Strogonow, czyli skąd pochodzi ten przedziwny gulasz?

Strogonow, a raczej boeuf strogonow to popularne danie na całym świecie. Powstało w XIX wieku i jest niezwykłą mieszaniną dwóch kuchni francuskiej i rosyjskiej. Już sama nazwa wskazuje na to połączenie: boeuf to z francuskiego „wołowina”, a Strogonow to nic innego, jak nazwisko jego prawdopodobnego twórcy.

Chodzi tutaj o Aleksandra Grigorjewicza Strogonowa, rosyjskiego polityka i ministra, a także generała, który podobno zapoczątkował gotowanie tej niezwykłej potrawy. Połączenie kuchni francuskiej i rosyjskiej jest widoczne także w sposobie przygotowania i podawania potrawy. Dla kuchni francuskiej typowym elementem jest smażona polędwica wołowa z sosem i warzywami. Inspiracją z kuchni rosyjskiej jest to, że sos nie jest przygotowywany osobno, ale razem, w jednym garnku.

Podstawowy przepis na strogonowa to zawsze te same składniki: wołowa polędwica krojona w długie i wąskie paski, przesmażona z pokrojoną w wiórki cebulą i pieczarkami, z dodatkiem przecieru pomidorowego. Sos jest zagęszczany mąką. Jednak powstało kilka innych wersji strogonowa.

Klasyka gatunku, czyli strogonow w klasycznej odsłonie

Strogonow – podstawowy przepis

Tradycyjny, klasyczny strogonow to danie z wołowiny, które świetnie sprawdza się na przyjęciach. Możesz jednak przygotować go na obiad. Jeśli chcesz przygotować go w wersji ekonomicznej, możesz zrobić go z chudej wieprzowiny, na przykład schabu lub szynki. Oto potrzebne składniki:

  • 0,5 kg wołowiny,
  • 1 cebula,
  • 150 g pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 szklanki bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • po 4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • sól, pieprz, słodka papryka,
  • 3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa

Marynata do mięsa:

  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 łyżeczka musztardy,
  • odrobina oleju 

Mięso należy zamarynować dzień wcześniej, ponieważ powinno poleżeć w marynacie. Dzięki temu będzie miękkie, kruche i rozpływające się w ustach. Możesz zrobić różne marynaty, ale ta z musztardą sprawia, że danie ma ciekawszy, nieco bardziej ostrawy smak.

  1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posyp przyprawami do marynaty. Nałóż musztardę i olej, przełóż do miski i odstaw do lodówki na co najmniej osiem godzin.
  2. Mięso obtocz w mące, a następnie przełóż na olej i podsmażaj na złoto ze wszystkich stron. Przełóż do głębokiego rondla.
  3. Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na patelni.
  4. Przełóż cebulę do mięsa.
  5. Dodaj bulion i przyprawy. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez mniej więcej godzinę.
  6. Obierz pieczarki i pokrój je w cienkie plastry. Dodaj do dania.
  7. Dodaj przecier pomidorowy i pogotuj jeszcze około 15-20 minut.

Strogonowa podawaj ze świeżym, pachnącym chlebem. Jeśli preferujesz tradycyjną kuchnię, sprawdź także ten artykuł z przepisami na fasolkę po bretońsku.

Strogonow z ogórkiem i papryką, czyli lekko zmodyfikowana klasyka

O wiele częściej można jednak spotkać nieco zmodyfikowaną wersję strogonowa. Potrawa z papryką i ogórkiem kiszonym jest o wiele częściej spotykana. To także tradycyjny przepis – w końcu na wszystkich weselach i przyjęciach właśnie takie danie możesz spotkać. Jak zrobić strogonowa w takiej wersji? Przepis także nie jest skomplikowany. Oto potrzebne składniki:

  • 600 g polędwicy wołowej,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 1 papryka,
  • 250 ml bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • odrobina oleju rzepakowego,
  • pieprz, sól, papryka słodka i ostra, majeranek i pietruszka suszona,
  • 2 liście laurowe

Strogonow z papryką na talerzu
Strogonow krok po kroku z warzywami, czyli przygotowanie, składniki oraz sposób podania

Mięso możesz dowolnie zamarynować, na przykład wybierając marynatę z poprzedniego przepisu. Tradycyjny strogonow jest z wołowiny, ale możesz zdecydować się na zrobienie go z wieprzowiny, także będzie bardzo smaczny. Z dodatkiem warzyw powstanie bardzo smaczny gulasz, aromatyczny i ostrawy. Składniki muszą być naprawdę świeże, by potrawa była naprawdę smaczne. Jak zrobić strogonowa?

  1. Mięso oczyść z ewentualnych błon i pokrój w paski. Zamarynuj i odstaw do lodówki.
  2. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w równe plasterki.
  3. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  4. Paprykę umyj i pokrój w paski.
  5. Rozgrzej trochę oleju na patelni i podsmaż cebulę. Następnie dodaj mięso i przesmażaj aż będzie złociste.
  6. Przełóż mięso do dużego rondla lub garnka.
  7. Na patelni podsmaż pieczarki i dodaj do mięsa.
  8. Mięso i pieczarki zalej bulionem i duś na małym ogniu pod przykryciem.
  9. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy.
  10. Dodaj paprykę i duś jeszcze kilkanaście minut.
  11. Ogórki kiszone pokrój w plasterki lub kostkę i na samym końcu dodaj do dania.

Strogonow jako zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa to bardzo sycąca potrawa. Strogonow także może zostać przerobiony na zupę, a z dodatkiem chleba będzie po prostu idealna na obiad. Świetnie sprawdzi się w porze jesienno-zimowej. Sprawdź także przepis na kwaśnicę albo spróbuj jak smakuje zupa rybna wigilijna, które także świetnie rozgrzewają.

  • 350 g wołowiny,
  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • ¼ selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 ogórek kiszony,
  • 1 duża papryka czerwona,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 l bulionu,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu,
  • po 1 łyżeczce papryki ostrej i słodkiej,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy

Mięso powinno się oczywiście zamarynować, by szybciej zrobiło się miękkie, chyba że chcesz zastosować inny rodzaj mięsa. Zupa gulaszowa dobrze smakuje także z wieprzowiną lub drobiem, chociaż oczywiście wołowa jest najbardziej klasyczna. Wykonanie nie odbiega od przygotowania standardowego strogonowa.

  1. Mięso zamarynuj i przygotuj jak w poprzednich przepisach.
  2. Paprykę rozkrój, usuń gniazdo nasienne i opłucz, pokrój w paski, marchew obierz, pokrój w plasterki. Pieczarki obierz, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w piórka.
  3. Mięso podsmażaj na rozgrzanej patelni z olejem, a następnie przełóż je do garnka. Dodaj bulion i duś na małym ogniu przez około 25 minut.
  4. Dodaj marchewkę.
  5. Paprykę podsmaż na patelni. Dodaj do zupy.
  6. Cebulę podsmaż na patelni. Dodaj do zupy. Pogotuj przez chwilę.
  7. Dodaj pieczarki.
  8. Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy. Gotuj jeszcze przez chwilę.

Strogonow w innym wydaniu – przepisy na ciekawy gulasz

Delikatniejszy i pyszny strogonow z indyka – przepis

Wołowina jest klasycznym dodatkiem, ale gulasz z drobiem to po prostu bardzo szybki obiad. Na dodatek indyk jest mniej kaloryczny i tłusty, a przy tym, co tu ukrywać – znacznie tańszy. Dlatego świetnym pomysłem jest strogonow z indykiem. Składniki są w zasadzie bardzo podobne do tych w standardowej wersji, ale gulasz ma delikatniejszy smak. Oto najlepszy przepis.

  • 400 g filetu z indyka,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 łyżka oleju,
  • 500 ml bulionu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz

Strogonow w niebieskiej misce
Strogonow krok po kroku, czyli przepisy, sposób przygotowania, jak zrobić oraz składniki

Strogonowa z indykiem robi się z pieczarkami i papryką, ale tak naprawdę możesz zastosować dowolne składniki z tych powyżej. Spróbuj zrobić strogonowa po swojemu, tak by tobie najlepiej smakował.

  1. Mięso umyj, osusz, pokrój w paski.
  2. Pieczarki i cebulę obierz. Pokrój w plastry.
  3. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, opłucz i pokrój w paseczki.
  4. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, a następnie mięso. Podsmażaj, mieszając drewnianą łopatką. Przełóż do dużego rondla lub garnka.
  5. Dodaj bulion i przyprawy. Duś na małym ogniu przez 20-30 minut.
  6. Paprykę podsmaż na patelni.
  7. Paprykę i pieczarki dodaj do duszącego się mięsa. Duś jeszcze około 10 minut.
  8. W międzyczasie dodaj przecier pomidorowy i przypraw w razie potrzeby.

Jak zrobić strogonowa w wersji wege?

Pyszny strogonow i dieta wegetariańska? A czemu nie? To naprawdę do siebie pasuje. W najprostszej wersji możesz po prostu wymienić składniki. Wystarczy pominąć wołowinę a zamiast niej dodać seitan lub tofu (potrawa zyska, jeśli dodasz wędzone). Możesz także bazować na ciecierzycy lub soczewicy. My jednak proponujemy coś zupełnie innego – oto przepis na pyszny gulasz ala strogonow z boczniakiem.

  • 250 g boczniaków,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 cebule,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 ogórek kiszony,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • olej do smażenia,
  • pieprz i natka pietruszki do smaku

Oczywiście potrawę robi się także z pieczarkami. Bez nich to już nie będzie strogonow. Dlatego danie wychodzi cudownie grzybowe, jest pachnące i bardzo sycące. Można je podawać z chlebem, ale z kaszą lub ziemniakami świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Potrawa nie powinna być dosalana, ponieważ sos sojowy i ogórek kiszony są już słone. To bardzo szybki sposób, o wiele szybszy niż tradycyjny przepis czy zupa gulaszowa.

  1. Boczniaki pokrój w grube paski wzdłuż blaszek.
  2. Rozgrzej olej na patelni i podsmażaj grzyby. Jak to zrobić najlepiej? Nie mieszaj, tylko po 3 minutach przełóż je na drugą stronę. Powinny być złociste i chrupiące.
  3. Dodaj sos sojowy i intensywnie zamieszaj. Podsmażaj, aż odparuje.
  4. Cebule pokrój w półplasterki.
  5. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki lub ósemki.
  6. Do garnka dodaj trochę oleju, rozgrzej i dodaj pieczarki.
  7. Smaż przez 2-3 minuty i dodaj cebulę. Podsmażaj kolejne 3-4 minuty.
  8. Dodaj pozostałe składniki – boczniaki, musztardę, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
  9. Duś pod przykryciem na małym ogniu jeszcze kilka minut.
ikona podziel się Przekaż dalej