Nawłoć - charakterystyka rodziny, jej zastosowanie i zdrowotne właściwości

Nawłoć - Solidago, jest rodzajem roślin z rodziny astrowatych - Asteraceae. Warto wiedzieć, że do tego rodzaju zalicza się około 100 gatunków roślin, z których większość występuje naturalnie w Ameryce Północnej, natomiast niektóre z nich spotykane są także w Europie, Ameryce Południowej oraz w Azji. Gatunkiem typowym rodzaju jest nawłoć pospolita - Solidago virgaurea.

Roślina dorasta do około 1 m wysokości i charakteryzuje się sztywną, pojedynczą i wzniesioną łodygą. Odziomkowe liście mogą być jajowate lub eliptyczne. Kwiaty rośliny są niewielkie, żółte i zbierają się w koszyczki, które dodatkowo tworzą wiechowate kwiatostany. Kolejnym elementem są owoce, które występują w formie żebrowanych niełupek z kielichowym puchem.

Przejdźmy jednak do najważniejszego, a mianowicie zastosowania tej rośliny, które jest bardzo podobne do tego, jakie zastosowanie ma popłoch i kłokoczka południowa. Zacznijmy więc od tego, że nawłoć to roślina miododajna, dzięki czemu możemy cieszyć się miodem nawłociowym, który pomaga nam w wielu sytuacjach i ma bardzo dobre opinie.

Świetne opinie spowodowane są właściwościami leczniczymi rośliny. Nawłoć uznawana jest za roślinę leczniczą, której surowcem jest ziele, w którym znajdują się kwasy organiczne, garbniki, olejki eteryczne, saponiny i flawonoidy, w tym kwercetyna i rutyna. Wspomnijmy także o zdrowotnych działaniach. Otóż nawłoć ma właściwości przeciwzapalne, moczopędne oraz ściągające. Dlatego też stosuje się ją, ponieważ pomaga przy zapaleniu dróg moczowych, skazie moczanowej, kamicy nerkowej oraz przy nadciśnieniu i chorobach reumatycznych.

Miód z nawłoci - rodzaje i działanie

Miód nawłociowy - z jakich rodzajów miodów możemy skorzystać

Kłokoczki południowe i popłochy to rośliny, które tak jak i nawłoć, są roślinami miododajnymi, które pomagają, by nasz organizm zdobył wiele pozytywnych substancji. Jednak warto wiedzieć, że miód z nawłoci nie jest bardzo popularny, bo niedawno trafił na polski rynek.

Powinniśmy wiedzieć,  że miód powstaje z nektaru nawłoci pospolitej, która jest bardzo cenna dla pszczelarzy. Sam miód z nawłoci jest dużo mniej dostępny niż inne rodzaj miodów. Nektarowy miód z nawłoci właśnie z tego powodu jest dostępny w wyższej cenie. Z reguły cena za spadziowy nawłociowy miód wynosi około 20-30 zł za 400 g nektarowego miodu.

Pamiętajmy jednak o tym, że cena za miód zależy przede wszystkim od miejsca zakupu, a także tego, od jakiego producenta on pochodzi. Warto wspomnieć także o tym, że na rynku dostępnych jest dużo więcej rodzajów niż tylko miód nawłociowy. Bardzo popularne są miody akacjowe, wielokwiatowe, ale również miody lipowe, wrzosowe, gryczane i miody rzepakowe. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewki z miodu.

Miód nawłociowy - właściwości lecznicze miodu spadziowego nawłociowego i działania zdrowotne

Miód nektarowy z nawłoci cechuje się bardzo zdrowotnymi właściwościami. Dlatego powinien być on nieodzownym elementem w każdej kuchni lub spiżarni. Wszystkie działania zdrowotne ukryte są w kwiatach roślin. Dzięki temu spadziowy nawłociowy miód wykazuje właściwości bakteriobójcze, rozkurczowe oraz moczopędne.

W skład miodu z nawłoci wchodzi wiele pożytecznych substancji. Możemy w nich znaleźć kwasy organiczne, flawonoidy oraz garbniki. Poza tym zawiera wiele substancji bakteriobójczych, a także witamin. Dlatego właśnie miód nawłociowy znalazł swoje zastosowanie w kuchni, ale także w kosmetyce, ponieważ jest on składnikiem odżywek do włosów, maseczek, pomadek do ust oraz peelingów do ciała.

Słoik miodu nawłociowego na stole
Jakie zastosowanie ma miód z nawłoci, czyli miód nawłociowy krok po kroku

Miód z nawłoci ma silne działanie bakteriobójcze i działa moczopędnie. Dzięki temu możemy wspomóc nasz układ moczowy i nerki. Dodatkowo jest on pomocny przy zapaleniu pęcherza czy kamicy nerkowej. Nie zapominajmy także o tym, że miód jest doskonały na przeziębienia i grypy, wzmacnia naszą odporność, ale również oczyszcza naszą skórę i poprawia jej kondycję.

Miód z nawłoci - jak przygotować i spożywać miód z kwiatów nawłoci

Jak stosować miód nawłociowy - co warto wiedzieć

Jeśli interesują nas zdrowotne właściwości miodu z nawłoci, musimy wiedzieć, jak spożywany powinien być miód z nawłoci. Pamiętajmy o tym, że właściwości lecznicze miodu nawłociowego będą działały jedynie wtedy, gdy zadbamy o regularność spożywania naszego miodu.

Warto wiedzieć, że odpowiednią dawką do spożycia dziennego powinno być maksymalnie 40 g. Co więcej, zaleca się sporządzanie miodu, który będzie rozpuszczony w wodzie, ponieważ wtedy wszelkie substancje będą o wiele łatwiej przyswajały się w naszym organizmie niż wtedy, gdy będziemy spożywać miód na surowo.

Musimy jednak pamiętać o tym, że wszelkiego rodzaju miodu nie są polecane dla osób, które są na diecie bądź mają problem z nadwagą. Szczególnie nie jest polecane spożywanie miodu w dużej ilości. Niestety miód jest kaloryczny. Dodatkowo nie jest on zalecany dla osób, chorujących na cukrzycę.

Miód z nawłoci - przygotowanie miodu nawłociowego

Miód z nawłoci jest doskonałym składnikiem, który możemy zastosować w różnych dziedzinach w swojej kuchni. Jest on idealny jako dodatek do płatek, owsianek, naleśników, ciast, owców, kanapek, czy nawet do jogurtu naturalnego. Nadaje się również jako zamiennik cukru do kawy czy herbaty. Możemy dodawać go także do mięs.

Warto jednak wiedzieć, że w momencie, gdy nie mamy dostępu do miodu z nawłoci, możemy przygotować w domu wyrób, który będzie miał bardzo zbliżone działanie, co miód. Jako bazę do tego wyrobu możemy użyć innego miodu, który będzie dobrej jakości. Taki miód należy w pierwszej kolejności podgrzać w kąpieli wodnej o temperaturze ok. 35oC.

Kolejnym etapem jest rozkruszenie świeżych albo też suszonych kwiatów nawłoci. Dodatkowo możemy skorzystać także z rumianku. Suszone kwiaty dodajemy do miodu i całość mieszamy. Słoiki z miodem przez 2 tygodnie trzymamy w ciemnym miejscu, a po tym czasie przecedzamy przez drobne sitko. Miód nawłociowy to wybór wart rozważenia.

ikona podziel się Przekaż dalej