Zupka ogórkowa - sprawdzone przepisy na ogórkową dla dzieci
Ogórki kiszone są bardzo zdrowe, jednak nie zawsze lubią jej jeść małe dzieci. Mamy, które często zderzają się z niechęcią maluchów do smaku niektórych potraw z pewnością wiedzą, jak ważne jest kolorowe i ciekawe przygotowanie posiłków. Urozmaicone i ciekawe posiłki z pewnością zachęcą dzieci do jedzenia i próbowania nowych smaków. Dzięki temu artykułowi dowiesz się, jak zrobić pyszną zupę ogórkową dla dzieci i całej Twojej rodziny.
Jeśli szukasz więcej pomysłów na zdrowe obiady dla dzieci, sprawdź przepisy na fajnegotowanie.pl.
Dobra zupka ogórkowa z ziemniakami
Każdy z nas z pewnością pamięta wspaniałą zupę ogórkową, która robiła nam babcia. Ten pyszny smak możesz odtworzyć dla swoich dzieci. Wystarczy, że zaczniesz postępować zgodnie z przepisem dostępnym na tej stronie, a bardzo szybko będziesz mogła podać dziecku wspomnienie ze swojego dzieciństwa. Nie czekaj i już teraz dopisz na listę zakupów składniki na wykonanie tej zupy.
Składniki:
- 1 swoich ogórków kiszonych wraz z wodą
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 200 g selera
- 4 większe ziemniaki
- sól pieprz do smaku
- 4 łyżki śmietany do sosów i zup
- bulion drobiowy lub trzy skrzydełka z kurczaka
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu.
- ulubione przyprawy maggi lub naturalna vegeta
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Obieramy ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę.
- Ziemniaki kroimy w kostkę.
- Obrany seler, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Do garnka wlewamy 3 litry wody i zaczynamy gotować zupę.
- Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu.
- W międzyczasie na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórki i dodajemy je do zupy.
- Dodajemy również skrzydełka z kurczaka lub jeśli mamy litr rosołu, lub innego bulionu.
- Zupę przyprawiamy i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy zupa jest wystarczająco kwaśna. Jeśli nasza rodzina preferuję kwaśniejsze smaki, to dolewamy wodę z ogórków. Oczywiście nie dodajemy wszystkiego na raz. Wodę z ogórków dodajemy po trochu i sprawdzamy smak zupy.
- Po ugotowaniu odstawiamy zupę i czekamy, aż trochę wystygnie.
- Zupę zabielamy śmietaną do zup i sosów. Możemy również dodać posiekaną pietruszkę do ozdoby.
Tak przygotowana zupa z pewnością będzie smakować dzieciom i całej rodzinie. Jeśli chcemy przygotować zupę wyłącznie dla dzieci, wówczas należy zmniejszyć porcję. Dobrym pomysłem będzie także zamrożenie takiej zupy, dzieląc ją wcześniej na mniejsze porcje. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na zupy.
Szybka zupka ogórkowa z ryżem
Jeśli jesteś fascynatem zupy ogórkowej, z pewnością wiesz, że oprócz ziemniaków można dodać do niej o wiele więcej innych ciekawych rzeczy. Zaskocz swoje dziecko i zrób zupę ogórkową z ryżem, która z pewnością przypadnie mu do gustu. Taka zupa ogórkowa to wspaniały sposób na pożywne i pyszne danie obiadowe. Jego uzupełnieniem dla dorosłych może być drugie danie i zaserwowana pyszna golonka pieczona.
Składniki:
- słoik ogórków kiszonych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 150 g selera
- 50 g ryżu
- 200 ml rosołu
- ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarenka pieprzu
- 1 łyżka soli
- śmietana do zabielenia zupy (około 50 ml)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Do większego garnka wlewamy około 4 l wody I rozpoczynamy gotowanie.
- Ogórki kiszone ścieramy na grubych oczkach i podsmażamy na maśle, żeby wydobyć z nich głębię smaku.
- Następnie myjemy i obieramy warzywa, czyli marchew, pietruszkę, seler, a następnie kroimy je w kostkę.
- Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojone warzywa, aż nabiorą rumianego koloru. Podsmażone warzywa dodajemy do zupy.
- Do całości dodajemy rosół, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, ząbek czosnku.
- Zupę solimy i przyprawiamy według uznania.
- Jeśli mamy, to możemy dodać do niej odrobinę Vegety naturalnej.
- Gdy warzywa zaczną mięknąć, możemy dodać 50 g ryżu. Zupę gotujemy do momentu, aż ryż będzie miękki.
- Ugotowaną zupę zabielamy trzema lub czterema łyżkami śmietany do zup i sosów. Zupę możemy również przyozdobić posiekanym koperkiem.
- Sekretem sukcesu jest dodanie śmietany po zakończeniu gotowania, tak aby śmietana się nie zważyła.
Zupa ogórkowa z ryżem to wspaniałe i pożywne sposób na piątkowy obiad. Podany przepis to sposób na przygotowanie obiadu dla całej rodziny. Jeżeli gotujesz tylko dla dziecka, powinnaś zmniejszyć ilość produktów. Równie dobrze można po porcjować zupę i ją zamrozić.
Szybka zupa ogórkowa ze świeżych ogórków
Jeśli masz dość popularnej i często gotowanej zupy ogórkowej z ogórków kiszonych, to możesz spróbować wykonać zupę ze zwykłych ogórków gruntowych. Z pewnością, jeśli raz spróbujesz tej potrawy, będzie ona gościć u Ciebie zdecydowanie częściej. Przepis na wykonanie tej zupy znajdziesz standardowo poniżej. Ucieszyć się powinny z niego w szczególności mamy dzieci, które nie lubią kwaśnych smaków.
Składniki:
- 1/2 cebuli łyżka masła
- 1 marchewka
- 1 por
- 100 g selera
- 5 ogórków gruntowych
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- półtora litra rosołu z weekendowego obiadu
- 4 ziemniaki
- 50 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na jednej łyżce masła w garnku, w którym docelowo ma się gotować zupa. Cebulę smażymy przez około 4 minuty. Pod koniec dodajemy pokrojonego drobno pora i również delikatnie blanszujemy.
- Warzywa takie jak ziemniaki, marchewka, pietruszka i seler obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. W międzyczasie do gotującego się zupy dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól.
- Ogórki myjemy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach, ale nie należę ich dodawać od razu do zupy.
- Dopiero gdy warzywa zaczną mięknąć, dodajemy starte ogórki i całość gotujemy jeszcze przez 5,6 minut.
- Drobno siekamy koperek i dodajemy go do ugotowanej zupy.
- Na koniec dodajemy śmietanę, pamiętając aby wcześniej ściągnąć garnek z palnika.
Do zupy można dodać podsmażone na patelni grzanki z chleba. To wspaniały sposób na zupę ogórkową w nowym wydaniu dla dzieci i dla dorosłych. Ucieszą się z niej osoby, które nie przepadają za klasyczną zupą z kiszonych ogórków.
Dobra zupa ogórkowa z lanymi kluskami
Z pewnością na twoim stole najczęściej króluje zupa ogórkowa z ziemniakami. Dla urozmaicenia możesz podać swoim dzieciom troszeczkę inne wydanie tej zupy, do której dodatkiem będą lane kluski. Nie znam ani jednego dziecka, które nie będzie się zachwycał o tą zupą. Przepis na zupę ogórkową i lane kluski znajdziesz poniżej.
Składniki:
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 100 g selera
- 5 ogórków kiszonych
- 1 l laurowy
- 1 ząbek czosnku
- 2 ziela angielskie
- 4 ziarenka pieprzu
- 2 łyżki siekanego koperku
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
Sposób przygotowania klusek lanych:
- W miseczce rozrabiamy jajka i dodajemy do nich 4 łyżki mąki.
- Całość dokładnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.
- Masa nie powinna być zbyt gęsta dlatego, jeśli widzimy, że jest bardziej skupiona, powinniśmy dodać do niej odrobinę wody.
- Masę dodajemy do zupy dopiero na sam koniec jej gotowania. Należy pamiętać, żeby masę wlewać bardzo cienkim strumieniem na gorącą, ciągle gotującą się zupę.
- Jeśli chcemy, żeby nasza zupa ogórkowa była czysta i klarowna, lane ciasto możemy wylać na osobno gotującą się wrzącą wodę. Warto ją wtedy delikatnie posolić.
- Po ugotowaniu kluski zbieramy cedzakiem i dodajemy do zupy w momencie nalewania jej na talerz.
Sposób przygotowania zupy:
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Do garnka wlewamy 3 l wody, starte warzywa, oraz przyprawy w postaci liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu, a także soli i obranego i przekrojonego na pół ząbka czosnku.
- Jakieś 15 minut przed końcem gotowania, na tarce ścieramy ogórki i dodajemy je do zupy.
- W międzyczasie możemy też posiekać koperek i szczypiorek.
- W zależności od wybranego sposobu, na koniec gotowania dodajemy lane kluski lub delikatnie wlewamy ciasto do zupy. W celach dekoracyjnych dodajemy szczypiorek i koperek.
Tak przygotowaną zupę możemy jeść bez niczego lub podać ją z kawałkiem chleba.
Zamiast ogórków kiszonych możesz użyć wykonanej przez ciebie ogórków małosolnych. Jeśli masz ochotę na zrobienie ich we własnym domu, to pomysł na ogórki małosolne znajdziesz tutaj.
Jak zrobić zupę ogórkową, aby smakowała całej rodzinie?
Czasem wystarczy odrobina dobrych chęci. Jeśli Twoja rodzina dzieli się na dorosłych, którzy uwielbiają kwaśną zupę ogórkową i na dzieci, które z kolei wolą inne o wiele delikatniejsze dania. To pod koniec gotowania zupy, można podzielić je na dwa osobne garnki. Do jednego z nich dodajemy kwaśne ogórki kiszone i wodę z ogórków, a do drugiego starte ogórki małosolne, lub zwykłe ogórki gruntowe.
Choć ten sposób wymaga pewnego zaangażowania, to jednak w przypadku dzieci, warto skusić się na pewną dozę ustępstw. Można również pokusić się o przygotowanie dla nich zupy krem, która wyklucza rozpoznanie warzyw znajdujących się w potrawie.
Najlepsze dodatki do zupy ogórkowej- kilka wskazówek
Jedni nie wyobrażają sobie zupy ogórkowej bez ziemniaków inni bez chleba, a jeszcze inni bez jajka na twardo. Choć to niestandardowe połączenie, to warto je wypróbować. Do wykonanego przez Ciebie posiłku, dodaj połowę ugotowanego jajka.
Sekretem niektórych pań domu jest przełamanie kwaśnego smaku odrobiną cukru. Podczas gotowania się zupy dodaję łyżeczkę cukru, który sprawia, że zupa jest bardziej wyrazista.
Jeśli się odchudzasz, zamień śmietanę 18% lub 30% na mleko. Wykorzystanie chudszego mleka sprawi, że zupa będzie mniej kaloryczna i równie smaczna jak ta, do której dodaliśmy śmietanę.
Jeśli bardzo często gotujesz zupę ogórkową, to możesz wcześniej przygotować specjalnie starte ogórki kiszone w słoikach. Ich przygotowanie wyglądać będzie tak samo, jak standardowych ogórków kiszonych. Różnica będzie taka, że w słoikach umieszczać będziemy starte ogórki zamiast całych.
A Ty? Którą zupę przygotujesz dla swojej rodziny w najbliższym czasie?