Szybkie ciasta z czereśniami

Ekspresowy i prosty przepis na wypiek

Ciasto to, to jedno z najłatwiejszych i najsmaczniejszych ciast, które można szybko wykonać w kuchni. Idealny placek, do szybkiego wykonania, kiedy spodziewamy się gości lub chcemy szybko zrobić coś słodkiego na niedzielny, lub świąteczny deser.

Składniki na ciasto:

  • Jajka – 4 sztuki
  • 1,5 szklanki mąki
  • Szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 30 dag czereśni

Składniki potrzebne do przygotowania lukru:

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka gorącej wody
  • Foremka do ciasta o wymiarach 23 cm na 23 cm

Przygotowanie ciasta:

Jajka wbijamy do wcześniej przygotowanej miski, wsypujemy cukier i mikserem miksujemy, do uzyskania konsystencji kogla – mogla. Następnie należy dodać olej i całość zmiksować.

Kolejnym krokiem jest dodanie przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszanie wszystkiego mikserem na wolnych obrotach. Następnie ciasto należy podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy.

Czereśnie należy wydrylować, podzielić na dwie części i dodać do ciasta, zarówno do białej części, jak i do tej zmieszanej z kakao. Czereśnie zmieszać z ciastem. Wcześniej przygotowaną formę do ciasta należy wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Na dno formy należy wyłożyć białą warstwę ciasta. Na wierzch wylewamy ciasto ciemne. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wkładamy formę z ciastem na około 30 do 35 minut.

Po wyjęciu ciasta, kiedy ostygnie dodajemy śladowo na wierzch wcześniej przygotowany lukier. Lukier możemy przygotować w dwóch kolorach. Jeden z dodatkiem cukru pudru, a drugi, ciemny – z dodatkiem kakao.

Puszyste ciasto z czereśniami

Jest to przepis na proste, pyszne ciasto z czereśniami, które praktycznie zawsze i wszystkim się udaje, nawet najmniej doświadczonym gospodyniom domowym. Ciasto wychodzi pyszne, wysokie, wilgotne i puszyste. Polecam!

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 ¼ szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 600 do 700 g wydrylowanych czereśni

Przygotowanie ciasta:

Forma 25 cm na 30 cm. Ubijamy jaja z cukrem i cukrem waniliowym do momentu, jak podwoją swoją objętość oraz staną się jaśniejsze i puszyste. Nie przerywając, mieszania wlewamy olej, a w następnej kolejności mleko.

W kolejnym kroku dodajemy mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelać do uprzednio przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia formy i wyrównać.

Na wierzch rozłożyć wydrylowane czereśnie. Wstawić do rozgrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piec około 45 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z czereśni?

Clafoutis – szybkie ciasto czereśniowe

Jest to szybkie i smaczne ciasto z czereśniami. Przygotowanie tego ciasta nie jest trudne i na pewno poradzi sobie z tym zadaniem każda pani domu.

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg czereśni
  • 100 gram cukru
  • 2 jajka
  • 125 g mąki
  • 300 ml mleka
  • Szczypta soli
  • Cukier puder do posypania gotowego, upieczonego ciasta
  • Tłuszcz (najlepiej masło), do posmarowania formy na ciasto

Forma na ciasto o średnicy 28 cm

Przygotowanie ciasta:

Czereśnie drylujemy i zasypujemy połową ilości cukru. Jajka ucieramy z pozostałą ilością cukru, dodajemy sól, mąkę oraz mleko. Mieszamy wszystko na tyle energicznie, aby wytworzyły się bąble i nie było grudek. Formę na ciasto smarujemy tłuszczem, wykładamy owoce i wylewamy wcześniej przygotowane ciasto.

Warto pamiętać i nie przerażać się tym, że ciasto jest dość rzadkie i ma konsystencję podobną do tego, które przygotowujemy na naleśniki.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury około 180 stopni Celsjusza. Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez 35 do 40 minut, do zarumienienia się ciasta. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Ciekawe przepisy na ciasto z czereśniami

Kruche ciasto z czereśniami i budyniem

Prosty przepis na kruche ciasto, łatwe w przygotowaniu. Jest ono delikatne, choć zawiera nie tylko owoce, ale i także budyń. Jest to delikatne ciasto z czereśniami i kruszonką. Kto ma ochotę może do niego dodać wiórki kokosowe. Ciasto kruche nie rośnie, więc nie będzie problemu z opadnięciem i nie ma problemu z zakalcem.

Przy wyciąganiu ciasta z blaszki najlepiej posługiwać się szeroką łopatką, z racji tego, że ciasto jest kruche i bardzo się kruszy. Przepis i proporcje są na małą blaszkę. Jeżeli chcemy większą ilość, wystarczy podwoić składniki.

Składniki na ciasto:

Proporcje na blaszkę o wymiarach: 23 cm na 28 cm.

  • 150 g zimnego masła
  • 100 gram mąki pszennej
  • Łyżka maki ziemniaczanej
  • 70 g cukru
  • Jajko

Składniki na masę budyniową:

  • 700 ml mleka
  • Dwie czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
  • Łyżka mąki pszennej
  • Żółtko jajka
  • Trzy łyżki cukru (mogą być dwie, jeżeli w zamian za jedną łyżkę cukru, dodamy cukier waniliowy)
  • Wnętrze wyskrobanej laski waniliowej lub łyżka cukru waniliowego, lub ekstrakt waniliowy – kilka kropli
  • Łyżka masła

Jeżeli nie chcemy sami robić masy budyniowej, to możemy posłużyć się gotowym, kupionym w sklepie budyniem. Do tego celu możemy użyć 2 opakowania budyniu waniliowego, śmietankowego lub kokosowego, który przygotowujemy na 30 procentowo mniejszej ilości mleka, niż mówi przepis.

Przygotowanie kruszonki:

  • 100 gram masła
  • Tyle samo mąki pszennej i cukru, ile weźmie masło
  • Łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Pół kilo wydrylowanych czereśni (mogą być inne owoce, np. śliwki, porzeczki itp.).

Aby odsączyć nadmiar soku, owoce można oprószyć niewielką ilością skrobi ziemniaczanej.

Ciasto kruche z czereśniami, a także TOP 5 przepisów na szybkie, smaczne i wyjątkowe ciasto z czereśniami
TOP 5 najlepszych i najprostszych przepisów na ciasto z czereśniami krok po kroku

Przygotowanie ciasta:

Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na pół godziny w zimne miejsce, np. do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Możemy wykleić ciastem blaszką lub je wpierw rozwałkować i ułożyć na blasze.

Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i lekko je studzimy.

Połowę przygotowanego mleka zagotować z cukrem i masłem, resztę zimnego mleka wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, mąką i żółtkiem jajka. Tak przygotowaną mieszaninę wylać na gorące mleko i intensywnie mieszać. Kiedy zgęstnieje, odstawiamy z ognia.

Wykładamy masę budyniową na ciasto, układamy wydrążone czereśnie. Składniki kruszonki zagnieść razem w palcach i rozkruszyć na owoce. Ciasto z kruszonką wstawiamy na pół godziny do rozgrzanego piekarnika.

Ciasto czereśniowe z galaretką

Ciasto czereśniowe można przygotować na wiele sposobów. Ten przepis na placek jest jednym z łatwiejszych do wykonania. Bazę ciasta stanowi lekki i puszysty biszkopt, orzeźwiający krem cytrynowy, oraz galaretka ze słodko – kwaśnymi czereśniami.

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 50 g cukru pudru
  • 12 g cukru waniliowego
  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 g proszku do pieczenia
  • 500 g serka mascarpone
  • 60 g kremu cytrynowego
  • 1 kg czereśni
  • 150 g galaretki wiśniowej

Sposób przygotowania:

Przygotowania ciasta zaczynamy od przygotowania bazy, czyli biszkoptu. Do tego celu bierzemy tortownicę o średnicy 26 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia.

Ubijamy białka na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier puder razem z cukrem waniliowym. Kiedy piana będzie już sztywna, dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki delikatnie przesiewamy razem z proszkiem i dokładnie, ale też i delikatnie mieszamy razem z masą.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy przez 10 do 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Przygotowanie kremu:

Serek mascarpone ubijamy krótko przy pomocy miksera. Dodajemy krem cytrynowy i wszystko razem mieszamy. Wystudzone ciasto biszkoptowe pokrywamy kremem. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu. Na warstwie położonego kremu układamy wydrylowane owoce. Następnie całość polewamy wystudzoną, powoli zastygającą galaretką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na dwie godziny, do czasu zupełnego stężenia galaretki.

Ciasto czereśniowe z galaretką może idealnie sprawdzić się jako pyszny, letni tort urodzinowy.Szukając pomysłów na ciekawe wypieki z czereśniami, możemy posłużyć się Internetem. Wystarczy tylko wpisać w wyszukiwarce internetowej interesującą nas frazę i zapewne znajdziemy łatwe, proste przepisy na ciasto czereśniowe. To również szybki sposób na poszukanie przepisów na przetwory z czereśni.

ikona podziel się Przekaż dalej