Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Truskawki powstały w wyniku skrzyżowania dwóch odmian poziomek – chilijskiej i wirginijskiej. Ich liczne właściwości prozdrowotne sprawiają, że polecane są dla cierpiących na reumatyzm i dla osób ze schorzeniami wątroby i nerek. Pomagają schudnąć, sprzyjają urodzie, a ponadto uznaje się je za afrodyzjak. Są smaczne na surowo i w postaci przetworów na zimę.
Jeśli interesuje cię także uprawa truskawek, w tym artykule znajdziesz wszelkie niezbędne informacje.
Pomysły na przetwory z truskawek
Mus truskawkowy
Szukasz pomysłów na przetwory z truskawek? Interesują cię ciekawe przepisy na przetwory truskawkowe? Co powiesz na przepis doskonały na zimę, jakim jest mus truskawkowy? Proponujemy wersję nieco odbiegającą od standardów, mianowicie kombinację tradycji z egzotycznym bananem.
Jak zrobić mus truskawkowy? Zacznijmy od składników, które będą nam potrzebne do jego przygotowania. Są to: 2 kg truskawek i 1,5 kg bananów, 0,5 kg cukru, sok z 1 cytryny oraz 25 g pektyny owocowej. Przedstawiona ilość wystarczy nam na przygotowanie około 5 słoików o pojemności 330 ml.
Zaczynamy od umycia i oderwania szypułek z truskawek. Następnie zasypujemy je cukrem i odstawiamy na 2-3 godziny aż puszczą sok – można jednak zostawić je tak na całą noc. Po tym czasie zajmujemy się bananami. Owoc ten obieramy ze skórek i kroimy na cienkie plasterki, skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny i zasypujemy pozostałą ilością cukru. Na koniec mieszamy.
Teraz trzeba przejść do truskawek. Zlewamy sok, a owoce rozgniatamy. Następnie wrzucamy je do garnka i gotujemy do zagotowania na małym ogniu. Gdy truskawki będą miały za dużo soku, należy odlać jego nadmiar. W następnej kolejności dodajemy pokrojone banany. Gotujemy przez kolejnych 45 minut aż nasz mus uzyska odpowiednią konsystencję. Na koniec dodajemy ostatni składnik – pektynę owocową. Mieszamy i gotujemy nasz przysmak jeszcze przez 5 minut. Gorący mus wkładamy od razu do wcześniej umytych i odpowiednio wyparzonych słoików. Szczelnie je zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Po wystygnięciu są już gotowe, a zimą nasz mus truskawkowo-bananowy będzie nam nie tylko raczył podniebienia, ale i przypominał o lecie.
Przepisy na przetwory z truskawek: nalewka
Masz ochotę na coś mocniejszego niż sok czy kompot z truskawek? Przy tym lubisz przetwory truskawkowe na zimę? A co powiesz na nalewkę z truskawek? Ten trunek to stara, polska tradycja. Przepisy na jej przygotowanie są różne, ale większość cieszy się popularnością, bowiem nalewki nie tylko wyśmienicie smakują, ale mają także właściwości rozgrzewające.
Co będzie nam potrzebne do przygotowania nalewki z truskawek? Zgromadź następujące składniki: 1 kg truskawek, 1 szklankę spirytusu 96%, 0,5 l wódki, 2 szklanki wody, 2 szklanki cukru oraz odrobinę kwasku cytrynowego. Z podanej ilości składników wyjdą nam około 2 l nalewki, więc przygotuj dwie butelki, w które wlejesz przygotowany trunek. Bez cukru przepis ten nie może być stosowany, więc nie poleca się nalewki osobom z cukrzycą lub innymi problemami.
Jak zrobić nalewkę? Zaczynamy od umycia i pozbycia się szypułek z truskawek. Następnie truskawki przekrawamy na pół i umieszczamy w słoju. Teraz owoce zalewamy wskazaną ilością spirytusu i wódki. Słój odstawiamy na 24 godziny. Po upływie tego czasu zawartość słoja przecedzamy do dużego naczynia, garnka lub czystego słoja. Owoce zaś zostawiamy na siatce, aby odsączyć z nich jak najwięcej soku. Kiedy skończymy z odcedzaniem soku, wyjmujemy pusty garnek, wlewamy wskazaną ilość wody i wsypujemy do niego cukier. Do gorącej mieszanki wody i cukru powolutku wlewamy naszą nalewkę. W międzyczasie nieustannie mieszamy i dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego. Po wystygnięciu przelewamy nalewkę truskawkową do butelek – wcześniej dobrze umytych i wyparzonych. Zakręcamy i gotowe! Pamiętajmy jednak, że należy ją odstawić na minimum miesiąc w ciemne i chłodne miejsce, najlepiej do piwnicy. A może zainteresuje cię także poziomka w ogrodzie?
Popularne przetwory z truskawek
Przepis na kompot z truskawek
Kiedy mamy sezon na truskawki, warto pomyśleć o tym, aby zrobić kompot z truskawek. Takie łakocie są jak znalazł na zimę. Przepisy są różne, ale jeśli jesteś wielbicielem smaków dzieciństwa, to mamy coś idealnego dla ciebie.
Jeśli chcesz przygotować kompot, będą ci potrzebne tylko: truskawki, cukier i woda. Ilość tych składników dopasuj do tego, ile słoików z kompotem chcesz przygotować. Pamiętaj, że na 1 l wody potrzebujesz 3 łyżek cukru, ale są osoby, które przygotowują kompot bez cukru.
Jak przygotować nasz prosty i tradycyjny kompot? Zacznij od oczyszczenia, umycia i pozbycia się szypułek z truskawek. Kiedy się z tym uporasz, poukładaj owoce w słoikach. Do każdego słoika o pojemności 0,9 l wlej ¾ wody i wsyp około 3 łyżek cukru. Zakręć słoiki. Teraz czeka cię już tylko pasteryzacja. Słoiki z kompotem truskawkowym trzeba poddać temu zabiegowi przynajmniej przez 15-20 minut. Na koniec ustawiamy je do góry dnem i czekamy aż wystygną. Kompot z truskawek z cukrem lub bez cukru gotowy! Sprawdź także przepisy na przetwory z jabłek na zimę.
Przepis na sok z truskawek
Coraz więcej osób ceni sobie naturalne smaki i możliwość przygotowania wielu produktów w zaciszu własnego domu. Jeśli jesteście wielbicielami truskawek, z myślą o zimie warto przygotować sok. Tego typu przetwory z truskawek nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych, a mogą dać nam wiele przyjemności i radości, kiedy za oknem będzie biało i mroźnie.
Co będzie nam potrzebne do jego przygotowania? Składniki na sok z truskawek to: 2 kg truskawek i 0,5 kg cukru. Jeśli chcemy przygotować większą ilość soku wystarczy większość ilość owocu i proporcjonalnie do nich ilość cukru. Niestety, bez cukru sok nie będzie zbyt smaczny, ale można go zastąpić wybranym zamiennikiem.
Zaczynamy od oczyszczenia, umycia i pozbycia się szypułek z truskawek. Teraz bierzemy duże naczynie, garnek lub słój i tam warstwowo układamy truskawki – każdą z warstw należy przyprószyć cukrem. Kiedy skończyliśmy tę czynność, odstawiamy truskawki minimum na kilka godzin, a najlepiej na cały dzień i noc tak, aby puściły jak najwięcej soku. Po tym czasie wrzucamy je do garnka, nastawiamy na mały ogień i doprowadzamy do wrzenia. Teraz trzeba oddzielić owoce od soku i sok przelać do butelek – wcześniej odpowiednio umytych i wyparzonych. Butelki zakręcamy, ustawiamy do góry dnem i kiedy wystygną, nasz sok jest już gotowy. Najlepiej butelki z sokiem truskawkowym umieścić w ciemnej i chłodnej piwnicy, by tam spokojnie leżakowały do zimy.
Przepis na dżem truskawkowy
Dżem z truskawkami w postaci kawałków owoców to ciekawe urozmaicenie śniadań. Nie ma to jak domowy, tradycyjny i przygotowany według prostej receptury dżem truskawkowy. Przepisy na dżem truskawkowy, którym będziemy mogli raczyć podniebienia zimą i zarazem wspominać przyjemny czas lata, można znaleźć w najróżniejszych wariacjach.
Do jego przygotowania będą nam potrzebne: 1,5 kg truskawek, 300 g cukru, nasionka z 1 laski waniliowej lub 1-2 łyżeczki pasty waniliowej, 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny. Podana ilość jest tylko sugerowana, wystarczy ci na przygotowanie dużego słoika dżemu. Jeśli chcesz przygotować jego większą ilość, odpowiednio zwiększ proporcje wszystkich składników.
Zaczynamy oczywiście od truskawek. Oczyszczamy je, myjemy i usuwamy z nich szypułki. Następnie wrzucamy je do garnka i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Nastawiamy na mały gaz i, cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia – gotowanie zajmie nam kilka godzin. Nie warto skracać tego procesu, ponieważ wymagany jest on do dokładnego rozpadnięcia się truskawek i odparowania wody z owocu. Dopiero kiedy nasze konfitury truskawkowe uzyskają odpowiednią konsystencją, będzie to oznaczać, że jest gotowa.
Jeśli to twój pierwszy raz w przyrządzaniu tego przetworu, w bardzo prosty sposób możesz sprawdzić, czy dżem, który robisz, jest już gotowy. Wystarczy włożyć talerzyk do zamrażarki lub lodówki i na chłodną powierzchnię wylać dżem. Jeśli po zastygnięciu pojawi się na nim skórka, będzie to dla ciebie znakiem, że spokojnie możesz już wyłączyć palnik.
Teraz czeka się już tylko przełożenie gorącego dżemu do słoików – odpowiednio wcześniej umytych i wyparzonych. Trzeba je szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Kiedy ostygną, nasz dżem truskawkowy jest gotowy. Zaleca się wstawić słoiki do ciemnego i chłodnego miejsca, najlepiej domowej piwnicy, by tam mógł spokojnie poczekać do zimy. A kiedy przyjdzie chłodna pora, będziesz nim raczyć podniebienia. Nadaje się nie tylko jako konfitury truskawkowe na kanapkach, ale można go użyć jako zaprawy z truskawek do ciast czy deserów, na przykład sernik z truskawkami lub musem.