TOP 5 przepisów na piernik świąteczny. Wyjaśniamy, jak zrobić idealne ciasto
Ciasto piernikowe, tak jak i makowiec czy kulebiak, to świąteczny bożonarodzeniowy dodatek i pyszny dodatek, który świetnie pasuje do kawy, czy herbaty. Ciasto to można bez problemu upiec na blasze, jednak musimy wiedzieć, jak to zrobić. W tym przypadku pomocny będzie przepis na piernik. Oczywiście smaczne przepisy mogą mieć różne składniki, dlatego warto zapoznać się z różnymi możliwościami.
Jeśli szukasz więcej przepisów i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o świętach.
Z tego artykułu dowiesz się:
Udany przepis na piernik tradycyjny - jak zrobić wilgotny i dobry piernik
Ciasto piernikowe podobnie, jak i makowiec czy kulebiak, to znany nam element świąt Bożego Narodzenia. Jeśli zależy nam na tym, by zrobić tradycyjny i prosty w przygotowaniu piernik, warto zapoznać się właśnie z tym przepisem. Zobaczmy więc, jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania tego pysznego ciasta. Pamiętajmy jednak o tym, że do tego przepisu będzie potrzebna duża blacha lub dwie foremki o dnie o wymiarach 9 × 27 cm.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka śmietany 18%,
- 1 szklanka miodu,
- 1 szklanka cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka sody,
- 0,5 kostki margaryny,
- 6 jajek,
- 20 g przyprawy do piernika.
Składniki na polewę czekoladową:
- 80 g masła,
- 60 g gorzkiej czekolady,
- 40 g deserowej czekolady.
Jeśli chcemy, możemy użyć dodatkowo pokruszonych orzechów włoskich do posypania na koniec.
Przygotowanie:
- Margarynę roztapiamy z miodem, cukrem i przyprawą do piernika.
- Do roztopionej mieszanki dodajemy śmietanę.
- Całość zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Mąkę mieszamy z cynamonem i sodą.
- Do wystudzonej masy dodajemy mieszankę z mąką i żółtka.
- Z białek ubijamy pianę. Sztywną pianę dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.
- Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 175oC przez 60 minut.
- Po tym czasie wyciągamy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.
- Czekoladę łamiemy na małe kawałki.
- Połamaną czekoladę wrzucamy do małego garnka. Dodajemy masło.
- Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Rozpuszczoną czekoladą polewamy wystudzone ciasto.
Taki świąteczny i wilgotny piernik bożonarodzeniowy możemy posypać dodatkowo rozkruszonymi na małe kawałki orzechami, które przylepią się do jeszcze ciepłej polewy. Orzechy będą idealnym elementem chrupkości i świetnie skomponują się z naszym piernikiem. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na wigilijny kompot z suszu.
Udany przepis na piernik z powidłami - jakie składniki dobrać
Przekładany piernik z masą grysikową i powidłami - jak go zrobić
Ciasto piernikowe nie musi być jedynie suchym wytworem. Bardzo dobrze komponują się z nim dodatki w postaci np. powideł i różnych mas, które wzbogacają smak naszego ciasta. Jednym z takich wyborów jest połączenie powideł i masy grysikowej, która nie jest aż tak bardzo znana, a szkoda, ponieważ jej smak idealnie łączy się ze smakiem piernika. Zobaczmy więc, w jaki sposób upiec pyszny i świąteczny piernik.
Składniki na ciasto:
- 200 ml mleka,
- 330 g mąki pszennej,
- 180 g cukru,
- 120 g masła,
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka przyprawy do piernika,
- 2 łyżki powideł śliwkowych,
- 3 łyżki miodu,
- 3 łyżki kakao,
- 2 jajka.
Pamiętajmy, że należy użyć gorzkiego kakaa.
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 50 ml 30% śmietanki kremówki,
- 30 g orzechów włoskich.
Zamiast orzechów włoskich możemy użyć także płatków migdałowych.
Składniki na masę grysikową:
- 250 ml mleka,
- 80 g masła,
- 4 łyżki kaszy manny,
- 1/3 szklanki cukru.
Pamiętajmy, by użyć miękkiego masła.
Dodatkowo przepis na piernik wymaga użycia powideł śliwkowych. Takie składniki sprawią, że uzyskamy udany i świąteczny przekładany piernik bożonarodzeniowy.
Przygotowanie:
- W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy cukier, kakao, cynamon, przyprawę do piernika, miód i powidła śliwkowe.
- Całość mieszamy i odstawiamy. Po około 3-5 minutach wlewamy mleko i mieszamy.
- Jajka roztrzepujemy. Ciepłą masę mieszamy z mąką, jajkiem i proszkiem do pieczenia.
- Gotowe ciasto przelewamy do keksówki.
- Ciasto upiec w temperaturze 180oC przez 45 minut.
- Dobry piernik odstawiamy do wystygnięcia.
- W garnku gotujemy na małym ogniu mleko.
- Do mleka dodajemy kaszę manną, cukier i mieszamy do zgęstnięcia.
- Masło miksujemy i pomału dodajemy do przestygniętej masy.
- Ostudzony piernik kroimy w poprzek na 3 części.
- Pierwszą część smarujemy powidłami śliwkowymi, a drugą część smarujemy masą grysikową.
- Górną część nakładamy na masę.
- W małym garnuszku gotujemy śmietanę i dodajemy do niej kawałki czekolady.
- Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkości.
- Gotową polewą polewamy pyszny piernik. Wierzch piernika posypujemy orzechami.
Prosty przepis na zrobienie piernika na blasze - przepis na piernik z powidłami i masą marcepanową
Jeśli chcemy znaleźć smaczne przepisy na udany i świąteczny piernik, z pewnością będzie nim przepis na piernik przekładany marcepanem i powidłami. Takie ciasto doskonale sprawdzi się jako deser po kolacji wigilijnej, który będzie idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Sprawdźmy, jakie składniki musimy przygotować do zrobienia tego ciasta.
Składniki na ciasto:
- 700 g mąki pszennej tortowej,
- 260 g masła,
- 200 g suszonych śliwek,
- 100 g cukru,
- 500 ml mleka,
- 6 jajek,
- 12 łyżek miodu,
- 4 łyżeczki sody,
- 4 łyżeczki cynamonu,
- 4 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki mielonej kolendry.
Pamiętajmy, że do zrobienia tego piernika będzie potrzebna duża blacha, choć jeśli chcemy, możemy pomniejszyć składniki o połowę i zrobić piernik w keksówce.
Pozostałe składniki:
- 400 g powideł porzeczkowych,
- 300 g białego marcepanu,
- 2 łyżki cynamonu,
- 2 łyżki kakao,
- cukier puder.
Przygotowanie:
- Do garnka włożyć miód, cukier, masło, pokrojone śliwki, kakao, cynamon i kolendrę.
- Całość podgrzewamy na małym ogniu przez 5 minut.
- Po tym czasie ściągamy garnek i powoli wlewamy do niego mleko. Całość mieszamy.
- Dodajemy jajka i mieszamy całość. W misce mieszamy sodę z mąką.
- Do mąki wlewamy ciepłą masę i całość mieszamy.
- Ciasto przekładamy na blaszkę i pieczemy 60 minut w 170oC.
- Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
- Ostudzone ciasto kroimy na pół, by uzyskać 2 cienkie płaty.
- Dolną warstwę smarujemy powidłami.
- Marcepan rozwałkowujemy, w międzyczasie przysypując go cukrem pudrem.
- Po uzyskaniu cienkiej warstwy, kładziemy go na drugim płacie ciasta.
- Ciasto z marcepanem kładziemy na ciasto z powidłami.
- Całość oprószamy kakaem.
Smaczne przepisy - jak możemy upiec piernik
Piernik na powidłach - prosty i szybki piernik dla każdego
Decydując się na pieczenie bożonarodzeniowego piernika na święta Bożego Narodzenia, z pewnością część z nas poszukuje bardzo prostego i szybkiego przepisu na to, jak zrobić wilgotny i dobry piernik. Doskonałym rozwiązaniem jest pyszny piernik na powidłach. Takie ciasto na blasze mogą upiec osoby, które nie mają doświadczenia z pieczeniem, a mimo to piernik będzie udany. Zobaczmy więc, jak wygląda świąteczny przepis na piernik i jakie składniki są do niego potrzebne.
Składniki:
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 0,5 szklanki sparzonych rodzynek,
- 1 szklanka mleka,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 30 g cukru wanilinowego,
- 40 g przyprawy do piernika,
- 120 g roztopionego masła,
- 200 g powideł śliwkowych,
- 1 łyżeczka sody,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki kakao,
- 3 jajka.
Przygotowanie:
- Do miski przesiewamy mąkę, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę piernikową i cukier wanilinowy.
- Do drugiej miski wbić jajka i ubić na lekko lejący puszysty krem.
- Do następnej miski włożyć powidła, masło, mleko i miód. Całość wymieszać.
- Do trzeciej miski dodać pierwszą miskę i całość wymieszać dokładnie.
- Do masy dodajemy jajka i rodzynki. Całość delikatnie mieszamy.
- Ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy godzinę w 175oC.
- Po tym czasie wyciągamy piernik i odstawiamy do ostygnięcia.
Udany piernik możemy dodatkowo polać czekoladą.
Przepis na piernik - świąteczny piernik z masą mleczną i powidłami
Jak widać, ciasto piernikowe można zrobić na różne sposoby. Kolejnym z nich jest wykorzystanie masy mlecznej do przełożenia piernika. Warto zapoznać się również z takim sposobem i zobaczyć, co jest potrzebne do jego przygotowania i jak długo piecze się ten piernik.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka oleju,
- 3 szklanki mąki tortowej,
- 250 g miodu,
- 5 jajek,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki przyprawy do piernika.
Składniki na masę mleczną:
- 200 g masła,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1/3 szklanki mleka,
- 1 szklanka mleka w proszku.
Składniki na polewę:
- 70 ml 30% śmietany kremówki,
- 70 g gorzkiej czekolady.
Pozostałe:
- 400 g powideł.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, sodą i kakao.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i na koniec dosypujemy cukier.
- Do ubitych białek dodajemy stopniowo żółtka i miód.
- Do masy dodajemy pomału suche składniki, cały czas miksując na wolnych obrotach.
- Ciasto pieczemy około godziny w 180oC. Gotowe ciasto odkładamy do ostygnięcia.
- Wystudzone ciasto dzielimy na 3 płaty.
- Składniki na masę wkładamy do garnka i podgrzewamy do połączenia się składników.
- Spód ciasta smarujemy powidłami, przykrywamy kolejną warstwą, smarujemy masą mleczną i przykrywamy ostatnim ciastem.
- Składnik na polewę rozpuszczamy ze sobą w kąpieli wodnej i polewamy nimi piernik.