TOP 5 przepisów na karpia smażonego. Zobacz, jak przygotować karpia na święta
Smaczny, wigilijny karp smażony na patelni, to ryba, która kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia tak jak i kapusta z grzybami. Jednak żeby zrobić pysznego karpia, musimy wiedzieć, jak przebiega smażenie karpia i jaki jest dobry przepis na przyrządzanie go. Zobaczmy więc, jakie przepisy kulinarne najlepiej sprawdzają na wigilijny stół.
Kliknij, jeżeli chcesz wiedzieć, jak wyczyścić przypaloną patelnię?
Karp smażony na oleju - jak długo smażyć karpie
Świąteczny karp pieczony - jak przygotować pysznego karpia na Boże Narodzenie
Karp smażony, tak jak i kapusta z grzybami, to potrawa, bez której nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Pamiętajmy jednak o tym, by świąteczny karp smażony był dobry, powinniśmy wiedzieć, jak go przygotować i smażyć. Dlatego najlepiej zapoznać się z kilkoma przepisami i zdecydować, który z tych przepisów będzie dla nas najlepszy. Wigilijny karp może być przygotowywany na wiele sposobów, natomiast w pierwszej kolejności poznamy najbardziej popularny, ale też i najprostszy przepis na to, jak dobrze upiec karpia na oleju.
Składniki:
- 1 wypatroszony karp,
- mąka,
- olej roślinny,
- przyprawy: sól, przyprawa ziołowa do ryb.
Mąka będzie służyła nam do panierowania ryby, natomiast olej w tym przypadku posłuży do smażenia.
Przygotowanie:
- Wypatroszonego karpia dokładnie myjemy i osuszamy.
- Rybę kroimy na w poprzek na dzwonki.
- Karpia doprawiamy delikatnie przyprawą do ryb i solą.
- Całość odkładamy do lodówki na około 60 minut.
- Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej.
- Rybę panierujemy w mące.
- Opanierowanego karpia smażymy około 7 minut z każdej strony.
- Przez 2-3 minuty z każdej strony obsmażamy boki karpia.
- Rybę ścigamy z patelni.
Pamiętajmy o tym, że ryba powinna się smażyć na głębokości około 5 cm w oleju.
Nie zapominajmy o tym, że karp smażony najlepiej smakuje na świeżo, dlatego smażenie karpia powinno się odbyć tuż przed podaniem. Samo przyrządzenie nie trwa długo, dlatego też lepiej postawić na smak niż podawać odgrzewaną rybę. Oczywiście wcześniej usmażony wigilijny karp może być również odgrzany w piekarniku, przez co stanie się bardziej chrupki.
Przepis na pieczonego karpia - jak prawidłowo upiec rybę
Jeśli wiemy już, w jak wygląda przyrządzanie wigilijnego karpia w najprostszy sposób, ale jednak mamy ochotę lekko zmienić lub też wzbogacić jego smak, powinniśmy zapoznać się także z innymi przepisami kulinarnymi, które sprostają naszym wymaganiom smakowym. Smak ryby można wzbogacić bardzo prosto, dlatego zobaczmy, jakie składniki możemy do tego wykorzystać.
Składniki:
- 2 kg karpia,
- 3 cytryny,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 5 łyżek bułki tartej,
- olej,
- przyprawy: sól.
Pamiętajmy o tym, że bułkę tartą możemy wymienić na bezglutenową bułkę tartą, a mąkę możemy zamienić na mieszankę bezglutenową, jeśli istnieje taka potrzeba. Jeśli chodzi natomiast o samego karpia, warto wiedzieć, że z reguły 2 kg to jedna ryba.
Przygotowanie:
- Karpia dokładnie myjemy i osuszamy. Rybę kroimy w dzwonka.
- Cytryny myjemy. Z dwóch cytryn wyciskamy sok.
- Jedną cytrynę kroimy w plastry.
- Karpia moczymy w soku z cytryny i wkładamy do miski z plastrami cytryny.
- Całość odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie osuszamy dzwonka.
- Mąkę mieszamy z bułką tartą w głębokim talerzu.
- Karpia solimy i obtaczamy w mieszance.
- Rybę smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Ważne jest, by rybę wkładać dopiero na bardzo rozgrzany olej. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na wigilijną sałatkę śledziową.
Pieczony karp smażony na maśle - świetne przepisy kulinarne
Smażenie karpia na patelni w maśle - łatwy wigilijny przepis
Ryba, jaką jest karp, nie musi być jedynie smażona na oleju, lecz możemy również skorzystać z masła klarowanego. Pamiętajmy jednak o tym, że masło klarowane nieco inaczej reaguje na temperaturę, przez co powinniśmy być bardziej ostrożni przy smażeniu karpia właśnie na nim. Zobaczmy jednak, jak wygląda przepis na karpia smażonego na maśle.
Składniki:
- 4 filety karpia,
- mąka,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżki majeranku.
Przygotowanie:
- Rybę myjemy.
- Cebulę obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
- Karpia przekładamy plastrami cebuli.
- Całość odkładamy do lodówki na 60 minut. Po tym czasie karpia osuszamy papierowymi ręcznikami.
- Rybę doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę mieszamy z majerankiem.
- Karpia obtaczamy w mieszance z mąką.
- Na patelni rozgrzewamy masło.
- Karpia smażymy na rozgrzanym maśle z obu stron po około 5 minut.
Jak przebiega przyrządzanie karpia - bardziej wymagający przepis
Jeśli chcemy, by nasz karp smażony był smaczny, możemy do niego dodać także inne składniki, dzięki czemu dodatkowo nie będzie on tak suchy. Jest to bardziej wymagający przepis niż poprzedni, natomiast warto poświęcić trochę więcej czasu, by cieszyć się pysznym smakiem naszego wigilijnego karpia. Zobaczmy, w jaki sposób go przygotować.
Składniki:
- 6 dzwonków karpia,
- bułka tarta,
- mąka pszenna,
- 2 jajka,
- masło klarowane,
- przyprawy: pieprz ziołowy, sól morska.
Składniki do zalewy:
- 700 ml mleka,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- sok z połowy cytryny.
Zamiast soku z cytryny możemy użyć również octu jabłkowego lub octu winnego z białego wina.
Przygotowanie:
- Dzwonka z karpia myjemy i usuwamy z nich ewentualne łuski.
- Dzwonka osuszamy dokładnie papierowym ręczniczkiem.
- Gotowe kawałki karpia przekładamy do głębokiej miski lub garnka.
- Mleko mieszamy z roztartym suszonym majerankiem i sokiem z cytryny.
- Zalewą zalewamy karpia.
- Całość wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
- Po tym czasie rybę wyciągamy z zalewy i doprawiamy przyprawami.
- Dzwonka z karpia delikatnie obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane.
- Na rozgrzane masło wsadzamy gotowe dzwonka i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Nie jest konieczne trzymanie ryby w zalewie w lodówce przez tyle godzin, natomiast jeśli przetrzymamy ją dobę, wtedy cały smak zalewy dobrze przejdzie przez rybę, dzięki czemu będzie miała ona wyjątkowy smak. Co więcej, jeśli nie lubimy, gdy ryba podawana jest w grubej panierce, możemy skorzystać jedynie z mąki, która jest doskonała jako podstawowa panierka.
Warto wiedzieć o tym, że gdy smażenie karpia przebiegało wcześniej, bez problemu karp smażony może być później podsmażony. Dodatkowo zaleca się również włożenie go na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 100oC, przez co mięso się dopiecze, ale nie wysuszy. Taki wigilijny karp może być podawany w towarzystwie pieczarek, które świetnie dopełnią jego smak.
Pieczony karp - poznaj przepis na przyrządzenie tej ryby
Karp smażony jest tak samo popularny, jak karp pieczony w piekarniku. Pamiętajmy o tym, że nie tylko karp smażony charakteryzuje się pięknym smakiem i aromatem, ponieważ tak samo jest również w przypadku karpia pieczonego. Tutaj warto wspomnieć także o tym, że w przypadku smażonego karpia, unikamy smażenia na głębokim tłuszczu, co jest wyjątkową zaletą szczególnie dla osób mających problemy zdrowotne. Zobaczmy więc, w jaki sposób przygotowuje się pieczonego karpia, będącego alternatywną do karpia smażonego.
Składniki:
- 2 filety z karpia,
- 4 cytryny,
- 4 pomarańcze,
- migdały,
- 2 łyżki miodu,
- przyprawy: sól.
Warto wiedzieć, że zamiast miodu, możemy skorzystać także z syropu klonowego lub syropu daktylowego.
Przygotowanie:
- 2 cytryny myjemy i wyciskamy z nich sok.
- Rybę myjemy i polewamy sokiem z cytryny. Całość odstawiamy na 5-10 minut.
- Po tym czasie opłukujemy rybę.
- Z pomarańczy i 2 cytryn wyciskamy sok i mieszamy go z miodem.
- Filety wkładamy do żaroodpornej brytfanny i nacinamy skórkę.
- Rybę solimy i polewamy sokiem. Całość posypujemy migdałami.
- Rybę pieczemy 40 minut w 180oC.
Powinniśmy wiedzieć, że ten smaczny karp może być również pieczony w całości, dzięki czemu jest on o wiele bardziej soczysty niż karp smażony na patelni. Co więcej, smażenie karpia wymaga od nas więcej uwagi niż przyrządzanie go w piekarniku. Taki wigilijny karp jest doskonały, a przepis na niego jest prosty.