5 najlepszych przepisów na kompot z suszu na wigilię - sprawdź je!
Wyjątkowe zapachy, jakie roztaczają wigilijne potrawy, takie jak zupa grzybowa, czy dania rybne oraz niezapomniane smaki, są nieodłączną częścią świątecznego posiłku. Tradycyjną wieczerzę wigilijną kończy kompot z suszu. Susz wigilijny miał dla naszych przodków znaczenie symboliczne. Jabłka od wieków były znakiem miłości i siły witalnej, dodatek gruszek wróżył zdrowie i długie życie, a suszone śliwki symbolizowały piękno, odradzające się wiosną życie oraz zwycięstwo nad nieczystymi siłami. W staropolszczyźnie kompot z suszonych owoców był podawany nie tylko na Boże Narodzenie. Gościł na stołach zimą i wiosną, gdy brakowało świeżych owoców. Przepis na tradycyjny i zdrowy kompot wigilijny jest łatwy i nie zabiera wiele czasu. Nasz artykuł podpowie, jak ugotować kompot z suszu na wigilię.
Jak ugotować kompot z suszu na wigilię – najłatwiejszy przepis z jabłek i gruszek
Na polskich stołach kompot z suszu pojawił się w średniowieczu. Suszenie owoców stanowiło dobry sposób na zabezpieczenie ich przed zepsuciem się. Proces suszenia odbywał się na powietrzu – w czasie słonecznej pogody, w chlebowych piecach i w przydomowej wędzarni. Sposób pozyskania suszonych owoców miał decydujący wpływ na ich smak. Szczególnie charakterystycznym dymnym aromatem i smakiem wyróżniały się owoce suszone w wędzarni.
Pierogi, zupa grzybowa, barszcz z uszkami, czy potrawy z ryby są dzisiaj tradycyjnymi daniami, podawanymi na Boże Narodzenie. W wielu polskich domach wieczerzę kończy tradycyjny kompot z suszonych owoców, którego podstawą są suszone jabłka i suszone gruszki. Po obfitym posiłku doskonale pomoże pozbyć się ociężałości, zapewniając dalsze świętowanie - bez żadnych niespodzianek ze strony układu pokarmowego.
- 1 szklanka suszonych jabłek
- 1 szklanka suszonych gruszek
- 2-3 goździki
- Cynamon do smaku
- 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Miód do osłodzenia kompotu – według uznania
- 1,5 litra przegotowanej wody
Przepis na przygotowanie kompotu z suszu:
- Suszone owoce zalewamy przegotowaną wodą, tak, by przykrywała zawartość naczynia i odstawiamy na kilka godzin.
- Owoce gotujemy przez 30-40 min. w wodzie, w której się moczyły, dolewając jej do około 1,5 litra.
- Dodajemy przyprawy i słodzimy miodem.
- Gotowy kompot z suszu możemy przecedzić lub podawać wraz z owocami, rozłożonymi do kompotierek.
Do kompotu z suszu można dodać także dla wzbogacenia smaku:
- Kilka suszonych śliwek
- Kilka suszonych moreli
- Kilka suszonych daktyli
Napój doskonale smakuje, serwowany na zimno i na ciepło.
Przepis na wigilijny kompot z suszu - z jabłek, gruszek i śliwek
Mikołaj Rej, staropolski poeta, tworzący w języku polskim, opiewał uroki wiejskiego życia, między innymi korzyści, płynące z uprawy drzew owocowych: „Bo z jabłuszka możesz sobie kilka potrawek uczynić, dobre warzone, dobre smażone, dobre pieczone, dobrze im gęś nadziać, (…)dobrze je ususzyć i w pudle na cały rok chować”. Suszenie owoców w chlebowych piecach dało początek przysłowiu: zasypianie gruszek w popiele – bowiem na suszone owoce w piecu trzeba było uważać – zasypianie kończyło się ich spaleniem.
W staropolskiej kuchni szczególne miejsce zajmowały śliwki. Słodycz suszonych owoców wypełniała kuchnię, w której przyrządzano mięsa z dodatkiem śliwek, smakowite rożenki – suszone śliwki na patyku czy kompot, podawany zimą. Suszone owoce były podawane na Boże Narodzenie jako postna sycąca potrawa. Kompot z suszonych jabłek, gruszek i śliwek kończył wieczerzę. Warto i dzisiaj sięgnąć do tradycyjnych smaków – dla podtrzymania tradycji i wyjątkowych właściwości zdrowotnych.
- 20 dag suszonych owoców:
- 5 dag jabłek, 5 dag gruszek, 10 dag śliwek
- 10 dag cukru
- Cynamon – do smaku
- Otarta skórka z cytryny
- 2 goździki
- przegotowana woda
Instrukcja przygotowania kompotu krok po kroku:
- Suszone owoce dokładnie myjemy w letniej wodzie.
- Susz wigilijny przekładamy do miski i zalewamy przegotowaną letnią wodą na 24 godziny. To, ile wody użyjemy, zależy od ilości owoców – woda powinna je zakryć.
- Na drugi dzień owoce odcedzamy, a do wody, w której się moczyły, dodajemy cukier, skórkę cytrynową (uprzednio wyszorowaną i sparzoną) oraz cynamon.
- Gotujemy syrop, dodając wody, wg potrzeby.
- W kompotierkach rozkładamy owoce i zalewamy syropem. Najlepiej kompot wigilijny smakuje następnego dnia, więc musimy przygotować go dzień przed uroczystą kolacją.
Świąteczny napój doskonale gasi pragnienie. Możemy go podawać na zimno i ciepło – według uznania.
Kompot na Boże Narodzenie – przygotowanie kompotu z suszonych śliwek
Suszone śliwki zalicza się do bakalii, które od najdawniejszych czasów spożywane były dla zdrowia i wyjątkowego smaku. W staropolskiej kuchni dodawano je do wielu potraw, np. do mięs i sporządzano z nich słodkie smakołyki. Świąteczny kompot ze śliwek kończył obfitą wieczerzę. Współczesna nauka wskazuje zdrowotne korzyści, płynące ze spożywania suszonych owoców i kompotu z suszonych śliwek:
- suszone owoce, zawierające błonnik, skutecznie wspomagają walkę z cholesterolem, zapobiegając jego wchłanianiu,
- dostarczają organizmowi witamin A, C, E, K oraz B6,
- kompot ze śliwek, popijany po posiłku, reguluje proces trawienny,
- regularne picie kompotu z suszonych śliwek pomoże zwalczyć dokuczliwe zaparcia.
- Tradycyjny wigilijny kompot z suszu przygotujemy z ¼ kg suszonych śliwek
- około 3 łyżek cukru ( dosładzamy wigilijny kompot z suszu - według uznania)
- cynamonu – do smaku
- skórki pomarańczowej i skórki cytrynowej
- 2-3 goździków
- przegotowanej wody
Przygotowanie kompotu z suszonych śliwek krok po kroku:
- Suszone śliwki dokładnie płuczemy, po czym zalewamy przegotowaną wodą. Ile wody dolać? Tyle, by dokładnie przykryć śliwki. Owoce będą mięknąć przez kilka godzin.
- Namoczone suszone śliwki przelewamy wraz z wodą, w której się moczyły, do większego garnka i dolewamy przegotowanej wody. Przepis na wigilijny kompot z suszu wymaga użycia około 2 litrów wody.
- Dodajemy przyprawy – cukier, cynamon, goździki, skórki pomarańczową i cytrynową – umyte i sparzone. Świąteczny kompot gotujemy około 30 minut, często mieszając.
- Przepis na kompot z suszu możemy wzbogacić, dodając około ½ l czerwonego wina, które wzmocni smak. Taka wytworna wersja przeznaczona jest, oczywiście, dla dorosłych biesiadników.
- Wigilijny kompot z suszu możemy podawać na ciepło lub dobrze schłodzony.
Jak się robi kompot z suszu – przepis na kompot z pigwy
Owoce pigwy pospolitej, rośliny uprawianej w Polsce, nie nadają się do jedzenia na surowo. Są twarde i niesmaczne. Walory smakowe pigwy docenimy po ich ugotowaniu. Przetwory oraz susz z pigwy, dodawane do wyrobów z jabłek i gruszek, poprawiają smak potraw. W dawnej kuchni owoce pigwy wykorzystywano do wyrobu deserów i dodawano do napojów, w których zastępowały trudno dostępne cytryny.
Cierpki miąższ pigwy – owocu przypominającego i jabłko, i gruszkę – zawiera witaminy z grupy B oraz sporo witaminy C. Owoce pigwy, spożywane pod różnymi postaciami – galaretek, kompotów, konfitur, itp. dostarczają nie tylko doznań smakowych: działają bakteriobójczo, pomagają w walce ze złym cholesterolem, zwalczają infekcje górnych dróg oddechowych oraz obniżają poziom cukru we krwi. Suszone owoce pigwy, wraz z suszem innych owoców, to surowiec pełen świątecznych aromatów, z którego sporządzimy wyjątkowy wigilijny kompot.
Przepis na samodzielne przygotowanie suszonej pigwy:
- Kilka owoców pigwy dokładnie myjemy, a następnie przekrawamy na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne.
- Owoce kroimy na dość cienkie plasterki i rozkładamy na blasze.
- Nagrzewamy piekarnik do 70 stopni Celsjusza i wstawiamy blachę z pokrojonymi owocami pigwy. Suszymy pigwę przez około 30 minut.
- Obniżamy temperaturę do około 30 stopni Celsjusza i dosuszamy owoce.
Jak się robi kompot z suszu pigwy? - łatwy przepis
- 1 szklanki suszonej pigwy
- 1 szklanki suszonych jabłek,
- 1 szklanki suszonych gruszek,
- 1 szklanka suszonych śliwek
- 2-3 goździki
- cynamon do smaku
- 3 łyżki cukru (można dosładzać kompot do smaku)
- Przegotowana woda
Przygotowanie kompotu z suszu pigwy:
- Suszone owoce pigwy zalewamy przegotowaną wodą, tak, by przykrywały zawartość naczynia i odstawiamy na 2-3 godziny.
- Przekładamy do większego garnka, następnie dolewamy przegotowanej wody – około 2 l i gotujemy, dodając przyprawy i cukier.
- Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 40 minut, mieszając całość – najlepiej po staropolsku – drewnianą łyżką.
- Gotowy kompot możemy odcedzić lub zostawić owoce. Podajemy na ciepło i dobrze schłodzony – według uznania.
Warto przy pigwie polecić również sprawdzony przepis na nalewkę z pigwy.
Wigilijny kompot z suszu na zakończenie obfitej w smakołyki kolacji świątecznej, jest skutecznym sposobem na eliminację problemów trawiennych. Suszone owoce mają właściwości zdrowotne i wspomagają perystaltykę jelit. Poza tym susz z jabłek korzystnie oddziałuje na zdrowie osób z problemami krążeniowymi. Jabłka opóźniają procesy starzenia się i poprawiają wygląd naszych włosów i paznokci. Susz z gruszek ma działanie odkwaszające, a suszone śliwki, oprócz wartości odżywczych, pomagają uregulować procesy trawienne i, dzięki temu, utrzymać prawidłową wagę.
Samodzielne przygotowanie suszu owocowego ma największą wartość, bowiem owoce nie zawierają konserwantów, które mogą być obecne w suszu, nabywanym w sklepie. Pozbycie się zabezpieczających związków chemicznych umożliwi dokładne umycie i sparzenie owoców.