Wigilijna zupa grzybowa. Oto 3 najlepsze przepisy
Wigilijna zupa grzybowa tak jak i kapusta z grzybami, makiełki z makaronem, czy też tradycyjny karp smażony, to najlepsze dania na wigilię. Pamiętajmy jednak o tym, że jeśli chcemy ugotować dobrą i świąteczną zupę z suszonych grzybów, z prawdziwków, czy innych grzybów, powinniśmy poznać przepis na to, jak ją ugotować. Zobaczmy więc, jak powinna być ugotowana najlepsza wigilijna zupa grzybowa.
Jeśli szukasz więcej przepisów i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o świętach.
Świąteczna zupa z suszonych grzybów - tradycyjna zupa na wigilię
Przepis na zupę z suszonymi grzybami - jak zrobić
Dania wigilijne stanowią bardzo ważny element w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jeśli chcemy zrobić najlepsze potrawy na nasz stół, musimy zapoznać się z przepisem na kwaśnicę, kapustę z grzybami, rybę po grecku, czy właśnie wigilijną zupę grzybową. Pamiętajmy jednak o tym, że zarówno przepis na kwaśnicę, jak i przepis na zupę z suszonych grzybów, możemy interpretować na swój sposób i według własnych potrzeb zmieniać przepis. Zobaczmy, jak powinna być ugotowana najlepsza zupa z suszonych grzybów.
Składniki:
- 2 l wody,
- 1 szklanka suszonych prawdziwków,
- 1 łyżeczka mąki pszennej,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki słodkiej śmietany 18%,
- 1 cebula,
- 1 kostka rosołowa,
- włoszczyzna,
- natka pietruszki,
- makaron nitki,
- przyprawy: listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, sól, pieprz mielony, Maggi.
Przygotowanie:
- Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie przez minimum 3-4 godziny.
- Grzyby odsączamy z wody i kroimy na mniejsze kawałki.
- Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Obrane warzywa wkładamy do garnka razem z grzybami.
- Całość zalewamy wodą.
- Do garnka wkładamy ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, masło i pieprz. Całość doprowadzamy do wrzenia.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut do zmięknięcia grzybów.
- Całość doprawiamy Maggi, solą i pieprzem.
- Z garnka wyciągamy cebulę i włoszczyznę.
- Pod koniec gotowania zabielamy zupę śmietaną i zagęszczamy ją mąką.
- Natkę pietruszki siekamy na drobno.
- Makaron gotujemy.
Tak przygotowaną zupę grzybową podajemy z makaronem i posypujemy ją pietruszką.
Wigilijna zupa grzybowa - w jaki sposób zmienić tradycyjny przepis
Wyżej wymieniony przepis na wigilijną zupę grzybową z suszonych grzybów jest bardzo prosty i poradzi sobie z nim każdy. Takie danie będzie idealnym dopełnieniem wigilijnego stołu. Oczywiście zupa grzybowa jest często wymieniana z tradycyjnym barszczem z uszkami, który jest pierwszym daniem na kolacji wigilijnej.
Warto wspomnieć o tym, że taka zupa z suszonymi grzybami może być podawana także bez makaronu. Co więcej, sam przepis na zupę, tak jak i przepis na kwaśnicę, może różnić się przyprawami i ich ilością. Jeśli wolimy bardziej pieprzne dania, możemy dodać nieco więcej pieprzu. Samo doprawienie zupy zależy tylko i wyłącznie od nas.
Oczywiście pamiętajmy o tym, że mimo tego, że do zupy z suszonych grzybów zalecane jest użycie prawdziwków, możemy także skorzystać z innych grzybów. Jednak do tego przepisu polecane jest używanie grzybów leśnych, ponieważ te mają charakterystyczny smak, który bardzo kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na wigilijną sałatkę śledziową.
Tradycyjna zupa świąteczna z prawdziwków - dobra zupa ze świeżych grzybów
Zupa z prawdziwkami - jak zrobić ją w wigilię
Kolejną możliwością na przygotowanie dobrej zupy grzybowej, jest przygotowanie jej ze świeżych grzybów. Oczywiście, jeśli nie mamy dostępu do świeżych lub chociaż mrożonych grzybów, możemy skorzystać z poprzedniego przepisu, w którym opisane jest, jak powinna zostać zrobiona najlepsza zupa grzybowa z grzybów suszonych. Jeśli jednak mamy możliwość użycia grzybów świeżych, zobaczmy, jak wygląda przepis na smaczną i aromatyczną wigilijną zupę grzybową.
Składniki:
- 1,5 l bulionu drobiowego,
- 200 ml śmietany kremówki,
- 600 g prawdziwków,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- 1 cebula,
- sok z cytryny,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Oczyszczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Masło rozpuszczamy na patelni.
- Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy grzyby.
- Całość smażymy około 5 minut. Do garnka przerzucamy zawartość patelni.
- Dodajemy bulion. Całość zagotowujemy.
- Zupę grzybową gotujemy około 15 minut.
- Śmietanę kremówkę ubijamy delikatnie.
- Do zupy dodajemy spienioną śmietanę.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
- Pietruszkę siekamy na drobno.
Zupę podajemy posypaną pietruszką i doprawioną sokiem z cytryny.
Wariacje na temat standardowego przepisu - jak możemy ulepszyć
Kapusta z grzybami, tak jak i właśnie zupa grzybowa, może być podawana na różne sposoby. Przepis na zupę grzybową z grzybami świeżymi, również możemy modyfikować. Zupa ta doskonale smakuje podawana z pietruszką, ale możemy do niej dodać również ugotowany makaron, dzięki czemu będzie ona bardziej syta i pożywna.
Warto też wspomnieć o tym, że samą natkę pietruszki, tak jak i odrobinę soku z cytryny, możemy dodać do zupy pod koniec jej gotowania. Dzięki temu cały smak zupy, szczególnie po kilku godzinach lub nawet na następny dzień, będzie wzbogacał zupę. Warto wiedzieć również o innej możliwości, w jaki sposób możemy zmienić przepis na zupę.
Otóż zupa ta gotowana jest na bazie bulionu drobiowego i prawdziwków. Jednak zamiast bulionu drobiowego, możemy skorzystać również z bulionu wołowego lub warzywnego. Co więcej, prawdziwki, to nie jedyne grzyby, z których możemy skorzystać, ponieważ warto wykorzystać do zupy także podgrzybki lub borowiki.
Wigilijna zupa grzybów - dobra zupa z pieczarek
Jeśli nie przepadamy za tradycyjną zupą grzybową, która gotowana jest na podstawie leśnych lub suszonych grzybów leśnych, warto zwrócić uwagę na doskonałą alternatywę dla leśnych grzybów, jaką są pieczarki. Zobaczmy więc, w jaki sposób ugotować najlepszą zupę pieczarkową na wigilię.
Składniki:
- natka pietruszki,
- 0,5 selera,
- 1 cebula,
- 1 por,
- 1 marchew,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 pietruszki,
- 600 g pieczarek,
- 1 l wody,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki serka mascarpone,
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz cytrynowy, tymianek.
Jeśli nie mamy dostępu do pieprzu cytrynowego, możemy skorzystać także z czarnego pieprzu mielonego.
Przygotowanie:
- Seler, marchew, por, pietruszkę i czosnek myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Przygotowane warzywa wkładamy do garnka razem z zielem angielskim i liściem laurowym.
- Całość zalewamy 1 l zimnej wody. Warzywa gotujemy około 30-40 minut na małym ogniu.
- Cebulę obieramy i siekamy na drobno.
- Pieczarki dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- Masło roztapiamy na patelni. Na rozgrzane masło wkładamy cebulę.
- Po zeszkleniu cebuli dodajemy do niej pieczarki. Pieczarki solimy i pieprzymy.
- Całość podsmażamy około 6-8 minut.
- Ugotowany bulion przecedzamy.
- Wszystkie warzywa z bulionu, poza czosnkiem i porem, blendujemy.
- Do bulionu dodajemy zblendowane warzywa i pieczarki z cebulką.
- Całość gotujemy około 15-20 minut.
- Natkę pietruszki siekamy na drobno.
- Pod koniec gotowania zupy dodajemy natkę pietruszki.
Jeśli nie chcemy w naszej zupie startych pieczarek, możemy je również pokroić w plastry.
Warto wiedzieć, że tak przygotowana świąteczna zupa wigilijna z pieczarek jest najlepsza, kiedy podawana jest na gorąco.