TOP 5 przepisów na wyjątkowy strogonow w wersji klasycznej i nietypowej
Boeuf Strogonow to danie, bez którego nie może obyć się żadne wesele czy większe przyjęcie. Jest smaczne, pożywne i wcale nie tak trudno je przygotować. Dowiedz się, jak zrobić dobry strogonow z wołowiny i przygotuj go dla swoich gości. Poznaj też nietypowe przepisy na to wyjątkowe danie.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami.
Strogonow, czyli skąd pochodzi ten przedziwny gulasz?
Strogonow, a raczej boeuf strogonow to popularne danie na całym świecie. Powstało w XIX wieku i jest niezwykłą mieszaniną dwóch kuchni francuskiej i rosyjskiej. Już sama nazwa wskazuje na to połączenie: boeuf to z francuskiego „wołowina”, a Strogonow to nic innego, jak nazwisko jego prawdopodobnego twórcy.
Chodzi tutaj o Aleksandra Grigorjewicza Strogonowa, rosyjskiego polityka i ministra, a także generała, który podobno zapoczątkował gotowanie tej niezwykłej potrawy. Połączenie kuchni francuskiej i rosyjskiej jest widoczne także w sposobie przygotowania i podawania potrawy. Dla kuchni francuskiej typowym elementem jest smażona polędwica wołowa z sosem i warzywami. Inspiracją z kuchni rosyjskiej jest to, że sos nie jest przygotowywany osobno, ale razem, w jednym garnku.
Podstawowy przepis na strogonowa to zawsze te same składniki: wołowa polędwica krojona w długie i wąskie paski, przesmażona z pokrojoną w wiórki cebulą i pieczarkami, z dodatkiem przecieru pomidorowego. Sos jest zagęszczany mąką. Jednak powstało kilka innych wersji strogonowa.
Klasyka gatunku, czyli strogonow w klasycznej odsłonie
Strogonow – podstawowy przepis
Tradycyjny, klasyczny strogonow to danie z wołowiny, które świetnie sprawdza się na przyjęciach. Możesz jednak przygotować go na obiad. Jeśli chcesz przygotować go w wersji ekonomicznej, możesz zrobić go z chudej wieprzowiny, na przykład schabu lub szynki. Oto potrzebne składniki:
- 0,5 kg wołowiny,
- 1 cebula,
- 150 g pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 szklanki bulionu warzywnego,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- po 4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- sól, pieprz, słodka papryka,
- 3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa
Marynata do mięsa:
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 łyżeczka musztardy,
- odrobina oleju
Mięso należy zamarynować dzień wcześniej, ponieważ powinno poleżeć w marynacie. Dzięki temu będzie miękkie, kruche i rozpływające się w ustach. Możesz zrobić różne marynaty, ale ta z musztardą sprawia, że danie ma ciekawszy, nieco bardziej ostrawy smak.
- Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i posyp przyprawami do marynaty. Nałóż musztardę i olej, przełóż do miski i odstaw do lodówki na co najmniej osiem godzin.
- Mięso obtocz w mące, a następnie przełóż na olej i podsmażaj na złoto ze wszystkich stron. Przełóż do głębokiego rondla.
- Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na patelni.
- Przełóż cebulę do mięsa.
- Dodaj bulion i przyprawy. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez mniej więcej godzinę.
- Obierz pieczarki i pokrój je w cienkie plastry. Dodaj do dania.
- Dodaj przecier pomidorowy i pogotuj jeszcze około 15-20 minut.
Strogonowa podawaj ze świeżym, pachnącym chlebem. Jeśli preferujesz tradycyjną kuchnię, sprawdź także ten artykuł z przepisami na fasolkę po bretońsku.
Strogonow z ogórkiem i papryką, czyli lekko zmodyfikowana klasyka
O wiele częściej można jednak spotkać nieco zmodyfikowaną wersję strogonowa. Potrawa z papryką i ogórkiem kiszonym jest o wiele częściej spotykana. To także tradycyjny przepis – w końcu na wszystkich weselach i przyjęciach właśnie takie danie możesz spotkać. Jak zrobić strogonowa w takiej wersji? Przepis także nie jest skomplikowany. Oto potrzebne składniki:
- 600 g polędwicy wołowej,
- 300 g pieczarek,
- 2 cebule,
- 5 ogórków kiszonych,
- 1 papryka,
- 250 ml bulionu warzywnego,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- odrobina oleju rzepakowego,
- pieprz, sól, papryka słodka i ostra, majeranek i pietruszka suszona,
- 2 liście laurowe
Mięso możesz dowolnie zamarynować, na przykład wybierając marynatę z poprzedniego przepisu. Tradycyjny strogonow jest z wołowiny, ale możesz zdecydować się na zrobienie go z wieprzowiny, także będzie bardzo smaczny. Z dodatkiem warzyw powstanie bardzo smaczny gulasz, aromatyczny i ostrawy. Składniki muszą być naprawdę świeże, by potrawa była naprawdę smaczne. Jak zrobić strogonowa?
- Mięso oczyść z ewentualnych błon i pokrój w paski. Zamarynuj i odstaw do lodówki.
- Pieczarki umyj, obierz i pokrój w równe plasterki.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Paprykę umyj i pokrój w paski.
- Rozgrzej trochę oleju na patelni i podsmaż cebulę. Następnie dodaj mięso i przesmażaj aż będzie złociste.
- Przełóż mięso do dużego rondla lub garnka.
- Na patelni podsmaż pieczarki i dodaj do mięsa.
- Mięso i pieczarki zalej bulionem i duś na małym ogniu pod przykryciem.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy.
- Dodaj paprykę i duś jeszcze kilkanaście minut.
- Ogórki kiszone pokrój w plasterki lub kostkę i na samym końcu dodaj do dania.
Strogonow jako zupa gulaszowa
Zupa gulaszowa to bardzo sycąca potrawa. Strogonow także może zostać przerobiony na zupę, a z dodatkiem chleba będzie po prostu idealna na obiad. Świetnie sprawdzi się w porze jesienno-zimowej. Sprawdź także przepis na kwaśnicę albo spróbuj jak smakuje zupa rybna wigilijna, które także świetnie rozgrzewają.
- 350 g wołowiny,
- 1 cebula,
- 1 marchew,
- 1 korzeń pietruszki,
- ¼ selera,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 ogórek kiszony,
- 1 duża papryka czerwona,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 l bulionu,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu,
- po 1 łyżeczce papryki ostrej i słodkiej,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
Mięso powinno się oczywiście zamarynować, by szybciej zrobiło się miękkie, chyba że chcesz zastosować inny rodzaj mięsa. Zupa gulaszowa dobrze smakuje także z wieprzowiną lub drobiem, chociaż oczywiście wołowa jest najbardziej klasyczna. Wykonanie nie odbiega od przygotowania standardowego strogonowa.
- Mięso zamarynuj i przygotuj jak w poprzednich przepisach.
- Paprykę rozkrój, usuń gniazdo nasienne i opłucz, pokrój w paski, marchew obierz, pokrój w plasterki. Pieczarki obierz, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w piórka.
- Mięso podsmażaj na rozgrzanej patelni z olejem, a następnie przełóż je do garnka. Dodaj bulion i duś na małym ogniu przez około 25 minut.
- Dodaj marchewkę.
- Paprykę podsmaż na patelni. Dodaj do zupy.
- Cebulę podsmaż na patelni. Dodaj do zupy. Pogotuj przez chwilę.
- Dodaj pieczarki.
- Dodaj przecier pomidorowy i przyprawy. Gotuj jeszcze przez chwilę.
Strogonow w innym wydaniu – przepisy na ciekawy gulasz
Delikatniejszy i pyszny strogonow z indyka – przepis
Wołowina jest klasycznym dodatkiem, ale gulasz z drobiem to po prostu bardzo szybki obiad. Na dodatek indyk jest mniej kaloryczny i tłusty, a przy tym, co tu ukrywać – znacznie tańszy. Dlatego świetnym pomysłem jest strogonow z indykiem. Składniki są w zasadzie bardzo podobne do tych w standardowej wersji, ale gulasz ma delikatniejszy smak. Oto najlepszy przepis.
- 400 g filetu z indyka,
- 250 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 papryka czerwona,
- 1 łyżka oleju,
- 500 ml bulionu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- sól i pieprz
Strogonowa z indykiem robi się z pieczarkami i papryką, ale tak naprawdę możesz zastosować dowolne składniki z tych powyżej. Spróbuj zrobić strogonowa po swojemu, tak by tobie najlepiej smakował.
- Mięso umyj, osusz, pokrój w paski.
- Pieczarki i cebulę obierz. Pokrój w plastry.
- Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, opłucz i pokrój w paseczki.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, a następnie mięso. Podsmażaj, mieszając drewnianą łopatką. Przełóż do dużego rondla lub garnka.
- Dodaj bulion i przyprawy. Duś na małym ogniu przez 20-30 minut.
- Paprykę podsmaż na patelni.
- Paprykę i pieczarki dodaj do duszącego się mięsa. Duś jeszcze około 10 minut.
- W międzyczasie dodaj przecier pomidorowy i przypraw w razie potrzeby.
Jak zrobić strogonowa w wersji wege?
Pyszny strogonow i dieta wegetariańska? A czemu nie? To naprawdę do siebie pasuje. W najprostszej wersji możesz po prostu wymienić składniki. Wystarczy pominąć wołowinę a zamiast niej dodać seitan lub tofu (potrawa zyska, jeśli dodasz wędzone). Możesz także bazować na ciecierzycy lub soczewicy. My jednak proponujemy coś zupełnie innego – oto przepis na pyszny gulasz ala strogonow z boczniakiem.
- 250 g boczniaków,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 cebule,
- 250 g pieczarek,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 ogórek kiszony,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- olej do smażenia,
- pieprz i natka pietruszki do smaku
Oczywiście potrawę robi się także z pieczarkami. Bez nich to już nie będzie strogonow. Dlatego danie wychodzi cudownie grzybowe, jest pachnące i bardzo sycące. Można je podawać z chlebem, ale z kaszą lub ziemniakami świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Potrawa nie powinna być dosalana, ponieważ sos sojowy i ogórek kiszony są już słone. To bardzo szybki sposób, o wiele szybszy niż tradycyjny przepis czy zupa gulaszowa.
- Boczniaki pokrój w grube paski wzdłuż blaszek.
- Rozgrzej olej na patelni i podsmażaj grzyby. Jak to zrobić najlepiej? Nie mieszaj, tylko po 3 minutach przełóż je na drugą stronę. Powinny być złociste i chrupiące.
- Dodaj sos sojowy i intensywnie zamieszaj. Podsmażaj, aż odparuje.
- Cebule pokrój w półplasterki.
- Pieczarki obierz i pokrój w plasterki lub ósemki.
- Do garnka dodaj trochę oleju, rozgrzej i dodaj pieczarki.
- Smaż przez 2-3 minuty i dodaj cebulę. Podsmażaj kolejne 3-4 minuty.
- Dodaj pozostałe składniki – boczniaki, musztardę, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
- Duś pod przykryciem na małym ogniu jeszcze kilka minut.