Zupa ze świeżych ogórków krok po kroku – sprawdzone przepisy
Zupa ogórkowa, w tym także krem z ogórków, chyba każdemu w pierwszej kolejności kojarzy się z daniem na bazie ogórków kiszonych. Tymczasem przepis na zupę ze świeżych ogórków cieszy się sporym zainteresowaniem wśród smakoszy kulinarnych. Sprawdź, jak przygotować to danie oraz poznaj inne inspiracje kuchenne na wykorzystanie tych soczystych, zielonych warzyw.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o ogórkach.
Świeże ogórki – dlaczego warto uwzględnić je w diecie?
Świeży ogórek to bardzo niskokaloryczne warzywo, gdyż w prawie aż 97% składa się wody. Jest zatem doskonałą opcją dla osób na diecie lub dbających o linię. Jest niezbyt docenianym warzywem, a tymczasem zawiera liczne przeciwutleniacze oraz substancje wspomagające ochronę przez rozwojem nowotworów.
Świeży ogórek jest polecany do włączenia do diety w przypadku problemów z układem moczowym, w tym jego infekcjach czy chorobach nerek, gdyż ze względu na dużą zawartość wody działa moczopędnie. Pomaga także w pozbywaniu się nadmiaru wody z organizmu oraz w usuwaniu toksyn.
Obrany świeży ogórek zawiera tylko 12 kcal w 100 g oraz dostarcza takich witamin, jak witamina C, A i E, K oraz B6. Jest również źródłem między innymi kwasu foliowego, wapnia, żelaza czy magnezu. Warto zatem włączyć to soczyste i zdrowe warzywo do diety, zwłaszcza że w sezonie ogórki można kupić w naprawdę niskiej cenie. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki z czosnkiem?
Przepis na zupę ze świeżych ogórków
Zupa ze świeżych ogórków to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw. Jeśli chodzi o ogórki na zupę, to zdecydowanie najlepiej sięgnąć po te gruntowe. Przygotowanie dania nie zajmuje dużo czasu, a z całą pewnością zaskoczy zarówno domowników, jak i gości. Co jest niezbędne do przygotowania potrawy oraz jak się do tego zabrać? Przepis i wskazówki poniżej.
Składniki:
- 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
- 6 ogórków gruntowych
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 4 ziemniaki
- 1 mała cebula
- łyżka masła
- przyprawy: ząbek czosnku, świeży koper, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, lubczyk, sól, pieprz
- opcjonalnie: 80 ml śmietany do zup
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie szklimy ją w garnku na maśle przez około 3 minuty, mieszając, by się nie przypaliła. Na koniec dodajemy starty lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do garnka. W razie potrzeby dodajemy jeszcze nieco masła, aby warzywa nie przywierały do dna naczynia. Mieszankę smażymy przez około 2 minuty, a w trakcie dodajemy część przypraw, czyli ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, sól i pieprz.
- Kiedy warzywa lekko zmiękną, do garnka wlewamy bulion. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy po jej zagotowaniu. Teraz całość gotujemy jeszcze przez około 15 minut pod przykryciem.
- Obrane ze skórki ogórki na zupę ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do zupy. Gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie, czyli przez około 5-7 minut. W międzyczasie dodajemy posiekany drobno koperek. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z ogórków gruntowych.
- Na koniec, kiedy garnek zdejmiemy już z gazu, zupę ze świeżych ogórków możemy zabielić, dodając do niej śmietanę. Nie jest to jednak warunek konieczny, więc osoby, którym zależy na ograniczeniu kaloryczności zupy, mogą ją pominąć.
UWAGA: aby śmietana się nie zwarzyła, wlewamy ją do garnka stopniowo. Można także dolać do niej nieco wywaru z zupy, wymieszać i dopiero dodać do garnka. Warto, by śmietana nie była prosto z lodówki, a trochę postała i przyjęła temperaturę pokojową.
Nie tylko zupa ogórkowa…
Przepis na chłodnik z ogórków
Chłodnik z ogórków to szybkie danie bez gotowania, które idealnie sprawdzi się w upalne dni. Warto pokusić się o jego przygotowanie w czasie trwania sezonu ogórkowego. Przepis jest banalnie prosty.
Składniki:
- 7 ogórków gruntowych
- duży jogurt naturalny
- 250 ml kefiru
- przyprawy: ząbek czosnku, koperek, szczypiorek, sól i pieprz
- pół ogórka i rzodkiewka do dekoracji
Przygotowanie:
- Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- Do ogórków dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Mieszamy.
- Po kilku minutach, kiedy ogórki przejdą smakiem przypraw, dodajemy kefir oraz jogurt.
- Chłodnik z ogórków uzupełniamy o posiekany drobno koper i szczypiorek, po czym mieszamy i odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki.
- Przed podaniem chłodnik z ogórków dekorujemy pokrojonymi kawałkami warzyw oraz świeżym koperkiem.
WSKAZÓWKA: do chłodnika oprócz ogórków można także dodać pokrojoną drobno rzodkiewkę, by nieco wyostrzyć smak dania. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki z kurkumą?
A może mizeria z ogórków jako pyszny dodatek do dań?
Zupa ze świeżych ogórków to prawdziwy hit, ale podczas obiadów latem na stole nie może zabraknąć także takiego kultowego dodatki, jak mizeria z ogórków. Jej przygotowanie zajmie dosłownie chwilę.
Składniki:
- 3-4 ogórki gruntowe
- 150 ml gęstej śmietany
- sól, pieprz, cukier
- opcjonalnie: posiekany koperek
Przygotowanie:
- Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki lub – w zależności od preferencji – ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- Dodajemy przyprawy, czyli sól i pieprz oraz cukier wedle uznania.
- Do śmietany dodajemy ewentualnie posiekany drobno koperek i zalewamy nią ogórki.
WSKAZÓWKA: w wersji light zamiast śmietany można z powodzeniem użyć jogurtu naturalnego lub greckiego. Co ciekawe, nie we wszystkim regionach kraju do mizerii z ogórków dodaje się cukier. Stopień słodkości przystawki jest zatem indywidualną kwestią.
Jak widać, zupa ogórkowa, to nie tylko krem czy popularne danie z kiszonych ogórków. Te smaczne, zdrowe i zielone warzywa można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów, także jako sałatki i produkt na przetwory. Jeśli interesuje cię na przykład zalewa do ogórków konserwowych, sprawdź ten artykuł z przepisami na ogórki konserwowe.