Wigilijna sałatka śledziowa z burakami - wybraliśmy najlepszy przepis
Tradycyjna wieczerza wigilijna składała się zwykle z 12 potraw, przyrządzonych ze wszystkich darów natury, jakie pozyskiwano z pól, sadów, ogrodów, lasów i wód. Każdy region Polski miał własne przepisy, wykorzystujące łatwo dostępne miejscowe produkty. Poczesne miejsce zajmowały ryby oraz warzywa. W czasie wigilii podawano, między innymi, śledzie, zupę grzybową, barszcz z buraków i dania z ziemniakami. Nie mogło zabraknąć suszonych owoców i orzechów. W wielu współczesnych domach kultywuje się bożonarodzeniowe zwyczaje kulinarne, często je modyfikując i wzbogacając. Przedstawiamy przepis na śledzie z buraczkami, smaczną potrawę, którą możemy podać w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Zobacz inne przepisy na sałatki śledziowe.
Sałatka śledziowa z burakami – wartości smakowe i zdrowotne
Śledzie to ryby, które w Polsce spożywano od najdawniejszych czasów. Najstarsze zapiski o ich wykorzystaniu w średniowiecznej kuchni sięgają X wieku. Tłuste mięso bałtyckiego śledzia cenione było za mocny specyficzny smak. Warto sięgnąć po tę rybę, bowiem jest doskonałym źródłem białka, witamin B12, E i D, kwasów omega-3 oraz potasu, fosforu i selenu. Osoby dbające o dietę, docenią ich niską kaloryczność –100 g ryby zawiera 160 kcal. Śledzie możemy smażyć i marynować. Są niezastąpioną zakąską w czasie uroczystości rodzinnych, składnikiem sałatek i kanapek. Na rynku możemy nabyć śledzie bałtyckie i większe śledzie oceaniczne.
Spożywanie śledzi korzystnie wpłynie na nasze zdrowie, gdyż:
- nienasycone kwasy tłuszczowe obecne w tłustym rybim mięsie chronią nasz układ krwionośny przed miażdżycą i wzmacniają serce,
- jedzenie ryb pomoże obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu LDL,
- zyskamy silniejsze kości,
- będziemy lepiej widzieć.
Śledzie najlepiej serwować z warzywami, zawierającymi potas. Smaczne i zdrowe jest połączenie ryb z buraczkami. Warto przypomnieć, że popularny obiadowy dodatek, jakim jest sałatka z buraków, to bogactwo witamin, między innymi A, C, B, K i PP, a także soli mineralnych, naturalnych barwników i pektyn. Jedząc buraki, wzmacniamy swój organizm i zapobiegamy nadciśnieniu, schorzeniom jelit i wątroby. Śledzie z buraczkami, podawane nie tylko w czasie świąt Bożego Narodzenia, są propozycją na tradycyjne i wyjątkowo zdrowe danie. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na kompot z suszu?
Warstwowa sałatka śledziowa – łatwe przepisy na smaczne danie
Przepis na sałatkę nr 1 - Sałatka z buraków i śledzi z ziemniakami
W sprzedaży dostępne są gotowe do spożycia płaty śledziowe – matiasy, z młodych śledzi, poławianych na wiosnę i konserwowanych w solance. Jeśli uznamy, że ryba jest zbyt słona, namoczmy ją w mleku lub w kefirze – po upływie 15 - 30 minut nabiorą delikatniejszego i mniej słonego smaku. Śledzie z beczki są bardziej słone i mają intensywny ostry zapach. Wymagają dłuższego moczenia w wodzie – od 1 do 2 godzin. Dłuższe moczenie ryb sprawi, że będą miały subtelniejszy smak.
Sałatka śledziowa z burakami i ziemniakami znana jest jako Śledź pod pierzynką:
Składniki:
- matiasy – 4 filety
- buraki – 4 średniej wielkości sztuki
- ziemniaki – 4 średnie sztuki
- cebula – 2 sztuki
- jajka – 2 sztuki
- majonez – około 4 – 5 łyżek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Śledź pod pierzynką to warstwowa sałatka śledziowa, która najlepiej zaprezentuje się w szklanej wysokiej misce, w której wyeksponowane zostaną wszystkie kolorowe warstwy potrawy. Możemy sałatkę ułożyć na półmisku, z dbałością o naprzemienne zaprezentowanie wszystkich składników. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o choince na święta.
- Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie. Po ostudzeniu, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
- Buraki, po umyciu, gotujemy w osolonej wodzie – po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Można przygotować również pieczone buraki – umieszczamy je w piekarniku, zawinięte w folię aluminiową i pieczemy do miękkości, przez około 1 godzinę. Po wystudzeniu, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę.
- Cebule, po obraniu łupin, siekamy.
- Śledzie kroimy w paseczki.
- W szklanym naczyniu lub na półmisku, układamy:
- doprawioną pieprzem warstwę ziemniaków, na niej rozprowadzamy łyżkę majonezu,
- warstwę z buraczkami, z 1 łyżką majonezu,
- warstwę śledzi z cebulką – z warstwą majonezu.
Po wyczerpaniu wszystkich składników sałatkę ozdabiamy pierzynką, którą tworzą posiekane jajka, doprawione solą i pieprzem. Warstwowa sałatka śledziowa z burakami może zostać wzbogacona, np. o kiszone ogórki, co dodatkowo podkreśli kolor potrawy i wpłynie na jej smak.
Innym sposobem na przygotowanie Śledzia pod pierzynką jest dokładne wymieszanie ze sobą pokrojonych drobno składników – jajek, ziemniaków, śledzia, kiszonych ogórków – z majonezem. Sałatkę doprawiamy i układamy naprzemiennie dwie warstwy – sałatkę śledziową i starte na grubej tarce gotowane lub pieczone buraki. Całość możemy ozdobić zieloną pietruszką.
Przepis na sałatkę nr 2 – Sałatka śledziowa z burakami i orzechami
Składniki:
- płaty śledziowe - 3 filety
- buraki – 2 średniej wielkości sztuki
- cebula – 1 sztuka czerwonej cebuli
- kiszone ogórki – 4 średnie sztuki
- groszek konserwowy – 150 g
- majonez – 4 łyżki
- orzechy włoskie – 15 dag
- zielona pietruszka do dekoracji potrawy
Przygotowanie:
- Płaty śledziowe moczymy w wodzie, by pozbyć się zbyt słonego smaku. Po odsączeniu, kroimy je w kostkę.
- Buraki gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie. Miękkie warzywa studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Kiszone ogórki i cebulę także kroimy w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki przekładamy do miski, dosypujemy groszek konserwowy, ¾ posiekanych orzechów włoskich, majonez, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy.
- Gotową sałatkę przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki. Po 1 – 2 godzinach, gdy smaki połączą się, przekładamy ją na półmisek, dekorujemy pozostałymi orzechami i zieloną pietruszką.
Sałatka śledziowa z burakami jest potrawą, którą tradycyjnie podajemy w czasie wigilii. Oprócz walorów smakowych, wyróżnia się efektownym wyglądem, co jest szczególnie ważne przy dekorowaniu świątecznego stołu. Sprawdzi się również w czasie spotkań z przyjaciółmi i jako zdrowy i smaczny dodatek do pieczywa, w codziennym menu. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na kompot z suszonych śliwek?
Zobacz więcej przepisów na śledzie na wigilię.