Woda z miętą i cytryną - jakie są właściwości tego pysznego napoju

Woda z cytryną i miętą jest bardzo prosta do przygotowania i przyniesie nam niesamowite orzeźwienie w gorące dni. Nie możemy jednak zapomnieć o niesamowitych właściwościach tego napoju, które wspomogą nasz organizm. Zobaczmy więc, dlaczego woda z cytryną i miętą jest tak bardzo istotna dla naszego organizmu i w czym może nam ułatwić życie.

Otóż sok z mięty i cytryny warto spożywać na czczo. Tego typu napój jest bardzo zdrowy, a dodatkowo niskokaloryczny, przez co zalecany jest również przy dietach. Dodatkowo takie soki z mięty i cytryny poprawiają sprawność naszego układu trawiennego, ponieważ cytryna przyspiesza wydzielanie się żółci, przez co następuje szybsze trawienie się tłuszczy. Dodatkowo większe ilości w naszym organizmie usprawniają przesuwanie się treści pokarmowej.

Powinniśmy również wiedzieć, że ciepła woda z cytryną i miętą działa oczyszczająco i odkwaszająco, ponieważ sok z cytryny pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Poprzez picie tego napoju, uzupełnimy niedobór płynów w naszym organizmie, dzięki czemu będzie nam łatwiej się skoncentrować.

Nie można tutaj zapomnieć o tym, że woda z miętą i cytryną odgrywa istotną funkcję przy odchudzaniu, ponieważ wypicie jej na pusty żołądek, spowoduje, że będziemy czuli nasycenie, przez co nie będziemy odczuwali aż tak silnego głodu. Poza tym możemy ją także pić nawet przed każdym posiłkiem.

Sok z mięty i cytryny pozwoli nam oczyścić nerki z kamieni nerkowych i zapobiegnie pojawianiu się kolejnych. Ważne jest także to, że woda z cytryny i mięty chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami, które odpowiedzialne są za różne choroby, w tym i za choroby nowotworowe. Dodatkowo picie jej zapobiegnie cukrzycy i obniży nasze ciśnienie. Odpowiednie dawki wody z cytryną i miętą poprawią również sprawność naszego układu odpornościowego, ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Zaciekawił cię ten temat? Sprawdź także artykuł o właściwościach mięty krok po kroku.

Woda z miętą i cytryną - jak przygotować napój - doskonały przepis

Właściwości wody z miętą i cytryną zachęcają nas bardzo do tego, żebyśmy dowiedzieli się, jak przygotowuje się ten napój. Od razu można powiedzieć, że jest to banalnie proste i poradzi sobie z tym z pewnością każdy. Sami zobaczmy więc, jak wygląda przepis na wodę z cytryną i miętą.

Składniki:

  • 3 l mineralnej wody niegazowanej,
  • 2 duże cytryny,
  • 2 garstki świeżych listków mięty.

Jeśli wolimy napoje gazowane, nic nie szkodzi na przeszkodzie, by do przygotowania tego napoju wykorzystać mineralną wodę gazowaną. Dodatkowo warto wiedzieć, że woda mineralna może być też zastąpiona wodą przegotowaną.

Mięta i cytryna na stole, a także woda z miętą i cytryną oraz przepis
Woda z cytryną i miętą, a także przepis i właściwości napoju

Przygotowanie:

  1. Cytrynę bardzo dokładnie myjemy.
  2. Miętę delikatnie płuczemy pod bieżącą wodą.
  3. Cytrynę kroimy w średniej grubości plastry.
  4. Listki mięty odrywamy od gałązek i wrzucamy do wody razem z plastrami cytryny.

Tak przygotowana woda z miętą i cytryną powinna odczekać około 30 minut w chłodnym miejscu, by smak mięty i cytryny rozszedł się po wodzie.

Jeśli mamy taką możliwość, podczas przygotowywania wody z miętą i cytryną, warto użyć kilka różnych gatunków mięty, dzięki czemu delikatnie zróżnicujemy smak napoju, a ponadto będziemy mieli szerszy zakres jego działań. Co więcej, gdy chcemy pogłębić smak wody, można do niej dorzucić kilka wybranych przez siebie owoców, którymi mogą być np. idealnie pasujące jagody czy też truskawki.

Sok z mięty - jak przygotować ten zdrowy napój

Sok z mięty i cytryny nie jest wcale trudny do przygotowania. Co więcej, możemy go przygotować na różne sposoby. Niektóre z nich zawierają w swoim przepisie cukier, natomiast w innych może go w ogóle nie być. Sami zobaczmy więc, jak wygląda przepis na przygotowanie doskonałej wody z cytryną i miętą.

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 0,5 kg cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • około 30 gałązek świeżo zebranej mięty.

Jeśli nasz sok będzie za mało słodki, wtedy możemy dołożyć więcej cukru, lecz warto pamiętać, by robić to stopniowo, tak, by nie przedobrzyć z ilością cukru.

Przygotowanie:

  1. Gałązki mięty dokładnie myjemy i wkładamy do garnka.
  2. Gałązki zalewamy wodą i doprowadzamy do zagotowania.
  3. Miętę gotujemy około 30 minut na małym ogniu i odstawiamy do wystygnięcia w chłodne miejsce.
  4. Po wystygnięciu naszego soku z mięty, możemy dodać do niego cukier i sok z cytryny.
  5. Całość gotujemy jeszcze około 40 minut.

Jeśli chcemy, by nasz sok nadawał się do tego, by przetrzymać go na okres zimowy, wtedy powinniśmy przelać gorący napój do wyparzonych słoiczków, zakręcić je, a następnie obrócić do góry dnem i zostawić tak do ostygnięcia.

ikona podziel się Przekaż dalej