TOP 5 przepisów na smaczną wigilijną zupę rybną
Zupa rybna wigilijna, tak samo, jak i np. ryba po grecku, świąteczny karp z ziemniakami i pieczarkami, czy też dla niektórych boczek gotowany lub kiełbasa śląska, to potrawy, które znajdą się na naszym stole na wigilię i na święta. Jednak zanim zabierzemy się za przygotowanie tych bardziej i mniej tradycyjnych potraw, powinniśmy dowiedzieć się, jak wyglądają najlepsze przepisy na te dania na święta i na wigilię.
Jeśli szukasz więcej przepisów i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o świętach.
Zupa rybna wigilijna - przepisy na zupę z głowy z karpia
Świąteczna zupa z głów z karpi - tradycyjna zupa
Świąteczne potrawy mogą być przygotowywane w oparciu o różne przepisy. Nie ma tu różnicy, czy mówimy o zupie rybnej z głów, zupie krem z pieczarek, boczku gotowanym, czy rybie po grecku. Jeśli jednak chcemy, by nasza zupa rybna z głowy karpia była najlepsza, powinniśmy zapoznać się z tym, jak wygląda przepis na to danie.
Składniki:
- 2 filety z karpia,
- 2 głowy z karpia,
- 0,5 selera,
- 0,5 pora,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 2 płaskie łyżki mąki,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki gęstej i kwaśnej śmietany,
- przyprawy: 2 liście laurowe, sól, 3 ziela angielskie, pieprz, 1 płaska łyżka cukru.
Przygotowanie:
- Głowy karpia myjemy i wkładamy do garnka. Do głów wlewamy wodę.
- Do garnka wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Całość gotujemy 20 minut. Po tym czasie wyciągamy głowy.
- Marchew, pietruszkę, cebulę, seler i por obieramy i kroimy na małe kawałki. Warzywa wrzucamy do wywaru.
- Filety z karpia kroimy i dodajemy do garnka. Całość gotujemy do zmięknięcia warzyw.
- Zupę przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i cukrem.
- Mąkę i śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru i pomału dodawać do zupy.
- Doprowadzić do wrzenia.
Po tym czasie zupa jest gotowa do podania z ziemniakami lub z makaronem. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na wigilijny kompot z suszu.
Zupa rybna wigilijna z karpia - doskonały przepis na potrawę podawaną w wigilię
W święta Bożego Narodzenia możemy podawać różne potrawy. Może być przez nas podana ryba po grecku, karp smażony, boczek gotowany, kiełbasa śląska, czy właśnie zupa rybna wigilijna, którą podaje się w towarzystwie ziemniaków lub makaronu. Często z tradycyjnej zupy rybnej przygotowywana jest także zupa krem. Zobaczmy, jak gotuje się zupę z karpia.
Składniki:
- 1 karp,
- cebula,
- koperek,
- 2 łyżki kaszy manny,
- 150 ml śmietany do zup 30%,
- marchew,
- por,
- seler, pietruszka,
- przyprawy: sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Karpia oczyszczamy z ości i łba. Łeb i ości wrzucamy do garnka, razem z obranymi warzywami. Całość gotujemy około 30 minut.
- Po tym czasie wyciągamy ości i głowę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
- Do cebuli dorzucamy mięso karpia i smażymy około 5 minut.
- Do wywaru dodajemy kaszę mannę i cebulę z karpiem. Całość gotujemy 15 minut.
- Po tym czasie dodajemy śmietanę i całość mieszamy.
- Na koniec zupę doprawiamy przyprawami.
Przy podaniu posypujemy zupę koperkiem. Z takiej właśnie zupy możemy zrobić również zupę nazywaną kremem.
Tradycyjna zupa rybna - przepisy na zupę z innych ryb
Świąteczna zupa z sandacza - sprawdź przepis
Jeśli nie przepadamy za rybą, jaką jest karp, z powodzeniem możemy wykorzystać również inne rodzaje ryb, np. ryb morskich, które przez wiele osób uważane są za lepsze i bardziej wartościowe. Jedną z takich ryb jest właśnie sandacz i to z niego możemy ugotować zupę rybną wigilijną. Zobaczmy, jak to zrobić.
Składniki:
- 0,5 kg filetów z sandacza,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 0,25 selera,
- 0,5 cebuli,
- 1 pomidor,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- 1 por,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- przyprawy: sól, pieprz, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 0,5 łyżeczki ostrej papryki, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka oregano.
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- W garnku rozpuszczamy masło z olejem. Do garnka dodajemy cebulę i czekamy, aż się zeszkli.
- Do cebuli dodajemy por i smażymy jeszcze 2 minuty.
- Do garnka dodajemy pozostałe warzywa. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 3 minuty.
- Dodajemy resztę przypraw i mieszamy.
- Do garnka dolewamy gorący bulion i gotujemy.
- Po zagotowaniu dodajemy koncentrat pomidorowy i obranego ze skorki, pokrojonego w kostkę pomidora.
- Zupę gotować pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu.
- Sandacza płuczemy oraz usuwamy jego skórę i ości. Rybę kroimy w kostkę, doprawiamy solą i wkładamy do mleka, obtaczamy w mące i smażymy na patelni.
- Taką rybę wkładamy do garnka i gotujemy około 5 minut. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
Zupa z dorsza i łososia - najlepsza zupa na święta
Kolejnym przepisem jest przepis na zupę rybną z dorsza i łososia, choć łososia możemy np. zastąpić pstrągiem lub inną rybą. Ta zupa może być podawana z makaronem lub pieczywem, w zależności od tego, co nam bardziej odpowiada. Zobaczmy, jak przygotować tę zupę rybną wigilijną.
Składniki:
- 200 g łososia,
- 200 g dorsza,
- 2 marchwie,
- 2 cebule,
- 0,5 selera,
- natka pietruszki,
- ocet jabłkowy,
- olej,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek w proszku.
Przygotowanie:
- W garnku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i stratą marchew i seler.
- Dodajemy paprykę ostrą i słodką. Mieszamy. Zalewamy 2 l wody.
- Solimy i doprowadzamy do wrzenia.
- Dodajemy pokrojoną rybę i gotujemy 5 minut.
- Na koniec doprawiamy resztą przypraw i octem.
Podajemy z poszatkowaną natką pietruszki.
Tradycyjna zupa rosyjska - jak robiona jest ucha
Potrawy śląskie, tak jak i rosyjskie różnią się nieco od tradycyjnej kuchni polskiej, choć z drugiej strony mają z nią wiele wspólnego. Zupa rybna w wykonaniu rosyjskim to połączenie ryb małych i dużych, które łowione są w jeziorach i stawach. Zobaczmy, jak robi się tradycyjna ucha.
Składniki:
- 0,5 kg płoci,
- 0,5 kg szczupaka,
- pęczek włoszczyzny,
- 0,5 cytryny,
- cebula,
- 1 łyżeczka posiekanego koperku,
- 1 łyżeczka posiekanej pietruszki,
- przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Ryby oczyścić i pokroić w kawałki.
- Włoszczyznę i cebulę obrać i wrzucić do garnka z wrzątkiem. Całość gotować 45 minut pod przykryciem.
- Po tym czasie odcedzić wywar.
- Kawałki ryby włożyć do gorącego wywaru i gotować 15 minut.
- Całość doprawić i zagotować.
Zupę podajemy z plastrem cytryny, koperkiem i pietruszką.