TOP 5 przepisów na pierniki świąteczne. Wyjaśniamy, jak zrobić ciasteczka
Ciasteczka, jakimi są pierniczki, tak jak i makiełki, kojarzą nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Te pyszne bożonarodzeniowe ciastka są nieodzownym elementem świąt. Jednak jak zrobić łatwo ciasto piernikowe na święta? Zobaczmy świąteczne przepisy na pierniczki korzenne, miodowe i nie tylko.
Jeśli szukasz więcej przepisów i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o świętach.
Przepis na pierniki - jak zrobić ciasto piernikowe
Dobry przepis na świąteczne pierniczki - łatwe w przygotowaniu pierniki
Pierniczki tak jak i makiełki to część Świąt Bożego Narodzenia. Pamiętajmy o tym, że te z reguły korzenne ciasteczka mogą być robione w różny sposób. Wiele przepisów na pierniki nie pozwala nam jednak na to, żeby zjeść pierniczki od razu, co wielokrotnie jest problemem, Zobaczmy jednak przepis na pierniki, który pozwala nam na spożycie pierników od razu po upieczeniu.
Składniki:
- 20 g przyprawy piernikowej,
- 320 g mąki pszennej,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki ciepłego mleka,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki masła,
- 1 jajko.
Dodatkowo potrzebne jest jedno jajko do posmarowania.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy na stolnicę.
- Miód podgrzewamy, aby był gorący. Gorący miód wylewamy na mąkę i mieszamy go z mąką nożem.
- Dodajemy cukier, przyprawy, sodę i przyprawę do piernika. Całość mieszamy.
- Dodajemy masło i jajko. Całość dogniatamy, stopniowo dodając mleko.
- Ciasto ugniatamy przez 10 minut. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm.
- Z ciasta wykrawamy pierniczki. Gotowe pierniki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Jedno jajko roztrzepujemy w miseczce. Jajkiem smarujemy wierzch pierniczków.
- Gotowe ciasteczka pieczemy 10-12 minut w temperaturze 180oC.
Jeśli zamierzamy dekorować nasze świąteczne pierniczki, wtedy rezygnujemy ze smarowania pierników jajkiem.
Przepis na pierniki - jak zrobić ciastka gotowe do spożycia
Przepisy na pierniki nie są skomplikowane, natomiast często możemy zaobserwować, że różnią się składniki w poszczególnych przepisach. Kolejny przepis na pierniki jest również bardzo prosty i nie potrzebujemy do niego wielu składników. Zobaczmy więc, jak możemy zrobić pierniczki.
Składniki:
- 1 kg mąki,
- 250 g miodu,
- 250 g cukru,
- 250 g masła,
- 50 g przyprawy do pierników,
- 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 4 jajka.
Jeśli nie lubimy smaku miodu, możemy skorzystać z jego całkowitego wyeliminowania lub zmniejszyć jego ilość, by nie był tak intensywny.
Przygotowanie:
- Mąkę mieszamy z cukrem, sodą oczyszczoną i przyprawą do pierników.
- Masło roztapiamy na bardzo małym ogniu.
- Do roztopionego masła dodajemy miód i mieszamy.
- Miód z masłem odstawiamy do ostygnięcia.
- Do wystudzonego masła wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.
- Masę jajeczną łączymy z suchymi składnikami.
- Ciasto dokładnie wyrabiamy ręcznie do uzyskania gładkości.
- Przygotowane ciasto wałkujemy na grubość około 15 mm.
- Z ciasta wykrawamy kształty.
- Resztę ciasta lepimy w kulkę i znowu rozwałkowujemy i wykrawamy kształty.
- Gotowe pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 200oC.
Kiedy ciasto zbyt bardzo się klei w trakcie wałkowania, podsypujemy je mąką, ale możemy także włożyć je między 2 arkusze papieru do pieczenia i wałkować przez ten papier, dzięki czemu ciasto nie będzie twardniało.
Pyszne ciasteczka możemy ozdobić dodatkowo lukrem królewskim lub kolorowymi lukrami, które dostępne są w sklepach spożywczych. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na wigilijną sałatkę śledziową.
Wyjątkowe w smaku ciastka świąteczne - jak zrobić bożonarodzeniowe ciastka
Orzechowe ciasteczka na święta - dobry przepis na pierniki
Bardzo ciekawym rozwiązaniem na pierniczki idealne na święta, jest połączenie ich z orzechami. Orzechowe pierniczki bożonarodzeniowe to doskonały sposób na to, jak odświeżyć stare przepisy z naszej książki kucharskiej. Zobaczmy więc, w jaki sposób możemy upiec orzechowe ciasteczka.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 250 g miodu,
- 130 g cukru pudru,
- 150 g masła,
- 100 g orzechów włoskich,
- 15 g przyprawy do piekarnika,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Pamiętajmy o tym, że wszystkie składniki, które potrzebne nam będą do zrobienia pierników, powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
- Orzechy włoskie mielimy blenderem na bardzo drobno.
- Do garnka włożyć masło, miód, cukier puder i przyprawę do piernika.
- Całość podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Masę studzimy.
- Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i solą.
- Do mąki dodajemy zmielone orzechy i całość mieszamy.
- Jajko roztrzepujemy. Do mąki dodajemy ostudzoną masę oraz jajko.
- Wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkości.
- Ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części.
- Każdą część rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm.
- Foremkami do pierników wycinamy ciasteczka.
- Na blachę wykładamy papier do pieczenia.
- Gotowe pierniczki kładziemy na blachę.
- Pieczemy 10-12 minut w 180oC.
Takie pierniczki świąteczne po ostygnięciu są gotowe do spożycia, choć możemy je jeszcze udekorować lukrem.
Miodowo-korzenne ciasteczka - przepis na pierniki świąteczne
Miód i korzenne smaki to coś, co kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia, tak jak i pierniki. A co, gdyby połączyć te ciastka właśnie z tymi smakami? Jest to doskonała możliwość na to, by nasze święta były pełne korzennego aromatu i pysznego smaku. Zobaczmy, jak wygląda przepis na pierniki o miodowo-korzennym smaku.
Składniki:
- 240 g masła,
- 240 g brązowego cukru,
- 500 g mąki,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki miodu,
- jajko,
- szczypta proszku do pieczenia.
Jeśli nie mamy cukru brązowego, możemy użyć normalnego, białego cukru. Co więcej, dobrze jest użyć drobnokrystalicznego cukru, ponieważ ten szybciej się rozpuszcza.
Przygotowanie:
- Masło rozpuszczamy na małym ogniu.
- Rozpuszczone masło odstawiamy do ostudzenia.
- Wystudzone masło łączymy z mąką, przyprawą do piernika, brązowym cukrem, miodem, cynamonem, jajkami i proszkiem do pieczenia.
- Całość wyrabiamy dokładnie ręcznie.
- Po tym, jak ciasto zrobi się gładkie, formujemy z niego kulę.
- Kulę z ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
- Po godzinie lub dwóch godzinach, wyciągamy ciasto z lodówki. Gotowe ciasto kroimy na plastry.
- Każdy plaster wałkujemy na około 0,5 cm grubości. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy pierniki.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Pierniczki pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180oC.
Takie pierniki są doskonałym i słodkim dodatkiem do kawy lub herbaty. Doskonale sprawdzą się również jako słodka przekąska, która będzie towarzyszyła nam przy oglądaniu filmów świątecznych. Co więcej, jeśli chcemy podbić klimat naszych świątecznych pierniczków, możemy ozdobić je lukrem, różnymi dodatkami cukierniczymi, czy też orzechami i płatkami migdałowymi.
Witrażowe pierniczki - jak zrobić piękne i pyszne ciasteczka świąteczne
Ciastka, jakimi są pierniki, to znane bożonarodzeniowe słodkości, które w okresie świąt Bożego Narodzenia cieszą się jeszcze większym zainteresowaniem. Każdy z pewnością wie, jak wyglądają pierniki i kojarzy ich smak już z dzieciństwa. Jednak warto wiedzieć, że nie musimy przyrządzać jedynie tradycyjnych pierniczków, ale możemy wykorzystać ciasto na pierniki, by stworzyć witrażykowe pierniczki na święta. Zobaczmy, jaki jest dobry przepis na pierniki tego typu.
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej,
- 250 g miodu,
- 250 g cukru,
- 300 g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej,
- 3 łyżki kakao,
- 4 łyżki słodkiej śmietany 36%.
Składniki na lukier królewski:
- 150 g cukru pudru,
- 1 białko,
- 6 kropli soku z cytryny.
Pozostałe składniki:
- landrynki,
- posypka cukrowa.
Przygotowanie:
- Miód, cukier, masło, cynamon, przyprawę korzenną i kakao wkładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu.
- Całość podgrzewamy do połączenia składników.
- W 2 łyżkach wody rozpuścić sodę.
- Sodę oczyszczoną dodajemy do ostudzonej masy i mieszamy.
- Do masy dodajemy żółtka jajek.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a później łączymy z wcześniej przygotowaną masą. Całość dokładnie zagniatamy.
- Na sam koniec dodajemy śmietanę i dokładnie łączymy.
- Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy kształty.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wkładamy pierniczki.
- W pierniczkach wyciąć otwory w kształcie ciastka.
- Landrynki kruszymy na drobno.
- Do otworów w pierniczkach wkładamy pokruszone landrynki.
- Świąteczne ciasteczka pieczemy w temperaturze 180oC przez 10 minut.
- Cukier puder przesiewamy do miski z białkiem. Dodajemy sok z cytryny.
- Miksujemy na niskich obrotach przez około 10-15 minut.
- Ostudzone pierniczki lukrujemy i posypujemy posypką cukrową.
Pamiętajmy, że upieczone pierniczki zostawiamy do ostygnięcia na blaszce.