Przepis na ogórki kanapkowe z kurkumą oraz z curry

Ogórki kanapkowe z kurkumą oraz ogórki z curry są bardzo dobre w smaku. Bardzo często się mówi, że są to ogórki słodko kwaśne, dzięki składnikom w nich zawartych. Ogórki te mogą być w plastrach albo w słupkach i staną się doskonałym dodatkiem do różnych potraw, a także mogą być zakąską.

Ogórki kanapkowe z kurkumą są bardzo proste do przygotowania.

Składniki:

  • 5 kg ogórków gruntowych,
  • 6 szklanek wody,
  • łyżeczka gorczycy,
  • kilka liści selera,
  • 1 szklanka octu,
  • 400 g cukru,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki soli,
  • 15 gram kurkumy.

Dodatkowo można dodać trochę ziela angielskiego do smaku.

Przygotowanie:

  • Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
  • Ocet, wodę, kurkumę, cukier i sól zagotowujemy.
  • Do słoików wkładamy liście selera i gorczycę.
  • Układamy ogórki, a na wierzch wkładamy plastry cebuli.
  • Ogórki zalewamy zimną zalewą i pasteryzujemy przez 10 minut.

Takie przygotowanie ogórków kanapkowych z kurkumą jest bardzo proste, a po 2 tygodniach uzyskujemy pyszne ogórki kanapkowe. Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o ogórkach.

Ogórki z curry można przyrządzić na różne sposoby, a oto jeden z nich.

Składniki:

  • 2,5 kg małych ogórków korniszonów,
  • 2 łyżki soli,
  • 2,5 szklanki octu,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżki pieprzu mielonego,
  • 2 łyżki curry,
  • 2 łyżki białej gorczycy.

Dodatkowo można użyć 2 łyżki papryki oraz 3 cebule.

Przygotowanie:

  • Ogórki myjemy, kroimy w słupki i zasypujemy solą (odstawiamy na godzinę).
  • Po tym czasie ogórki wkładamy ciasno do słoika.
  • Sól, ocet, cukier, pieprz, curry i gorczycę wkładamy do garnka i zagotowujemy.
  • Gorącą zalewą zalewamy ogórki i pasteryzujemy przez 7 minut.

Tak przygotowane ogórki kanapkowe są gotowe do spożycia po tygodniu. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na ogórki korniszony?

Przepis na ogórki kanapkowe z chili i ogórki kiszone

Przepisy na ogórki kanapkowe są różnorodne, a zazwyczaj używane są do nich ogórki korniszony. Przepis na ogórki z chili oraz ogórki kiszone, które można zjadać w postaci ogórków małosolnych, jest bardzo prosty. Tak przygotowane przetwory są idealnym dodatkiem do obiadów na zimę.

Ogórki z chili to bardzo prosty sposób, jak urozmaicić normalne ogórki.

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków,
  • 3 łyżki soli,
  • 1 łyżka chili,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 główka czosnku,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 8 łyżek oleju,
  • 3 szklanki cukru.

Można dodać więcej chili.

Kanapka z ogórkami i słoiki
Ogórki kanapkowe na zimę - sprawdzone przepisy krok po kroku

Przygotowanie:

  • Ogórki myjemy, kroimy w ćwiartki, zasypujemy solą i odstawiamy na 6 godzin.
  • Wodę od ogórków odlewamy, dodajemy pieprz, chili i czosnek.
  • Olej, ocet i cukier wlewamy do garnka i gotujemy.
  • Gorącą zalewą zalewamy ogórki i zostawiamy na 12 godzin.
  • Później wkładamy ogórki do słoików i zalewamy zalewą.

Ważne jest, by zalewa zakrywała ogórki.

Przygotowanie ogórków małosolnych, z których będą, kiszone nie jest trudne.

Składniki:

  • 1 kg ogórków,
  • 2 l wody,
  • 2 łyżki soli,
  • korzeń chrzanu,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 3 gałązki kopru.

Dodatkowo można dodać liście wiśni lub czarnej porzeczki, co podniesie smak przetworów na zimy.

Przygotowanie:

  • Ogórki myjemy.
  • W garnku zagotowujemy wodę z solą i odstawiamy, by przestygła.
  • W słoikach układamy chrzan, koper, czosnek, gorczycę, liście i ogórki.
  • Słoiki zalewamy ciepłą zalewą, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

Po tygodniu będą gotowe ogórki małosolne, a po 3 - kiszone. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki konserwowe.

Przepisy na ogórki w musztardzie i ogórki z miodem

Przepisy na te ogórki kanapkowe, tak jak i na inne, jest bardzo prosty i nie wymaga dużo wysiłku. Te ogórki słodko kwaśne są doskonałą przekąską, ale także można je podać jako surówkę do obiadu. Warto więc przemyśleć wykonanie tych ogórków słodko kwaśnych, które będą idealne na zimę.

Ogórki w musztardzie to jeszcze nie tak znany sposób na to, jak przygotować ogórki. Zobaczmy zatem, jak to wygląda.

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.

Do zalewy:

  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu 10%,
  • 1 szklanka cukru,
  • 5 łyżek musztardy,
  • 3 płaskie łyżki soli.

Dodatkowo można dodawać do smaku gorczycę oraz czosnek granulowany. A może zainteresuje cię także artykuł z przepisami na ogórki z papryką?

Przygotowanie:

  • Ogórki myjemy i przekrawamy wzdłuż, ale nie do końca.
  • Składniki na zalewę wlewamy do garnka i zagotowujemy.
  • Ogórki wkładamy do słoików, dodajemy ziela angielskiego i liść laurowy.
  • Słoiki zalewamy ostudzoną zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy około 5 minut.

Te ogórki w musztardzie są pysznym i ciekawym rozwiązaniem na zimowy dodatek do obiadu.

Ogórki z miodem to wyjątkowy przepis, który cieszy się coraz większym zainteresowaniem.

Składniki:

  • 1 kg ogórków,
  • ziele angielskie - 2 na jeden słoik,
  • pieprz ziarnisty - 2 na słoik,
  • czosnek - 1 ząbek na jeden słoik,
  • liść laurowy - 1 na jeden słoik.

Do zalewy:

  • 1 szklanka cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 6 łyżek miodu,
  • 4 szklanki wody,
  • 0,5 szklanki octu.

Jeśli chcemy, by ogórki były jeszcze bardziej słodkie, wtedy możemy dodać 2 łyżki miodu więcej.

Przygotowanie:

  • Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w paski.
  • Następnie wkładamy je ciasno do słoików z innymi składnikami.
  • Do garnka wsadzamy składniki zalewy i doprowadzamy do zagotowania.
  • Gorącą zalewą zalewamy przygotowane wcześniej ogórki, dobrze zakręcamy i pasteryzujemy.

Pasteryzacja trwa około 5 minut od momentu zagotowania się wody.

Ogórki kanapkowe to idealny sposób na zjedzenie trochę ważnych dla naszego organizmu warzyw. Warto też wiedzieć, że przepisy te są tak naprawdę formą wyjściową i możemy je modyfikować według swoich własnych upodobań. Takie przetwory na zimę urozmaicą naszą spiżarnię i staną się podręcznym smakołykiem, po który możemy zawsze sięgnąć, gdy najdzie nas taka ochota. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o uprawie ogórków gruntowych.

ikona podziel się Przekaż dalej