5 przepisów na suszone pomidory w słoiku - zobacz, jak zrobić przetwory na zimę
Suszone pomidory są bardzo lubiane. Smaczne, kwaskowate, idealnie sprawdzają się do wielu potraw – od makaronów, poprzez zapiekanki, aż do pizzy i sałatek. Najczęściej kupujemy je w sklepie, już gotowe, w oliwie lub oleju. Można je jednak zrobić samodzielnie w domu. Dowiedz się, jak przygotować suszone pomidory krok po kroku.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o pomidorach.
Przepisy na domowe suszenie pomidorów
Suszone pomidory w piekarniku
Domowe suszone pomidory z piekarnika nie smakują tak, jak te kupione w sklepie. Są o wiele, wiele lepsze! Delikatniejsze, bardziej miękkie, po prostu rozpływają się w ustach! Świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju makaronów i zapiekanek – to idealny dodatek do dań włoskich, ale sprawdzą się do wszystkich wariacji na temat mięsa, risotto i tym podobnych dań. Jak przygotować suszone pomidory w piekarniku?
- 1 kg małych pomidorów,
- sól do smaku
Do suszenia nie musisz używać małych pomidorków koktajlowych, dobrze się sprawdzają na przykład te śliwkowe, o jajowatym kształcie. Są także specjalne odmiany do suszenia. Są właśnie niewielkie i mają podłużny kształt, a przy tym zachowują zwartą konsystencję.
- Pomidory dobrze umyj. Przekrój na połówki i usuń nasiona.
- Ułóż pomidory na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zawsze skórką do dołu.
- Każdego pomidora lekko posól.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 70 stopni (z termoobiegiem) na środkowy poziom. Uchyl drzwiczki piekarnika.
- Susz od 2 do 4 godzin.
I już – suszone pomidory gotowe. Dobrze wysuszone możesz przechowywać przez jakiś czas w suchym miejscu. Możesz także przygotować je na zimę do słoików, korzystając z któregoś przepisu poniżej.
Domowe suszone pomidory z suszarki
Według starych włoskich przepisów, pomidory powinny być suszone na słońcu, ale taki efekt trudno uzyskać w domowych warunkach. Dlatego do ich przygotowania można użyć także suszarki do warzyw i owoców. Jest w tym świetna, a cały proces nie zajmuje dużo czasu. Problem jest tylko taki, że jeśli chcesz przygotować większą porcję pomidorów, na przykład, by potem zakonserwować je w oleju na zimę w słoiku, może okazać się, że suszarka jest za mała i czeka cię suszenie przez dłuższy czas.
- 1 kg pomidorów,
- odrobina soli do każdego pomidora
Tak jak w przepisie powyżej – wybór pomidorów jest naprawdę dowolny. Suszone pomidory koktajlowe będą świetnie, ale możesz także wykorzystać odmiany do suszenia, takie jak ‘Lima’ czy ‘Roma’. Wszelkie pomidory śliwkowe także dobrze się sprawdzą.
- Umyj pomidory, osusz je i przekrój na połówki.
- Usuń gniazda nasienne ze środka.
- Ułóż pomidory w suszarce, pozostaw do suszenia według zaleceń producenta.
Przepis na suszone pomidory w słoiku
Przygotowane według wcześniejszych przepisów pomidory można zostawić do zjedzenia, ale można przygotować także zamarynować je w oleju lub w oliwie i przechować je na zimę. Oto podstawowy przepis na suszone pomidory w słoiku.
- 1 kg suszonych pomidorów na słońcu lub wybraną metodą z powyższych,
- olej roślinny lub oliwa z oliwek – ilość według wielkości słoików,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego
Suszone pomidory w oleju lub oliwie świetnie się sprawdzają. Zużyty do ich przygotowania olej można wykorzystać potem do smażenia lub sałatek – będzie miał przyjemny, pomidorowy smak, a domowe pomidory idealnie nadają się do wielu różnych dań.
- Skrop suszone pomidory octem i delikatnie wymieszaj.
- Pomidory włóż do słoików, ale nie do pełna. Nie musisz zbyt ubijać.
- Dodaj ząbki czosnku do słoików.
- Podgrzej olej i zalej słoiki. Od razu zakręć.
- Postaw słoiki do góry dnem. Kiedy zakrętki złapią, weki możesz trzymać w domu przez dłuższy czas.
Jeśli szukasz inspiracji na wykorzystanie tego składnika, sprawdź także ten artykuł z przepisami na śledzie z suszonymi pomidorami.
Suszone pomidory – ciekawe przepisy na zimę
Suszone pomidory z papryczką chili
Domowe suszenie pomidorów pozwala także na przygotowanie ciekawych marynat o nietypowych smakach. W tym wypadku możemy dodać im co nieco ostrości dzięki chili. Wtedy olej także będzie nieco bardziej ostry, co podkręci każde, dowolne danie. Do tego przepisu nadają się i suszone pomidory koktajlowe, i zwykłe o mniejszym rozmiarze.
- 2 kg pomidorów,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego,
- dowolny olej roślinny lub oliwa z oliwek,
- 2 papryczki chili – świeże lub suszone
Robiąc suszone pomidory z chili możesz zastosować dowolne papryczki – świeże lub wysuszone. W tym drugim wypadku wystarczy mniejsza ilość, by olej i pomidory były bardziej wyraziste w smaku. Oczywiście zamarynowana papryka także nadaje się do zjedzenia.
- Przygotuj pomidory suszone według wybranej metody.
- Przełóż suche pomidory do miski i dodaj trochę octu.
- Przełóż pomidory do słoików. Do każdego z nich dodaj papryczkę lub jej kawałek.
- Podgrzej olej lub oliwę do ciepła. Zalej słoiki.
- Od razu zakręć i postaw do góry dnem, by zakrętki załapały. Nie musisz pasteryzować w garnku ani piekarniku – słoiki powinny przetrwać całą zimę.
Przepis na suszone pomidory w słoiku z bazylią
Suszone pomidory można zrobić z dowolnymi ziołami. Dzięki nim cała marynata będzie o wiele bardziej aromatyczna. Nasza propozycja to bazylia – jest świeża, pachnąca i chyba najbardziej kojarzy się z kuchnią śródziemnomorską. Jednakże możesz użyć dowolnych ziół, na przykład prowansalskich lub tymianku.
- 2 kg suszonych pomidorów przygotowanych wybraną metodą,
- 2 łyżeczki octu jabłkowego,
- 2 łyżki bazylii suszonej,
- olej lub oliwa z oliwek – ilość zależna od objętości słoików
Przygotowanie marynaty nie jest szczególnie trudne. Przepis nie jest skomplikowany, a dzięki dodaniu ziół pomidory mają wspaniały zapach. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do wszelkich past kanapkowych i kanapek z pieczonymi warzywami czy twarogiem.
- Przygotuj pomidory według wybranej metody.
- Suszone, przestudzone pomidory wymieszaj z octem jabłkowym i bazylią suszoną.
- Przełóż pomidory do słoików.
- Podgrzej oliwę. Bardzo ciepłą zalej słoiki i od razu zakręcaj. Postaw do góry dnem.