Zupa z dyni – dlaczego warto?

Zupa z dyni – właściwości

Pomarańczowy miąższ dyni jest słodkawy i pełen witamin. Zawiera wiele wartościowych minerałów, zwłaszcza cynk. Wiele wskazuje także na to, że znajdujące się w nim substancje mają wpływ na zmniejszenie ryzyka cukrzycy typu drugiego – dotyczy to ekstraktu z owocu. Zawiera także beta-karoten i inne karotenoidy, czyli przeciwutleniacze o działaniu antynowotworowym.

A przede wszystkim dynia jest pyszna. Krem z dyni to smaczna i wykwintna zupa – przygotowana w odpowiedni sposób może być wspaniałą przystawką na eleganckich przyjęciach. Zupę można przyrządzić na wiele sposobów. To warzywo szczególnie polecane dla dzieci, które uwielbiają słodki smak. Nawet dla maluchów, które dopiero zaczynają jeść produkty innego rodzaju – dynia to jedno z tych warzyw, które można podawać im już koło 4 miesiąca życia. Warto jednak pamiętać, że dynia nie jest polecana cukrzykom ze względu na wysoki indeks glikemiczny (75).

Jaka odmiana najlepsza na krem z dyni?

Chociaż na hasło „dynia” najpewniej przychodzą ci do głowy obrazy ogromnych owoców o pomarańczowej skórce, dynia ma różne oblicza. I nie każda z nich nadaje się na zupę. Najbardziej popularna jest dynia zwyczajna Cucurbita pepo, gatunek, który obejmuje bardzo wiele różnych warzyw. To nie tylko mniejsza, okrągła dynia o pomarańczowej skórce i słodkim miąższu, która nadaje się na zupę. Dynia zwyczajna to także cukinia, kabaczek, patison i… małe ozdobne dynie o nieregularnych kształtach ze skórką pokrytą różnymi naroślami. W tej grupie znajduje się także dynia makaronowa (dynia warszawska), której delikatny miąższ rozpada się na makaron.

Oczywiście na zupę świetnie sprawdza się także dynia olbrzymia. To właśnie to warzywo, które pokazuje się w okolicach Halloween jako rekordzista w wymiarach. Na zupę świetnie sprawdza się także dynia piżmowa. Ma inny, gruszkowaty kształt, jej miąższ jest najczęściej pomarańczowy, ale może mieć różne kształty. Dynia piżmowa zdecydowanie ma najszersze zastosowanie i możesz przygotować z niej wiele różnych potraw, także na słodko. Idealna dla dzieci.

Ostatnimi czasy na bazarowych straganach aż zaroiło się od dyni Hokkaido. To japońska dynia, która wyróżnia się niewielkimi rozmiarami. Potrafi być wielkości małej piłki, co sprawia, że świetnie sprawdzi się na jeden obiad. To niewątpliwy plus, na dodatek jest delikatna i szybko się gotuje. Zostało ci dużo dyni? Sprawdź także ten artykuł z przepisami na kompot z dyni.

Zupa z dyni – standardowe przepisy

Kremowa zupa z dyni na rosole

Przepis na zupę dyniową na rosole jest najbardziej popularny. Można wykorzystać bulion, który został z poprzedniego dnia lub zamrożony. Aromatyczny rosół uzupełnia smak dyni. Jeśli dodasz do niej jeszcze masła i mleka, zupa będzie maksymalnie kremowa.

  • 500 g obranej dyni,
  • 250 g ziemniaków,
  • 25 g masła,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ puszki pokrojonych pomidorów,
  • 1 i ½ szklanki rosołu,
  • 1 szklanka mleka,
  • przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy w proszku, 1 łyżeczka świeżego startego imbiru.

Przygotowanie jest bardzo proste. Najważniejszym elementem jest odpowiednie przygotowanie dyni. Jeśli używasz dyni olbrzymiej lub zwyczajnej, usunięcie skórki może być problematyczne, dlatego możesz podpiec dynię w piekarniku, by miąższ odszedł od twardej powłoki.

  1. Obierz dynię, pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  2. Obierz cebulę i pokrój ją na drobną kostkę, zeszklij w garnku na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Dodaj dynię i ziemniaki, smaż przez mniej więcej 5 minut.
  4. Wlej gorący rosół, przykryj garnek i zagotuj.
  5. Dodaj pomidory z puszki i przyprawy.
  6. Zblenduj z mlekiem.

Wegetariańska zupa z dyni bez bulionu

Zupa z dyni może być także wegetariańska. Ta wersja będzie idealna dla dzieci w wieku kilku miesięcy, które dopiero zaczynają poznawać nowe smaki. Dla nich oczywiście przygotuj zupkę bez przypraw w osobnym garnuszku. Po dodaniu niewielkiej ilości przypraw, zupę chętnie zjedzą także dorośli.

  • ok. 3 kg dyni – 2 kg po obraniu,
  • 500 g ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • przyprawy: łyżeczka startego imbiru, sól i pieprz.

Ponieważ to zupa bez bulionu, smak dyni jest tutaj bardzo wyczuwalny. Nie trzeba dodawać do niej żadnego mleka czy śmietanki – jest pyszna i gęsta, a za kremową konsystencję odpowiadają ziemniaczki.

  1. Obierz dynię, wyciągnij nasiona, miąższ pokrój w kostkę. Jeśli użyjesz dyni Hokkaido, nie musisz jej obierać.
  2. Obierz ziemniaki i pokrój w grubą kostkę.
  3. Obierz marchew i pokrój w plastry.
  4. Wrzuć wszystkie warzywa do garnka i zalej 2 litrami wody. Jeśli wolisz mniej zwarte konsystencje, dolej jej więcej.
  5. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj przyprawy i zblenduj na gładką masę.
  6. Podawaj z grzankami, serem lub podprażonymi pestkami dyni i słonecznika.
Zupa z dyni z grzankami, czyli zupa dyniowa i przepis na zupę dyniową, w tym krem z dyni bez bulionu
Zupa z dyni krok po kroku - oto najlepsze przepisy na krem z dyni

Zupa dyniowa w bardziej oryginalnym wydaniu

Zupa dyniowa z ryżem na ostro

Krem z dyni z imbirem i ostrą papryką to opcja na wykwintne przyjęcia. Jeśli jeszcze dodasz do niej ryż, będzie bardzo sycąca. To zdecydowanie bardzo interesująca opcja, którą warto wypróbować. Wybierz mniej słodkie gatunki dyni – zwyczajną lub olbrzymią. Jak ugotować zupę z dyni na ostro?

  • 1,3 kg dyni (1 kg obranej),
  • 500 g ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 mały seler korzeniowy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 ostra papryka,
  • kawałek korzenia imbiru,
  • 4 cebule,
  • sól i pieprz,
  • oliwa z oliwek (50 ml + do polania przed podaniem),
  • 1 szklanka ryżu basmati.

Dodatek przypraw, selera i pietruszki sprawia, że zupa z dyni jest naprawdę smaczna – ma bardziej wyrazisty i wykwintny smak. Te składniki nieco zmniejszają mdłą słodycz typową dla tego warzywa. Jeśli jeszcze dodasz trochę oliwy z oliwek, zupa będzie jeszcze ciekawsza.

  1. Obierz dynię, usuń nasiona, pokrój miąższ na kawałki.
  2. Obierz ziemniaki, pokrój na kawałki. Obierz także marchew, pietruszki i seler, pokrój je na kawałki.
  3. Obierz cebulę, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z oliwą z oliwek. Dodaj rozdrobniony czosnek.
  4. Do garnka wrzuć dynię, ziemniaki i wszystkie warzywa, podsmażoną cebulę i papryczkę ostrą w całości. Dolej około 3 litrów wody i gotuj pod przykryciem przez 30 minut.
  5. Dodaj korzeń imbiru.
  6. Ryż ugotuj na sypko.
  7. Wyjmij ostrą paprykę i zblenduj zupę. Podawaj z ryżem. Przed podaniem do każdej miseczki wlej nieco oliwy z oliwek.

Jak ugotować zupę z dyni z pomidorami?

Przepis na zupę dyniową z dodatkiem słonecznych pomidorów to strzał w dziesiątkę zwłaszcza w jesienne wieczory, kiedy jeszcze są smaczne, aromatyczne pomidory, a już robi się nieco chłodniej. Zupa jest rozgrzewająca i przepyszna.

  • 1200 g dyni ze skórką – około 1 kg po obraniu,
  • 5 pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 500 ml bulionu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 60 ml mleka kokosowego lub śmietanki kremówki,
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka kurkumy, po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, mielonej ostrej papryki i kminu rzymskiego, szczypta pieprzu.

Przygotowanie zupy nie jest trudne. Pomidory należy obrać ze skórki, ale nie trzeba ich sparzyć – będą podpieczone, tak jak dynia. To sprawi, że zupa ma nieco inny smak, niż w przypadku tylko gotowanych warzyw.

  1. Nagrzej piekarnik na 190 stopni. Pokrój dynię na kawałki, pomidory i cebulę (w łuskach) przerój na pół, przygotuj czosnek. Połóż wszystko na blachę i włóż do piekarnika na 70 minut. Kontroluj stan podpieczenia pomidorów.
  2. Po upieczeniu usuń z dyni nasiona i skórę, pokrój na mniejsze kawałki. Pomidory obrać ze skórki, usunąć nasiona. Obrać cebulę i czosnek z łupin.
  3. Warzywa włożyć do pojemnika blendera, dodać bulion, oliwę z oliwek i śmietankę. Przelać do garnka i zagotować. Dodać przyprawy.
  4. Podawać z gotowaną kukurydzą lub grzankami.

Zupa z dyni z pomidorami traci swój słodkawy, nieco mdły smak, dlatego posmakuje wielu osobom. Jej przygotowanie nie jest trudne, ale niestety bywa dość czasochłonne.

ikona podziel się Przekaż dalej