Przepis na pasztet z królika z wątróbką - jak powinien być przygotowany królik

Pasztet z królika z wątróbką i boczkiem - ile czasu piec pasztet i w jakiej temperaturze

Jeśli chcemy zrobić gulasz z dzika, pasztet z królika, czy też w naszej kuchni ma pojawić się kiełbasa w słoiku lub jeśli chcemy wiedzieć, jak przebiega wędzenie boczku, konieczne będzie zapoznanie się z tym, jak wygląda przepis na te dania. Pieczenie pasztetu również powinno być oparte na przepisach, ponieważ dzięki temu dowiemy się, jak długo trwa przygotowywanie pasztetu, bez względu na to, czy jest on z wątróbką, czy też bez niej, w jakiej temperaturze należy to robić, a także, jakie składniki musimy dobrać, by zrobić dobry pasztet.

Przepisy na pieczenie pasztetu są naprawdę różnorodne. Różnią się one nie tylko tym, ile czasu musimy poświęcić na samo pieczenie, ale także tym, jakie składniki wykorzystywane są do pasztetu, jakie są ich proporcje i w jakiej temperaturze pieczemy pasztet. Zobaczmy więc przepis na to, jak piec pasztet z królika z wątróbką i boczkiem oraz jakie składniki będą nam do niego potrzebne.

Składniki:

  • 1 kg mięsa królika,
  • 300 g boczku,
  • 300 g łopatki,
  • 300 g wątróbki,
  • 0,5 selera,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 2 stare bułki,
  • 4 jajka,
  • mleko,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, 3 liście laurowe, ziele angielskie, gałka muszkatołowa.

Jeśli nie przepadamy za smakiem gałki muszkatołowej, możemy z powodzeniem zrobić pasztet z królika bez tego składnika.

Przygotowanie:

  1. Mięso z królika, boczek i łopatkę kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy do niej ziele angielskie i liść laurowy.
  3. Marchewkę, por, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i wrzucamy do garnka razem z mięsem.
  4. Całość gotujemy do miękkości.
  5. Cebulę kroimy w kostkę.
  6. Boczek kroimy w kostkę.
  7. Cebulę z boczkiem podsmażamy na patelni.
  8. Po tym czasie ściągamy składniki z patelni.
  9. Wątróbkę smażymy na oleju.
  10. Bułki kruszymy i moczymy w mleku.
  11. Mięso na pasztet mielimy w maszynce do mięsa kilkukrotnie.
  12. Resztę przygotowanych składników również mielimy.
  13. Całość łączymy ze sobą, dodajemy jajka i przyprawy i całość mieszamy.
  14. Masę przekładamy do keksówek.
  15. Pieczemy godzinę w 180oC.

Ten przepis na pasztet nie jest trudny i robi się go bardzo szybko. Pamiętajmy jednak o tym, by po godzinie pieczenia sprawdzić, czy pasztet jest na pewno dokładnie upieczony. W celu sprawdzenia możemy przekroić pasztet na pół, a jeśli nie jest on do końca upieczony, wtedy wstawiamy go jeszcze na chwilę do piekarnika. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na pasztety na Wielkanoc.

Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką - doskonały przepis na nieco inną wersję tradycyjnego pasztetu z królika

Królik to mięso, które lubiane jest przez wiele osób. Jeśli wiemy, jak go upiec, rozpływa nam się w ustach. Tak samo jest w chwili, kiedy chcemy zrobić pasztet z królika. Nie dość, że musimy poznać składniki, które są potrzebne do jego przygotowania, to jeszcze musimy dowiedzieć się, jak krok po kroku robi się domowy, dobry i prosty pasztet. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na trochę inną wersję pasztetu z królika.

Składniki:

  • 1 królik,
  • olej,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 jajka,
  • 0,5 l wody,
  • 80 g masła,
  • 140 g suszonych pomidorów,
  • 150 g kaszy jęczmiennej,
  • 400 g wątróbki wieprzowej,
  • bułka tarta,
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 1 łyżka majeranku, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie:

  1. Mięso królika dzielimy na części, przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na patelni.
  2. Czosnek i cebulę obieramy i siekamy na drobno.
  3. Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki.
  4. Warzywa podsmażamy na patelni.
  5. Do warzyw dodajemy masło, liście laurowe i zalewamy wodą.
  6. Warzywa dusimy z mięsem około 1,5 godziny do zmięknięcia mięsa.
  7. Mięso królika oddzielamy od kości.
  8. Wątróbkę oczyszczamy i podsmażamy.
  9. Wszystkie składniki mielimy w maszynce do mięsa kilkukrotnie.
  10. Kaszę jęczmienną gotujemy.
  11. Ugotowaną kaszę z jajkami, pokrojonymi suszonymi pomidorami i przyprawami dodajemy do masy mięsno-warzywnej.
  12. Całość mieszamy.
  13. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
  14. Do formy wylewamy masę na pasztet.
  15. Pieczemy 1,5 godziny w 170oC.

Pasztet z królika z warzywami - jak robi się pyszny pasztet

Kiedy wiemy już, jak zrobić pasztet z królika z wątróbką, warto zapoznać się także z tym, jak wygląda przepis na przygotowanie pasztetu z samego królika i warzyw. Ten sposób na pasztet jest łatwiejszy, a dodatkowo użyjemy do niego mniej składników niż do poprzednich przepisów. Zobaczmy, jak upiec pasztet z królika z warzywami.

Składniki:

  • 1 królik,
  • 125 g masła,
  • 150 g pietruszki,
  • 150 g cebuli,
  • 170 g selera,
  • 300 g marchwi,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 bułka,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 3 jajka,
  • 1,5 szklanki wody,
  • przyprawy: czosnek, sól, pieprz, słodka papryka, ziele angielskie, liście laurowe.

Przygotowanie:

  1. Tuszę królika z podrobami myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki.
  2. Warzywa obieramy i kroimy na kawałki.
  3. Seler i natkę pietruszki płuczemy i dzielimy na kilka części.
  4. Przygotowane składniki przekładamy do garnka i zalewamy je wodą.
  5. Do garnka dodajemy przyprawy.
  6. Całość gotujemy do zmięknięcia mięsa i warzyw.
  7. Po około 1,5 godzinie odlewamy bulion z garnka.
  8. Mięso wyciągamy z garnka i oddzielamy je od kości.
  9. Samo mięso wkładamy znowu do garnka.
  10. Bułkę dodajemy do reszty składników.
  11. Kiedy bułka nasiąknie, resztą bulionu przystępujemy do mielenia.
  12. Wszystkie składniki mielimy w maszynce do mięsa kilka razy.
  13. Do masy mięsnej dodajemy jajka, ciepłe masło, doprawiamy i całość mieszamy.
  14. Masę mięsną wykładamy do formy i pieczemy w 180oC przez 1,5 godziny.

Pasztet z królika z żurawiną - jak zrobić domowy i pyszny pasztet, którego głównym składnikiem jest królik

Pasztet z królika z żurawiną - prosty przepis na dobry pasztet

Kiedy chcemy upiec dobry pasztet z królika, nie musimy zamykać się jedynie na tradycyjne przepisy, ale możemy skorzystać również z takiego, którego jednym ze składników jest żurawina. Takie pasztety robi się zarówno z winem, jak i bez wina, lecz zajmijmy się najpierw przepisem na pasztet z żurawiną, ale bez wina.

Pasztet z królika z żurawiną, a także TOP 5 przepisów na pasztet z królika, przygotowanie składniki, różne przepisy na pasztet
TOP 5 przepisów na pasztet z królika krok po kroku, czyli przygotowanie, wykonanie, przepisy, składniki, pasztet w słoiku

Składniki:

  • 2 kg królika,
  • 1 kg króliczych podrobów,
  • 150 g żurawiny,
  • 70 ml mleka,
  • czerstwa bułka,
  • olej,
  • bułka tarta,
  • 2 jajka,
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek.

Przygotowanie:

  1. Żurawinę zalać gorącą wodą i odstawić do zmięknięcia.
  2. Bułkę zalać mlekiem.
  3. Mięso i podroby podsmażyć na oleju.
  4. Usmażone mięso zmielić w maszynce razem z bułką.
  5. Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka.
  6. Całość wymieszać razem z żurawiną.
  7. Masę na pasztet wyłożyć do formy.
  8. Piec około 60 minut w 170oC.

Pasztet z królika z pistacjami i żurawiną - świetny i prosty przepis

Jeśli lubimy troszkę bardziej poszaleć ze smakami i konsystencjami w naszej kuchni, warto zwrócić uwagę na przepis, którego składnikami są pistacja i żurawina. Jest to dość niecodzienna forma, lecz naprawdę zasługuje na naszą uwagę, ze względu na wyjątkowy i z pewnością inny smak. Dlatego też, jeśli interesuje nas to, jak robi się pasztet z królika, w którym są właśnie te dwa składniki, powinniśmy poznać przepis na to, jak zrobić to danie.

Składniki:

  • 1300 g królika,
  • 1300 g golonki,
  • 500 g wątróbki,
  • 200 g słoniny,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 100 g żurawiny,
  • 100 g pistacji,
  • 60 g grzybów,
  • 0,5 selera,
  • pietruszka,
  • marchew,
  • czerstwa bułka,
  • 2 cebule,
  • 5 jajek,
  • 120 ml mleka,
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Mięso z królika, golonkę, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i obrane warzywa wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.
  2. Całość gotujemy do zmięknięcia mięsa.
  3. Po tym czasie warzywa i mięso wyciągamy z wywaru.
  4. Bułkę moczymy w mleku do zmięknięcia.
  5. Wątróbkę oczyszczamy i podsmażamy.
  6. Słoninę kroimy w małe kawałki i podsmażamy na patelni razem z cebulą.
  7. Mięso z królika i golonkę mielimy w maszynce do mięsa 3 razy.
  8. Grzyby, warzywa i wątróbkę mielimy 2 razy.
  9. Do całości dodajemy cebulę ze słoniną, jajka i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  10. Dodajemy pistacje i żurawinę. Jeszcze raz mieszamy.
  11. Masę mięsną wykładamy do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą.
  12. Pasztet pieczemy w 180oC przez 70 minut.

Przepisy na pasztet z królika mogą się między sobą bardzo różnić. Warto wiedzieć, że taki pasztet może być także podawany w różnej formie. Popularnością cieszy się na pewno podawanie go z konfiturą żurawinową lub też konfiturą, którą zrobimy samodzielnie z pomidorów i cebuli.

ikona podziel się Przekaż dalej