Cukinia na zimę - przepisy, jak przygotować pyszne przetwory z cukinii na zimę
Cukinia to warzywo pochodzące z Ameryki Południowej, które doskonale zadomowiło się w Polsce. Najlepsza do sporządzania potraw jest cukinia młoda, która jest jeszcze miękka i można ją łatwo pokroić. Cukinia nadaje się do jedzenia na surowo ze skórką lub obrana. Można ją dodawać do sałatek czy zup. Przetwory z cukinii na zimę udają się tak samo dobrze, jak przetwory z ogórków. Cukinię można również zakisić, wykorzystując przepisy na ogórki małosolne. Poznaj najciekawsze przepisy, aby cukinia na zimę zagościła na twoim stole w czasie, gdy trudno o najsmaczniejsze warzywa.
Jeśli szukasz więcej informacji i porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o cukinii.
Z tego artykułu dowiesz się:
Przetwory z cukinii na zimę
Cukinia jest warzywem lekkostrawnym, zawierającym mnóstwo witamin i składników mineralnych. Szczególnym walorem cukinii jest fakt, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Cukinia odkwasza organizm i wspiera odchudzanie.
Warzywa są najsmaczniejsze i najbardziej odżywcze w sezonie, dlatego też warto zrobić przetwory z cukinii na zimę. Cukinia w słoikach zwykle się udaje i nie jest trudna do zrobienia.
Jednym z najbardziej popularnych przepisów jest pyszna sałatka z cukinii na zimę. W przepisie tym cukinię łączymy z papryką, czosnkiem, cebulą i konserwujemy w zalewie octowej. Inny wariant tego przepisu to pyszna sałatka z ogórków zamiast papryki.
Cukinia na zimę może zostać zakonserwowana w całości, w sosie własnym, w postaci keczupu czy też w postaci leczo. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie cukinii w ogrodzie?
Cukinia na zimę - najpopularniejsze przepisy
Najpopularniejsze przepisy na cukinię w słoikach na zimę to sałatka oraz leczo z cukinii na zimę. Połączenie cukinii z papryką tworzy doskonałą kompozycję smakową. Do przetworów wybierany warzywa dorodne i zdrowe. Będą też potrzebne umyte i wyparzone słoiki, w których przechowamy nasze przetwory, aby cieszyć się pyszną cukinią w zimie.
Sałatka z cukinii na zimę
Składniki
- 2 kg cukinii
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 1/2 kg różnokolorowej papryki
- 2 papryczki chili
- olej
- 4 łyżki soli
ZALEWA:
- szklanka octu spirytusowego
- szklanka cukru
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- pieprz cayenne
- 2 łyżeczki gorczycy
- 4 liście laurowe
- kilka ziarenek pieprzu
Aby powstała pyszna sałatka z cukinii na zimę, cukinię kroimy na małe kawałki lub ścieramy na grubej tarce. Cebulę kroimy na piórka. Warzywa solimy i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie cukinię i cebulę odciskamy z soku, dodajemy pokrojoną marchewkę, paprykę i chili. Następnie gotujemy zalewę z podanych składników i gorącą zalewamy warzywa. Dopiero po 2 godzinach całość przekładamy do słoików. Na wierzch dodajemy łyżkę oleju. Zakręcamy i pasteryzujemy słoiki. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach.
Leczo z cukinii na zimę
Cukinia stanowi jeden z głównych składników leczo, w którym łączymy ją z papryka. Zakonserwowana cukinia na zimę w postaci leczo pozwoli szybko stworzyć pyszne danie. Wystarczy otworzyć słoik i zawartość zagrzać z dodatkiem kiełbasy.
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 1 kg papryki w różnych kolorach
- 1 kg pomidorów
- 2 cebule (około 250 g)
- 2 ząbki czosnku
Przyprawy:
- 1 papryczka chili lub papryka ostra, pieprz cayenne
- 1 listek laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- oraz sól i pieprz do smaku
Pokrojoną paprykę, cebulę i czosnek wrzucamy do garnka na rozgrzany olej i dusimy na małym ogniu 15 minut cały czas mieszając. Cukinię i obrane ze skórki pomidory kroimy na nieduże kawałki i mieszamy w osobnej misce. Po 15 minutach dodajemy do garnka przyprawy oraz cukinię i pomidory i dusimy jeszcze około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. W tym momencie leczo z cukinii na zimę jest już gotowe do przełożenia do słoików.
Aby pyszna cukinia na zimę przetrwała w słoikach musi przejść pasteryzację. Po przełożeniu przetworów do słoików, zakręcamy je i wstawiamy do garnka, którego dono zostało wyłożone ściereczką. Zalewamy słoiki ciepłą wodą do wysokości ¾. Następnie stawiamy garnek na kuchence i od zagotowania pasteryzujemy 15 minut na małym ogniu. Potem wyjmujemy słoiki z wody i ustawiamy do góry dnem. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z ogórków?
Pyszna cukinia w słoikach - co jeszcze można zrobić?
Cukinia na zimę to nie tylko sałatka czy leczo. Co ciekawe, do przetworów z cukinii można wykorzystać przepisy na przetwory z ogórków. Można zakisić cukinie w słoikach, podobnie jak się robi ogórki małosolne. Cukinię i ogórki można kisić razem lub osobno, do bezpośredniego spożycia lub też do słoików na zimę.
Kiszoną cukinię robi się tak samo jak ogórki małosolne, z tym że cukinia kisi się dłużej. Do kiszenia wykorzystujemy małe cukinie, które zmieszczą się w słoikach. Umieszczamy je w słoikach razem z koprem, liśćmi chrzanu, kawałkami chrzanu i czosnkiem. Jako zalewę przygotowujemy roztwór 1 łyżka soli na 1 litr wody. Słoiki na zimę pasteryzujemy. W tym celu należy słoiki zakręcić i wstawić do garnka z ciepłą wodą, wyłożonym ściereczką na dnie. Podgrzewamy na małym ogniu aż wieczka będą gorące. Następnie wyjmujemy słoiki, dokladnie dokręcamy pokrywki i ustawiamy do ostygnięcia do góry dnem.
Jak widać, przepisy na przetwory z cukinii na zimę nie są trudne do wykonania. Przetwory z cukinii, z papryki czy z ogórków uświetnią twój stół w zimowe dni, kiedy trudno o warzywa dojrzewające w słońcu. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na przetwory do słoików.