Tradycyjny czy nowoczesny? Oto sprawdzone przepisy na pączki na Tłusty Czwartek
Pączki domowe to bardzo tradycyjny przysmak, który najlepiej przygotowywać ze sprawdzonych przepisów. W wielu domach do dziś jest tradycja smażenia pączków na Tłusty Czwartek, a przepis na ciasto drożdżowe na pączki przechodzi z pokolenia na pokolenie. Jak zatem zrobić idealne pączki, które zachwycą nasze podniebienie? Zebraliśmy najlepsze przepisy na smaczne, lekkie i puszyste pączki z nadzieniem lub bez.
Przepis na pączki
Pączki domowe to pyszne smakołyki, które uwielbiane są zarówno przez dzieci jak i przez dorosłych. Przepisów na pączki jest wiele, jednak tradycyjne pączki powstają na bazie drożdży. Wykonanie pączków może wydawać się czasochłonne ze względu na czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta drożdżowego, jednak dla tego wyjątkowego smaku warto poczekać. Dobrze wyrośnięte ciasto gwarantuje nam powstanie smacznych, lekkich i puszystych pączków.
W przygotowywaniu ciasta na pączki najważniejsze są składniki. Przede wszystkim muszą być one świeże (głównie drożdże). Pączki można wykonywać z nadzieniem lub bez. Najczęściej pączki nadziewane są marmoladą różaną, wieloowocową, truskawkową. Mogą mieć także nadzienie z czekolady i budyniu.
Do smażenia pączków przygotowujemy duży garnek, do którego wlewany olej. Pączki można smażyć także na smalcu lub maśle klarowanym. Tłuszcz rozgrzewamy do temperatury około 180oC. Temperaturę najlepiej sprawdzić termometrem cukierniczym, jeśli jednak nie mamy termometru to możemy wrzucić do garnka kawałek ciasta. Jeżeli w ciągu minuty ciasto wypłynie oznacza to, że tłuszcz ma odpowiednią temperaturę i możemy zacząć smażyć pączki.
Ciekawostka: jeśli w garnku będzie za mało tłuszczu lub jego temperatura będzie za niska ciasto będzie chłonęło tłuszcz. Unikajmy tego, jeśli chcemy przygotować pyszne pączki.
Prosty przepis na to, jak zrobić pączki
Proces nadziewania pączków nie jest zbyt skomplikowany. Warto jednak wiedzieć jak zrobić to szybko i sprawnie. Pączki możemy nadziewać na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest nadziewanie przed smażeniem. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką krążki, a na nie nakładamy porcje nadzienia. Następnie wycinamy z ciasta kolejne krążki i przykrywamy nadzienie. Bardzo ważne jest tu dokładne zlepienie brzegów ciasta, aby farsz nie wypłynął podczas smażenia. Drugą, zdecydowanie łatwiejszą metodą jest nadziewanie po usmażeniu. W tym przypadku będzie potrzebna nam szpryca z ostrą końcówką (można także użyć strzykawki, jednak musi być ona bardzo duża, aby przecisnęło się przez nią nadzienie), którą to wbijamy w ostudzony pączek i wprowadzamy nadzienie.
Przepisy na pączki drożdżowe
Wykonanie ciasta drożdżowego nie jest trudne. Warto pamiętać o wyciągnięciu wszystkich składników z lodówki przed przygotowaniem ciasta. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
- 1000 g mąki pszennej,
- 500 ml mleka,
- 200 g masła,
- 100 g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- 8 żółtek,
- 2 łyżki wódki,
- olej do smażenia,
- konfitura jako nadzienie.
Zamiast wódki można użyć rumu lub spirytusu.
Przygotowanie:
- Ciepłe mleko mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, ok. 10 łyżkami mąki oraz pokruszonymi drożdżami,
- Całość zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce,
- Masło roztapiamy,
- Jajka, żółtka i cukier ubijamy na parze przez około 10 minut,
- Pozostałą mąkę wsypujemy do dużej miski i dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz masę jajeczną,
- Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając do niego roztopione masło,
- Na koniec dodajemy wódkę i dalej wyrabiamy,
- Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę,
- Po podwojeniu objętości rozwałkowujemy na grubość około 1 cm na oprószonym blacie,
- Z ciasta wycinamy kółka o średnicy 7 cm,
- Wykrojone pączki zostawiamy na 30 minut pod ściereczką do ponownego zwiększenia objętości,
- Smażymy na rozgrzanym oleju po około 2 minuty z każdej strony,
- Napełniamy konfiturą po ostygnięciu przy użyciu ostrej szprycy,
- Pączki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Na lukier można dodać startą skórkę pomarańczową lub startą czekoladę, które na pewno podniosą walory smakowe pączków. Jeśli chodzi o nadzienie, użyjmy konfitury lub dżemu w naszym ulubionym smaku.
Prosty przepis na pyszne pączki serowe
Pączki mogą mieć różne postacie - dla smakoszy rarytasem mogą być pączki serowe. Jak je wykonać? Przedstawiamy prosty przepis.
Składniki:
- 1 kg białego sera,
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 8 jajek,
- 6 łyżek cukru,
- 2 łyżki wódki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki sody,
- 6 łyżek gęstego jogurtu,
- olej do smażenia.
Jeśli wolimy bardziej słodkie pączki, możemy użyć 8 łyżeczek cukru.
Przygotowanie:
- Jajka miksujemy z cukrem, serem, wódką, jogurtem,
- Proszek do pieczenia, mąkę i sodę mieszamy, a później wrzucamy do serowej masy,
- Całość mieszamy,
- Ciasto formujemy w kulki dłońmi,
- Smażymy po kilka kulek, co jakiś czas je obracając,
- Gotowe pączki przekładamy na ręczniczki papierowe,
- Posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.
Podczas formowania kulek warto namoczyć ręce w wodzie, wtedy ciasto nie przywiera do dłoni.
Oto jeszcze jeden sprawdzony przepis to przepis na oponki serowe.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 500 g twarogu,
- 200 g gęstej śmietany 12%,
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 4 żółtka,
- 3 kg smalcu do smażenia.
Zamiast smalcu można użyć oleju.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy z sodą,
- Dodajemy do mąki zmielony ser, śmietanę, żółtka, wanilię i cukier,
- Całość zagniatamy,
- Wykładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką,
- Ciasto musimy rozwałkować na grubość ok. 1 cm,
- W cieście wycinamy kółka o średnicy około 7 cm, a wewnątrz nich kolejne o średnicy około 1-2 cm,
- Oponki smażymy po około 2 minuty z każdej strony i wyciągamy na papierowe ręczniczki.
Do wykrawania kółek można użyć szklanki i nakrętki.
Prostych przepisów na pączki domowe jest naprawdę wiele, warto jednak wybierać receptury sprawdzone. W przygotowaniu pączków może uczestniczyć cała rodzina, co jest wielką frajdą, szczególnie dla najmłodszych. Domowe pączki wykonane ze sprawdzonych składników są najlepsze, gdyż nie zawierają żadnych sztucznych dodatków cukierniczych.
Życzymy smacznego!
Sprawdź też przepis na drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym.