista, a to przekłada się z kolei na ciekawszy smak kremu paprykowego.
Lista składników
- 2 zielone papryki
- 2 pomarańczowe papryki
- 2 żółte papryki
- 3 marchewki
- 4 pomidory
- 2 pietruszki
- 1 cebula czerwona
- 1 l bulionu warzywnego
- kurkuma, słodka papryka, suszony rozmaryn, pieprz, sól, chili (do smaku)
- 1 łyżeczka miodu
- Oliwa
Przygotowanie
- Paprykę należy obrać, a następnie usunąć z niej gniazda nasienne.
- Następnie, trzeba pokroić papryczkę na mniejsze paseczki. Cieniej pokrojona papryka będzie szybciej się piekła. Uważaj jednak, żeby nie była zbyt cienka – wtedy jest duże ryzyko, że się przypali.
- Rozgrzej piekarnik do ok. 220 st. C. Przełóż później paprykę na blachę – należy uprzednio wyłożyć ją papierem do pieczenia. Skrop paprykę oliwą i piecz ok. pół godziny.
- Dorzuć ząbki czosnku mniej więcej w połowie pieczenia. W międzyczasie należy obrać cebulę i ją pokroić. Pokrój również marchewkę i pietruszkę w plasterki. Zamieść je z cebulą w garnku. Przypraw słodką papryką, chili, oliwą, kurkumą oraz rozmarynem. Podsmaż całość.
- Zalej warzywa bulionem i gotuj je ok. 20 minut na wolnym ogniu.
- Umyj pomidory, obierz je ze skóry i pokrój na małe kawałki, które następnie dodasz do zupy. Dodaj też podpieczone papryczki wraz z wyciśniętym czosnkiem i łyżką miodu.
- Zmiksuj całość na gładki krem z papryki i dopraw do smaku.
- Możesz połączyć zupę z grzankami, jeżeli ma być to bardziej sycąca zupa.
Przepis 2. Dietetyczna zupa krem z papryki czerwonej
Jeżeli lubisz fit przepisy, koniecznie wczytaj się w ten. To bardzo prosta zupa, którą nie jest trudno przygotować. Jest ona dostosowana niemal do każdych potrzeb żywieniowych człowieka, zwłaszcza że zawiera mnóstwo potasu czy cennych minerałów. Chcesz mieć idealną figurę? A może wolisz zapobiegać chorobom, które jesienią i zimą najczęściej „przyczepiają” się do ludzi? Wczytaj się w przepis na dietetyczną zupę krem z papryki.
Lista składników
- 5-6 czerwonych papryk
- passata pomidorowa
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- olej / inny tłuszcz dobrej jakości
- 2 szklanki bulionu warzywnego / suszone warzywa
Przygotowanie
- Przeciśnij obrany czosnek przez praskę. Umyj paprykę i obierz cebulę. Pokrój ją w tzw. ósemki.
- Wlej bulion do garnka. Następnie włóż tam paprykę, cebulę, seler naciowy (pokrojony), passatę, czosnek, masło / oliwę. Gotuj ok. pół godziny.
- Zblenduj całość i dopraw solą oraz pieprzem. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta, wystarczy dodać do niej wrzątku.
Możesz także przetrzeć zupę przez sito, by usunąć skórkę papryki – nie każdemu będzie ona bowiem służyć. Jeśli zaś chcesz nadać zupie większego aromatu, możesz np. upiec w piekarniku czosnek razem łupinkami i obrać go po upieczeniu. Warto „podrasować” też zupę bazylią. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z papryki na zimę?
Najlepsze przepisy na krem z papryki
Przepis 3. Krem paprykowy z musztardą i z grzankami cynamonowymi
Jeżeli chcesz poprawić sobie humor i zmienić coś w codziennym menu, doskonałym przepisem na krem z papryki będzie połączeniem jej z musztardą i grzankami. To pyszna i rozgrzewająca zupa, którą jest bardzo łatwo wykonać.
Lista składników
- 3 kromeczki chleba tostowego
- masło dobrej jakości
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- pieprz i sól
- 2 sztuki żółtej papryki
- 1 cebula szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml białego wina wytrawnego
- 1,5 łyżki ostrej musztardy
- 100 ml półtłustej śmietany
- 2 żółtka
Przygotowanie
- Najpierw zrób grzanki. Rozpuść w tym celu masło na patelni, dodaj do niego przyprawy i wymieszaj. Pokrój chleb w kostki i usmaż na rozgrzanym maśle, mieszając do uzyskania przez nie chrupkości i złocistego koloru.
- Przejdź do pokrojenia papryki i oczyszczenia jej z nasion. Skrój też cebulę.
- Poszatkuj cebulę i czosnek, a na głębokim rondlu rozgrzej masło i wrzuć tam warzywa. Podsmaż.
- Wlej wino i bulion, a następnie gotuj wszystko przez 15 minut. Dodaj musztardę i zmiksuj całość.
- Wymieszaj w misce śmietanę z żółtkami, dodaj 3 łyżki zupy i znowu zamieszaj. Wlej zawartość miseczki do zupy, ciągle mieszając. Możesz również podgrzać, jednak nie wolno doprowadzić zupy do wrzenia.
- Zupę rozlej do osobnych miseczek i dorzuć grzanki. Smacznego!
Przepis 4. Krem z papryki z marchewką
Kolejnym przepysznym i rozgrzewającym kremem z papryki jest ten połączony z marchewką. Zupa jest pożywna, smaczna i bardzo szybka w przygotowaniu, dlatego nikt nie powinien mieć większego kłopotu z jej przyrządzeniem. To błyskawiczne danie dla zapracowanych ludzi, którzy w tym całym „wyścigu szczurów” chcą się zdrowo odżywiać. Wystarczy wejść do warzywniaka, kupić odpowiednie składniki i je ze sobą połączyć. Papryka z marchewką to idealne połączenie – niedrogie i pasujące do jesienno-zimowego okresu. Warto jeść zgodnie z porami roku, aby wzmacniać swój organizm. Ta zupa na ostro na pewno podniesie odporność i solidnie rozgrzeje
Lista składników
- 2 czerwone i 2 żółte papryki
- 2 duże marchewki
- 1 mała papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka imbiru (startego)
- 2 liście laurowe
- koncentrat pomidorowy
- bulion warzywny
- słodka papryka, sól i pieprz (do smaku)
Przygotowanie
- Dokładnie obierz cebulę, a następnie pokrój ją w kosteczkę. Zeszklij na 2 łyżkach oleju, na patelni.
- Do cebuli dodaj paprykę, koniecznie pokrojoną wcześniej w kostkę. Dodaj zmiażdżony czosnek i duś wszystko razem ok. 10 minut.
- Do wywaru dodaj startą marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe, imbir i słodką paprykę. Zalej to wszystko bulionem i gotuj, dopóki warzywa nie zrobią się miękkie.
- Na koniec dodaj jeszcze koncentrat i dopraw do smaku.
- Zmiksuj zupę i podawaj w formie kremu. Możesz posypać całość prażoną cebulką, dla podbicia smaku.
Zupa krem z papryki to idealne rozwiązanie na jesienno-zimowe, chłodne dni. Dzięki niej rozgrzejesz organizm i dostarczysz mu samych pożywnych składników. To też świetny pomysł na fit danie o aksamitnej konsystencji, które jest niskokaloryczne, aromatyczne i jednocześnie bardzo smaczne.