Żurek z białą kiełbasą - skąd pochodzi świąteczny i wielkanocny żurek na białej kiełbasie z jajkiem

Żurek - czym charakteryzuje się zupa

Żurek to zupa, która znana jest praktycznie przez wszystkich, szczególnie na Śląsku, gdzie uznawany jest za jedną z tradycyjnych śląskich zup. Zanim jednak przejdziemy do tego, jak wyglądają przepisy na ugotowanie tej dobrej zupy na zakwasie, a także co dodać do żurku, powinniśmy dowiedzieć się, czym jest żurek i jaką ma on historię.

Zacznijmy więc od tego, że żurek z białą kiełbasą jest specjalnością kuchni polskiej, ale nie tylko, ponieważ robi się go także w kuchni czeskiej, białoruskiej i słowackiej. Sama nazwa żur pochodzi z języka niemieckiego i oznacza słowo kwaśny lub skisły, co jest bardzo dużym odwzorowaniem do tego, jak smakuje ta świąteczna zupa.

Warto wspomnieć, że żurek wielokrotnie nazywany jest także barszczem białym, natomiast w tej kwestii jest sporo niejasności, ponieważ w niektórych tradycjach używa się tych dwóch określeń na tę samą zupę, natomiast w innych, uważa się, że żurek wykonywany jest na bazie mąki żytniej, a barszcz biały robi się na bazie mąki pszennej. Dodatkowo możemy się też spotkać z innymi teoriami, w których znaczenie mają dodatkowe składniki zupy.

Składniki do żurku - czy biała kiełbasa i jajko to jedyne składniki

Żurek z białą kiełbasą, tak jak i sama biała kiełbasa, jajka, czy sałatka z jajkiem i szynką, kojarzą nam się ze świętami wielkanocnymi. Pamiętajmy jednak o tym, że zanim przystąpimy do przygotowywania sałatki z jajkiem i szynką, żurku, czy innych potraw, powinniśmy dowiedzieć się, co jest nam potrzebne do tego, by ta potrawa była dobra.

Jeśli chodzi o sam żurek, musimy wiedzieć, że jest to zupa, którą gotuje się na bazie mięsnego wywaru, który jest dodatkowo zagęszczany zakwasem chlebowym, z reguły z mąki żytniej. Do żurków dodawane są jarzyny, często suszone grzyby, ale nie obejdzie się on również bez białych kiełbas, żeberek, wędzonego boczku wieprzowego, czy też ogonów wieprzowych.

Czasami możemy spotkać się z tym, że do żurku podawane są osobno ziemniaki, które skropione są stopioną słoniną albo tez boczkiem. Co więcej, żurek podawany jest z jajkami gotowanymi oraz parzoną lub wędzoną kiełbasą. Tutaj warto dodatkowo zaznaczyć, jak parzyć białą kiełbasę. Sposób, w jaki parzymy białe kiełbasy, jest ważny, ponieważ po przygotowaniu żurku powinny one pozostać w całości, a nie rozpaść się na małe kawałki. Jeśli więc zastanawiamy się, jak parzyć białą kiełbasę, musimy wiedzieć, że proces ten nie powinien trwać dłużej niż 15-20 minut. A może zainteresuje cię także ten artykuł z poradami, jak długo parzyć kiełbasę?

Tradycyjny i prosty przepis na dobry żurek z białą kiełbasą - jak zrobić pyszny żurek

Jeśli chcemy ugotować wielkanocny żurek z białą kiełbasą, konieczne jest zapoznanie się z przepisem na to, jak to zrobić. Pamiętajmy jednak, że przepisy różnią się między sobą nie tylko proporcjami, ale także tym, jakie składniki dodamy do naszego żurku. Zobaczmy więc, jak zrobić tradycyjny żurek z białą kiełbasą.

Składniki:

  • 1 kg wędzonych kości wieprzowych,
  • 1 kg białej kiełbasy parzonej,
  • 2 marchewki,
  • 1 seler,
  • 1 cebula,
  • 6 l wody,
  • 1 l zakwasu,
  • 500 ml kwaśnej śmietany 18%,
  • jajka ugotowane na twardo,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, cukier, 6 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 5 ząbków czosnku.

Przygotowanie:

  1. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Do garnka wrzucamy kości, warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Całość solimy.
  3. Gotujemy do zmięknięcia mięsa na kościach.
  4. Po tym czasie wyciągamy kości i oczyszczamy je z mięsa.
  5. Mięso kroimy na drobno i dodajemy do wywaru.
  6. Zakwas łączymy ze śmietaną i dodajemy do zupy.
  7. Białą kiełbasę podsmażamy na patelni do uzyskania złotego koloru.
  8. Gotową kiełbasę kroimy w plasterki i wkładamy do zupy.
  9. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto.
  10. Podsmażoną cebulę dodajemy do zupy.
  11. Całość doprawiamy pieprzem, majerankiem i cukrem do smaku.
  12. Pod koniec do zupy dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

Taki żurek można podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.

Świąteczny żurek z biała kiełbasą - jak ugotować zupę

Śląski przepis na żur - jak ugotować śląski żur z ziemniakami i białą kiełbasą

Żurek to pyszna zupa, która niewątpliwie kojarzy nam się ze świętami. Jeśli chcemy zrobić go samodzielnie w naszym domu, powinniśmy zapoznać się z różnymi przepisami i wybrać dla siebie ten najbardziej odpowiedni, który będzie miał idealny smak. Zobaczmy, jak zrobić żurek.

Żurek z białą kiełbasą, jajkiej i biała kiełbasa na talerzu, a także składniki, przygotowanie i wykonanie
Żurek z białą kiełbasą krok po kroku, czyli przepisy, najlepsze receptury, składniki oraz wykonanie i przygotowanie

Składniki:

  • 400 ml zakwasu,
  • 4 białe kiełbasy,
  • 2 marchwie,
  • 6 ziemniaków,
  • słodka śmietana,
  • 2  łyżki chrzanu,
  • przyprawy: 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki majeranku, sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Marchew i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Kiełbasę i warzywa zalewamy 2 l wody.
  3. Do garnka wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do zmięknięcia warzyw.
  4. Po tym czasie wyciągamy kiełbasę i wlewamy zakwas.
  5. Kiełbasę kroimy w plastry i podsmażamy na patelni.
  6. Wrzucamy ją ponownie do zupy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, chrzanem, solą, pieprzem i majerankiem.
  7. Na koniec dodajemy śmietankę.

Żurek z białą kiełbasą - prosty przepis na pyszny, wielkanocny żurek

Kolejny przepis na żurek z białą kiełbasą jest równie prosty, co wcześniej wymienione. Powinniśmy jedynie zwrócić uwagę na proporcje i to, jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania pysznej zupy na białej kiełbasie z jajkami oraz ziemniakami. Zobaczmy przepis.

Składniki:

  • 0,5 kg białej kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • 4 ziemniaki,
  • 6 jajek,
  • 0,5 l zakwasu,
  • 2 l bulionu,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, 4 ziarnka ziela angielskiego.

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy w garnku.
  2. Cebulę kroimy w pióra i dodajemy do kiełbasy.
  3. Marchew i ziemniaki kroimy w kostkę.
  4. Do garnka wrzucamy marchew, ziemniaki, bulion i wszystkie przyprawy.
  5. Gotujemy ok.10 min.
  6. Po tym czasie dolewamy zakwas i gotujemy 15 minut.

Zupę podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

ikona podziel się Przekaż dalej