TOP 5 przepisów na kwaśnicę. Zobacz, jak zrobić góralski kapuśniak
Kwaśnica to zdecydowanie najbardziej popularna góralska zupa. Jeśli lubisz spędzać urlop w górach, to z pewnością się z nią spotkałeś. Kwaśna, smaczna, aromatyczna i doprawiona – to zdecydowanie nie jest zwykły domowy kapuśniak. A jednak dobrą góralską kwaśnicę możesz zrobić także w domu. Wybierz najlepszy przepis na kwaśnicę i sprawdź, czy ci posmakuje!
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami.
Tradycyjny, oryginalny przepis na kwaśnicę
Tradycyjny przepis na kwaśnicę na żeberkach
Kwaśnica to zupa z kiszonej (nie kwaszonej!) kapusty na żeberkach. Jest bardziej kwaśna niż typowy kapuśniak, ponieważ kapusty nie płucze się intensywnie, ponadto do gotowania może zostać użyta woda z kiszonej kapusty. Bardzo ważne jest to, by do garnka dodać dużo ziół, ponieważ kwaśnica musi być naprawdę aromatyczna.
- 2 litry wody,
- 500 g ziemniaków,
- 400 g kiszonej kapusty,
- 400 g surowych żeberek,
- 200 g wędzonych żeberek,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- sól, pieprz, majeranek, kminek,
- 2 ząbki czosnku
Chociaż z kwaśnicą najczęściej kojarzy nam się wędzonka, to zupę gotuje się na surowych żeberkach. Wędzone dodaje się tylko dla smaku. Możesz dodać także odrobinkę wędzonej papryki, poprawi smak tej zupy.
- Surowe żeberka umyj i osusz. Pokrój na kawałki z 1 żeberkiem na raz. Przełóż do garnka i zalej wodą, dodaj sól i zagotuj – około 40 minut na małym ogniu.
- Wędzone żeberka pokrój na kawałki z jednym żeberkiem.
- Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę.
- Kapustę kiszoną odciśnij z soku (odlej go do osobnego naczynia) i posiekaj.
- Żeberka dodaj do wywaru z żeberkami.
- Dodaj przyprawy i czosnek. Gotuj około 35 minut.
- W osobnym garnku zagotuj ziemniaki.
- Dodaj kapustę kiszoną i odciśnięty sok. Gotuj aż kapusta będzie miękka.
- Gotowane ziemniaki połącz z zupą.
Przepis na kwaśnicę na boczku
Kwaśnicę można jednak przygotować nie tylko na wędzonych lub surowych żeberkach. Świetnie sprawdza się także kwaśnica na boczku. Ma wyraźny wędzony smak i aromat, który z pewnością przypadnie ci do gustu. Jest jednak mniej tłusta, co także może być dla wielu osób ogromnym plusem. Oto składniki:
- 0,5 kg kapusty kiszonej,
- 200 g boczku wędzonego,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 l wywaru warzywnego,
- 1 marchew,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 200 g ziemniaków,
- 2 łyżki masła,
- majeranek, kminek, sól, pieprz,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe
Kwaśnicę można ugotować z grzybami suszonymi. Ten przepis jest bardzo prosty, to także prawdziwa kwaśnica – w niektórych miejscach kraju robiono ją nieco inaczej. Jeśli ci posmakuje, spróbuj zrobić także chłopski garnek, pyszne danie z kapustą, ziemniakami i boczkiem lub kiełbasą.
- Boczek pokrój w kostkę.
- Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
- W dużym rondlu zacznij przesmażać boczek aż się zarumieni. Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez chwilę.
- W międzyczasie odciśnij kapustę kiszoną i pokrój ją na kawałki. Dodaj do przesmażonego boczku.
- Dodaj około 750 ml wody oraz przyprawy poza solą i pieprzem. Gotuj około 25 minut.
- Obierz marchew i ziemniaki. Pokrój je w kostkę i ugotuj w osobnym naczyniu.
- Marchew i ziemniaki przełóż do gotującej się kapusty i połącz ze sobą.
- Dodaj masło, sól i pieprz.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić kapuśniak z kiszonej kapusty.
Przepis na kwaśnicę – inne przepisy
Przepis na kwaśnicę z grzybami
Oto przepis na kwaśnicę na surowych żeberkach z dodatkiem grzybów. To rozgrzewająca i pyszna zupa, bardzo jesienna, jak krem z papryki lub dyni albo wigilijna zupa grzybowa. W chłodne dni smakuje najlepiej, a aromat suszonych grzybów będzie po prostu wspaniały. Jak ją ugotować?
- 500 g surowych żeberek,
- 3 l wody,
- 3 ząbki czosnku,
- 20 suszonych prawdziwków (lub podgrzybków),
- 5 ziemniaków,
- 700 g kiszonej kapusty,
- sól, pierz, majeranek, kminek, ziele angielskie,
- 2 liście laurowe
Zupa powinna być podawana z grubą pajdą świeżego chleba i wędzonym żeberkiem. Jeśli brakuje ci w niej wędzonego smaku, połowę żeberek możesz dodać surowych, połowę wędzonych lub dosmaczać zupę podsmażonym na chrupiąco wędzonym boczkiem.
- Przygotuj żeberka. Pokrój je na mniejsze kawałki, włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj sól i gotuj około 30 minut. Następnie dodaj ziele angielskie i liść laurowy i gotuj do miękkości mięsa.
- Dopraw pieprzem i kminkiem. Obierz czosnek i pokrój go w plasterki. Dodaj do zupy.
- Namoczone we wrzątku grzyby posiekaj dużym nożem na paseczki i dodaj do zupy.
- Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i gotuj w zupie przez około 10 minut.
- Sok z kiszonej kapusty wlej do zupy, a kapustę poszatkuj na mniejsze kawałki. Przełóż ją do zupy.
- Dodaj przyprawy, zwłaszcza sporo suszonego majeranku. Gotuj około 20-30 minut.
Prosta kwaśnica z szybkowaru – przepis
Jak widać w powyższych przepisach, przygotowanie kwaśnicy to nie jest szybki obiad. Dlatego jeśli zależy ci na czasie, możesz wypróbować szybkowar. W takim garnku zupa ugotuje się naprawdę błyskawicznie. Tu podpowiadamy, jak zrobić w szybkowarze kwaśnicę z dodatkiem wołowiny.
- 500 g wędzonej wołowiny,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 liście laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 2 litry wody,
- 0,5 kg kiszonej kapusty,
- kminek, majeranek, sól i pieprz
Danie przygotowuje się naprawdę bardzo prosto. Jest tak szybkie, jak krem z papryki czy chłopski garnek z szybkowaru.
- Kapustę zalej zimną wodą, dodaj listki laurowe, ziele angielskie i czosnek (pokrojony w plasterki).
- Cebulę obierz, posiekaj na kawałeczki i podsmaż na łyżeczce oleju do zarumienienia. Przełóż do kapusty.
- Marchewkę obierz, pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do kapusty.
- Całość przykryj przykrywką i gotuj w szybkowarze około 20 minut.
- Ziemniaki obierz, pokrój w większą kostkę, przełóż do osobnego garnka i gotuj aż będą miękkie.
- Wędzoną wołowinę pokrój w plasterki i dodaj do zupy. Dodaj też ziemniaki.
- Podawaj na gorąco.
Przepis na kwaśnicę słowiańską, czyli kapuśniak z fasolą
Kwaśnica słowiańska i tradycyjna oryginalna kwaśnica góralska nie mają ze sobą wiele wspólnego.Składniki mogą wydawać się dość zaskakujące – znajduje się wśród nich fasola. W niektórych częściach kraju taka kwaśnica, ale bez boczku, pojawia się na Wigilii. Tradycja ta jednak zanika, a kwaśnicę wypiera wigilijna zupa grzybowa. Może jednak warto w tym roku wrócić do korzeni i przygotować kwaśnicę słowiańską? A jeśli nie, to wypróbuj ją chociaż na obiad. Jest naprawdę przepyszna!
- 300 g kapusty kwaszonej,
- 3-4 ziemniaki,
- 5 szklanek bulionu,
- 1/3 szklanki fasoli małej,
- 100 g wędzonego boczku (opcjonalnie),
- 1 cebula,
- łyżka mąki,
- pół szklanki śmietany,
- ząbek czosnku,
- pieprz i sól
Oczywiście zanim zabierzesz się za robienie kwaśnicy słowiańskiej, musisz namoczyć fasolę. Może to dość długo trwać, jeśli jednak wybierzesz drobną fasolę perłową, czas moczenia to tylko 2-4 godziny. Niektórzy robią ten przepis w wersji z grzybami suszonymi. Je także należy zalać wrzącą wodą i namoczyć zanim je dodasz do zupy.
- Opłucz fasolę, wlej do niej wodę i odstaw do namoczenia.
- W osobnych garnkach ugotuj ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, kapustę kiszoną (lekko przepłukaną) oraz fasolę.
- Do miękkiej fasoli wlej bulion, dodaj ziemniaki i kapustę kiszoną. Gotuj około 10 minut na małym ogniu.
- Obierz cebulę. Pokrój ją na drobną kostkę.
- Boczek pokrój na drobną kostkę.
- Podsmażaj na patelni boczek. Jak się zarumieni, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
- Dodaj mąkę i szybko wymieszaj.
- Tak przygotowaną zasmażkę przełóż do garnka i zamieszaj.
- Danie podawaj z kawałkami świeżego pieczywa.