Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?
Pomidor - warzywo, za którym wielu wręcz przepada. Jako składnik potraw jest wykorzystywany niezwykle często, a niektóre z dań nie mogą się po prostu bez niego obejść. Sos pomidorowy do spaghetti lub pizzy? Uwielbiany przez najmłodszych, ale domowy keczup do kanapek? Czy może poranna szklanka soku pomidorowego pełnego witamin i niepowtarzalnego smaku? Wszystko to latem możemy przyrządzić sobie sami, jednak zimą jesteśmy skazani na gotowe produkty, które często oprócz samego pomidora zawierają również dodatkowe składniki, których po prostu zdrowiej jest nie spożywać w dużych ilościach. Pomidory w całości, sałatka, jak i marynaty oraz weki (na przykład z czerwonych pomidorów lub z pomidorów malinowych) są przepyszne.
Jeśli chcesz wykorzystać warzywa z własnej działki, sprawdź także, co warto wiedzieć na temat sadzenia i uprawy pomidorów. Takie pomidory na przetwory na zimę są idealne.
Charakterystyka ogólna – przetwory z pomidorów
Marynaty lub zaprawy z pomidorów
Wiadomo więc, że na dostatek pomidora latem nie musimy narzekać, nie jest ciężko wyhodować to warzywo, a i w każdym sklepie, w którym znajdziemy warzywa, znajdzie się i on. Zimą jednak kwestia jego dostępności diametralnie się zmienia. Ciężko go kupić w marketach, a i nie we wszystkich popularnych warzywniakach go dostaniemy, a nawet gdy uda nam się go dostać, jego smak może mieć niestety niewiele wspólnego z tym za co kochamy to warzywo latem. Co więc zrobić, by smak pomidora został z nami na długie, zimowe miesiące? Wystarczy przygotować przetwory z pomidorów na zimę. Jak? Poniżej znajduje się kilka wskazówek oraz porad, by nie tylko zachować smak tego warzywa przez długie miesiące, ale być może również odkryć jego nieznane nam wcześniej oblicze, na przykład zaprawy z pomidorów. Jeśli zdecydujesz się na własną uprawę, sprawdź także, jakie są choroby pomidorów.
Suszone pomidory
Zacznijmy od
klasyki, czyli jak zrobić suszone pomidory, na przykład zielone pomidory w
oliwie. Pomidory na przetwory na zimę nie muszą być tylko te tradycyjne.
Liczą się nie tylko zaprawy z pomidorów.
Na samym początku musimy przygotować listę zakupów. Możemy celować również w
przetwory z pomidorów koktajlowych w oliwie. Powinny się na niej znaleźć
następujące produkty. Około dwa kilogramy pomidorów (tego typu przetwory z
pomidorów na zimę bardzo szybko znikają z naszych spiżarni, więc zróbmy po
prostu porządny zapas). Cztery ząbki czosnku, który nadaje przetworom nieco
wyrazistego smaku, a także jak wszyscy wiemy, jest on niezwykle zdrowy. Nieco
tymianku, mogą być dwie gałązki. Oliwa z oliwek, warto by była naprawdę dobrej
jakości, jest to ważne, by nasze przetwory z pomidorów na zimę były naprawdę
smaczne. Ostatnią rzeczą jest sól, a właściwie jej szczypta, do smaku.
Mamy już listę zakupów, co dalej? Należy wszystko połączyć w całość. W pierwszej kolejności powinniśmy sparzyć nasze warzywa, a następnie je obrać. Dalszą czynnością jaką musimy wykonać jest przekrojenie ich na pół oraz usunięcie soku i pestek. Te składniki nie będą nam potrzebne. Kolejnym krokiem jest ułożenie pomidorów na ruszcie piekarnika oraz ich posolenie, musimy je piec w temperaturze 60-100 stopni przez około 4 godziny. Świetnie, jeśli piekarnik ma funkcję termoobiegu. Pamiętajmy jednak o tym, by co jakiś czas przekładać pokrojone warzywa, tak by wysuszyła się każda ich strona. Gdy już nasze, na przykład zielone pomidory będą gotowe włóżmy je do słoika, razem z czosnkiem oraz tymiankiem, jednak nie dociskajmy ich. Następnie zalewamy całość oliwą. Po kilku dniach powinny być gotowe do spożycia. Warto pamiętać, że i sama oliwa nabierze cudownego aromatu, który może wzbogacić smak przygotowanej przez nas sałatki.
Pomidory w całości czy weki z czerwonych pomidorów?
Kolejnym wspaniałym pomysłem może być aromatyczny sos pomidorowy z pomidorów malinowych, którego możemy użyć między innymi do spaghetti lub pizzy. A może sałatka? W tym przypadku również możemy celować w przetwory z pomidorów koktajlowych, a nasza lista zakupów powinna wyglądać następująco. Pierwszy i najważniejszy składnik to oczywiście pomidory, dużo pomidorów. Na przykład zielone pomidory. Najlepiej tak około pięciu kilogramów. Dalej potrzebujemy, a jakże, oliwy. Szklanka powinna wystarczyć. Dla poprawienia smaku przydatna może okazać się również cebula, czosnek, bazylia, oregano oraz zioła prowansalskie. Nie zapominajmy również o nieco częściej wykorzystywanych w kuchni przyprawach, czyli o soli i pieprzu. Smak wzbogacić może także ziele angielskie oraz liście laurowe. Zakupy zrobione? Czas na przygotowanie sosu.
Zaczynamy od takich samych czynności jak poprzednio. Czyli musimy sparzyć oraz obrać ze skórki pomidory, a następnie usunąć z nich nasionka. Kolejnym krokiem będzie krojenie. Kroimy zarówno pomidory, jak i siekamy cebulę oraz czosnek. Dwa ostatnie składniki lekko podsmażamy na oliwie. Dodajemy do tego pomidory, po czym dusimy całość około godziny, tak by płyn, który powstanie, mógł spokojnie odparować. Następnie dodajemy zioła oraz resztę przypraw wedle uznania. Doprawiony sos powinien gotować się jeszcze przez około godzinę. Gdy już minie ten czas wystarczy zmiksować wszystko blenderem, aż otrzymamy gładką konsystencję. Teraz wystarczy przelać wszystko do słoików oraz pasteryzować.
A może domowy ketchup i sok pomidorowy?
Domowy ketchup pomidorowy
Mamy już aromatyczne suszone pomidory oraz oliwę, a także sos pomidorowy. Kolejnym ciekawym pomysłem, szczególnie gdy mamy w rodzinie dzieci, może być domowy ketchup pomidorowy. Ten również może być wykonany jako przetwory z pomidorów koktajlowych. W stu procentach wolny od chemii, o wiele zdrowszy i smaczniejszy niż jego sklepowy odpowiednik. Zaczynamy klasycznie, od przygotowania listy zakupów. Tutaj niespodzianki nie będzie, oczywiście podstawowym składnikiem będą pomidory, tak około trzech kilogramów oraz dwie duże cebule. Musimy zaopatrzyć się również w sól, gałkę muszkatołową, imbir, paprykę, zarówno ostrą, jak i słodką, liść laurowy, goździki, ziele angielskie oraz pieprz, również w ziarenkach. Dodatkowo przyda nam się jedna trzecia szklanki cukru, pół szklanki musztardy, a także jedna łyżka octu.
Składniki już znamy, przejdźmy zatem do sposobu przygotowania naszego domowego keczupu. Pomidory oraz cebulę kroimy na kawałki, a następnie smażymy do chwili, aż z pomidorów zacznie odchodzić skóra. Następnie przecieramy je przez sito tworząc przecież pomidorowy. Tak powstały przecier pomidorowy gotujemy około dwie – trzy godziny od czasu do czasu zaglądając do niego i mieszając całość. Po kilku lub kilkunastu godzinach od pierwszego gotowania robimy to ponownie, a następnie dodajemy przyprawy. Ostatnim krokiem zaś jaki musimy wykonać jest dodanie cukru, octu oraz musztardy. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wystarczy przelać do słoików gorący keczup oraz je pasteryzować przez około pół godziny. Już wiemy, jak zrobić domowy keczup!
Sok pomidorowy
Warto również pomyśleć o jakże zdrowym oraz uwielbianym przez wiele osób soku pomidorowym. Na jego stworzenie powstają całe, dosyć długie przepisy, jednak ten również możemy sami przygotować i pasteryzować, tak by móc cieszyć się nim zimą. Jak to zrobić? W tym przypadku lista zakupów jest nieco krótsza, wystarczą po prostu warzywa oraz sól i cukier, do smaku. Myjemy oraz kroimy pomidory. Następnie przepuszczamy warzywa przez sokowirówkę. Odcedzamy całość, doprawiamy do smaku. Przelewamy do butelek i pasteryzujemy około dwudziestu minut. I to tyle, nasz zdrowy sok pomidorowy jest gotowy do picia w chłodne, zimowe poranki. A może zainteresuje cię także, jak samodzielnie uprawiać pomidory koktajlowe?
Sałatka z zielonych pomidorów
Co do obiadu? Zimowe obiady z całą pewnością nabiorą smaku, gdy dołączymy do nich sałatkę. Nie byle jaką, bo to sałatka z zielonych pomidorów. W tym przypadku potrzebujemy wpisać na listę zakupów około dwóch kilogramów twardych, zielonych pomidorów oraz kilogram cebuli. Będziemy potrzebowali również pół szklanki oleju, pół szklanki octu jabłkowego, pół litra wody, dwie łyżki soli, siedem łyżek cukru, 4 liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz do smaku.
Zaczynamy od mycia warzyw oraz ich krojenia, czyli tak jak zaczynają się wszelkie przepisy. Pomidory kroimy w dość grube plastry, a cebulę w piórka. Lekko solimy oba rodzaje warzyw oraz odstawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu, a następnie je odcedzamy. W czasie, gdy czekamy, aż smaki pomidorów oraz cebuli się nieco przegryzą, możemy przygotować zalewę. Mieszamy więc ze sobą wodę, olej, ocet, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe oraz cukier, po czym powstałą substancję zagotowujemy. Następnie wkładamy do słoików warzywa i zalewamy je ciepłą, lecz nie gorącą zalewą. Całość pasteryzujemy około dziesięciu minut. Sałatka z zielonych pomidorów gotowa!
Wszystkie te przepisy to oczywiście jedynie kropla w morzu pomysłów na przetwory z pomidorów na zimę, jednak z całą pewnością pozwalają one na zatrzymanie choć niewielkiej namiastki letnich smaków na chłodne, zimowe dni. Oczywiście takich przepisów jest o wiele więcej, warto również pamiętać, że kuchnia lubi eksperymenty, a pomidor jest warzywem bardzo bogatym w odmiany. Dzięki temu właśnie możemy przygotować coś przepysznego, coś z czym przygotowywana przez nas zimowa kuchnia będzie niezwykle pozytywnie kojarzyła się naszym bliskim, nie tylko zimą.