Co zrobić z czereśni? TOP 3 najsmaczniejsze przetwory
Czereśnie to obok truskawek jedne z najbardziej lubianych owoców sezonu letniego. Kuszą swoim wspaniałym smakiem i zapachem, dlatego bardzo często drzewa owocowe znajdują miejsce w przydomowych sadach. Poznaj najlepsze przetwory z czereśni.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o czereśniach.
Co zrobić z czereśni, jeśli plon w danym sezonie okazał się zaskakująco duży?
Atutem czereśni jest to, że można je sadzić nawet w niewielkich ogrodach, wystarczy, że dobierzemy odpowiednią odmianę, która nie będzie zajmowała wiele miejsca. Najczęściej w takich właśnie miejscach pojawiają się czereśnie kolumnowe, których korony nie są tak bardzo rozłożyste, jak korony zwykłych czereśni, a owoce mogą cieszyć właścicieli niewielkich działek. Sporym atutem takich drzew jest to, że można sobie wybrać interesującą nas odmianę. Dlatego też zadowoleni będą osoby lubiące białe czereśnie, jaki i te czerwone. Plon z takich drzew może nie jest spektakularnie duży, jednak na własne potrzeby może okazać się wystarczający.
Czereśnie to owoce, z których można wykonać wiele przetworów na zimę, ale nie tylko. Wspaniale smakują jako dodatek do niejednej potrawy, dania, ciasta i deserów lodowych. Czereśnie po usunięciu pestki drylownicą nadają się praktycznie do wszystkiego. Doskonale smakują same, jednak ciekawym połączeniem są czereśnie zatopione w gorzkiej czekoladzie. Owoce te można zamrozić, a nawet suszyć. Ta druga forma przechowywania czereśni staje się coraz popularniejsza. Suszone czereśnie można wykorzystać jako zdrową przekąskę lub jako dodatek do płatków śniadaniowych.
Jednak mimo wszystko, najczęściej robimy z nich przetwory na zimę. Najbardziej lubiany przez dzieci jest kompot lub sok z czereśni, ale równie chętnie sięgają po dżem czereśniowy, który jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Jeśli, ktoś zastanawia się co zrobić z czereśni, to odpowiedź powinna brzmieć, że można zrobić dosłownie wszystko, a najlepszym na to dowodem są ciekawe przepisy. Czereśnie to wdzięczne i uniwersalne owoce, których wykorzystanie w kuchni może dodać dobrego i ciekawego smaku wielu potrawom.
3 najlepsze przepisy na wykorzystanie czereśni
Choć w sieci można znaleźć przepisy na różnego rodzaju przetwory z czereśni, to jednak warto poznać te najbardziej lubiane i najchętniej wykorzystywane. Popularność danych sposobów przechowywania owoców, najczęściej świadczy o ich atrakcyjności i skuteczności, dlatego najczęściej robimy te przetwory na zimę, które są już sprawdzone i wzbudzają nasze zaufanie.
Dżem z czereśni to najlepszy sposób, by zamknąć lato w słoiku. Zaprawa z czereśni to niezwykle prosta sprawa.
Składniki: 2 kg czereśni, 3 szklanki cukru, sok z 2 cytryn.
Wykonanie: Umyte czereśnie drylujemy i łączymy w garnku z sokiem z cytryny. Gotujemy, co jakiś czas mieszając. Gdy czereśnie zaczną puszczać sok, dodajemy cukier i zmniejszamy płomień. Gotujemy do momentu, aż konsystencja zaprawy nie stanie się gęsta. Niektórzy dodają jeszcze łyżeczkę cynamonu dla dobrego smaku. Gorący dżem wkładamy w wyparzone weki, zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem. Dla pewności możemy wykonać 15-minutową pasteryzację, a robimy ją przez nalanie wody do garnka, w której umieszczamy słoiki i doprowadzamy do wrzenia. Od momentu zagotowania wystarczy odczekać jeszcze 5-10 minut, żeby wyjąć za pasteryzowane słoiki.
Kompot z czereśni to zaraz po powidłach jeden z najchętniej stosowanych sposobów przetwarzania owoców. Cechuje go wspaniały smak i aromat. Wielu amatorów tego napoju, lubi go za prostotę wykonania i to, że usuwanie pestek z owoców nie jest konieczne do jego przyrządzenia. Jeśli jednak mamy zamiar wykorzystać owoce z kompotu do wypieków, usunięcie pestek będzie konieczne i lepiej zrobić to już na samym początku. Poniżej niezwykle łatwy przepis na pyszny kompot. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na kompot z czereśni krok po kroku.
Składniki: 2 kg czereśni, 400 g cukru, 4-5 goździków, 4 litry wody.
Wykonanie: Czereśnie myjemy i drylujemy, resztę składników łączymy i doprowadzamy do wrzenia. Owoce umieszczamy we wcześniej umytych litrowych słoikach. Powinny one sięgać do połowy słoika, a następnie należy zalać je gorącą zalewą. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie kompoty, może dodać więcej cukru. Dobrze jest spróbować zalewę jeszcze przed rozlaniem, bo mamy wtedy jeszcze czas na ewentualne dodanie cukru. Starannie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy w gorącej wodzie przez około 15 minut.
Nalewka z czereśni: wielbiciele słodkich trunków z pewnością nie raz mieli do czynienia z przepyszną czereśniową. Choć jej wykonanie jest czasochłonne, warto poświęcić jej trochę czasu i dowiedzieć się jak robi się czereśniówkę. Oczywiście przepis zostanie podany poniżej.
Składniki: 2 kg czereśni, 1 litr wódki lub spirytusu. 300 ml wody, 1 kg cukru.
Wykonanie: Czereśnie myjemy i usuwamy ogonki, umieszczamy je w wyparzonym i umytym 5 litrowym słoju i zalewamy wódką. Odstawiamy je na 4-6 tygodni w ciepłe miejsce. Po tym czasie do innego czystego i wyparzonego słoika przelewamy alkohol, oddzielając go od owoców. Pozostałe w ten sposób owoce zalewamy syropem wykonanym z połączenia wody i cukru. Aby wykonać taki syrop, wystarczy zagotować wodę i dodać do niej cukier mieszając do czasu, aż cukier się rozpuści.
Po zalaniu czereśni syropem szczelnie zakręcamy słoik i czekamy na to aż puszczą sok, a gdy to nastąpi, nadejdzie czas na wykonanie ostatniego etapu, czyli na połączenie alkoholu z syropem i na zlanie powstałej mikstury do szklanych butelek.