Przepis na ogórki korniszone na ostro, czyli z chili i kurkumą

Przepisy kulinarne na ogórki na ostro są dość popularne, dlatego też warto porównać sobie kilka różnych i wybrać ten najbardziej odpowiedni przepis. Najczęściej ogórki korniszony polecane są do zaprawiania w słoikach, co stwarza możliwość bardzo długiego przechowywania ich w swoich domowych spiżarniach.

Ogórki z kurkumą zachwycają coraz więcej osób ze względu na niesamowity smak, który tworzą przyprawy. Zobaczmy zatem, jak zrobić ogórki korniszony w zalewie z kurkumą.

Składniki:

  • 3 kg ogórków.

Do zalewy:

  • 2 i 1/4 szklanki cukru,
  • 6 szklanek wody,
  • 1,5 szklanki octu 10%,
  • 3 łyżeczki kurkumy,
  • 1,5 płaskiej łyżki soli kamiennej.

Do każdego słoika:

  • 1 ząbek czosnku,
  • 0,5 łyżeczki gorczycy,
  • 1 gałązka kopru,
  • 1 liść laurowy,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 6 ziarenek pieprzu zielonego.

W zamian za pieprz zielony można skorzystać z pieprzu czarnego, lecz musi być on także w ziarnach.

Przygotowanie:

  • Ogórki korniszony myjemy i kroimy na 4 do 6 części wzdłuż.
  • W słoikach muszą znaleźć się teraz: koper, liść laurowy, ziarenka zielonego pieprzu, gorczyca, przekrojony na pół ząbek czosnku i ziele angielskie.
  • Do słoików wkładamy ciasno ogórki korniszony.
  • W garnku zagotowujemy wszystko, co potrzebne jest do zalewy i gorącą zalewą zalewamy przygotowane słoiki.
  • Po zalaniu słoików zakręcamy je i pasteryzujemy przez około 10 minut.

Przepis na ogórki z kurkumą jest bardzo prosty i starcza na 6 słoików, które mają pojemność około 900 ml. Z powodzeniem używane są do obiadów, jako sałatki, ale także jako przekąski. Sprawdź także ten artykuł o ogórkach konserwowych.

Ogórki korniszony w słoiku
Ogórki korniszony - najlepsze przepisy na dobre ogórki korniszony krok po kroku

Warto też wiedzieć, jak zrobić ogórki korniszony z chili, które dodadzą w naszej kuchni odrobinę pikanterii i będą świetnym dodatkiem do różnych potraw. Przepisy kulinarne również wykorzystują bardzo często te przetwory, dlatego też zobaczmy, jak wygląda prosty przepis na ogórki z chili.

Składniki:

  • 5 kg ogórków,
  • 6 łyżek soli,
  • 2 łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżeczki chili,
  • 2 główki czosnku,
  • 16 łyżek oleju,
  • 3 szklanki octu,
  • 6 szklanek cukru.

Ilość cukru można zmniejszyć, lecz to właśnie on daje dodatkowych doznań smakowych i wynosi je na wyższy poziom.

Przygotowanie:

  • Ogórki korniszony należy najpierw dokładnie umyć, a później pokroić je w 2 lub 4 części wzdłuż.
  • Następnie ogórki zasypujemy solą i odstawiamy je na 6 godzin.
  • Od ogórków odlewamy wodę, dodajemy do nich pieprz, chili i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Całość mieszamy.
  • Olej, ocet i cukier dodajemy do garnka i przygotowujemy z nich zalewę.
  • Gorącą zalewą zalewamy ogórki z przyprawami, mieszamy i zostawiamy tak na około 12 godzin.
  • Po tym czasie ogórki korniszone przekładamy do słoików i zalewamy je zalewą.
  • Słoiki zakręcamy i odkładamy do spiżarni.

Ważne jest, by podczas zalewania ogórki korniszony były całe zakryte zalewą. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z ogórków?

Przepis na ogórki korniszone w musztardzie oraz kiszone

Przepisy na ogórki korniszone są bardzo zróżnicowane, dlatego dobrze jest znaleźć dobre przepisy na przyrządzenie ich oraz jeden prosty przepis, który zadowoli nasze podniebienia i będzie często wykorzystywany do tworzenia przetworów do naszej domowej spiżarni. Zobaczmy, jak wygląda przepis na ogórki w musztardzie oraz popularne i wszystkim znane ogórki kiszone i ogórki małosolne.

Ogórki w musztardzie, mimo tego, że nie są one bardzo popularne, jak i ogórki w miodzie, mają bardzo pyszny smak, który warto chociaż raz w życiu spróbować.

Składniki:

  • 4 kg ogórków,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.

Do zalewy musimy przygotować:

  • 10 szklanek wody,
  • 2 szklanki octu 10%,
  • 6 płaskich łyżek soli kamiennej,
  • 10 łyżek musztardy.

Dodatkowo możemy dołożyć czosnek granulowany, który wzbogaci kompozycje smakowe ogórków.

Przetwory z ogórków w słoikach
Ogórki korniszony - najlepsze przepisy na dobre ogórki korniszony krok po kroku

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki potrzebne do wykonania zalewy wkładamy do garnka, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
  • Zalewę trzeba ostudzić.
  • Ogórki korniszony dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na 4 części, ale nie przekrawamy ich do końca.
  • Ogórki korniszone układamy do słoików, dodajemy liść laurowy i 2 ziela angielskie do każdego słoika, a następnie zalewamy je zalewą.
  • Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut.

Pasteryzacja zapewni nam dobre przechowywanie produktów. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na ogórki z papryką.

Kolejny przepis na przygotowanie tych ogórków to ogórki małosolne, które po pewnym czasie dojrzewają i tworzą się z nich ogórki kiszone. Ogórki kiszone mają wiele zastosowań, dlatego warto poznać choć jeden prosty przepis, w jaki sposób je przygotować.

Składniki:

  • 2 kg ogórków,
  • 4 l wody,
  • 4 płaskie łyżki soli kamiennej,
  • 12 ząbków czosnku,
  • 6 gałązek kopru włoskiego,
  • korzeń kopru,
  • liście wiśni,
  • liście czarnej lub czerwonej porzeczki.

Zamiast liści porzeczki, można także wykorzystać liście winogrona, które dodadzą wyśmienitego smaku ogórkom.

Przygotowanie:

  • Ogórki dokładnie myjemy.
  • W garnku zagotowujemy wodę z solą i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Do słoików wkładamy po 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, liście i gałązkę kopru.
  • Do słoików z przyprawami układamy ciasno ogórki i zalewamy je ciepłą zalewą.
  • Słoiki zakręcamy i stawiamy na kilka godzin do góry dnem w ciepłym miejscu lub przykryte kocem.

Po tygodniu będą już gotowe nasze ogórki małosolne, natomiast na kiszone trzeba odczekać od 2 do 3 tygodni.

Ogórki w occie, czyli ogórki konserwowe

Na szczególną uwagę zasługują ogórki korniszony konserwowe, na które przepis zaraz przedstawimy. Oczywiście przepisy na te ogórki różnią się między sobą proporcjami i dodatkami, dlatego też wybraliśmy jeden przepis na ogórki korniszone w occie, który ma bardzo dobre opinie i jest polecany przez wiele osób.

Zobaczmy więc, w jaki sposób zrobić konserwowe ogórki korniszone.

Składniki:

  • 3 kg ogórków,
  • liść laurowy,
  • pieprz ziołowy,
  • ziele angielskie,
  • koper,
  • gorczyca.

Do zalewy:

  • 1 l wody,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 10 łyżek octu 10%.

Można skorzystać z pieprzu czarnego zamiast ziołowego.

Przygotowanie:

  • Ogórki myjemy i ciasno układamy do słoików.
  • Do słoików wsadzamy ziele angielskie, liść laurowy, koper, gorczycę i pieprz ziołowy.
  • Składniki na zalewę musimy zagotować, a następnie gotową zalewą zalać ogórki.

Po zakręceniu słoików nie można zapomnieć o 5-minutowej pasteryzacji, którą liczymy od zagotowania wody.

Ogórki korniszony są bardzo dobrymi warzywami, które można przygotować na różne sposoby. Znając dobre przepisy i postępując według kolejnych punktów, możemy zapełnić swoją spiżarkę niesamowitymi przetworami właśnie z tych ogórków. Nie zapomnijmy więc, by w okresie letnio- jesiennym przygotować kilka słoików tych ogórków.

ikona podziel się Przekaż dalej