Udany przepis na piernik tradycyjny - jak zrobić wilgotny i dobry piernik

Ciasto piernikowe podobnie, jak i makowiec czy kulebiak, to znany nam element świąt Bożego Narodzenia. Jeśli zależy nam na tym, by zrobić tradycyjny i prosty w przygotowaniu piernik, warto zapoznać się właśnie z tym przepisem. Zobaczmy więc, jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania tego pysznego ciasta. Pamiętajmy jednak o tym, że do tego przepisu będzie potrzebna duża blacha lub dwie foremki o dnie o wymiarach 9 × 27 cm.

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka śmietany 18%,
  • 1 szklanka miodu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 6 jajek,
  • 20 g przyprawy do piernika.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 80 g masła,
  • 60 g gorzkiej czekolady,
  • 40 g deserowej czekolady.

Jeśli chcemy, możemy użyć dodatkowo pokruszonych orzechów włoskich do posypania na koniec.

Przygotowanie:

  1. Margarynę roztapiamy z miodem, cukrem i przyprawą do piernika.
  2. Do roztopionej mieszanki dodajemy śmietanę.
  3. Całość zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Mąkę mieszamy z cynamonem i sodą.
  5. Do wystudzonej masy dodajemy mieszankę z mąką i żółtka.
  6. Z białek ubijamy pianę. Sztywną pianę dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.
  7. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Pieczemy w temperaturze 175oC przez 60 minut.
  9. Po tym czasie wyciągamy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.
  10. Czekoladę łamiemy na małe kawałki.
  11. Połamaną czekoladę wrzucamy do małego garnka. Dodajemy masło.
  12. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  13. Rozpuszczoną czekoladą polewamy wystudzone ciasto.

Taki świąteczny i wilgotny piernik bożonarodzeniowy możemy posypać dodatkowo rozkruszonymi na małe kawałki orzechami, które przylepią się do jeszcze ciepłej polewy. Orzechy będą idealnym elementem chrupkości i świetnie skomponują się z naszym piernikiem. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na wigilijny kompot z suszu.

Udany przepis na piernik z powidłami - jakie składniki dobrać

Przekładany piernik z masą grysikową i powidłami - jak go zrobić

Ciasto piernikowe nie musi być jedynie suchym wytworem. Bardzo dobrze komponują się z nim dodatki w postaci np. powideł i różnych mas, które wzbogacają smak naszego ciasta. Jednym z takich wyborów jest połączenie powideł i masy grysikowej, która nie jest aż tak bardzo znana, a szkoda, ponieważ jej smak idealnie łączy się ze smakiem piernika. Zobaczmy więc, w jaki sposób upiec pyszny i świąteczny piernik.

Składniki na ciasto:

  • 200 ml mleka,
  • 330 g mąki pszennej,
  • 180 g cukru,
  • 120 g masła,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 jajka.

Pamiętajmy, że należy użyć gorzkiego kakaa.

Składniki na polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 50 ml 30% śmietanki kremówki,
  • 30 g orzechów włoskich.

Zamiast orzechów włoskich możemy użyć także płatków migdałowych.

Składniki na masę grysikową:

  • 250 ml mleka,
  • 80 g masła,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 1/3 szklanki cukru.

Pamiętajmy, by użyć miękkiego masła.

Świąteczny piernik z orzechami
Przepisy na piernik świąteczny, czyli wykonanie, przygotowanie, przepis i najlepsze składniki

Dodatkowo przepis na piernik wymaga użycia powideł śliwkowych. Takie składniki sprawią, że uzyskamy udany i świąteczny przekładany piernik bożonarodzeniowy.

Przygotowanie:

  1. W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła dodajemy cukier, kakao, cynamon, przyprawę do piernika, miód i powidła śliwkowe.
  2. Całość mieszamy i odstawiamy. Po około 3-5 minutach wlewamy mleko i mieszamy.
  3. Jajka roztrzepujemy. Ciepłą masę mieszamy z mąką, jajkiem i proszkiem do pieczenia.
  4. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki.
  5. Ciasto upiec w temperaturze 180oC przez 45 minut.
  6. Dobry piernik odstawiamy do wystygnięcia.
  7. W garnku gotujemy na małym ogniu mleko.
  8. Do mleka dodajemy kaszę manną, cukier i mieszamy do zgęstnięcia.
  9. Masło miksujemy i pomału dodajemy do przestygniętej masy.
  10. Ostudzony piernik kroimy w poprzek na 3 części.
  11. Pierwszą część smarujemy powidłami śliwkowymi, a drugą część smarujemy masą grysikową.
  12. Górną część nakładamy na masę.
  13. W małym garnuszku gotujemy śmietanę i dodajemy do niej kawałki czekolady.
  14. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkości.
  15. Gotową polewą polewamy pyszny piernik. Wierzch piernika posypujemy orzechami.

Prosty przepis na zrobienie piernika na blasze - przepis na piernik z powidłami i masą marcepanową

Jeśli chcemy znaleźć smaczne przepisy na udany i świąteczny piernik, z pewnością będzie nim przepis na piernik przekładany marcepanem i powidłami. Takie ciasto doskonale sprawdzi się jako deser po kolacji wigilijnej, który będzie idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Sprawdźmy, jakie składniki musimy przygotować do zrobienia tego ciasta.

Składniki na ciasto:

  • 700 g mąki pszennej tortowej,
  • 260 g masła,
  • 200 g suszonych śliwek,
  • 100 g cukru,
  • 500 ml mleka,
  • 6 jajek,
  • 12 łyżek miodu,
  • 4 łyżeczki sody,
  • 4 łyżeczki cynamonu,
  • 4 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry.

Pamiętajmy, że do zrobienia tego piernika będzie potrzebna duża blacha, choć jeśli chcemy, możemy pomniejszyć składniki o połowę i zrobić piernik w keksówce.

Pozostałe składniki:

  • 400 g powideł porzeczkowych,
  • 300 g białego marcepanu,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 2 łyżki kakao,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Do garnka włożyć miód, cukier, masło, pokrojone śliwki, kakao, cynamon i kolendrę.
  2. Całość podgrzewamy na małym ogniu przez 5 minut.
  3. Po tym czasie ściągamy garnek i powoli wlewamy do niego mleko. Całość mieszamy.
  4. Dodajemy jajka i mieszamy całość. W misce mieszamy sodę z mąką.
  5. Do mąki wlewamy ciepłą masę i całość mieszamy.
  6. Ciasto przekładamy na blaszkę i pieczemy 60 minut w 170oC.
  7. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
  8. Ostudzone ciasto kroimy na pół, by uzyskać 2 cienkie płaty.
  9. Dolną warstwę smarujemy powidłami.
  10. Marcepan rozwałkowujemy, w międzyczasie przysypując go cukrem pudrem.
  11. Po uzyskaniu cienkiej warstwy, kładziemy go na drugim płacie ciasta.
  12. Ciasto z marcepanem kładziemy na ciasto z powidłami.
  13. Całość oprószamy kakaem.

Smaczne przepisy - jak możemy upiec piernik

Piernik na powidłach - prosty i szybki piernik dla każdego

Decydując się na pieczenie bożonarodzeniowego piernika na święta Bożego Narodzenia, z pewnością część z nas poszukuje bardzo prostego i szybkiego przepisu na to, jak zrobić wilgotny i dobry piernik. Doskonałym rozwiązaniem jest pyszny piernik na powidłach. Takie ciasto na blasze mogą upiec osoby, które nie mają doświadczenia z pieczeniem, a mimo to piernik będzie udany. Zobaczmy więc, jak wygląda świąteczny przepis na piernik i jakie składniki są do niego potrzebne.

Składniki:

  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 0,5 szklanki sparzonych rodzynek,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 30 g cukru wanilinowego,
  • 40 g przyprawy do piernika,
  • 120 g roztopionego masła,
  • 200 g powideł śliwkowych,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 jajka.

Piernik świąteczny z czekoladą
Piernik na Boże Narodzenie, czyli przepisy, wykonanie, składniki oraz przygotowanie

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę piernikową i cukier wanilinowy.
  2. Do drugiej miski wbić jajka i ubić na lekko lejący puszysty krem.
  3. Do następnej miski włożyć powidła, masło, mleko i miód. Całość wymieszać.
  4. Do trzeciej miski dodać pierwszą miskę i całość wymieszać dokładnie.
  5. Do masy dodajemy jajka i rodzynki. Całość delikatnie mieszamy.
  6. Ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy godzinę w 175oC.
  7. Po tym czasie wyciągamy piernik i odstawiamy do ostygnięcia.

Udany piernik możemy dodatkowo polać czekoladą.

Przepis na piernik - świąteczny piernik z masą mleczną i powidłami

Jak widać, ciasto piernikowe można zrobić na różne sposoby. Kolejnym z nich jest wykorzystanie masy mlecznej do przełożenia piernika. Warto zapoznać się również z takim sposobem i zobaczyć, co jest potrzebne do jego przygotowania i jak długo piecze się ten piernik.

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • 250 g miodu,
  • 5 jajek,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki przyprawy do piernika.

Składniki na masę mleczną:

  • 200 g masła,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 szklanka mleka w proszku.

Składniki na polewę:

  • 70 ml 30% śmietany kremówki,
  • 70 g gorzkiej czekolady.

Pozostałe:

  • 400 g powideł.

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, sodą i kakao.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę i na koniec dosypujemy cukier.
  3. Do ubitych białek dodajemy stopniowo żółtka i miód.
  4. Do masy dodajemy pomału suche składniki, cały czas miksując na wolnych obrotach.
  5. Ciasto pieczemy około godziny w 180oC. Gotowe ciasto odkładamy do ostygnięcia.
  6. Wystudzone ciasto dzielimy na 3 płaty.
  7. Składniki na masę wkładamy do garnka i podgrzewamy do połączenia się składników.
  8. Spód ciasta smarujemy powidłami, przykrywamy kolejną warstwą, smarujemy masą mleczną i przykrywamy ostatnim ciastem.
  9. Składnik na polewę rozpuszczamy ze sobą w kąpieli wodnej i polewamy nimi piernik.
ikona podziel się Przekaż dalej